Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

 

Da er vi klar for andre måned i dette nye året.

Det er som om dagene har vinger, for de flyr avgårde.

Februar har jeg gjort til en norsk måned, kun norske forfattere.

Det er så mange flinke, norske forfattere og jeg når jo aldri over alle jeg vil lese.

Flere av disse bøkene er nylig utgitt, men her er også de som har ventet lenge, veldig lenge, flere år har de ventet.

Det er stor variasjon, fra vikingetiden til gjengmiljøet i Oslo, romaner og krim og selvhjelp, debutanter og erfarne.

Det er leseeksemplarer, de aller fleste, men jeg er ikke betalt eller pålagt å lese de.

Bilder hentet fra internett, tekst over bilde, er min, tekst under bildene, er hentet fra omslagene.

Håper du finner noe du også har lyst til å lese.

 

Det var lettere å lese denne måneden, stort sett.

Men jeg måtte bytte ut noen.

Det ble færre krim enn jeg egentlig hadde planlagt,  for jeg var ikke i krimhumør.

Det kom også noen nye i postkassa som fikk gå foran.

Men alt i alt har det vært en fin måned, selv om ikke alt falt helt i smak.

Jeg må ha variert lesing, hvis ikke blir jeg lei.

Ikke alle fikk egne omtaler denne gangen, men de er jo med her.

Der det er egne omtaler, linker jeg til disse.

Jeg analyserer aldri bøkene jeg leser, skriver kun hva jeg mener.

 

Nå er jeg klar for tema nordisk.

Lesestabel mars 23, tema nordisk

 

Ellen Vahr, Sykehuset på Ellis Island

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Første bok ut var Sykehuset på Ellis Island.

Jeg hadde lest de to første i trilogien til Ellen Vahr, basert på historien til hennes tippoldemor.

Miss Marie er første bok, men den heter nå Reisen til Idle hour

Ellen Vahr, Miss Marie

Bok 2:

Ellen Vahr, Bakeriet i Brooklyn

Bok 3:

Ellen Vahr, Sykehuset på Ellis Island

Ellen Vahr har toppet salgslistene i bokhandlene nå i begynnelsen på året, så det er tydelig at bøkene hennes er populære. Det er feelgood,  inspirert av hennes egen bestemors reise til Amerika. Det er lett underholdning, men koselig å lese disse bøkene. Dette er en sjanger som selger godt. Mange liker å slappe av med underholdningsbøker.

 

 

Fra omslaget: Første verdenskrig er over. Thea er tilbake hos familien Vanderbilt på Manhattan. Kjæresten Paul har falt i krigen, og hun har bestemt seg for å vende hjem til Kristiania. Før hun drar, lover hun å hjelpe sin venninne Aislynn med å få datteren Anna inn i landet. Men Anna blir syk på overfarten og isolert på sykehuset på Ellis Island. Thea må utsette hjemreisen.

En dag dukker en mystisk mann med hukommelsestap opp. Gradvis avsløres hemmeligheter om Annas bakgrunn, og Thea blir tvunget til å ta sitt livs største valg.

Sykehuset på Ellis Island avslutter Ellen Vahrs trilogi om bakerdatteren Thea fra Kampen, som reiser til Amerika for å arbeide for den velstående Vanderbilt-familien. De to andre bøkene er Reisen til Idle Hour og Bakeriet i Brooklyn

 

 

Hanne Rohde, Kjemp for alt hva du har kjært

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg har ikke lest mye av Rohde, kun en av krimbøkene hun har skrevet.

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

Dette var en bok jeg likte godt.

Hanne Rohde, Kjemp for alt hva du har kjært

Rohde snakker om sin karriere som leder, men jeg følte det også var interessant som selvutvikling, selv om jeg ikke er i jobb. Hvordan vi vil være som menneske. Jeg beit meg særlig merke til det med at vi forer hjernen vår med de automatiske negative tankene og vet at jeg gjør dette dagen lang og må ta tak i det. En fin bok synes jeg.

Jeg synes Rohde er beintøff, når hun tør å snakke om det som er mellom himmel og jord, vi ikke ser. Når man jobber i politiet og i et mannsdominert yrke, må det være et tøft miljø å komme med slike ytringer. Men takk og lov at hun er så sterk at hun har gjort dette.

 

 

 

 

Fra omslaget:22. juli 2011: Polititopp Hanne Kristin Rohde er på ferie i Sverige da telefonen ringer. En bombe har gått av i Oslo. Lite vet hun om at dette bare er begynnelsen på det mest krevende året i hennes liv. Snart venter ekstremt arbeidspress, press fra mediene og alvorlig sykdom i egen familie. Det er tid for å hente frem urkraften. “Kjemp for alt hva du har kjært” forteller historien om dette året – fra 22. juli til Sigrid-saken og påfølgende sykdom. Men Kjemp for alt hva du har kjært har et optimistisk budskap vi alle kan kjenne igjen. Med erfaringer som leder, mor i tidsklemma og kvinne i et mannsdominert miljø forteller Rohde om sine rike erfaringer på arbeidsplassen. Hun gir inspirasjon om hvordan finne frem urkraften – enten målet ditt er å bli leder eller rett og slett en bedre utgave av deg selv. “Kjemp for alt hva du har kjært” er en fortelling som kan forandre livene våre.

 

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Det er et historisk dokument, sakprosa, ingen roman, der vi blir kjent med det jødiske miljøet i Trondheim, i årene før krigen bryter ut. Vi møter flere familier og enkeltpersoner, og blir kjent med historiene deres. Både før og etter krigen.

Vi får høre om jødehatet og forfølgelsene, som har foregått, men også om vennskap og samhold.

Dette er historier vi aldri må tillate blir utvasket og går i glemmeboken.

 

 

 

 

Fra omslaget:Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».
Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943. 

 

Helga Flatland, Etterklang

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Helga Flatland, Et liv forbi

Helga Flatland, Etterklang

Jeg likte svært godt Et liv forbi og jeg gleder meg derfor til denne.

Du verden hvor raskt jeg skiftet i humør når jeg leste denne. For det første mesterlig skrevet, bytter mellom nynorsk og bokmål, etter hvem som forteller.

I starten storkoste jeg meg, så frem til å lese om den store kjærligheten. Selv om jeg var ganske så irritert på kvinnen i historien. Så ble jeg forbannet over oppførselen til flere. Samtidig måtte jeg i tenkeboksen, for hvem får skylda og er det kun den ene sin skyld. Nei, det er ikke det, er det vel?

Når jeg så får tenkt meg om der på slutten, så forstår jeg mer av alt jeg har lest, både referansene til slåttesoger og hvordan vi arver våre foreldres traumer. Jeg gikk derfor fra å være irritert til å bli, hmmm, dette er bra altså.

Anbefales hvis du liker solide, gode romaner som får deg til å tenke litt.

 

 

Fra omslaget:

Mathilde er lærervikar i Oslo og mister jobben da det blir oppdaget at hun har et forhold til en av elevene sine, den atten år gamle Jacob. Oslo er nedstengt, verden snevres inn, og hun begynner å tenke på å flytte ut av byen; drømmer om tradisjoner og ekte verdier – om det autentiske livet som finnes der. Hun leier seg et hus i Telemark.

Johs representerer alt Mathilde forestiller seg at finnes i distriktene. Han er barnebarnet til den største hardingfelespilleren i Telemark, driver en stor og moderne melkegård sammen med broren – en gård som har vært i familien siden 1600-tallet. I tillegg underviser han i felespill og påtar seg å lære opp Mathilde. Men man kan ikke lære en slått uten å kunne den medfølgende soga. Slåttesoger er fortellinger som hører til slåttene, og mange av dem handler om kvinners opprør eller ulydighet – og påfølgende ulykkelige skjebne.

 

 

Lill Heidi Opsahl, Glassdronningen

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Denne kom overaskende i posten, en av de store gledene når man bruker mye tid på å skrive om bøker man leser. Plutselig er det julaften med pakke. Jeg er glad i historiske bøker og denne gledet jeg meg til.

Jeg hadde vansker med å komme inn i denne historien. Jeg begynte på den tidligere, men la den bort. Tok den frem igjen nå og la den bort, men tok den frem igjen. Og når jeg kom et stykke inn i historien, gikk det lettere. Det er mange personer å forholde seg til og da har jeg utfordringer med at jeg ikke bestandig klarer å være konsentrert. Jeg har jo lavt stoffskifte og det kognitive er ikke bestandig tipp topp, så det er ikke romanen sin skyld.

Hovedpersonene i boken er fiktive og det er en roman, men den er inspirert av virkelige hendelser. De kriget konstant på denne tiden, Sverige, Norge og Danmark. De inngikk allianser og de brøt dem like fort. De gikk bak ryggen på hverandre. De giftet bort barna sine, før de hadde tatt sitt første skritt.

Opsahl skildrer fint hvordan livet var på denne tiden og jeg synes det er en svært velskrevet bok. Så liker du historiske bøker som ikke kun er romantikk og glamor, anbefaler jeg Glassdronningen. Hovedpersonene er fiktive. Og fortelleren var kongens elskerinne. Hun var av lavere stand og de kunne derfor aldri bli gift.

Dette er ikke kun en historie om alle kampene som foregår, med nedslakting av mennesker, som det bruker å være i en del bøker fra denne tiden, men det er mer om intrigene og avtalene og hvordan de har det de som er bak i kulissene.

Anbefales til alle som liker å lese historiske bøker. Jeg er glad jeg ikke levde på den tiden.

 

 

Fra omslaget:Storbondedatteren Katarina Sigurdsdatter møter den kommende kong Håkon V Magnusson under en reise til Oslo. Det blir begynnelsen på et forhold med sterke følelser, skuffelser og svik. I bakgrunnen tar de nordiske landene form, og Katarina blir del av et brutalt maktspill og stadig skiftende allianser. I sentrum står svensekongens bror, hertug Erik av Södermanland, en navngjeten ridder og den største renkespilleren rikene har sett. Imens bygges den lille Mariakriken i kongsgården om til en gravkikre for Sverreætten, og glassmakere fra Notre Dame i Paris kommer for å lage praktfulle glassmalerier det vil gå gjetord om på kontinentet. Glassdronningen er en historisk roman lagt til 1300-tallets begynnelse. Vi får et innblikk i konfliktene som formet Norge, Sverige og Danmark. Her møter vi også historiske personer, både konger og dronninger, abbedisser og mennesker av lavere byrd. Romanen er inspirert av virkelige hendelser.

 

 

Ghulam Abbas, Kjetil Stensvik Østli, Gudfaren

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en bok jeg så frem til. Jeg møtte Ghulam Abbas når jeg var på høstmøte hos Cappelen Damm i Trondheim, høsten 22. Jeg så en ydmyk mann som var dritnervøs for å gå på scenen. Han rørte noe i meg. Han fortalte det tok han tre år, å klare å sette ord på følelsene sine og kunne klare å fortelle historien sin. Han har sittet i fengsel, han har påført mange mennesker smerte og det vet han. Han har nå utdannet seg som sosionom og vil jobbe i barnevernet for å prøve å hjelpe barn og ungdom og kanskje forhindre at andre går samme vei som han gjorde og dermed gi litt tilbake til samfunnet. Og som jeg sa til han, så er det nettopp dette som er bra, å kunne bruke opplevelsene sine til å hjelpe andre. Han har erfart og det er en lærdom som man ikke kan lese seg til.

Ghulam Abbas, Kjetil Stensvik Østli, Gudfaren

Dette er en tankevekkende bok. Abbas trekker frem mye viktig i boken. Hvordan fange opp de som faller utenfor, så de ikke trekkes inn i gjenger og ikke kommer seg ut. Han snakker om hvor fælt han synes det er at han har ødelagt så mye for de som står han nær, blant annet foreldrene sine og egne barn. Det er også interessant å lese om drivkraften hans, hva gjør at du havner i et slikt kriminelt miljø.

Dette er en bok jeg anbefaler varmt,  hvis du er interessert i menneskeskjebner. Hva driver unge mennesker ut i rus og kriminalitet og hvordan klare å hjelpe dem.

Takk til Abbas som tør å fortelle sin historie og at han er så sterk at han klarer å snu livet sitt til å bli bedre.

 

 

Fra omslaget:Hvem er farligst i landet her? Politiet og mediene pekte på Ghulam Abbas, lederen av den såkalte B-gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og A-gjengen og som gikk for å være en stor og svært organisert forbryterorganisasjon. Abbas er norsk-pakistaner og ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. I dag er han familiefar og miljøarbeider i Oslo, og han tar sosionomutdanning.

Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge. Han har fortalt om en fin barndom med varme foreldre, møtet med den norske skolen, utfordringen med norskfaget, den økende rasismen mot “utlendingene”, fallet fra skolen, den ville ungdomstiden, om merkeklær og pengejag, tyverier og blind vold, om hasjrøyking og salg av narkotika, gjengkrig, drapsforsøk og skytingen på Aker Brygge, om rettssaker og årene i fengsel – og ikke minst: Hvordan han kom seg ut av dette miljøet, stifte familie og etablere et liv som en normal, godt integrert familiemann. I denne dokumentaren får vi et unikt innblikk i et lukket og myteomspunnet miljø, og ikke minst får vi et nytt og forfriskende syn på frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet. Kort sagt: den vanskelige integreringen – fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.

 

Lise Marie Johansson, Alt han sa

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Dette er en bok om en svindler og en psykopat. En av de som er så flott på utsiden, men litt etter litt viser at innenfor fasaden er det helt annerledes. Om en litt godtroende voksen dame, må en vel få si, som blir hodestups forelsket. Leon møter hun på en sydentur, men tenk også på alle som blir forelsket i fake profiler via nettet og sender alle sine penger til en ukjent.

Dette med å bli sett og føle seg elsket, det er et sterk behov mange har. Jeg vet om de som er blitt lurt, og de vet det, men likevel fortsetter de å sende penger. Det er noe med spenningen, meldingene og oppmerksomheten som er så forlokkende, at de blir fanget i det. Behovet for å få følelsen av å bli elsket, går foran fornuften.

Så kan en sitte og utbasunere at ja, jeg ville aldri falle for noe sånt, men vi skal ikke dømme. Vi som ikke har vært i situasjonen, gått i deres sko, vi er heldige og vi har ikke greie på hvordan det føles. Så i likhet med boken om Abbas, ja kanskje kan vi ikke helt forstå, men derfor blir det enda viktigere å høre fra de som har vært i situasjonen, hvordan kom man dit, hvordan føles det og hvordan kommer man ut av det.

Dette er nok en viktig bok for de som treffer på slike mennesker som Leon.

 

Fra omslaget:Leon var helt annerledes enn alle andre hun hadde truffet. Aldri før hadde hun kjent seg så sett og så ønsket. Alt hun hadde opplevd hittil i livet var falske skyggebilder, som om Leon var den første som virkelig så henne for den hun var. Men våget hun å satse alt?

 

 

 

Øyvind Vågnes, Ei verd utan hestar

Leseeksemplar fra Tiden forlag

Øyvind Vågnes, Ei verd utan hestar

For meg var dette en velskrevet og fin roman.

Det er som en generasjonsroman på 700 sider og 3 bind, men det er bare 300 sider. Likevel savner jeg ingenting, alt jeg har behov for å vite er der. Merkelige greier.

Det er mange personer å forholde seg til. I starten er det forvirrende. Men på en finurlig måte og med få ord, blir vi kjent med dem alle.

Liker du annerledes romaner som forteller historier om mennesker, ja da anbefaler jeg Ei verd utan hestar.

Den er på nynorsk, men lett å lese.

 

 

Fra omslaget:Han står andlet til andlet med fienden. Alt mot har forsvunne. Det er berre frykta att. Vil han klare seg i kampane? Og kvifor drog han eigentleg til Amerika?

140 år seinare er Torjus Knudsen på reise med sonen sin til USA. Tord skal delta på 140-årsmarkeringa for slaget ved Chickamauga, der tippoldefaren hans slost. Torjus forstår lite av sonens interesse for fortida. Sjølv veit han at reisa vil kunne føre han tilbake til dottera han fekk med ei anna kvinne, og det før det er for seint.

Åra går. Chloe er i Noreg for første gong. Saman med mor si, Susan, skal ho i ei gravferd i Bergen. Torjus er rett nok morfaren hennar, men ho har berre treft han ein gong. Susan ønskjer å gjere rekneskap med fortida, men først må gamle løyndomar mellom mor og dotter fram.

Ei verd utan hestar spenner eit stort lerret. Romanen beveger seg frå den amerikanske borgarkrigen via atomsprengingane i Nevada-ørkenen, til vår eiga samtid. Det er ein roman om historia, og korleis vi forstår ho. Men det er òg ei forteljing om tida sjølv, og korleis vi kan og må førestille oss ei anna verd i tida som kjem.

 

 

Frøydis Lilledalen, Paradis

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Når man har norsk måned er det fint å stifte bekjentskap med nye norske krimforfattere. Dette er Lilledalens debutbok. Dette bar for meg preg av å være en debutbok, men jeg har den neste i en annen stabel og jeg håper det går lettere. Det blir rett og slett litt urelastisk for meg, en del av det som skjer. Alle er på et vis involvert i hverandre. Men det er også mye bra. Selve plottet er spennende nok, med de to mennene de finner drept. Og Petra, psykologen, som føler seg forfulgt. Så mye bra, men kanskje forenklet det hele litt, så det hadde blitt mer oversiktlig, særlig på slutten.

Men gleder meg til å lese neste bok av Lilledalen. Hun har noe bra på gang.

 

 

Fra omslaget:Jonas Bø er førstebetjent ved Manglerud politikammer. I Bø sitt distrikt er to eldre menn drept. Både metode og åsted vitner om et dyrisk raseri. For å forsterke etterforskningsgruppa, hyrer Bø inn bydelens eneste profilerer, psykologen Petra Hassel. Petra plages av en økende paranoia. Klienter dør, og privatlivet blir mindre og mindre privat. De ulike rollene blir etter hvert umulig å skille fra hverandre, alt vikles inn i hverandre, til et stort og skremmende kaos. Er hun i fare, eller er det fantasien som leker med henne? Saken krever stadig nye ofre. Hvem er ute på hevntokt i Oslo syd? Og ikke minst hvorfor? Spor peker etter hvert mot et idyllisk boligfelt ved Østmarka. Gule rekkehus virker inviterende og harmoniske ved første øyesyn, men idyllen forstyrres når teamet får kikke bak rutete gardiner, og ned i gamle kjellere. Ikke før det går opp for Jonas at han selv har en rolle i dramaet, begynner brikkene å falle på plass, og det får verdenen hans til å rakne. Gamle, begravde hemmeligheter truer med å ødelegge livene til både førstebetjenten og profilereren.

 

Bjørn Bottolvs, Dorthea Bjørk

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Denne har fått gode omtaler og jeg var spent på om det er noe for meg. Veldig mange fine omtaler om Dorthea Bjørk. Men det var ikke helt boken for meg dette. Jeg liker bedre vanlig etterforskingskrim. Jeg er også av de som gjerne vil bli glad i hovedpersonene og å bli glad i Dorthea var ikke enkelt. Men som sagt, veldig mange fine omtaler.

Her er en av de som har gitt den terningkast 5 og som ser ting helt annerledes enn meg. Slik er det med bøker.

https://bokblogger.com/2022/10/02/dorthea-bjork/

 

 

 

Fra omslaget:Dorthea Bjørk et en middelaldrende kvinne. Handlingen foregår i Oslo, i nåtid, med en dramatisk hendelse under en snøstorm på fjellet som bakteppe. Dorthea har en litt annen innfallsvinkel på verden enn de fleste av oss og leseren vil raskt føle ubehaget ved å bli trukket inn i hennes bisarre tankegang.Etter hvert kommer Dorthea Bjørks mørke sider stadig mer til syne, noe som ikke minst overrasker henne selv, selv om hun etter hvert erkjenner dem. Sønnen hennes forsvinner, hun hun foretar seg besynderlige handlinger mens hun desperat leter etter han. Hun opplever å bli sveket av ektemann og venninne, men utvikler til gjengjeld et besynderlige forhold til sønnens kamerat. En misforståelse får fatale følger da hennes venninne uventet dukker opp hjemme hos henne, og etter enda en dramatisk hendelse en natt ved Monolitten i Frognerparken, som får store konsekvenser for Dorthea, er det som om hun forsoner seg med sin skjebne. Nå har hun ikke lenger mer å miste

 

 

Jarle Sten Olsen, Svarte engler

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

Jeg har lest en av Sten Olsen før og likte den, så jeg så frem til også å lese denne. Dette var en krim for meg. Fin etterforskingskrim.

Etterforskingskrim uten for mye grotesk. Ikke høyspenning gjennom hele boken, men akkurat passe for meg.

Jeg føler jo med stakkars Moen som ikke greier å holde seg unna og snoker rundt for å finne ut hva som ligger bak, til stor fortvilelse for etterforskerne og med fare for eget liv.

Jarle Sten Olsen, Bare du som passer på

Jarle Sten Olsen, Svarte engler

 

 

Fra omslaget:De svarte englene terroriserte bydelen Sandviken i Bergen på 80-tallet. Journalist Rita Stamnes sin kilde påstår at det var flere som ble drept den gang. Rita graver i saken. Det er førstesidestoff, men hun mangler den avgjørende delen av historien og har liten tid. TV-dokumentarist Tom Moen er nominert til Gullruten i hjembyen Bergen. Gamlekjæresten Rita tar kontakt og vil treffe ham, men det eneste hun sier er at hun vil vise ham noe vakkert. Hjemme hos seg, neste dag. Senere samme kveld ringer hun Tom, hysterisk av redsel. Hun har sperret seg inne på soverommet, utenfor er det noen som prøver å knuse døren. Tom vikles inn i Ritas sak, en historie med flere ofre, både i fortiden og i nåtiden. Opplevelsene skal endre livet hans for alltid..

 

Her er de som kom lurende inn fra siden:

 

Christine Drage, Når hjernen blir et helvete

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Dette var en interessant bok om hvordan vi forer hjernen vår med tanker som ikke gagner oss. Om hvordan vi selv ødelegger eget liv med negativitet.

Det ble litt for mye gjentagelser om forfatterens avbrutte samboerskap. I og for seg var det interessant, men det kom igjen for mange ganger. Litt mer struktur ville vært fint, fått samlet det i ett kapittel.

Det var også lite fokus på at det kan være fysiske årsaker bak angst og depresjoner. Det er ikke bestandig det kun er tankene våre som ødelegger.

Men alt i alt en tankevekkende bok som mange nok kan ha godt av å lese, for du verden hvor mye søppel vi tenker i løpet av en dag. Hvor lett vi drar oss selv ned, istedetfor å bygge oss opp.

 

 

Fra omslaget:Denne boken fokuserer på sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse og gir leseren flere enkle grep for å oppnå optimal helse. Det er mange som opplever mentale påkjenninger og Christine Drage ønsker med denne boken å bidra til å øke forståelse rundt psykisk sykdom og fjerne stigmatisering rundt de som er eller har vært psykisk syke. Boka passer for alle som ønsker å lære mer om mental helse, men forfatteren håper aller mest å inspirere og veilede de som har opplevd en mental påkjenning selv. Drage deler også flere enkle grep alle kan gjøre for å få en bedre fysisk og psykisk helse.

 

Stig Holmås, Der gresshoppen aldri synger

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

Stig Holmås, Der gresshoppen aldri synger

En nydelig skrevet bok. Den er vakker og den er trist. Så mye uforstand. Stakkars lille gutt. Vi føler med han når han siger ned i fortvilelsen og vi gleder oss når han møter gode mennesker. Jeg vil ikke røpe for mye av historien her.

Dette tror jeg blir en roman mange vil lese. Anbefales varmt.. 251 sider.

Jeg har ikke lest noe av Holmås før, men dette er en forfatter jeg vil følge med på. Han har gitt ut mange bøker, mest ungdomsbøker, men også dikt og romaner.

 

 

Ansiktene. Han tydet blikkene, prøvde å forstå. Munner, lepper. Munnene åpnet seg, leppene beveget seg. Han åpnet sin egen munn, beveget sine egne lepper. De andre ungene så uforstående på ham. Blikkene deres var ubehagelige da. Det hendte at de lo. Både ungene og de voksne. Han visste ikke at det het lo, eller le, og han hørte ikke latteren. Han levde i en lydløs verden.

Der gresshoppen aldri synger er en gripende beretning om en gutt som blir født døv på 1880-tallet. Vi følger ham og hans nærmeste gjennom flere tiår. Det handler om fordommer, om svik, om urette gjerninger – og om stor, stor kjærlighet

 

 

Ann-Christin Gjersøe, Piken i snøen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er type lett underholdning, herregårdsromantikk med løgner og bedrag. Det er en seriebok, så du får ingen slutt, kun en lovnad om fortsettelse. Sider 269.

Dette er av type bøker som selger veldig godt. Jeg har allerede sett mange som trykker den inntil sitt bryst og gleder seg til neste.

For meg ble det for lett og forutsigbart. Jeg koste meg veldig i starten, men falt litt av underveis. Men som sagt har sett i bokgruppene at mange har likt denne svært godt.

 

 

 

Fra omslaget:Piken i snøen er den første boken i serien Sommersholm av Ann-Christin Gjersøe. I Grevskabernes Amt ligger Sommersholm Hovedgaard, en ærverdig herregård som har tilhørt samme slekt i generasjoner. I 1866 er det amtmann Gerhard Adler som er godsets eier. På herregården lever også to unge kvinner vidt forskjellige liv: godseierens datter, Rose – og Alise, som er tjenestepike og husmannsdatter. Alises “Besta” fikk som kammerpike på Sommersholm kjennskap til familien Adlers mørkeste hemmeligheter. Til sin dødsdag holdt hun sitt løfte, og røpet aldri for noen det hun så og hørte. Men lønndommene fulgte henne likevel ikke i graven … Etter tre år i Australia vender arvingen Birkthorn Adler hjem til Norge. Han reiste dit mot sin fars vilje, og tre års adskillelse har ikke lagt en demper på stridighetene mellom far og sønn. Mens faren overlater gårdsarbeidet til godsforvalteren, har Birk fra barnsben av gått sammen med husmannsfolket i arbeidet. Da han reiste, var Alise en ung pike, men hun har ikke glemt godseiersønnen som reddet livet hennes en isende kald vinternatt for mange år siden.

 

Agnes Matre, Kledd naken

kjøpt selv

Agnes Matre, Til døden

Agnes Matre, Uvigslet jord 

Agnes Lovise Matre, Iskald

Skinnet bedrar, Agnes Lovise Matre

Jeg har to igjen av Matre, de to første jeg ikke har lest. Derfor håpte jeg å få lest denne. Jeg begynte på den, men jeg leste kun de første hundre sidene, for det var litt creepy og jeg var ikke klar for det akkurat nå. Det er en dirrende nerve der om det som vil skje fremover i boken og jeg skal lese den ferdig senere når jeg føler for litt spenning.

 

 

 

Fra omslaget:I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige? Etter en fuktig fest på en dans i bygda blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn av familien. De tette båndene i det lille bygdesamfunnet, og skammen over at hun har satt seg selv i en situasjon der han kunne forgripe seg, gjør at hun velger å holde overgrepet for seg selv. Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre, og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes.

 

 

S.H.Bergmann, Månelyst

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Denne dukket også opp i postkassa. Blir spennende å se om jeg liker den. Jeg nådde ikke å lese denne for jeg leste færre krim enn jeg hadde tenkt.

 

https://quickbutik.imgix.net/49662s/products/635b7b45ea764.jpeg?w=500&h=500&fit=crop&auto=format&dpr=1

 

Fra omslaget:Da bulldoggen Vito, en superstjerne i utstillingsringen, blir kidnappet, øyner endelig journalisten Laura Petru en etterlengtet mulighet til å få et scoop. Hun suges inn i en verden der firbente er alt som teller, der krigen mellom dyrevernere og raseavlere kjempes med penn og klør. Det skal vise seg at hundehold er kos for de fleste, hobby for mange og dødsens alvor for enkelte. På den andre siden skal NKF, Norges største hundeorganisasjon, lansere en revolusjonerende løsning på avlsproblemet under en prestisjekonferanse, men ikke alle er like glade i løsningene. Andor Akselsen, NKFs livstrøtte kommunikasjonssjef, må sørge for at konferansen går på skinner, samtidig som han må vurdere hvem som står på hans side og hvem som er fiende. Snart balanserer Laura på en knivsegg, da politiet finner ut at hun befant seg i nærheten av et åsted. Det handler ikke lenger om et scoop. Nå gjelder det å avsløre komplottet for å redde seg selv. Og hvor i all verden er Vito? Bli med inn i en fascinerende verden av hundegalskap ispedd en solid dose humor i en kosekrim, godt blandet med et friskt skråblikk på samfunnet og våre fordommer.

 

JR Henrixen, Stålrosen

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg fikk de to første bøkene i serien til Henrixen og leste den første og ble ikke begeistret, for jeg ble overveldet av persongalleriet. Men jeg har snakket med flere som sier at jeg må fortsette for serien blir bedre og bedre, så da tar jeg fatt på bok nummer to. Henrixen var en av forfatterne som var på krimhelg på Osterøy, høsten 22.

Krimhelg Osterøy, Virkelighet møter fiksjon, 2022

Henrixen må igjen finne seg i å vente, for som sagt krimbøkene ble det ikke lest så mange av denne måneden.

 

 

 

Fra omslaget:Politikrim: spenning og humor En ung asylsøker blir funnet død i Vestfold. Funn på liket gjør at PST tar saken. En ambassadeperson meldes savnet, det skaper forviklinger i etterforskningen. Oslo politiet jobber samtidig mot en farlig narkomafia. Sporene fører mot den døde asylanten. Etterforskningen kolliderer med PSTs mens statusjegerne i politiet kappes om berømmelse. Utredningen kollapser. Jan Petter Salte, er en edruelig etterforsker, med militær bakgrunn. Han leder en gruppe desillusjonerte politifolk som henlegger hverdagskriminalitet. I småsakene ligger gjemt informasjon. Den setter Salte & co sammen og ser konturene av noe farlig som truer dem og nasjonen. Fiksjonen er en spenningsreise i livet bak sperrebåndene med utgangspunkt i en reell hendelse sommeren 2014.

 

 

Jan-Erik James Knudsen, I skyggen av stråleglansen

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Denne har ligget i hylla og ventet og ventet. Nå skal den leses, strålende kritikker har den fått. Enda en krim som nok en gang må vente.

 

Fra omslaget:I Oslo flykter den unge jenta Amalie fra ukjente forfølgere. Når hun dagen etter blir funnet, kobles Kripos inn. Etterforskningen fører spesialetterforskerne Eddie Samson og Bernhard Fiske fra Kripos til Tommy Brenne, en ung norsk mann, som Amalie har prøvd å komme i kontakt med. Hun hevder å sitte på sensitive opplysninger om Tommys irske far. I en overnasjonal rolle sitter Europol, som pådrivere i en mangeårig og omfattende etterforskning rettet mot pedofile nettverk i Europa – Operasjon Redning. Den britisk-irske grenen av denne etterforskningen jakter på et internasjonalt VIP-nettverk med røtter som går helt tilbake til sekstitallet. Et nettverk som med stor sannsynlighet består av overgripere fra samfunnets øverste lag. Da Tommy Brenne, mot norsk politi sine advarsler, allikevel velger å reise over til den irske øya, blir Samson og Fiske sendt etter, for om mulig å forhindre at nok en tragedie skal utspille seg. Mye tyder på at de to norske etterforskerne har kommet for sent. En rekke dominobrikker har begynt å falle, og britisk og irsk politi forstår at sentrale aktører i det aktuelle VIP-nettverket er villige til å ta i bruk nesten et hvert middel for å beskytte seg selv.

 

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danelovs land

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Fjerde boken i Jomsvikingserien, har også måtte vente en stund, for jeg har hatt en pause fra vikingenes herjinger. Kun en historisk ble med denne måneden, men den kommer i ny stabel etterhvert. Leses skal de. Når jeg er i krigerhumør.

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking, Vinland

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

 

Torstein er drevet i eksil på Orknøyene, han herjes av hevntanker og ser stadig mot øst, mot Vingulmork som så nidingaktig ble røvet fra ham. Som om det ikke var ille nok, sitter nå Ros, hans fars drapsmann, som høvedsmann på Torsteins hersegård. Med en kritisk skadet sønn reiser Torstein og hans menn til Canterbury, hvor de håper at munkene kan helbrede ham, enten frivillig eller med sverdet mot strupen.

Samtidig pågår kampen om England – den aldrende Svein Tjugeskjegg er fast bestemt på å styrte Ethelred og gjøre seg selv til hersker over et dansk-engelsk storrike. Torstein vet at han nå må velge sine allierte med omhu. Han vet at det blir forventet at han kjemper for danekongen og griper engelsk land for ham. Han vet også at han er en ettersøkt mann, og det blir stadig færre igjen av hans gamle allierte. Torstein frykter for tryggheten til sin hustru Sigrid og sønnene.

Den fjerde boken i Jomsviking-serien bringer leseren inn i de dramatiske årene da England ble herjet av en erobring som skulle komme til å forandre historiens gang. Det skal bli en krig der daner kjemper mot daner og saksere mot saksere, og der en krigsherres lojalitet ikke alltid er til å stole på. Torstein skal måtte kjempe for livet. Og han skal, for første gang, gå i slag sammen med sin unge sønn.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg