Favoritter, topp 6 romaner, 2023

 

 

Her kommer de seks som fikk en millimeter mer enn de andre 16 når jeg skulle kåre de beste i 2023.

Favorittbøker 2023, 22 bøker

Dette er leseeksemplarer men jeg har ikke betalt eller er pålagt å lese de.

Jeg skal skrive litt om hvorfor disse fremhevet seg enda mer enn de andre.

Det er ingen rangering av disse seks. Det greier jeg bare ikke å få til for de er utrolig god alle sammen.

Dette er romaner jeg kan anbefale alle å lese og jeg slutter aldri å anbefale de heller. Det lyser av meg når disse blir nevnt.

Leseeksemplarer

 

 

Abraham Verghese, Vannets pakt

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Vannets pakt er en av de bøkene som gir meg lærdom. Dette er av de beste leseopplevelsene for meg når jeg lærer om andre land,andre mennesker og andre tidsepoker.

Og en bok som det ikke finnes flere på dusinet av. Og den er velskrevet.

 

 

ALENE SAMMEN -Abraham Verghese

Alene sammen var en vidunderlig bok og jeg gledet meg derfor veldig til ny bok av Verghese.
Den har fått gode kritikker.

 

Dette er en vidunderlig leseopplevelse..

Liker du velskrevne romaner fra andre land og tidsepoker, anbefaler jeg denne varmt. Egentlig en “må lese”, for alle som elsker gode romaner.

Dette er en slik roman som gjør at jeg takker meg selv for at jeg leser, for lesing av slike fantastiske historier, rører noe inni deg og livet ville blitt tommere uten. Og for ikke snakke om at vi utvider bevisstheten og tankegodset vårt så vi får en bedre forståelse for verden rundt oss.

Likevel kunne jeg tenkt meg den noen sider kortere, for den spenner veldig vidt. Noen ord her og der, for 700 sider jeg må lese sakte, er litt drøyt for meg. Dette er nemlig ikke noe “pløye raskt igjennom”-bok.
Samtidig er det ikke mye man kan unnvære heller. Interessant å lese om den medisinske utviklingen når det gjelder ulike sykdommer også men aller best likte jeg historien om hvordan de levde i den lille landsbyen i og utviklingen som foregår fra 1900-1977.

Verghese har gjort det igjen, skrevet en roman man aldri glemmer.

En tolv år gammel jente blir giftet bort til en eldre mann og må forlate moren. Fra nå av skal hun bo i Kerala, ved kysten sør i India, og ta seg av ektemannens sønn og hjem. Slekten hun giftes inn i, er hjemsøkt av en forbannelse: I hver generasjon dør minst én person ved drukning. Og i Kerala er det vann overalt.

Ammachi, som de kaller henne, blir en respektert matriark og en ledende skikkelse i lokalsamfunnet. Den eksentriske sønnen hennes Philipose og hans legedatter Mariamma fører slekten videre og knytter bånd langt utenfor Kerala. Men kan de komme til bunns i familiehemmelighetene og bli fri fra forbannelsen som har hengt over dem i generasjoner?

Vannets pakt strekker seg fra 1900 til 1977, en tid med store omveltninger for India, med frigjøring fra Storbritannia og modernisering. Dette er en varm roman om kjærlighet, familiebånd og tidens gang. En hyllest til medisinske og politiske fremskritt, men også til tapte tider og de som kom før oss og banet vei.

 

Susanna Alakoski, Bomullsengelen
Leseeksemplar fra Samlaget
Litt av samme begrunnelse som Vannets pakt. Lærerik. Den er svært detaljert og jeg har ikke lest noe lignende tror jeg, der hverdagen blir så grundig beskrevet, men på en så fin måte at man aldri blir lei.
Bomullsengelen er bare helt fantastisk. Den er på nynorsk og derfor litt mer krevende å lese.
Den er detaljert og jeg har ikke ord for å beskrive hvor bra den er.
Forfatteren forteller fra Finland og Sverige fra 1900-tallet. Det er detaljert om de små ting i hverdagen, samt store politiske skiftninger i samfunnet. Hun skriver så du føler du går der sammen med hovedpersonene.
Dette er definitivt ikke noe lett feelgood, her er det gleder og sorger, hverdag og lite fest, for fattigdom og krig rår.
Det må ligge år med research bak en slik bok, men forfatteren sier at det er mye hun har endret på, så ikke alt er autentisk, hun har diktet opp det meste av hendelser. Likevel får vi et innblikk i historien få klarer å gi oss.
Liker du solide romaner, må du bare lese Bomullsengelen. Jeg gleder meg til fortsettelsen.
 

Fra omslaget:SUSANNA ALAKOSKI (f. 1962) debuterte i 2006 med romanen Svinalängorna, som fekk Augustprisen same året. I 2019 kom Bomullsängeln, som er første bok i ein kvartett om fire generasjonar kvinner, mødrer og døtrer, i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Andre bok i kvartetten, Londonflickan, kom på svensk i 2021 og er planlagd utgitt på norsk i 2024, med tittelen Londonjenta.

Rikt storverk om kvinneliv gjennom fire generasjonar.

Hilda blir fødd i 1905 og veks opp på garden Sorola i Österbotten, i ei tid der Finland er prega av uår og krig. Mor fekk stiresjuka etter fødselen og er bortanfor alt. Far er i Amerika. Men Hilda er ikkje einsam, ho har katten Kisuli og eldgamle, gudfryktige Sanna-täti, som tar hand om alt.

Då Hilda blir større, hamnar ho i ulykka og må reise frå tryggleiken heime for å gå i teneste på ein annan gard. Det er tungt arbeid frå morgon til kveld, fritid kan ho sjå langt etter, og ho kjenner arbeidet på kroppen sjølv om ho enno ikkje er fylt tjue. På garden er også Helli, som blir hennar beste ven. Helli forstår ikkje kvifor nokon må slite så hardt for andre, og tar med seg Hilda til Vasa, til den store byen med den oransjefarga bomullsfabrikken og ein lovnad om eit anna liv.

«Bomullsengelen» er første bok i ein kraftfull kvartett om kvinners liv, arbeid og lengt i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Ei forteljing om krig og fred, kjærleik og venskap, der kvardagsliv og verdspolitikk er trådar i same veven.

 

 

Maaza Mengiste, Skyggekongen

Leseeksemplar fra forlaget Press

 

Litt samme begrunnelse som de forrige. Jeg lærer og dette er svært viktig for meg. Jeg blir grepet når jeg får ny lærdom. Det beriker meg. Også en roman som er helt annerledes.

 

Jeg elsker å lese bøker fra andre land og tidsepoker.

Etiopia 1935. Italia angriper og etiopierne forsvarer seg. Dette er en helt fantastisk lese sakte bok.

Jeg ble veldig grepet av denne romanen, der vi følger ulike personer, både kvinner og menn.

Historien er fiktiv, basert på virkelige hendelser, men fiktive personer, utenom Haile Selassie, presidenten.

Kvinnene er aktive som soldater. Og mens Mengiste skrev romanen, fant hun ut at hennes egen oldemor var en av soldatene som kjempet mot italienerne.
Romanen er utrolig velskrevet. I partier er den nærmest poetisk. Mange vakre partier å lese.

Den er ikke grotesk og grusom, så den er ikke veldig vond å lese, selv om det handler om krig og sorg,

Liker du å lese kvalitetsromaner fra andre land, anbefaler jeg Skyggekongen varmt. Den kommer på min favorittliste i år. Kanskje til og med blant de høyest oppe. 530 sider.

Jeg fant denne nettsiden der boken er fint beskrevet.

https://readingproject.neocities.org/BookReviews/TheShadowKing_MaazaMengiste

 

 

Har krigen et kvinnelig ansikt? Eller et ansikt i det hele tatt? 

 

Skyggekongen er en storslått episk roman som kaster lys over de kvinnelige soldatene som er utelatt fra den afrikanske og europeiske historiefortellingen. 

Etiopia, 1935. Ungjenta Hirut har nylig mistet begge foreldrene og strever med å finne sin plass som hushjelp hos Kidane, offiser i keiser Haile Selassies hær, og hans kone Aster. Mussolinis styrker nærmer seg, og Kidane skynder seg å mobilisere sine beste menn før italienerne invaderer. Hirut befinner seg brått i en verden av tyveri og vold, av svik og voldsomt sinne. 

Idet krigen begynner for alvor, lengter Hirut, Aster og de andre kvinnene etter å gjøre noe mer enn å pleie de syke og begrave de døde. Når de dårlig utstyrte etiopierne taper slag etter slag og keiser Haile Selassie til slutt drar i eksil, kommer Hirut opp med en plan for å opprettholde kampmoralen – og inspirerer andre kvinner til å ta til våpen mot italienerne.

 

 

Honorée Fanonne Jeffers, W.E.B. Du Bois’  Kjærlighetssanger

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg ser nå at lærdom er det som mest er gjennomgangstema når jeg velger favorittene. Det er solide gode romaner der du blir grepet, de er velskrevet, men i tillegg lærer jeg og det setter jeg stor pris på. Denne er på 900 sider, så den er på grensen til å falle en millimeter ned, for det blir mye, men den er så bra at jeg godtar det.

 

En av disse romanene som er helt ukjent for meg, men som åpenbarer seg som et leseeventyr. Men 900 sider, så det er ikke gjort unna på en kveld.

Den er utrolig bra, men uansett hvor bra en roman er, er 900 sider saktelesing drøyt for meg, så jeg er glad jeg er ferdig.

Jeg lurer på hvorfor de ikke kan kutte noen sider.

Men liker du gode romaner fra Sør-statene, anbefaler jeg varmt denne romanen med et navn jeg aldri kommer til å huske. Ikke forfatterens navn heller. Og det er jo litt trist for denne burde man lese. Noter deg derfor navn og tittel.

Den rommer hele historien, helt tilbake til slavetiden. Det er vonde historier om salg og misbruk av barn og diskriminering av kvinner. Det er rasisme i alle versjoner, blant alle raser.  Det er undervisningsetatene med diskriminering der også og kvinne og mannsklubbene, innad i skolene, der det er streng kustus hvem som blir med og hvem som blir stengt ute. Huff, sier jeg. Et eget kastesystem der du har liten sjanse for å komme deg frem hvis du ikke er av de velstående.

Se opp for denne romanen. Den er storslått og jeg synes den er velskrevet. Men det er mange navn å forholde seg til, mange hendelser og vi hopper i tid, så dette er ikke en bok man pløyer gjennom i full fart.

Men jeg er svært glad jeg har fått lese den. Den har gitt meg mange gode lesestunder, men nok er nok.

 

 

 

 

Helt fra Ailey Pearl Garfield var liten, har hun tilbragt somrene sine på en tidligere bomullsplantasjei sørstatsbyen Chicasetta. Her har familien hennes bodd helt siden forfedrene deres kom fra Afrika som slaver, og her bor nå bestemoren i huset som tidligere tilhørte plantasjeeieren.

Gjennom besøkene konfronteres Ailey med familiens sterke og ofte tragiske fortellinger. Både hun og søstrene tynges av traumer som har fulgt slektens kvinner gjennom generasjoner.

For å forsone seg med sin egen identitet og for å finne sin plass verden, dykker Ailey ned i sin egenfamiliehistorie. Her oppdager hun en arv som ikke bare består av undertrykkelse, men også av frihetskamp og uavhengighet, av grusomhet, men også motstand. Det er en arv som forteller henne historien – og sangen – om selve Amerika

 

 

Kristin Hannah, De hjemvendte

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne blir med på topp, fordi dette var den som grep meg mest når det gjelder følelser. Jeg tror jeg aldri har grått så mye mens jeg har lest en bok noen gang. Den gikk rett i hjerterota mi.

 

Jeg leser alt jeg kommer over av Hannah, kun en som har falt igjennom her, de andre har vært utrolig bra. Nå hadde  jeg flyttet på denne fra stabel til stabel, så nå måtte jeg få lest den. Og det gjorde jeg og jeg gråt og gråt. Denne røsket opp hele hjerterota mi. Og jeg leste den ut på en dag. Alt annet måtte vente.

Viktig tema. Posttraumatisk stress etter vonde opplevelser. Anbefales så varmt at det brenner.

 

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, For alle vinder

Kristin Hannah, Sommernatten

Kristin Hannah, Vinterhagen

Kristin Hannah, De hjemvendte

 

Fra omslaget:

De hjemvendte av Kristin Hannah gir et dypt og realistisk innblikk i hvordan et militært yrke påvirker en familie og et ekteskap.

Alle ekteskap har et bristepunkt. Alle familier har sine sår. All krig har en pris …

I likhet med mange ektepar har Michael og Jolene Zarkades en slitsom hverdag med barn, karriere, regninger og oppgaver … og det mens deres tolvårige ekteskap er i ferd med å gå i oppløsning.
Da Jolene attpåtil blir sendt ut i militært oppdrag og etterlater forsvarsadvokaten Michael hjemme, helt uten erfaring i å ta seg av de to døtrene, går det fra vondt til verre. Som mor er det tøft for Jolene å reise fra familien, men som soldat styres hun av plikten. I brevene hun sender hjem, later hun som at alt er i orden, for å skjerme familien. Krigen kommer til å endre Jolene mer enn noen av dem kunne se for seg, og da tragedien inntreffer, må Michael kjempe sitt livs kamp for familien sin ..

 

 

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Nok en av de bøkene som var svært lærerik. Denne fikk en ekstra millimeter på grunn av oppbyggingen. Den begynner med et svært dårlig språk, men jo mer hovedpersonen lærer, jo bedre blir språket i boken. Det var egentlig helt genialt, men greit å vite før man begynner å lese, så man ikke legger den bort på grunn av språket.

 

Fyldigere omtale:

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

 

Denne romanen likte jeg svært godt.

Jeg stusset veldig over språket i boken, om det var en dialekt eller noe forfatteren ville ha fram, men når jeg kom et stykke uti og språket ble bedre, forstod jeg.

Forfatteren skriver:

Takk Adunni, for at du ville dele din verden med meg. Du kom på et tidspunkt da jeg var langt nede på skrivereisen min. Å høre de første ordene dine på et gebrokkent, desperat engelsk, først som en hvisken i ørene mine en morgen, og deretter som en vedvarende høy stemme de neste tre årene, forandret alt for meg, for deg og andre jenter som deg, fulle av håp. 

 

Boken ble gitt henne via en stemme på engelsk. Den engelsken er veldig gebrokken i starten, mye feil bruk av ord, men etterhvert som Adunni lærer mer og mer, blir språket mye bedre.

Vi får et rystende innblikk i livet til kvinnene i Nigeria og mye lærdom om landet også.

 

 

 

Fjorten år gamle Adunni vokser opp på den nigerianske landsbygda og drømmer bare om én ting. Å få utdannelse.

Moren hennes har alltid sagt at det er den eneste måten å få en stemme på, en mulighet til å bli hørt og bestemme sin egen framtid.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg