Stein Arne Nistad, Seks dager i april

Stein Arne Nistad, Seks dager i april

Leseeksemplar fra Señorc forlag

Seks dager i april, er den første boken av tre som Nistad har skrevet

Jeg kom tilfeldigvis over de tre historiske bøkene Nistad har skrevet og ble interessert, for jeg skal i gang med å lese meg litt opp på historie om krigen i Norge, spesielt fra evakueringen av Finnmark, da min mor ble evakuert. Bøkene er basert på virkelige historier.

Dette var spennende lesestoff, jeg ble så fengslet at jeg like godt leste ut hele boken i en jafs.279 sider, men en del av det er faktaopplysninger for historien er basert på virkelige hendelser fortalt Nistad av hans familie og andre tidsvitner.

For meg var det så spennende at jeg glemte at krigen er over forlengst, det var nesten så  jeg ikke visste hvordan det ville ende. Nistad skriver veldig fengslende. Jeg likte også de små partiene imellom krigshendelsene om elva og naturen som går sin gang uansett hva som skjer med menneskene.

Sitat

Den tyske soldaten Hans, fortviles over at han og kjæresten ble lurt av Hitlers forlokkende ord:

Og alt stammet fra ordene. Ordene som ble brukt så mange ganger og med så stor kraft og overbevisning at de opphørte å være bare ord, men ble til egne fortelllinger og sannheter. Det var slik han og Liesel hadde blitt forført. Forført av ord som ble gjentatt og gjentatt av en glimrende taler og forførisk leder. Han omskapte enkeltmennesker til en lidenskapelig tilhengerskare, som sammen begynte å tro på ordene han brukte og de fortellingene ordene bar med seg.

Slik ble fortellingene til sannheter så kraftfulle at massene selv ble til fortellingene og til ordene. Mot en slik kraft kunne til slutt ingen ta til motmæle, fordi makten bak massene var blitt altoverskyggende. Den kunne kue enhver opposisjon eller kritikk. Til slutt svant sannheten hen, og de som kjente den, ble tvunget til taushet under overflaten, slik at det til slutt bare var maktens ord og deres fortellinger som sto tilbake. Fra da av kunne HItlers ord og mørke spre seg utover, for det ikke lenger fantes noen annen moral eller andre fortellinger enn hans.

Så kunne ordene og fortellingene bli til handlinger i sannhetens navn, fordi det ikke lenger fantes noen annen sannhet.

 

Fantastisk bekrevet. Forfatteren selv sier at hans tredje boken, Askefall, er den beste, så da gleder jeg meg, for jeg syntes denne var fantastisk. Askefall har handling lagt til Alta og det er i det området min mor kom fra og når man kjører fra Alta til Øksfjord, min mors hjemsted, så passerer man der Tirpitz blir senket. Det får vi høre om i Askefall. Bok to heter Den tapte våren og der får vi følge historien til familiene vi møtte i den første boken.

Det er nesten så jeg ikke greier å vente, vil bare ha mer, men følger planen om en i måneden.

Aprillesestabelen

Denne gangen ble det nesten slagsmål her, men selv om det er litt murring fortsatt, er april planlagt

Myriam H. Bjerkli, Djevelens yngel

Tonje A. Lissandrin, Venteromsnoveller

Henrik Fram, Anestesi

Anne Mette Hancock, Pitbull

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder

Renita D`Silva, Jenta på maleriet

 

I dag begynner jeg å lese Lara Prescott, Alt vi holdt hemmelig. Det er Prescotts debutbok, gikk rett inn på amerikanske bestselgerlister når den kom i 2019 og er oversatt til 30 språk. Det blir spennende å se om jeg er enig i de gode kritikkene.

 

 

Seks dager i april er et historisk drama, men også fortellingen om menneskers kjærlighet, tro, overbevisning og valg. Skomakeren Andreas bor i Ofoten på småbruket Bakkan i Pundsvik sammen med kona Elisabeth, den trettenårige datteren Gunvor og hennes seks søsken. Den 9. april 1940 seiler ti tyske krigsskip inn fjorden. Maskinisten Karl er ombord i jageren Erich Köllner. Han forlot kjæresten Liesel i Frankfurt, i en felles tro på at Hitler og at krigen skal skape et nytt og bedre Europa. Den tyske flåten massakrerer de norske panserskipene Eidsvoll og Norge inne på Narvik havn, før tyske styrker besetter byen. I løpet av de neste seks dagene blir den fredfylte fjorden skueplass for de uten sidestykke mest omfattende og brutale krigshandlingene som noen gang er utkjempet i Norge. Karl, Andreas og Gunvor blir en del av en hendelser ingen av dem hadde kunnet forestille seg. Det handler om å overleve – men også om å gjøre valg og følge en overbevisning det er mulig å leve videre med. Seks dager i april er et diktverk men også en fortelling om virkelige hendelser og personer. Den er tro mot historiske fakta og øyenvitneskildringer. Bakteppet for Seks dager i april er angrepet på Norge og slaget om Narvik, men fortellingen handler like mye om alle krigers galskap. Den er derfor uhyggelig relevant også i dag.

Romanen er den første i en serie med tema fra krigen i Nord-Norge. Neste bind Den tapte våren utgis i september 2016.

https://senorc.no/?page_id=1180

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg