Susanna Alakoski, Bomullsengelen

Susanna Alakoski, Bomullsengelen
Leseeksemplar fra Samlaget
Denne så utrolig spennende ut, gledet meg. Jeg har hatt denne på sengekanten nesten hele måneden. Jeg har vært trøtt og ikke fått lest så mye og dette er en les sakte og nyt bok. Jeg har gledet meg til den hver eneste kveld. Bomullsengelen er bare helt fantastisk og den kommer til å komme på topp i år, det er jeg helt sikker på. Den er på nynorsk og derfor litt mer krevende å lese.
Den er detaljert og jeg har ikke ord for å beskrive hvor bra den er.
Forfatteren forteller fra Finland og Sverige fra 1900-tallet. Det er detaljert om de små ting i hverdagen samt store politiske skiftninger i samfunnet. Hun skriver så du føler du går der sammen med hovedpersonene.
Dette er definitivt ikke noe lett feelgood, her er det gleder og sorger, hverdag og lite fest, for fattigdom og krig rår.
Det må ligge år med research bak en slik bok men forfatteren sier at det er mye hun har endret på, så ikke alt er autentisk, hun har diktet opp det meste av hendelser. Likevel får vi et innblikk i historien få klarer å gi oss.
Liker du solide romaner, må du bare lese Bomullsengelen.
 

Fra omslaget:SUSANNA ALAKOSKI (f. 1962) debuterte i 2006 med romanen Svinalängorna, som fekk Augustprisen same året. I 2019 kom Bomullsängeln, som er første bok i ein kvartett om fire generasjonar kvinner, mødrer og døtrer, i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Andre bok i kvartetten, Londonflickan, kom på svensk i 2021 og er planlagd utgitt på norsk i 2024, med tittelen Londonjenta.

Rikt storverk om kvinneliv gjennom fire generasjonar.

Hilda blir fødd i 1905 og veks opp på garden Sorola i Österbotten, i ei tid der Finland er prega av uår og krig. Mor fekk stiresjuka etter fødselen og er bortanfor alt. Far er i Amerika. Men Hilda er ikkje einsam, ho har katten Kisuli og eldgamle, gudfryktige Sanna-täti, som tar hand om alt.

Då Hilda blir større, hamnar ho i ulykka og må reise frå tryggleiken heime for å gå i teneste på ein annan gard. Det er tungt arbeid frå morgon til kveld, fritid kan ho sjå langt etter, og ho kjenner arbeidet på kroppen sjølv om ho enno ikkje er fylt tjue. På garden er også Helli, som blir hennar beste ven. Helli forstår ikkje kvifor nokon må slite så hardt for andre, og tar med seg Hilda til Vasa, til den store byen med den oransjefarga bomullsfabrikken og ein lovnad om eit anna liv.

«Bomullsengelen» er første bok i ein kraftfull kvartett om kvinners liv, arbeid og lengt i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Ei forteljing om krig og fred, kjærleik og venskap, der kvardagsliv og verdspolitikk er trådar i same veven.

 

 

Anna Jansson, Skjebnegudinnen på Salong D’Amour

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne dukket overaskende opp i postkassa og så utrolig lett ut. Jeg tenkte det kunne være fint å avslutte med noe lett, men litt skeptisk. Jeg har lest ca 50 sider og smilt i ett fra starten. Dette er gøy. Dette er min humor og jeg skal kose meg med denne i dag.

 

 

Fra omslaget:Anna Jansson har solgt over 5 MILLIONER solgte bøker og feelgoodbøkene om frisøren Angelika Lagermark har solgt mer enn 300 000 solgte eksemplarer bare i Sverige! Gled deg til å lese Skjebnegudinnen på Salong D’Amour! På Södertorg i Visby på Gotland ligger Salong d’Amour. Når du kommer inn i min frisørsalong og jeg spør «hva kan jeg gjøre for deg?» mener jeg ikke bare håret ditt. Jeg mener «hva kan jeg gjøre for deg i ditt liv?» Jeg har større ambisjoner enn å gi deg en fin hårklipp, jeg vil gi deg et møte. Som frisør møter jeg mennesker i alle livssituasjoner. Bryllup, begravelse, skilsmisser og skoleavslutninger. Jeg får høre om livshistorier, og jeg får en spesiell tillitt. Du kan stole på taushetsplikten min – hemmelighetene dine blir hos meg. Jeg har hjelp i frisørsalongen av en ung mann fra Grötlingbo. Han heter Ricky. Jeg har lovet mammaen hans å få ham stueren og lære ham å lage mat. Om du er en trofast kunde og våger å se deg selv i mitt speil, kan hva som helst skje. Vi sees på Salong d’Amour! Møt Anna Jansson i for henne en ny sjanger. I Skjebnegudinnen på Salong d’Amour har hun skapt en fantastisk person i

 

Mars:

Mars:

Lesestabel mars 23, tema nordisk

Petra Rautianen, Et land av snø og aske

Jonas Jonasson, Profeten og Idioten

Camilla Läckberg, Gjøkungen

Christoffer Holst, Den glemte kokeboken

Auður Ava  Ólafsdóttir, Svaner blir ikke skilt

Mari Jungstedt, Før tåken legger seg

Arnaldur Indriðason, Den tause moren

 


Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg