Renita D`Silva, Jenta på maleriet

Renita D`Silva, Jenta på maleriet

Leseeksemplar fra Anemone forlag

 

Etter en seriemorder er det vel fint igjen med noe lettere. Jeg har lest D`Silva før og likt bøkene hennes godt, så jeg gledet meg til denne.

En mors hemmelighet, Renita D`Silva

Renita D’Silva, En modig datter

 

D`Silva har gjort det igjen, fengslet meg fullstendig med sine fargerike beskrivelser. Hun er født og oppvokst i India, men bor i England så hun kan beskrive  begge land like bra.

Hun er en kunstner i å beskrive omgivelsene så du nærmest er midt i de. 577 sider og jeg ville ikke unnvært noen. Det er som om du både kan lukte og smake det hun beskriver.  Det eneste jeg savner er en solseng og en paraplydrink, mens jeg leser, for dette er en helt perfekt feriebok.

Jeg elsker underholdningsbøker av denne typen og det virker som om Anemone forlag er flink til å plukke de opp, for jeg har fått tre bøker fra de og alle har vært like bra. De lærer meg noe, de fengsler meg, de får meg til å felle en tåre og de er hjertevarme, alt på en gang, Og jeg har ikke betaling for hverken å lese eller skrive om de og de som følger meg vet at jeg er ærlig. Jeg skriver også om de jeg ikke liker like godt. Forrige måned var det bøker som ikke fikk egen omtale til og med.

 

Meg Waite Clayton, Det siste toget til London

Natasha Lester, Den franske fotografen

 

Renita D`Silva nærmer seg Isabel Allende. Dette er historiske bøker med dramatikk, en lite dose romantikk, men også brutal virkelighet fra India og England, ca 1920. Kan dere tenke dere at de unge pikene blir giftet bort til gamle menn, mot sin vilje, for å ære familien og når så den gamle dør, må de unge enkene brennes på bålet sammen med sin mann. Det er jo hjerterått fullstendig.

Nekter de, vanærer de familien så ingen vil vite av dem lenger. For ikke å snakke om hvis de gifter seg med en kasteløs. Da er du kastet ut av både familie og landsby.

En veldig bra bok som jeg anbefaler på det varmeste og har du ikke oppdaget Renita D`Silva, ja da har du mange sterke leseopplevelser i vente, for dette er ikke gjennomromantisert på noe måte, men likevel underholdning på sitt beste, for meg ihvertfall.

Sitat:

Det er et helt samfunn av mennesker som bor her ved siden av jernbanelinjen, oppdager Margaret forskrekket da toget har passert. På den andre siden av sporene gjør menn fra seg. Andre vasker søvnen ut av øynene med vann fra bøtter.

Familier sover inne i hule sementrør, oppå dem, og er tilsynelatende ikke oppmerksomme på, eller har vennet seg til, støyen, og til at boligene deres, hvis man kan kalle dem det, rister og skaker av vibrasjonen fra skinnene hver gang togene passerer.

Kvinner skravler med hverandre mens de kaster mugger med vann over sprellende, nakne barn. Damp, angende av krydder bølger opp fra leirpotter som putrer over utendørs ildsteder.

En selger har satt opp en baldakin, stoffet er forrevent og fillete, og brygger te og kaffe, koker ris og tilbereder sterkt oransje godbiter i en kjele med boblende olje. En hel flokk mennesker samler seg rundt ham, folk vandrer rundt og deler ris og snacks, drikkevarer og anekdoter.

Latter fra barna som leker nede på skinnene – og som hopper unna når skinnene begynner å vibrere og varsler om et kommende tog – farger luften, som er full av marineblå flekker av røyk og munterhet, krydderier og sladder.

Det er dypt rørende og tankevekkende – alle disse menneskene som lever sitt liv under slike kummerlige kår, og som likevel virker lykkelige, tilfreds med sin lodd.

Veldig bra oversatt også, synes jeg.

Sukk, da har jeg forlatt India og begir meg over til andre verdenskrig.

 

Stein Arne Nistad, Seks dager i april. Omslaget forteller: Seks dager i april er et diktverk basert på virkelige hendelser, tidsvitner og historiske fakta. Utgangspunktet er krigen i Norge, men boken handler også om alle krigers galskap. Den er svært relevant også i dag.

 

Aprillesestabelen

Denne gangen ble det nesten slagsmål her, men selv om det er litt murring fortsatt, er april planlagt

Myriam H. Bjerkli, Djevelens yngel

Tonje A. Lissandrin, Venteromsnoveller

Henrik Fram, Anestesi

Anne Mette Hancock, Pitbull

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder

 

 

Et romantisk, spennende og frodig familiedrama fra fargerike India.

Emmas bestemor Margaret ligger for døden, og hun har et siste ønske: å finne Archana. Hun gir Emma et mystisk maleri av en jente med triste øyne og skjøtet til et hus i India. Nå ber Margaret Emma om å gi maleriet til Archana og – viktigst av alt – be om at Archana må tilgi henne.

Dermed legger Emma ut på en reise som fører henne til hjertet av India, til et forfallent hus overgrodd med eføy. Og når hun finner Archana, vil hemmeligheten Margaret har bevart i over sytti år til slutt bli avslørt – fortellingen om en dag som ble tilbrakt ved en bekk full av vannliljer, der et svik skulle skille tre mennesker for alltid.

Renita D’Silva har skrevet sju romaner som alle har handling fra India og England. Forfatteren er født og oppvokst i India, men bor nå i London sammen med sin familie. To av hennes tidligere romaner, En mors hemmelighet og En modig datter, er utgitt på norsk av et annet forlag.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg