Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Leseeksemplar fra Aschehoug

Jeg anbefaler alle å lese andre ting innimellom, enn det de vanligvis gjør. Bli snill igjen, er en roman jeg ikke selv ville kjøpt, for jeg er ikke så glad i samtidsromaner og særlig ikke i jegperson, der hele boken er hovedpersonens tanker. Men det hender seg at det er noen av de som kryper under huden på meg. Det gjorde ikke denne.
Men jeg er overbevist om at hjernen min likevel likte utfordringen for boken fikk meg til å tenke og det er jo bra. For det første tenker jeg at Henning, hovedpersonen er en dust rett og slett.
Men det slår meg også at historien hans representerer kanskje hvordan det er blitt i dagens samfunn. Veldig mange higer etter kjærlighet, etter å bli sett og de forventer å få dette hos en partner. Samtidig forlater de partneren når det dabber litt av, på jakt etter en ny. Å være sammen med noen seksuelt i dag, virker på meg som det bare er for å stille ett begjær. Den ekte kjærligheten forsvinner fordi man hele tiden leter etter å få stilt sine behov eller dekke en annens behov. Kanskje er det derfor parforhold aldri varer i dag.
Jeg synes det er trist at vi er blitt så frigjorte at vi skal ligge rundt med den som er tilgjengelig.
Hvor blir det av den ekte kjærligheten. Selv skrev jeg om dette her en dag, for ekte kjærlighet krever en annen innsats enn det de fleste i dag er villig til å gjøre. Men jeg kan love at belønningen er desto større.
Kjærlighet er ikke åndeløshet, opphisselse… Det er ikke å uttale løfter om evig lidenskap.

Ja jeg sier ikke at alt var bare himmel før heller, det var mange dårlige ekteskap, men jeg tror det blir få i fremtiden som får oppleve den dype kjærligheten. Det viser vel skilsmissetallene.

Sitat:

Jeg kan ikke huske at jeg er blitt holdt, eller tatt imot, eller blitt tatt vare på, slik jeg tenker meg at jeg skal kunne oppleve det sammen med en mann. Jeg har lyst til å bli eid. Jeg vil kjenne at jeg mister kontroll, at jeg ikke behøver å holde igjen eller alltid være den som gjør noe med den andre. Jeg vil også bli gjort med, og da mener jeg ikke bare seksuelt. Jeg trenger en form for omsorg  som jeg selv vet hvordan jeg kan gi, men som jeg nesten aldri har fått, ikke av en kvinne. Og ikke av en mann heller, forresten.

 

Jeg trenger. Som healer ville jeg gått tilbake til forholdet Henning hadde til sin far, den manglende omsorgen og interessen og så ville jeg sagt at det er der en del av utfordringen ligger. Du må lære deg å bli glad i deg selv, ville jeg nok sagt og da vil du ikke lenger trenge noen på den måten.

Så ja, den fikk meg til å tenke og irritere meg, men dette er bare ikke typen romaner jeg blir glad i.

 

Ømheten hadde vokst i ham, den var blitt for stor og for krevende til at noen kunne ta imot den. I hvert fall ikke en kvinne. Men ikke en mann heller, det kunne han jo ikke.

Han heter Henning, og han er ferdig med kvinner. Han har hatt kjærester, han har hatt samboere og han har vært gift flere ganger, men nå er han alene. Han har en voksen datter som han ikke kjenner lenger. En dag møter han henne på gaten og blir skremt av hvem hun har blitt. Han bestemmer seg for å redde henne. Dette blir innledningen til en desperat undersøkelse av hvem han selv har vært – som mann, sammen med kvinner – og hvem han kan bli.

Bli snill igjen er en roman der noen av vår tids skarpe motsetninger samles i portrettet av en mann som aldri gir opp håpet. En roman der ømhet og raseri, skuffelser og nye forventninger til hva livet kan være, tørner sammen. Det er også en sår fortelling om en umulig forelskelse, som likevel blir en redning.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg