Alyson Richman, Et hav av minner

Alyson Richman, Et hav av minner

Det er så mange bøker som ser ut som lette underholdningsbøker, men som er så mye mer enn det.

Et hav av minner er faktisk en kompleks og sterk og hjerteskjærende  historie om mennesker som blir revet løs med roten, fra sine hjemland, og må flykte fra krigens brutalitet.

I Chile er Octavio forkjemper for Allende, men etter kuppet der Pinochet kommer til makten, er det konen hans Salomè, som blir arrestert og torturert på det grusomste. De søker asyl og får så komme til Sverige. Men det er ikke enkelt å lege de psykiske arrene etter slik grusomhet, noe som også tærer på ekteskapet.

Psykiateren Samuel, som selv måtte flykte med sine foreldre fra Frankrike, fordi de var jøder, får Salomè til å fortelle om sine opplevelser. Han er gift med Kaija, som var en av de finske krigsbarna som ble sendt til Sverige, for at hun ikke skulle sulte i hjel.

En hjerteskjærende historie om tap og kjærlighet hos mennesker som er påvirket av krig og politiske omveltninger, står det bak på boken og det stemmer.

Jeg har også lest Timer av fløyel, En himmel av brev og Hele livet på en dag

Timer av fløyel, Alyson Richman

Bøker lest oktober 2016

Alyson Richman er kanskje best kjent for boken Hele livet på en dag, men jeg har faktisk likt de  to andre bedre og denne er kanskje den aller beste.

I oktoberstabelen venter den aller nyeste Richmanboken, Skyenes hemmelighet.

Boken har jeg kjøpt på Romsdal Libris, nå Norli Åndalsnes

 

Etter kuppet i Chile, der militærdiktaturet kommer til makten, blir livet farlig for ekteparet Octavio og Salomé som har et helt annet politisk syn. Salomé trygler Octavio om at han først og fremst må tenke på familiens sikkerhet, heller enn å opponere mot det nye regimet.

Når han til slutt innser at de befinner seg i stor fare, får han og familien politisk asyl i Sverige. Men for Salomé blir livet vanskelig. Hun må leve med smertefulle hemmeligheter, samtidig som hun vet at de aldri kan reise hjem igjen.

I Sverige får vi også den dramatiske historien til Kaja. Hun er ett av ca. 70.000 barn som ble evakuert fra Finland til Sverige under krigen. En del barn mistet foreldrene sine i Finland på grunn av krigen og ble værende i Sverige, og en del ble så sterkt knyttet til fosterfamilien at de ikke reiste hjem igjen. Når Kaja til slutt vender tilbake for å lete etter familien, blir det ikke slik hun har sett for seg.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg