Jeanine Cummins, Amerikansk jord

 

 

Jeanine Cummins, Amerikansk jord

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Så var jeg klar for Amerikansk jord. En bokvenn har allerede lest den og greide ikke å legge den fra seg, så jeg gikk ut fra at da vil kanskje det samme skje med meg og det gjorde det. Boka har fått blandede kritikker i Usa og diskusjonene har vært harde, men den har solgt meget bra,  og det ble spennende lesing.

Jeg synes boka var innmari bra. Den sugde meg inn og holdt meg der helt til slutt.

Jeg måtte Google toget La Bestia og ble sittende og se på det som er filmet av denne hasardiøse reisen.
Ta deg noen minutter og se klippet. Det ligger mye på YouTube,  Gravide kvinner og barn, reiser med toget, med livet som innsats, i håp om å rømme fra fattigdom og drapstrusler, og komme seg til USA.

De møtes av skruppelløse kjeltringer på veien, de risikerer å bli ranet, solgt eller drept, og de vet ikke hvem de kan stole på og hvem som er ute etter å lure dem, men de møter også snille mennesker, som hjelper flyktningene.

For meg kryper Amerikansk jord, høyt opp, når favorittlisten skal skrives i år og jeg vil anbefale den varmt.

Hvordan han nrkanmelderen kan legge den bort halvlest, skjønner ikke jeg. Da har de jo bare så vidt startet reisen.

 

https://www.nrk.no/anmeldelser/anmeldelse_-_amerikansk-jord_-av-jeanine-cummins-1.15168971

https://www.dagbladet.no/kultur/dramatisk-fluktroman/72867336

Fra omtalen i Dagbladet:

Hovedinnvendingen dreier seg om at boka er skrevet av en hvit nordamerikaner og ikke av en spanskspråklig latinamerikaner. Cummins beskyldes for å drive kulturell appropriering, altså identitetstyveri. Hennes beskrivelse av meksikanere er hemmet av stereotypier, heter det, og intensiteten i faresituasjonene under flukten er av enkelte omtalt som «traumeporno». Det amerikanske forlaget har avlyst en PR-turné på grunn av trusler.

 

Jeg kan bare si min mening og er ikke ute etter å diskutere det noe nærmere, men skal man lage styr om alle som skriver bøker fra et land de ikke bor i, ja da blir det mange tusen bøker. Jeg synes hun beskrev meksikanerne fint jeg, hun har med alle typer mennesker.

 

Bildet er hentet fra Dagbladet.

Mitt eget bilde fra Mexico, juli 2019. Vi så flere biler som kjørte rundt med uniformerte menn med våpen. Utenfor et kjøpesenter stod det 4 med maskingeværer. Jeg sa til taxisjåføren at i Norge har ikke politi lov å bære våpen utenom i spesielle tilfeller og da så han forundret ut.

 

 

Acapulco, Mexico: Mens Lydia og hennes åtte år gamle sønn gjemmer seg på badet, blir resten av familien massakrert i hagen. Et narkokartell på jakt etter Lydias journalistektemann tror de har klart å ta ham og hele familien hans av dage. Lydia vet at det bare er et spørsmål om tid før de vil komme etter henne og sønnen.

De flykter – først på måfå, deretter nordover. Mer enn 200 mil må de legge bak seg, med buss og tog, og til fots gjennom ørkenen, før de kommer til USA. På veien møter de barmhjertighet og medmenneskelighet, men også livstruende farer. Og hele tiden puster lederen for narkokartellet dem i nakken.

Amerikansk jord er en intenst gripende roman om en mor og et barn på flukt – om sorgen over de som er borte, og om hvor langt vi er villige til å gå for å redde dem vi er glad i. Og samtidig er den en ulidelig spennende katt-og-mus-fortelling som ikke slipper taket i deg.

“Alt ved denne boken er enestående. Den er spennende, språket er vakkert, og historien åpnet virkelig hjertet mitt. Jeg anbefaler den på det sterkeste, du kommer ikke til å klare å legge den fra deg. Det er bare en fantastisk roman.” Oprah

 

https://www.arte.tv/en/videos/083369-000-A/mexico-la-bestia/

 

 

Nå leser jeg denne

 

Anne Nyheim, Enkepalasset

Leseeksemplar fra Poppeltårn forlag

Ja, her aner jeg ikke hva jeg går til, men er optimist. Dette skal visstnok være første bok i en serie. Den ser da fornøyelig ut, så da håper jeg den passer med min humor.

 

 

Enkepalasset er en bygård et sted i Norge. En roman om annerledeshet og utenforskap, en frodig fortelling om å skjene sidelengs gjennom tilværelsen. Vi møter den unge Bokhandleren, som går i sikksakk for at ingen onde ånder skal kunne følge etter ham, naboen Leopold i etasjen under, som er redd for å få ei kanonkule i hodet, fru Andersen, som ikke husker om hun har spist, og Elise, som sitter fast i sin mors dødsbo og bare går ut for å være usynlig på kirkegården. Og så kommer Vera, den dagen alt går til helvete. Snart spinnes skjøre tråder av forbindelser gjennom tilfeldige møter, tragedier, konflikter og komiske forviklinger. Vera kjemper for å reise seg igjen, men hvordan skal du få deg venner når du selv er en vanskelig person, og dette med folk “ikke er din greie”? Og hvordan er det egentlig å være nabo med en som alle er redd? Enkepalasset er innkjøpt av Kulturrådet

 

Det er på sengekanten jeg koser meg med Enkepalasset. På dagtid skal jeg lese:

 

 

Merete Junker, Lillemann, Ildebrann

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Gleder meg til ny Junker, da jeg har lest alle hennes tidligere nå i sommer. Jeg vet at dette er god krim og den har også fått gode omtaler. Dette blir bra

Merete Junker, Jenta med ballongen

Merete Junker, Tvillingen

Merete Junker, Pumasommer

Merete Junker, Venuspassasjen

Merete Junker, Vannmannen

 

 

Et ubebodd bolighus brenner ned, og liket av en kvinne blir funnet i ruinene. Samtidig forsvinner en 13 år gammel gutt som nettopp har flyttet inn i nabohuset. Den suksessrike miljø-gründeren smiler idet den mørke desember-himmelen over Porsgrunn farges gyllenrød av flammene som er i ferd med å fortære det gamle trehuset. Få timer senere er smilet borte, og han innser at marerittet som skal følge ham natt og dag nettopp har startet. Et drap på en ung, ambisiøs kvinne. En ensom guttunge på feil sted. En genial plan som går i vasken. Hendelser, helt ute av kontroll for han som startet det hele. Et sted der ute finnes det en ukjent drapsmann, men er han også i stand til å drepe et barn? Politietterforsker Eline Torp MÅ finne gutten. Død eller levende. Det må også miljø-gründeren, Magnar Moe-Holmen, som har en ukuelig vilje og et desperat ønske om å stable sitt miserable liv på beina.

 

Oktober

 

September:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg