Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

Ingemar Modig fikk flytte fremover i lesekøen og det fortjente han.

De første sidene var jeg litt avventende og undrende på hva boken ville gi meg. Vi møter en mann med store psykiske utfordringer som sterk angst og han bruker tvangstanker for i det hele tatt å mestre dagene sine. Så møter han Dalia, som er fra Syria. Og plutselig blir han stilt overfor nye utfordringer.

Dette er en slik leseopplevelse som gjør at jeg tar meg i å tro at det er virkelighet. Jeg tror det er virkelige mennesker det handler om, selv om det er satt på spissen og ville vært litt mer nyansert i det virkelige liv. Det bryr meg ikke for jeg heier på Ingemar og jeg heier på Dalia og jeg tørker tårer når de gråter og jeg ler når de ler og jeg banner når Dalia banner.

Det er også tankevekkende det forfatteren selv skriver om sine utfordringer med angst og at han selv har tvangstanker og at bruker mye av seg selv når han skriver.

Sitat fra etterordet:

Det er Ingemar som hengir seg til å telle tall som kan deles med tre, men jeg har faktisk syklet meg sliten på vei til jobben i desember, på jakt etter et bestemt antall adventsstaker. (Obs!Bare elektriske og tente!) Alt for å unngå en katastrofe.

 

Sitat fra etterordet:

Det viktigste av alt er at jeg nå vet at tvangstankene mine bare er tanker, og ikke er farlige i seg selv. Jeg aksepterer dem, og derfor gjør de seg heldigvis ikke like gjeldende lenger. En fiffig formel.

 

Sitat fra boken:

Ja, jeg har vel litt flaks, sa han.

Og etter det svaret bestemte han seg for at han skulle prøve å overleve. Han skulle fortsette å telle, lide, kontrollere, plages av angst, rødme, bli redd for bakterier, for sin egen eksistens, og glemme, glemme, glemme. Men viktigst av alt. Han skulle slutte å gråte, siden det likevel ikke førte til noe. Det endret ikke historien, det gjorde bare alt verre. Og den innsikten hjalp ham på en eller annen merkelig måte å ta dagene som de kom.

 

Sitat:

De aller fleste kan likevel skifte tankespor etter en stund, men hos noen av oss blir tanken igjen som et dypt hjulspor i hjernen som man ikke klarer å komme seg ut av, hvis man ikke tenker eller gjør noe helt annet så intenst at det også blir et hjulspor i hjernen.

Jeg ser han har skrevet en trilogi med handling fra India, Delhis vakreste hender. Jeg må sjekke om den er gitt ut på norsk, hvis ikke må jeg lese svensk. For Bergstrand er en forfatter jeg vil lese mer av. Jeg føler bestandig det er mer gripende å lese bøker der mye er selvopplevd av forfatteren for det gjør ofte historien mer virkelig og nær.

 

 

 

En bok for alle som likte En mann ved navn Ove.
Hver morgen våkner Ingemar Modig søkkvåt av svette rett før klokkeradioen slår seg på. Hvis han ikke rekker å slå den av før alarmen begynner, kommer noen til å dø. Tvangstankene har tatt over Ingemars liv. Men så treffer han Dalia, en elleve år gammel jente fra krigsherjede Syria. Dalia er ikke bare fryktelig sta og en djevel til å banne, hun er i tillegg en veldig god fotballspiller og tar ikke et nei for et nei.
Sammen forsøker de to vennene å finne en vei forbi plagsomme minner og kulturkollisjoner. Det de ikke vet, er at den avdankede journalisten Ludvig Nilsson legger ondsinnede planer. Den fredelige tilværelsen i Borstafors kommer snart bare til å være et blekt minne.
Ingemar Modigs oppvåkning er en sorgmunter fortelling om ensomhet, vennskap og mot.

Sammen forsøker de to vennene å finne en vei forbi plagsomme minner og kulturkollisjoner. Det de ikke vet, er at den avdankede journalisten Ludvig Nilsson legger
ondsinnede planer. Den fredelige tilværelsen i Borstafors kommer snart bare til å være et blekt minne.

Ingemar Modigs oppvåkning er en sorgmunter fortelling om ensomhet, vennskap og mot.

Oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

 

 

Kjersti Annesdatter Skomsvold, I dag jeg, i morgen du
Leseeksemplar fra oktober forlag.
Fremover flyttet denne seg også. Jeg gleder meg veldig til en ny roman av Skomsvold for hun er en av mine favorittforfattere. Det er bare så innmari synd at de er så tynne de romanene hennes, at jeg sluker de i en jafs. Hun bruker å male med ordene så det synger inni meg.
 
“Hele tiden er det som om jeg hører mammas hjerte som banker, ned gjennom gulvet hennes. Det er et sunt og friskt hjerte, hun vil leve lenge, kanskje lenger enn meg. Døden er ikke mindre urettferdig enn livet, men man får om ikke annet sin egen jordflekk til evig tid.”

Peter Venn bor alene i leiligheten under moren, han arbeider som oversetter ved kjøkkenbordet hjemme og går sin faste kveldstur i området rundt kirkegården. Han har et rikt indre liv, men det er stakkarslig sparsomt på ytre hendelser. Han kan ta seg i å lengte etter verden der ute, men først må han finne en måte å løsrive seg fra moren på. Han føler seg fanget av lydene hennes, væremåten og ikke minst av hennes versjon av farens siste år. Peter har ingen minner om faren, alt han har er et stort savn.

Denne fredagen spiser Peter som vanlig kveldsmat hos moren, slik han motvillig har gjort i årevis. Han vet hvilke spørsmål han må stille, men våger han? Og kan han våge å nærme seg noen andre?

Kjersti Annesdatter Skomsvold har skrevet en vidunderlig roman om ensomhet, påtrengende dødsbevissthet og om kjærlighetens frigjørende kraft. Romanen er preget av humoristisk alvor og en usedvanlig språklig oppfinnsomhet.

 

Etter endring i lesestabel:

 

Lesestabel-endring i September

Karin Brunk Holmqvist, Damen med bysten

 

September frem til endring i lesestabel  :

 

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Marc Levy, En som deg

Merete Junker, Vannmannen

Lars Helle, Når stormen aldri løyer.

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Sara Omar, Skyggedanseren

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg