Bøker lest november 2020, 18 bøker

 

Det ble ikke de store kranglene før denne måneden startet heller. Det virket som om de forstår at disse valgene er vanskelige. De har også respekt for hverandre. Jeg hørte innimellom rolige mannsstemmer gjennom et veldig til damekvitring, da det er mest kvinnelige forfattere denne måneden.

Årsaken til det er at jeg innfører en ny tradisjon, julekavalkade. De siste årene har julen for meg falmet litt, kanskje mye fordi kroppen streiker og ikke vil være med energimessig på alskens julestrev. Jeg prøver å bevare kosen men jeg må innrømme at julen nok ikke har samme betydning som når jeg var yngre.
Men jeg elsker jo å lese, som dere kanskje har forstått. Mer og mer lidenskapelig for hver bok som kommer i hus, merkelige greier.

Julefilmer er blitt viktige for mange og nå kommer julebøkene for fullt. Det er dusinvis av titler hos bokhandlerne.
Jeg tenkte derfor at en ny juleboktradisjon var på sin plass. Jeg skal i november og desember lese og omtale julebøker. Så skal jeg samle dem i en julebokkavalkade til slutt, årets julebøker 2020. Og etter at jeg bestemte det, skjedde det noe rart, jeg fikk en forventningsfull julefølelse jeg har savnet i årevis. Nok en gang er det bøkene som får frem følelsene.

Nå skal det derimot sies at det er nok romantikk som er hovedtema i disse bøkene og dere som følger meg, vet at jeg ikke liker for mye hjerte og smerte. Jeg liker romantikk og varme og kjærlighet, det er jo det Lillasjel handler mye om, kjærligheten mellom oss mennesker, det er ikke det jeg har motstand mot. Det jeg ikke liker er når det blir side opp og side ned, med om og om igjen pjatt, å jeg lengter, savner, sukk og sukk. Derfor blir det en spennende måned om jeg koser meg eller blir irritert.

Men der er flere forfattere jeg synes skriver bra om oss mennesker på en lun og god måte, som Jenny Colgan og Amanda Prowse. Morsomt er det også at norske forfattere som Lene Lauritsen Kjølner, Kjersti Herland Johnsen og Gudrun Skretting, har skrevet julebøker.

Og for all del, det blir ikke romantisk all over i november. Jeg har også planlagt å lese sterke menneskehistorier, både fiksjon og virkelighet, og noen av mine favorittkrimforfattere er også med.
Så det blir variert og spennene denne måneden også og jeg gleder meg som en unge på julaften, full av forventning over hva som skjuler seg mellom permene på hver bok.

Da går vi i gang.

 

Camilla Reimers, I desember

Leseeksemplar fra Panta forlag

Vil du gi bort en bok til noen som er glad i julen, så kan dette være en god en. Som jeg skrev over her så har ikke jeg noe juleforventninger, annet enn at jeg gledet meg til at jeg får samlet alle mine her i julen, noe som da ikke vil skje på grunn av den virusen som herjer landet. Men det skjedde noe rart når jeg satt og bladde i denne boken, jeg fikk juleforventninger og kjente den gode, varme følelsen inni meg, så ta en titt på denne.

Fyldigere omtale:

Camilla Reimers, I desember

Her er det tips til det meste som har med julen å gjøre, pynting, mat, julegaver, aktiviteter. Dette er faktisk en bok jeg vil gjemme og ta frem til advent hvert år, veldig inspirerende, til og med til en som har lagt julen litt i dvale.

 

 

En varm og innbydende julekalender og inspirasjonsbok! Desemberdagene er fulle av opplevelser når vi forbereder til høytiden. Juledufter fra kjøkkenet, levende lys, julekort med kjærlige hilsener, enkle dekorasjoner av materialer fra naturen eller av det du allerede har i skapet. “I desember” er en varm og innbydende julekalender og inspirasjonsbok. Hver dag er et nytt kapittel med oppskrifter på julemat, ideer til hyggelige aktiviteter små og store kan gjøre sammen, dekorasjoner og personlige julegaver. Ved å gjøre én ting per dag viser boken hvordan du setter i sving de små detaljene som skaper julestemning i huset, får roen til å senke seg og skaper de varmeste julestundene for hele familien. En bok du kan ha glede av år etter år mens familiens tradisjoner utvikles og finpusses. Her er masse inspirasjon og tips helt frem til nyttårsaften, med middager, venner og koselige ting å gjøre sammen, uten at det koster for mye. “I desember” er skapt av forfatter Camilla Reimers med sin smittende entusiasme for årets hyggeligste måned, en av Norges beste interiørfotografer, Cecilie Refsum og grafisk designer Larisa Boos. «Den som ikke har julen i sitt hjerte, vil aldri finne den under et tre.” ROY L. SMITH

 

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Leseeksemplar fra Aschehoug

Dette er bok tre i høstens lesesirkel hos Aschehoug, kun norske forfattere denne gang og veldig varierte bøker

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Lars Petter Sveen, Nordriket

Helga Flatland, Et liv forbi

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Dette med at man leser bøker som kanskje er litt utenfor det man vanligvis gjør, er det som gjør det inspirerende å være med på felleslesing. Det utfordrer hjernen litt og det tror jeg er sunt. Og så er vi ikke nødt til å falle for alle bøkene,  men det vekker noe i oss, om det så er motstand. Veldig morsomt og utfordrende å være med på. Vil du ikke kjøpe bøkene, går du på biblioteket og låner dem, så enkelt er det. Bestill de gjerne på forhånd, så du er sikker på du får dem når du ønsker det.

Heroin chic, så jeg skulle være en sterk og rå leseopplevelse så jeg både gledet og gruet meg litt. Og det ble en sterk, sår og vond leseopplevelse. For en forfatter dette er. Hun er fantastisk å skrive. Jeg skal få tak i første boken hennes også, KinderWhore. Jeg ser av omtaler at den også er sterk lesing. Dette er en roman som burde inn i skoleverket. Det viser hvor lett det er å falle i rusens klør og hvor vanskelig det er å komme ut igjen. Og hva ville dere selv gjort hvis dere var mor? eller far? Det er ikke noe svar på det heller. Man vet ikke og man krysser fingrene for at man aldri må komme i en sånn situasjon, men det er skremmende mye rus i dagens samfunn desverre. I gamle dager, hvis man kan kalle det det, var det gjerne de med litt ufordringer hjemmefra eller andre vonde opplevelser som falt for rusen. I dag rammer det hvem som helst og da er det også enda vanskeligere å fange opp. Bør leses,

 

 

Elise kommer fra et musikalsk hjem på Uranienborg. Alt er tilsynelatende trygt, likevel vil hun bort hjemmefra. Hun vil være vektløs, ikke sette spor. Hun prøver alt. Askese, overskridelser, for lite for mye. Så sitter det. Rusen som gir henne alt hun har ønsket seg – nemlig ingenting. Å fade ut, bli nummen.

Heroin chic er en roman om et sosialt fall uten noen klar årsak. Om en lidelse som ikke er skitnet til av ytre omstendigheter. Den er nok i seg selv. Grunnstoffet.

 

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

Leseeksemplar fra Bastion forlag

 

Ja, da er hun her igjen, en av de forfatterne man elsker eller ikke kan fordra. Mye kommer an på om du liker sjangeren underholdningsbøker. Hun slo jo for fullt gjennom med boken Et helt halvt år.

Jeg har likt godt alt hun har skrevet, unntatt den Parisboken som jeg har skygget unna, siden jeg ser at ingen har likt den. Jeg likte særlig godt den boken om kvinnelige ridende bibliotekarer. Nå var jeg spent på hva hun kommer med denne gangen.

Og jeg satt nok igjen litt betuttet, for dette var mye romantisk pjatt for min del. Jeg ser at mange skriver i bokgruppene at det er en veldig god bok, så la deg ikke avskrekke av at jeg ikke falt for den. For meg kunne 500 sider godt vært kuttet til 430 og hjerte/smerte mye kuttet ned.

Det skulle også stått foran hvert kapittel sted og dato for det gikk en lang stund før jeg forstod hvordan det hang sammen. En lett underholdningsbok denne gang av Moyes. Av og til tenker jeg at de feelgoodforfatterne som ofte kommer med bøker og som selger godt, ikke blir så grundig gjennomarbeidet lenger. Det er dumt for mange av dem hadde hatt godt av å bli skjerpet, kuttet ned. Men jeg har forventninger til den neste jeg.

 

Jojo Moyes, Over horisonten (Om bibliotekarene)

Jojo Moyes, Jenta som ble igjen

Fremdeles meg, Jojo Moyes

Et helt halvt år og Den ene pluss en

http://lillasjel.blogg.no/1438940931_bker_lest_juli_2015.html

Etter deg:
http://lillasjel.blogg.no/1464783617_bker_lest_mai_2016.html

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

 

 

En lidenskapelig historie – en av Jojo Moyes største internasjonale bestselgere

Da journalisten Ellie ser gjennom gamle arkiver på jakt etter en sak, oppdager hun et intenst kjærlighetsbrev fra 1960. Ellie blir fanget opp i intrigene i brevet til tross for – eller kanskje på grunn av – sine egne romantiske forviklinger.

I 1960 våkner Jennifer på sykehus etter en bilulykke og husker verken ektemannen eller den personen hun pleide å være. Da Jennifer kommer hjem fra sykehuset, finner hun snart flere brev og begynner etter hvert å huske mannen hun var villig til å risikere alt for …

Ellie og Jennifers lidenskap, kjærlighet og tap blir vevd sammen i denne emosjonelle og medrivende historien fra verdensfenomenet Jojo Moyes.

 

Peter May, Lockdown i London

Leseeksemplar fra Goliat forlag

 

Peter May er en av mine favorittkrimforfattere. Jeg har ikke fått lest alle bøkene som er utgitt på norsk, da det er kommet flere de siste årene, som enda ikke har kommet i hylla, derfor er jeg ekstra glad for igjen å få lese en krim av May. Lockdown i London, er skrevet før pandemien kom og det er jeg glad for, for jeg er ikke så glad i de bøkene som blir skrevet i full fart for å selge på det som skjer akkurat nå.

Peter May, Lockdown i London

Boken er rett og slett genial. Jeg kan ikke fordra slike skremselsfremtidsanalyser, så hadde denne boken blitt utgitt før covid 19, ville jeg fnyst av irritasjon over hvor usannsynlig dette scenarioet ville være. Mest sannsynlig ville jeg ikke lest den.

Peter May begynte research allerede i 2005 til en kriminalroman med fugleinfluensapandemien som bakteppe, skriver han i forordet. Det etter å ha blitt refusert av forlagene som ikke ville gi ut Svarthuset eller Ualminnelige mennesker. Tenk det, slik er det å være forfatter. Lewistrilogien, der Svarthuset er første bok er jo fantastiske bøker som tusenvis av leser har lovprist, en kombinasjon av krim og roman.
Han skrev denne romanen i løpet av seks intense uker og etter det ble den liggende i dropboxen, for hans britiske redaktører mente det hele var altfor usannsynlig,

15 år og nå sitter den som et skudd. Jeg slukte den, var nesten umulig å legge fra seg. Ja litt usannsynlig at en etterforsker finner ut det som har skjedd i løpet av 24 timer men akkurat her driter jeg i det.

Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Ualminnelige mennesker

Peter May, Coffin road

Peter May, Lewisbrikkene

Lewismannen, Peter May

Bokomtale Svarthuset

 

 

 

 

En storby i karantene London, episenteret av en global pandemi, er en by i karantene. Vold og sivil ulydighet blusser opp. Ingen er trygg fra det dødelige viruset som allerede har tatt tusenvis av liv. Helsevesenet er i krise. Et drept barn På byggeplassen til et midlertidig sykehus, finner byggearbeidere en bag med benrestene til et dødt barn. En brutal drapsperson er på frifot i byen. Hans mål er at ingen skal finne ut av identiteten til barnet. En farlig konspirasjon Vi møter førstebetjent Jack MacNeil på sin siste dag hos Metropolitan Police, før han skal pensjoneres. Jobbkarrieren hans er på randen, ekteskapet har kollapset, og familien er rammet av viruset. Farlige krefter følger alle hans bevegelser, forberedt pa. a. drepe for å skjule sannheten. Hva vil stoppe ham først – viruset eller morderne?

 

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

En gave fra forfatteren

Kjølner har skrevet bøkene om privatdetektiven Oliva. De er skrevet med en lun humor som jeg liker godt. Jeg gleder meg derfor til å møte Petra. Petra og Olivia tror jeg ikke kjenner hverandre og her er det vel heller ikke noe drap, ettersom jeg har forstått. Dette er koselig lesing. Hun har noen utfordringer Petra men hun tar dem på strak arm. Vi får håpe vi får høre hvordan det går med henne nå når hun åpner butikk og har flyttet for seg selv og for ikke å snakke om blitt bestemor. En bok til hver jul hadde vært fin tradisjon.

 

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Bok tre ikke lest enda, Dakota rød. Den ligger klar for januar lesing.

Bok fire, ikke lest enda, Ingen til bords

Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler

Bok seks, Mord på kilen

Bok sju, Sort gryte

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

 

 

Petra Pettersen jobber i bokhandel på femtende året. Hun er gift med Einar, som er fisker på Hvasser, og har to utflyttede døtre. Livet hennes er trygt og forutsigbart, men ikke så rent lite kjedelig. Men en gang var livet hennes annerledes, og Petra har en drøm. Hun vil jobbe med “ett eller annet innen kunst”, men har aldri klart å bestemme seg for hva… Før hun plutselig får sitt Eureka-øyeblikk. At det øyeblikket inntreffer like etter at hun har bakt den tradisjonelle engelske julekaken med grandtante Bertha og venninnen Mathilde, og rett før Einar er utro med en fitnessinstruktør, er kanskje tilfeldig. At det også skjer nøyaktig åtte uker før jul, er et puss fra høyere makter. Og nettopp da Petra tenker at skjebnen må ha noe imot henne, siden det skjer flere ting som gjør at hun ser mørkt på tilværelsen, dukker det sakte opp en strime av håp. Den blir til optimisme da mye ser ut til å snu… Men Petras perfekte plan er slett ikke perfekt. For er nå den kjekke advokaten slash pianisten egentlig bare en forkledd strandsjekker? Og er det nå så lurt å melde seg på et kokkekurs der man parterer og tilbereder villsvin like før jul? Er det lurt å trøstespise til man nesten sprekker? Og hva vet hun egentlig om døtrenes liv? Et møte med en kjekk mann fra fortiden og et lite opphold i en vinkjeller kan vise seg å være nøkkelen til Petras innfløkte plan. Ellerer det nå engang det? Kanskje det er åpningen av grandtante Berthas nydelige julekake som gjør susen? Ingenting ser ut til å gå etter Petras perfekte plan… “Selvsagt drømte jeg om en annen tilværelse, men jeg visste ikke helt hva. Og her snakker jeg ikke om en seksuell helomvending, for jeg er en kvinne som elsker menn. Det er en av de tingene jeg var sikker på i livet mitt, ikke verst bare det. Men med en mann som stort sett sov på sofaen eller gynget ute i en båt, var jeg selvsagt sulteforet på det også.”

 

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Jeg var veldig spent på å lese denne og jeg ble gledelig overrasket, for dette synes jeg var en nydelig julebok
Jeg nikket bekreftende, jeg ristet på hodet, jeg tørket en tåre og jeg smilte. Den rett og slett berørte følelsene mine på alle vis.

Jeg følte en hjertevarme i denne romanen. Dette hvordan vi mennesker møtes og berører hverandre, hvordan vi er påvirket av oppveksten vår, hvordan vi bekymrer oss, hvordan vi opplever at et menneske kan være helt annerledes enn hva vi i utgangspunktet tror.

Boken er delt inn i kapitler, en for hver dag frem til jul, perfekt julebok synes jeg og jeg anbefaler den varmt.

Dette er debutboken til Kjersti Herland Johnsen og jeg håper at hun vil skrive flere bøker, gjerne en til hver jul fremover.

Julebrev vil komme høyt opp på statistikken når julebokvinnerne skal kåres om vel en ukes tid. Jeg leser på spreng. Det kom en lurende i posten i dag også, som jeg må få inn i stabelen.

Desemberlesestabelen ble nok altfor høy, men hysj ikke si noe, jeg har tjuvstartet

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

 

 

Linda har alltid hatt eneansvaret for sønnen Brage og vært opptatt av å skape en tryggere oppvekst for ham enn den hun selv hadde. Og når julen nærmer seg, blir tradisjoner og ritualer ekstra viktig. Linda har planlagt alt, og det må bli perfekt. Så kommer Brages far overraskende på banen, og Lindas juleplaner blir kullkastet. I tillegg får hun brev fra en hun ikke kjenner, men som hun mistenker at kjenner henne. Uro og kaos truer, og vonde minner fra Lindas fortid stiger til overflaten. Samtidig kan hjelpen kanskje komme fra uventet hold? En jul der ingenting blir som planlagt, kan likevel bli den perfekte jul!

 

Ingrid Storholmen, Støvberar

Leseeksemplar fra Aschehoug

Siste bok ut i leseutfordringen for i år og jeg ante ikke hva som ventet meg.

Åpner du linken under, finner du et sammendrag av alle bøkene i Ashcehougs leseutfordring i høst.

Aschehougs leseutfordring høst 2020

Støvberar er jeg glad jeg har fått lese. Den var litt vanskelig for meg å komme inn i, venne meg til språket og bli kjent med Ingeborg og jeg må innrømme at jeg funderte på om jeg skulle legge den vekk, men heldigvis gjorde jeg ikke det, for etterhvert likte jeg den svært godt. Det viser seg at det å være misjonær ikke er så rosenrødt som Ingerborg trodde og ensomheten plager henne, samt dette med ikke å høre til, hverken hjemme eller i India.

Jeg anbefaler gjerne Støverar til de som vil ha litt annerledes litteratur, ikke bare lettlest underholdning.

 

 

 

Ingeborg er misjonær og dreg til India på 1980-talet for å arbeide som jordmor hos santalfolket. Eit folk som blir grovt utnytta i steinindustrien. Romanen handlar om livet hennar frå ho i ungdomen blir frelst, og vidare gjennom alle åra på misjonsstasjonen i kamp for å hjelpe, og i kamp for å bere både seg sjølv og trua. Kan hende kjemper ho aldri nok. For blir det meir himmel på jord av å drive misjon? Og kva gjer for lite kjærleik med eit menneske? Må ein sjølv vere god for å gjere det gode?

«Mektig portrett av ei misjonerende jordmor i India … Forfatteren skriver inderlig om et møte med en fremmed kultur … Ingrid Storholmen imponerer både i sin bibelkyndighet og i det jordmorfaglige i sin nye roman. … slutten er fullstendig hjerteskjærende.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

 

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Enda en julebok fra en norsk forfatter, til og med solgt til Tyskland allerede. Dette er også en kjempefin julebok. Jeg likte den svært godt og jeg kjenner jeg savner den. Jeg fikk litt sånn Eleanor Oliphant, blandet med Olivia Henriksen følelse. Også her kunne jeg ønsket meg en ny bok til neste jul.

Fyldigere omtale med sitater:

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

 

En eldre herre med løsbart og bratsj blir like før jul funnet død på flyet fra London til Oslo. Hans navn var Fredrik Mozart Sandvik, og i bratsjkassen ligger en bunke brev adressert til hans datter, Vilma Veierød.
Den 35 år gamle Vilma lever alene, og har ingen kjennskap til faren. Forøvrig har hun mer enn nok med å unngå døden – lagre hermetikk i kjelleren, for eksempel, og holde seg unna radioaktive bananer.
Når hun da ikke er på jobb med de brysomme pianoelevene i kulturskolen.
Men da en kjekk prest og en patolog med verbal tourettes plutselig står på døren hennes med brev fra den døde faren, blir alt forandret.
Det har nemlig ikke vrimlet av menn i Vilmas Veierøds liv. Så langt i fra. Men plutselig må hun forholde seg til to stykker. Tre – hvis man regner med den døde faren.
Det tyske storforlaget Dtv har sikret seg rettighetene til å utgi romanen om Vilma på tysk.

 

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

Leseeksemplar fra forlagshuset Vestfold

 

Da er jeg klar for en ny krim fra Eie Larsen. Jeg har ikke lest alle han har skrevet, men de tre siste og jeg likte de veldig godt.

Det er fint å lese de etter hverandre men kan også leses frittstående for det er avsluttende historier.

Frode Eie Larsen, På overflaten flyter vannliljene

Frode Eie Larsen, Slå på ring

Englefjær, Frode Eie Larsen

 

Jeg hadde egentlig lagt frem denne i september, men etter at jeg hadde lest Skyggedanseren, som var gruelig vond, reduserte jeg krimbøkene og puttet inn mer feelgood istedetfor. Derfor måtte Frode vente litt. Men nå gledet jeg meg til å lese hans nyeste, som har fått bare gode kritikker. Og dette var en skikkelig bra krim, selv om jeg og Frode Eie Larsen ikke helt var enige i alt som skjedde i boken, noe han har bedt pent om unnskylding for. Jeg vet dog ikke om jeg er klar for å tilgi han. Jeg må la det synke inn og se hva han gjør i de neste bøkene hans skriver. Hva jeg reagerte på? Nei, det er en hemmelighet, men leser du boken vil du skjønne det.

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

 

 

I Larvik blir en kvinne kidnappet etter en kveld på byen, og sporene leder Eddi Stubb utenlands. Der tar saken en brå og uventet vending, da en ny tragedie inntreffer. Så forsvinner nok en person, og saken kommer ubehagelig tett på Eddi.

I denne iskalde spenningsromanen avdekkes løgner, svik og grufulle familiehemmeligheter.

Klarer politiet å få finne løsningen, før liv går tapt?

I “Så ble det kaldt” tar forfatteren oss tett på personene og handlingen, man suges inn i fortellingen og slipper ikke ut før siste side er lest.

 

Annika Estassy, En sang til Hedda

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

 

En sang til Hedda er også en fin julebok. Det er ikke bare hjerte og smerte i de julebøkene heldigvis. Jeg har senket litt garden og slapper litt mer av. Men nå har jeg jeg jo maaange igjen å lese, så vi får se hva jeg sier når jeg er til veis ende.

En svensk forfatter denne gang, som gir oss koselig lesing og enda en der jeg ønsker meg en fortsettelse til neste år.

Annika Estassy, En sang til Hedda

 

Jeg har likt alle bøkene til Anemone, så jeg håper at denne også vil falle i smak. De er flinke i det forlaget til å plukke gode underholdningsbøker.

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Joanna Cannon, Tre ting om Elsie

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Caroline Säfstrand, Villa havbris

Ana Johns, Kvinnen i den hvite kimonoen

Renita D`Silva, Jenta på maleriet

 

 

 

«Det er sårt, men også veldig håpefullt. Underholdning som berører.» Tara Det er mindre enn to uker til jul da Linas rolige tilværelse forandrer seg drastisk. Hun blir oppsagt på jobben og får i tillegg plutselig vite at hennes for lengst avdøde norske far lever i beste velgående. Også Linas mor, Hedda, har en hel del å baske med: familiens gjestgiveri er på konkursens rand, sønnen Jesper vil ikke lenger jobbe for dem, og i tillegg sliter hun med å huske alt som skal gjøres. Utfordringene hoper seg opp idet hele familien skal samles til den årlige, tradisjonsrike julefeiringen. Hvorfor vil ikke Hedda snakke om fortiden? Kan gjestgiveriet reddes? Vil Lina finne sin egen vei og forsone seg med sin ukjente far? En sang til Hedda er en fortelling om frihet, tilgivelse og forsoning.

 

Debbie Macomber, Nordlys over Alaska

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker

 

Jeg er veldig ivrig etter å anbefale feelgoodbøkene, for mange tror at alle er bare romantisk suppe, men slik er det ikke, de har veldig mange velskrevne, spennende bøker, også mange som er basert på virkelige historier, flere fra andre verdenskrig blant annet.

Mark Sullivan, Under en brennende himmel

Imogen Kealey, Frigjøringen

Ruta Sepetys, En spire av håp

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

https://www.facebook.com/feelgoodboker

Så ta deg tid til å se på disse bøkene og les om de for her er det virkelig mye bra til en billig penge, da dette er pocketbøker. Mange av de finner du også lett tilgjengelig i matvarebutikkene.

 

Ja, jeg sa det før denne boken, men dette er en god, gammeldags romantikkbok, kun hjerte og smerte så hvis du er glad i romantiske bøker, gå for denne.Som du ser Nr 1 New York times bestselgerforfatter og jeg så noen som anbefalte Debbie Macomber i en bokgruppe her om dagen, så vil du ha lett og romantisk, da er dette boken.

 

 

En oppløftende fortelling om å finne kjærligheten der man minst av alt forventer det. Josie har blitt tilbudt en stilling som kjøkkensjef i en av Seattles fineste restauranter, men først skal hun reise til en kystby i Alaska og jobbe på kjøkkenet i et gjestgiveri i et halvt år. Selv om dette er midlertidig, blir hun snart en del av det fine samfunnet der, og begynner å bli glad i menneskene. Én mann skiller seg spesielt ut blant de nye vennene, og det hun føler for ham, får henne til å spørre seg selv om hun virkelig ønsker å vende tilbake til Seattle…

 

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Leseeksemplar fra Panta forlag

 

Jeg leser mange bøker som omhandler mennesker som kommer fra konfliktfylte land, mennesker som enten lever i de landene eller har flyktet til andre land. Dette er sterke historier og det går jeg ut fra at denne historien er også.

Andre bøker jeg har lest om emnet:

Parinoush Saniee, De som dro og de som ble igjen

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

Alyson Richman, Et hav av minner

 

Å samle solstråler fra Mosul til Drammen vil komme inn på favorittlista i år, det er helt sikkert, for dette var knakende bra. Det var sårt, vondt, ærlig, hjerteskjærende, basert på forfatterens egen historie. Hun er så modig som tør å skrive om de feiltrinn hun har gjort og jeg håper inderlig hun også ser hva hun gjør som er riktig og hvor sterk hun er. Vil du ha en oppvekstroman, som Der krepsene synger og Noe tapt og noe vunnet, da må du lese denne. Og hun skriver veldig bra. Jeg håper hun bruker det hun har opplevd til å skrive flere bøker.

Fyldigere omtale med sitater:

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

 

Usa invaderer Irak i 2003. Millioner av barn får livet snudd opp-ned… Én av dem er Rahma Hamed. Den trygge tilværelsen i Mosul blir borte. Pappa blir borte. Hjembyen ødelegges av krig. Familien må flykte. Tilpasningen til det norske samfunnet fører henne etter hvert ut i et dobbeltliv. Hjemme, den perfekte muslimen. Ute, en helt annen person. Hennes historie representerer ikke alle, men den er lik mange andres når det gjelder de langvarige konsekvensene av krigen og koaset som har spredt seg i Midtøsten.
Den skildrer at man kan dra fra krigen, men krigen drar ikke fra deg. Den forteller om viktigheten av å finne trygghet for enhver pris. Og når kjærligheten man opplever er forbudt, så blir den bare mer forlokkende. Hemmeligheter gjør at man ender opp i feil miljø. «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen» handler om å være muslim i et ikke-muslimsk land. Om hvordan det er å leve i to verdener, om å splittes mellom religion og kultur. Om at også muslimske ungdommer må få gjøre feil, finne si egen vei. Om mental helse, om å være innelåst på en institusjon og det å få hjelp i tide når psykiske problemer tårner seg opp og er tabu. Å holde ut når det ikke finnes noen garantier for at fremtiden blir bedre, og familiens betydning og det som skjer når familier blir atskilt. Dette er en sterk historie om håp, kjærlighet, traumer, skam og destruktive forhold, om lysglimt, solsikker, takknemlighet, drømmer og følelser. Om å klare å samle solstrålene, likevel. Alt dette i løpet av et 19 år gammelt liv. Rahmas historie er spennende som en thriller, som også griper deg i sin sårbarhet og åpenhet.

 

Amanda Prowse, En juledrøm

Kjøpt selv

 

De som følger meg vet at jeg digger Amanda Prowse, hun har en skrivestil som passer meg. Hun bringer nemlig hverdagen og de små hverdagsufordringene inn i hisoriene sine. Jeg har lest alle hun har gitt ut på norsk, unntatt denne som jeg kom over på en nettside. Det passet godt nå når jeg skulle ha julebok-kavalkade og jeg gleder meg.

Andre bøker av Prowse:
Amanda Prowse, Anna

Etter Anne kommer Theo, og den ligger på vent her. Anna er første bok i en trilogi, der Theo er nummer to og de bør leses fortløpende, da Theo er kjæresten til Anna.

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

 

Det er noen år siden Prowse skrev denne boken, 2015. De jeg har lest er skrevet etter denne. Og jeg ble så skuffet for dette er romantikk. Enda en av de romantiske julebøkene så liker du det, ja da kan du lese denne og jeg har bokvenner som synes den er kjempekoselig, så la ikke meg skremme deg.

Nå gleder jeg meg til å lese Theo på nyåret.

 

Som liten drømte Meg bestandig om den perfekte jul …

Meg vil gjøre alt hun kan for å lage en perfekt jul for sin lille sønn. Det skal være pynt og kaker, et glitrende tre og julestrømper ved peisen. Hvem bryr seg om at de ikke har noen mann i familien? Hun og Luke vil få det helt fint på egen hånd.
Men et tilfeldig møte med en fremmed i New York snur opp ned på alle Megs planer.
Skal hun endelig få den julen hun har drømt om siden hun var liten? Eller må hun og Luke feire alene nok en gang?

 

Hazel Gaynor og Heather Webb, Siste jul i Paris

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Ikke lest noe av dem før, men når jeg leser omtalen ser det ut som om det skal være noe som passer meg godt, da jeg liker svært godt historiske bøker. Boken er skrevet i brevform. Det gjorde at for meg gikk det veldig tregt, for det ble mange gjentagelser. Historien i seg selv er egentlig kjempebra, men det er formen den er skrevet i, som ikke passet meg. I og med at brevene går frem og tilbake, blir de samme tingene nevnt om og om igjen. Når en far er død blir det nevnt i både brev og telegrammer fra den ene til den andre, frem og tilbake, det er vanskelig for en utålmodig leser som meg.

 

 

August 1914. England er i krig. Evie Elliott vinker farvel til sin bror Will og hans beste venn Thomas Harding idet de drar til fronten, og hun tror — som alle andre — at krigen vil være over i god tid før jul, slik at de kan dra på sin planlagte tur til Paris og feire julen der. Slik går det ikke. Gjennom de grufulle krigsårene skriver Evie og Thomas jevnlig brev til hverandre, og i brevene deler de både frykt, ensomhet, håp og etter hvert en sterk kjærlighet.

Julen 1968. Thomas er gammel og har reist til Paris med en stor brevbunke i hendene, fast bestemt på å lukke døren til fortiden. Men det er ett brev han enda ikke har lest …

 

Asbjørn Sandøy, Kokkejævel, Livet mellom måltidene

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Kokkejævel er på samme bloggportal som meg. Han kom inn som et skudd og feide alle andre av banen. Et frisk pust av noe annet enn sminke og interiør og styling, en annerledes influenser, som har opplevd både oppturer og nedturer i livet.

Han ble nettopp pappa igjen og med det kuppet han lesestatistikken i Dagbladet foran pandemi og all verdens krig og ufred. Gledet meg til å lese hans historie. Jeg har allerede sett at boken har mange fine bilder og oppskrifter og siden min mor er fra Øksfjord, ikke så langt fra Alta, synes jeg det er kjekt med oppskrifter på mat fra det området.

Han kan å skrive Asbjørn Sandøy, det var sterkt å lese hans historie, tankevekkende og jeg anbefaler gjerne denne boken. Oppskrifter har den også, mange av de så veldig fristende ut, for en som er halvt finnmarking, som meg. Nå krysser jeg fingrene for at alt går bra med den lille sønnen hans.

Asbjørn Sandøy, Kokkejævel, Livet mellom måltidene

 

 

Kokkejævel har tatt Norge med storm. Med fortellinger fra hverdagslivet i Alta erobret han bloggtoppen fra rosabloggerne. Asbjørn Sandøy, som er kokkejævels egentlige navn, forteller følsomt og nært om livet selv. I denne boka byr han på fortellinger han ikke har fortalt før: om en tøff oppvekst i Vesterålen, om kokkeyrket som forandret livet hans, og om det vonde tapet av to barn. Selv om det har vært røft til tider, har Asbjørn en fandenivoldsk innstilling og en rå humor, som gjør at smilet og latteren aldri er langt unna. Ikke maten heller – her er også hans aller beste oppskrifter.

 

Jenny Colgan, Jul på øya

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Denne gleder jeg meg veldig til, for jeg har likt så godt de to første bøkene jeg har lest om Flora. Varmt og lunt og med akkurat passe romantikk for meg. Denne type romantiske bøker liker jeg.

Disse er best å lese etterhverandre, da vi følger Floras historie

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Jenny Colgan, Jul på øya

Ja, denne type bøker liker jeg veldig godt. Jeg sukket henført, jeg humret og lo litt og jeg tørket en tåre. Jeg tror de er virkelige jeg menneskene på øye Mure. Stor var gleden når Lesetidredaksjonen fortalte meg at det er planlagt enda en bok fra Mure. Da vet jeg at det er maaaaaange som blir glade, for veldig mange er blitt glad i bøkene til Jenny Colgan. Ja det er lett underholdning, det er ikke bestandig forutsigbart og det er svært menneskelig og det er bittelitt romantikk, akkurat passe stor dose.

Gleeeeder meg veldig til neste. Den vil jeg gjerne ha før jul neste år  ja. Har du enda ikke lest Jenny Colgan, da har du mye koselig lesing foran deg. Og jeg vil si at de passer både kvinner og menn, ikke bare feelgoodlesere.

 

 

 

Julen på den skotske øya Mure er kald, forblåst og utrolig vakker. Nå er tiden for å kose seg foran peisen med en god kopp te eller kanskje en liten whisky, sammen med de nære og kjære – med mindre man, som Flora, er gravid med den tidligere sjefen sin og redd for å fortelle ham om det. I det som skal være fredens og gledens høytid, vil Joel synes at Flora kommer med godt nytt?

I mellomtiden prøver Saif, lege og flyktning fra krigsherjede Syria, å feire sin første jul i Vesten sammen med sønnene, mens kona hans fremdeles er savnet. Er det mulig for den lille familien å finne en form for lykke?

«Sjarmerende – en absolutt glede å lese!» Sophie Kinsella

«Ingen skriver koselig og avslappende romantikk som Jenny Colgan.» Sunday Express

«En smellbongbong! Boken du må lese denne julen.» The Sun

«En fryd fra begynnelse til slutt.» Daily Express

«En naturlig morsom, varmhjertet forfatter som skaper personer du elsker og bryr deg om lenge etter at du er ferdig med å lese.» Lisa Jewell

 

Hans Rosenfeldt, Ulvesommer

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Helt ny serie fra Rosenfeldt. Jeg hadde en lang leseliste i november og jeg var spent på om jeg kom så langt som til de to siste. men gledet meg veldig til denne.

Rosenfeldt har jo skrevet serien om Sebastian Bergmann, sammen med Michael Hjorth og står også bak spennende filmserier, så jeg går ut fra at dette blir en ny suksess.

 

Hjorth og Rosenfeldt, En høyere rettferdighet

Hjorth og Rosenfeldt, Ikke bestått

Hjorth og Rosenfeldt, Den stumme jenta

Fjellgraven, Hjorth og Rosenfeldt

 

Jeg skrev omtale og la ut men ett eller annet skjedde så bloggen bare ble borte. Blogg.no driver og undersøker hva som kan ha skjedd.

Det var mange personer å bli kjent med i denne serien. Litt annerledes at hver morgen får vi lese litt om hvordan hver enkelt etterforsker har det og hvordan byen Haparanda har det. Nytenkende.

Det er en gangsterroman med svensker og finner og russisk mafia, dop og penger på avveie og en kynisk massemorder på jakt etter de.

Det er mye som foregår, også på det private planet for etterforskerne, så det er ikke mye rolig lesing, men høyt tempo.

Det er action, mange personer og spennende.

Og en cliffhanger på slutten som er så in nå, slik at man skal vente på neste bok.

Anbefales de som liker krim med mye action.

 

 

Ulvesommer foregår i Haparanda, på grensen til Finland. Da det viser seg at en ulv funnet død i skogen har rester av et menneske i magen, forstår politietterforsker Hannah Wester at dette ikke blir en vanlig sommer. Den avdøde som ulven har spist av kan knyttes til en blodig narkotikahandel i Finland. Hannah og kollegene hennes må snu alle stener for å finne ut hva som har skjedd. Men tiden er knapp, det er andre som er på jakt etter byttet.

Hans Rosenfeldt er en internasjonalt anerkjent manusforfatter, og står bak anerkjente tv-serier som Broen og Marcella. Han har sammen med Michael Hjorth skrevet en suksessfull bokserie om Sebastian Bergman. Ulvesommer er første bok i en ny krimserie, og får stor internasjonal lansering.

 

Hege Kofstad, Grenselosene

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

 

Jeg ville gjerne lese Grenselosene, for det ser ut til å være en spennende bok om grenselosene, som egentlig har fått altfor liten plass i litteraturen.

Jeg har lest mange bøker fra siste verdenskrig i Norge i det siste og har enda flere igjen som står på vent. Når jeg har lest de alle, skal jeg samle de i en blogg, tenker jeg. Det var en lur ide.

Dette var en sterk bok, velskrevet og spennende. Det er helt ufattelig for oss bortskjemte drittunger å forstå hvordan de levde under krigen, vi som klager og syter fordi vi har litt mindre frihet under Covid. Vi burde skamme oss.

Dette er en bok jeg anbefaler varmt.

Hege Kofstad, Grenselosene

 

 

Langs hele svenskegrensa bodde det nordmenn som under krigen loset flyktninger gjennom skog, over sjø og fjell, til tryggheten i Sverige. De var menn og kvinner, barn og ungdommer, omtrent tusen i alt. De meldte seg ikke til heltedåd. De var vanlige mennesker som bodde på strategiske steder og forstod at andres liv avhang av dem. Flyktningene var motstandsfolk, tyske desertører, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, unge, gamle eller gravide. Som grenselos kunne man aldri vite hva som ventet i løpet av turen, som ofte tok flere dager. Alltid med frykten for å bli oppdaget av grensepolitiet, av tyske soldater eller å bli infiltrert av falsk hjemmefront. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger over grensa. Nervepresset var enormt. Men der andre motstandsfolk ble helter etter krigen, ble losenes innsats hverken anerkjent eller husket.

 

Det er nesten julaften hver måned for meg, når jeg begynner på en nye lesestabel. Dette er helt umulig å forstå for noen som ikke er glad i å lese. Denne forventningen som fyller en , når man ser bøkene ligger der og vente, ja det er nesten umulig å beskrive. Håper du blir med meg på ferden. Etterhvert skal jeg lese inn omtaler på youtube, for de som vil høre istedetfor å lese om de, men det tar sin tid å komme i gang for meg. Jeg har en del dager der jeg må ta det helt med ro, og hvile, derfor må jeg ta det litt forsiktig, men det kommer etterhvert for jeg er i gang. Denne foreksempel hadde jeg planer om å lese inne, men det må bare bero. Jeg har ikke kapasitet. Gubben snekrer i etasjen under her og borer bort badegulv og det er et leven uten like. For ikke å snakke om støv og rusk og så jeg så er sååååå glad i å vaske. Men det blir nok fint med nytt bad i kjelleren. Det ble badeoppussting istedetfor Gran Canaria, sukk, ja det er vel ikke noe dumt bytte.

ps, men fruen hun sitter i godstolen og leser julebøker så det tyter ut av ørene på henne.

 

Og jeg lover, jeg kommer aldri til å røpe hemmeligheter fra bøkene for jeg liker ikke selv å lese for mye om handlingen før jeg begynner på en bok.

 

Nå har jeg faktisk klart å lure meg til å lese enda et par bøker, men har ikke fått skrevet omtalene enda. De er med i desemberlesestabelen

Desemberlesestabelen ble nok altfor høy, men hysj ikke si noe, jeg har tjuvstartet

 

 

Lillasjel på youtube, der den første omtalen ligger allerede. Den finner du i denne linken.

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Gunn Marit Nisja

https://www.youtube.com/watch?v=tfQMJjHe1vU&t=11s

 

September:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

 

Oktober:

Bøker lest oktober 2020, 17 bøker

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg