Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Leseeksemplar fra Panta forlag

 

Jeg leser mange bøker som omhandler mennesker som kommer fra konfliktfylte land, mennesker som enten lever i de landene eller har flyktet til andre land. Dette er sterke historier og det går jeg ut fra at denne historien er også.

Andre bøker jeg har lest om emnet:

Parinoush Saniee, De som dro og de som ble igjen

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

Alyson Richman, Et hav av minner

 

Av og til blir jeg stum. Ja for de som kjenner meg så vet de at det varer ikke så lenge, men denne leseopplevelsen blåste meg av banen. For dere som liker oppvekstromaner, basert på virkelige historier, så er dette boken du skal lese i år. Og til alle andre, ja dere skal lese den dere også.

For det første må vi legge bort alle tanker vi har vi som bor i et fredelig land og ikke vet hva krig er. Det er ikke våre meninger om konflikter som er i søkelyset her. Vi har godt av å høre andres synspunkter, hvordan det oppleves av de som har krig og ufred som bakgrunn, de som har en annen tro enn oss. Vi skal kun konsentrere oss om Rahmas historie og hennes opplevelser.

Hun opplever å bli forlatt og jeg føler at jeg greier ikke legge fra meg boken før den er ferdiglest, for jeg vil ikke være enda en som forlater Rahma. Jeg vil ha tid til å lytte og til å forstå og til å være der for henne, selv om det er kun når jeg leser hennes historie. Jeg ble sugd inn i historien og slapp ikke tak før på siste side. Egentlig har jeg ikke sluppet taket enda. Dette er en bok jeg vil bære med meg lenge. Og jeg vil anbefale den i årene fremover.

Dette er hjerteskjærende lesestoff. Ja det ble noen tårer. Det er sårt og det er nakent og det er velskrevet.  Rahma Hamed blir en forfatter vi må regne med å se mer av. Og den bakgrunnen hun har, kan hun bruke til å skrive nye bøker. Det å bruke det man selv har erfart i et forfatterskap, er verdifullt og på den måten gir det også det vonde verdi. Ja det har vært forferdelig men nå kan hun bruke det for å hjelpe andre. De erfaringene hun bærer med seg vil gi henne en ryggsekk med forståelse i møte med andre som lider.

Og for ikke å snakke om hvor modig hun er som beretter om hvilke feiltrinn hun har gjort. Det skal styrke til å bære det og all ære til henne for det. For hvem har vel ikke trådd feil i livet.

 

Når jeg leste denne boken, dukket det opp i hodet mitt noen blogger jeg selv har skrevet, som jeg føler er relevant og jeg tar derfor med en av dem

Denne handler om å være den ene, den som ser det mennesket du har foran deg

https://lillasjel.blogg.no/1461097637_19042016.html

 

Sitat fra boken:

Jeg ønsket å forsvinne fra alle som kunne navnet mitt, alle som visste hvem jeg var. Jeg følte meg kvalt og fanget i mitt eget liv.

Jeg prøvde å leve det og samtidig rømme fra det.

Jeg hadde blitt som en marionett, jeg styrte ikke lenger mine egne bevegelser eller sinnstemning. Det føltes som om noen kontrollerte meg, som om jeg hadde mistet all kontrollen over meg selv. Som PInocchio. Men mens Pinocchio forandret seg fra tredukke til menneske, fovandlet jeg meg fra menneske til dukke.

Sitat:

Hvor har den virkelige meg blitt av?

Psykologen hadde tegnet et bilde av meg. Nå satt de i stuen og fylte inn alle forestillinger de hadde om meg, i et tomt hylster de kalte Rahma. Når de skulle se meg etterpå, ville de ikke se meg lenger, men de ville finne igjen de forestillingene de hadde om meg. Når de hørte min stemme, så var det disse forestillingene de ville lytte til.

 

Takk Rahma for at jeg fikk høre din historie

 

 

 

 

Usa invaderer Irak i 2003. Millioner av barn får livet snudd opp-ned… Én av dem er Rahma Hamed. Den trygge tilværelsen i Mosul blir borte. Pappa blir borte. Hjembyen ødelegges av krig. Familien må flykte. Tilpasningen til det norske samfunnet fører henne etter hvert ut i et dobbeltliv. Hjemme, den perfekte muslimen. Ute, en helt annen person. Hennes historie representerer ikke alle, men den er lik mange andres når det gjelder de langvarige konsekvensene av krigen og koaset som har spredt seg i Midtøsten.
Den skildrer at man kan dra fra krigen, men krigen drar ikke fra deg. Den forteller om viktigheten av å finne trygghet for enhver pris. Og når kjærligheten man opplever er forbudt, så blir den bare mer forlokkende. Hemmeligheter gjør at man ender opp i feil miljø. «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen» handler om å være muslim i et ikke-muslimsk land. Om hvordan det er å leve i to verdener, om å splittes mellom religion og kultur. Om at også muslimske ungdommer må få gjøre feil, finne si egen vei. Om mental helse, om å være innelåst på en institusjon og det å få hjelp i tide når psykiske problemer tårner seg opp og er tabu. Å holde ut når det ikke finnes noen garantier for at fremtiden blir bedre, og familiens betydning og det som skjer når familier blir atskilt. Dette er en sterk historie om håp, kjærlighet, traumer, skam og destruktive forhold, om lysglimt, solsikker, takknemlighet, drømmer og følelser. Om å klare å samle solstrålene, likevel. Alt dette i løpet av et 19 år gammelt liv. Rahmas historie er spennende som en thriller, som også griper deg i sin sårbarhet og åpenhet.

 

Nå leser jeg:

Amanda Prowse, En juledrøm

Kjøpt selv

 

De som følger meg vet at jeg digger Amanda Prowse, hun har en skrivestil som passer meg. Hun bringer nemlig hverdagen og de små hverdagsufordringene inn i hisoriene sine. Jeg har lest alle hun har gitt ut på norsk, unntatt Theo, som ligger tålmodig og venter, og så denne, som jeg fant tilfeldigvis i en nettbokhandel. Det passet godt nå når jeg skulle ha julebok-kavalkade og jeg gleder meg.

 

Andre bøker av Prowse:
Amanda Prowse, Anna

Etter Anna kommer Theo.. Anna er første bok i en trilogi, der Theo er nummer to og de bør leses fortløpende, da Theo er kjæresten til Anna.

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

 

 

 

Som liten drømte Meg bestandig om den perfekte jul …

Meg vil gjøre alt hun kan for å lage en perfekt jul for sin lille sønn. Det skal være pynt og kaker, et glitrende tre og julestrømper ved peisen. Hvem bryr seg om at de ikke har noen mann i familien? Hun og Luke vil få det helt fint på egen hånd.
Men et tilfeldig møte med en fremmed i New York snur opp ned på alle Megs planer.
Skal hun endelig få den julen hun har drømt om siden hun var liten? Eller må hun og Luke feire alene nok en gang?

 

 

November:

 

Camilla Reimers, I desember

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

Peter May, Lockdown i London

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Ingrid Storholmen, Støvberar

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

Annika Estassy, En sang til Hedda

 

Oktober:

Bøker lest oktober 2020, 17 bøker

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg