Kiley Reid, Litt av en tid 

Aschehoug har startet ny leseutfordring i gruppen, Det må du lese, og i og med at det denne gang ikke er norske bøker, henger jeg litt etter, for i januar leste jeg bare norske forfattere.

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

 


Kiley Reid, Litt av en tid 

Leseeksemplar fra Aschehoug

De ser veldig spennende og varierte ut, bøkene første halvår og jeg gledet meg.

Denne omtalen ble egentlig skrevet i søvne. Jeg visste nemlig ikke helt hvordan jeg skulle formulere meg etter å ha lest ferdig boken i går kveld. Det førte til at jeg våknet flere ganger i løpet av natten med ordene surrende rundt. Slitsomt, men samtidig fikk jeg jobben gjort og slapp å undres mer. Fint når underbevisstheten din gjør jobben, er det vel ikke?

Ja for dette er ikke en bok det er lett å skrive omtale om.

I starten syntes jeg den var dårlig skrevet. Lange, kronglete setninger, som jeg måtte lese om igjen flere ganger for å forstå meningen. Det var lite handling som har interesse for meg og jeg kjedet meg.

Det kan hende at språket i Litt av en tid, mer speiler den yngre leseren, jeg er jo av den godt voksne typen og jeg bor på landet. Språket passer nok bedre den som er yngre og mer urban, for jeg står jo fast når det er slanguttrykk de yngre bruker helt naturlig.

For meg virker det som om forfatteren hadde ideen til boka klar, men måtte knote litt for å komme i gang. Hun skriver selv bak i boken at de første kapitlene ble snekret sammen på en kaffebar og det er nettopp slik det føles også. Litt travel og kaotisk og mange mennesker å forholde seg til. Det er sånn at jeg undres på hva er det som gjør at denne romanen er blitt så populær.

Men så skjer det noe når man kommer midt uti boken. Plutselig flyter språket bedre. Man begynner å forstå mer hva forfatteren er ute etter, nemlig å pirke borti fordommene våre. Hvorfor gjør vi ting? Har vi en baktanke med våre handlinger? Er vi mer egoistiske enn vi trodde? Hvor langt går vi for å mele vår egen kake? Er vi så fordomsfri som vi liker å tro at vi er?
Så når jeg kom til slutten av boka, smilte jeg, fornøyd over å ha lest den.

Men det finnes bedre bøker synes jeg, som:

Jodi Picoult, Det store i det lille

og

Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

Disse bøkene tar også for seg hverdagsrasismen og er mesterlig skrevet.

 


En kveld den 25 år barnevakten Emira tar Briar på tre år med seg til et kjøpesenter, blir hun stanset av en vekter. Han mistenker den svarte kvinnen for å ha kidnappet den hvite jenta. Opptrinnet blir filmet av en forbipasserende, og Emira er rasende og ydmyket. Alix, moren til Briar, vil gjøre alt godt igjen. Hun er vant til å få det som hun vil, men nå går likevel ikke alt etter planen. Og etter hvert skjønner Emira mer og mer om hva det er hun vil.

 

Christy Lefteri, Birøkteren fra Aleppo

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest en bok av Lefteri før og den likte jeg godt.

En vannmelon, en fisk og en bibel

BØKER LEST I SEPTEMBER

I 2020 toppet jo en bok om flukt fra Irak favorittlista mi,Å samle solstråler fra Modul til Drammen,  så vi får se hvor høyt opp denne kommer på årets liste.

Mine 15 favorittbøker 2020

 

 

 

Birøkteren Nuri og kona hans, kunstneren Afra, har levd et lykkelig liv i den syriske byen Aleppo, men så endrer alt seg. Bombene treffer, vennene forlater landet, og de ser byen de elsker over alt falle i ruiner. Snart skjer det utenkelige, en tragedie så sterk at Afra mister synet. De ser ingen annen mulighet enn å flykte.

Nuri og Afra tar fatt på en farefylt reise gjennom Tyrkia og Hellas, gjennom en ødelagt verden, mot en høyst usikker framtid i Storbritannia. Samtidig bærer de på en sorg som virker umulig å leve med. Når de kommer fram, vil de få lov til å bli? Og, kanskje viktigst av alt, vil de finne tilbake til hverandre igjen?

 

Februar:

 

Februarlesestabelen 2021 er klar, tema Dramatiske romaner og feelgood, fra hele verden

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg