Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Måneden startet med en nydelig leseopplevelse. En bok helt etter min smak. Basert på historiske hendelser og til dels virkelige mennesker. Og i tillegg handler det om lidenskapen for bøkene. Handlingen er lagt til Paris under andre verdenskrig men her er det en helt annen vinkling enn de bøkene man vanligvis leser. Det handler om Det amerikanske biblioteket. Den er heller ikke hjerteskjærende vond for de som ikke å greier å lese dette, men samtidig får vi med oss krigen som bakteppe.

Det som jeg sitter mest igjen med er tanken på alt vi sier og gjør. Hvor fort er det vel ikke å si noe vi ikke burde sagt uten å tenke på konsekvensene det kan føre til. Også det å misunne noen og deretter i sjalusi prøve å ødelegge for vedkommende. Vi er mennesker og ofte handler vi med egoismen på skulderen. Det er så lett å henge seg opp i hva andre gjør, helt til vi innser at vi kanskje gjør det samme selv, bare i en annen innpakning. Kanskje kan det bli et blogginnlegg av det temaet.

Sitat:

Vi har alle en bok som har preget oss for resten av livet, sa jeg. En som fikk oss til å føle at vi ikke var alene. Hvilken er din?

Sitat:

Hvorfor bøker? Fordi ingenting annet har den magiske evnen til å få folk til å se ting gjennom andres øyne. Biblioteket bygger broer av bøker mellom kulturene.

Sitat:

Folk er klønete. De vet ikke alltid hva de skal si eller gjøre. Ikke bruk det mot dem. Du vet aldri hva som gjemmer seg i hjertene deres. Ikke vær redd for å være annerledes. Stå på ditt. I vanskelige tider må du huske at ingenting varer evig. Aksepter folk som de er, ikke slik du vil at de skal være. Prøv å være i andres sko.

Hvis dere vil lese litt mer om biblioteket og dens ansatte som er nevnt i boken fant jeg noen artikler men fant ikke noe på youtube annet enn en times intervju med forfatteren.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/American_Library_in_Paris

https://no.wikipedia.org/wiki/Biblioth%C3%A8que_nationale_de_France

https://en.wikipedia.org/wiki/Dorothy_M._Reeder

https://simonandschusterpublishing.com/parislibrary-timeline/

 

 

 

 

Biblioteket i Paris er en sterk roman fra andre verdenskrig som utforsker vennskap, bøkenes makt og konsekvensene av våre valg. Boken viser at ekte heltemot også kan finnes på helt stille steder.

Paris, 1939: Lykken smiler til unge og ambisiøse Odile Souchet: Hun har fått drømmejobben på det amerikanske biblioteket i Paris, og hun har også fått seg kjæreste, en kjekk og sympatisk politimann. Men når nazistene gjør sitt inntog i Paris, står Odile i fare for å miste alt hun er glad i, inkludert sitt kjære bibliotek. Sammen med noen kollegaer blir hun med i motstandsbevegelsen med det beste våpenet de har, nemlig bøker. I all hemmelighet smugler de biblioteksbøker ut til byens jøder, som er nektet adgang til biblioteket. Når krigen omsider er over, er det ikke friheten som venter henne, men et ubeskrivelig svik.

Montana, 1983: Lily vokser opp i en amerikansk småby, mister moren sin tidlig og blir en ensom og frustrert tenåring. Hennes utferdstrang trigges av den franske, eldre damen i nabohuset. Etter hvert som Lily avslører stadig mer av naboens mystiske fortid, forstår hun at de har mer til felles enn hun kunne forestilt seg.

Boken utgis i forbindelse med hundreårsjubileet til Det amerikanske biblioteket i Paris.

 

Fra Paris under andre verdenskrig og Amerika på 1980-tallet, drar jeg nå til Glasgow, England, også 1980-tallet

 

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Shuggie Bain er også en roman jeg har stor forventning til vil gripe meg. Vg gir en sekser, selv om det de mener ikke bestandig stemmer med hva jeg mener, så skaper det forventning.

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/eK51bQ/en-knyttneve-av-en-roman-bokanmeldelse-shuggie-bain-av-douglas-stuart

Jeg har også sett mange sterke omtaler av denne romanen, så jeg gleder meg.

 

 

Fra omslaget:Handlingen i Shuggie Bain utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.

Douglas Stuarts store verk Shuggie Bain er av flere kritikere løftet fram som den store Glasgow-romanen, og for den er han nominert til både Bookerprisen og National Book Award. Med et språk fullt av driv og med en varme for karakterene speiler han en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Midt i dette står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.

 

Leselisten for april:

 

Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg