Annie Ernaux, Far / En kvinne

Annie Ernaux, Far / En kvinne

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Enda en bok jeg var nysgjerrig på etter gode omtaler.

Ja dette var en fin roman til ettertanke. Tenk hvor verden har endret seg i løpet av et par generasjoner.

Det er klart at flere lever i en velstand i dag enn for noen år siden.

Det som kanskje slår meg mest er at vi snakker om janteloven som det er noe nytt dette at vi ikke skal tro vi er bedre enn noen andre, men når jeg leser tenker jeg at det må faktisk ha blitt bedre. Klasseskillet var større før, også reglene om hvem som var noe verd og hvem man så ned på, selv om det fortsatt eksisterer.
To fine portretter, en av far og en av mor.

Sitat:

Hun hadde mistet sin far. Bestemor vevde hjemme, vasket klær og strøk for å få frem de siste av de seks barna. Søndagen kjøpte mor sammen med søstrene sine en spisspose med kakesmuler hos konditoren. De kunne ikke ha fast følge med en gang, bestemor ville ikke at noen skulle ta jentene hennes for tidlig, hver gang var det tre fjerdedeler av en lønn som forsvant.

Ser dere for dere at dere går på konditori i dag og spør om å få kjøpe kakesmuler?

Ja der var en fin roman å lese, men at jeg genierklærer den slik det ser ut på omslaget, nei så mye grep den meg ikke. 138 sider.

Det er ikke all verden når man skal skrive historien om både mor og far.

 

Annie Ernaux’ far døde to måneder etter at hun var ferdig utdannet som lærer – en utdannelse han hadde slitt for at hun skulle kunne få ta. Far er et portrett av denne faren, en uutdannet, hardtarbeidende, taus mann som hele livet bar med seg en skam over sin egen fattige bakgrunn.

En kvinne handler om en sterk, arbeidsom og målrettet kvinne: Annie Ernaux’ mor. Også hun hadde bakgrunn fra arbeiderklassen, og det viktigste for henne var at datteren skulle få tilgang på alt hun selv ikke hadde. Da Ernaux’ mor får alzheimer, forsøker Ernaux å skrive fram og fange den kvinnen moren en gang var.

Med stilsikker penn og stor følsomhet skildrer Annie Ernaux de ambivalente følelsene som kjennetegner forholdet mellom foreldre og barn: kjærligheten og forakten, nærheten og avstanden. Presist og sårt viser hun hvordan foreldrenes klassekamp ikke bare førte til at datteren kom seg fram i verden, men også hvordan de dermed mistet hverandre.

 

Emily Gunnis, Kvinnen som forsvant

Leseeksemplar fra Strawberry publishing, Anemone

 

Feelgood jeg håper er bra da jeg har likt de aller fleste fra Anemoneredaksjonen.

 

 

Rebecca Waterhouse er bare tretten år gammel da hun blir vitne til at faren tar livet av moren hennes. Men hva mer så Rebecca den forferdelige natten i huset på klippen? Mange år senere er Rebeccas døtre, Iris og Jessie, blitt vant til at moren nekter å snakke om den grusomme hendelsen. Men da Jessie rømmer fra sykehuset med sitt nyfødte og alvorlig syke barn, er Iris sikker på at årsaken til søsterens forsvinning kan knyttes til morens mystiske fortid. Dermed begynner Iris å nøste opp i en intrikat familiehistorie som rommer både kjærlighet, mysterier og svik. Kvinnen som forsvant er inspirert av virkelige hendelser.

 

Leselisten for april:

 

Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Sofie Sarenbrant, Syndebukken

Lene Julsen, Redd deg selv først

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Gill Thompson, Et hav mellom oss

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg