Lene Julsen, Redd deg selv først

 

Lene Julsen, Redd deg selv først

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg tenkte kanskje at dette var en bok om å hjelpe deg selv før du kan hjelpe andre. Mange er så opptatt av å gi, at de møter veggen til slutt fordi de glemmer egne behov. Det var det ikke. Det var egentlig en bok om å lære oss å se bak egne fasader og mønster. Tankevekkende og det satte i gang noen prosesser her. Og det er vel det som er meningen med en slik bok.

Ofte ønsker vi nemlig ikke å se våre handlingsmønstre for det kan være ganske så ubehagelig. Ofte kan vi møte oss selv i døren ved at vi gjør akkurat det vi ikke liker andre gjør. Det er sjelden moro, men skal du finne ut hvem du selv er innerst inne, må du igjennom de fasadene der du lar maskene falle.

Hva gjør du for at du skal virke flink, perfekt, bli likt. Går du hele tiden på tå hev for å være bra nok? En dag kan det smelle nemlig hvis du hele tiden står i giv akt.

Julsen skriver mye om meditasjon og mindfulness og selv elsker jeg å meditere. Det rare er at selv om det gjør så godt for kroppen min, lurer meg ofte unna. Merkelige greier.

Når du mediterer får du som Julsen skriver om, plutselig opp det som skjer bak fasaden din, den ekte stemmen fra inni deg som ser hva du holder på med.

Mange tror at hvis du mediterer blir det helt stille inni deg. Ja da skal du meditere mye, her blir det sjelden stille i mitt hode. Men likevel gir det meg en ro og jeg får input jeg har behov for. Ikke bare den masende som sitter på skulderen din og glefser og maser, men den indre stemmen fra hjertet.

Heldigvis blir meditasjon brukt mer og mer i helsevesenet også, både for psykiske lidelser og for smertelindring. I Danmark vet jeg det har vært forskning på meditasjon for kreftsyke. At de mediterer får å visualisere tilfriskning og for å gi kroppen ro til å bli friskere.

Sitat:

Ærlighet er egentlig det eneste du trenger. Ærlighet er ikke tillært, men skinner t av det dypeste i deg og viser deg din vei.

 

Og akkurat den setningen trengte jeg for å ta et standpunkt i noe jeg har fundert på.

 

Sitat:

Oppgaven når du mediterer, er å øve deg på å holde oppmerksomheten på pusten. Da vil du nok oppleve at oppmerksomheten etter kort tid trekkes av gårde til tanker, følelser eller fornemmelser i kroppen. Når du registrerer det, skal du ikke gjøre noe med det du legger merke til, men lede oppmerksomheten tilbake til pusten. Det må du gjøre igjen og igjen. På den måten får du trent på å la tanker, følelser, vondter i kroppen, og så videre, være i fred. Det vil si at du øver på å ikke styre med alt, Da vil konsentrasjonen din øke, nettopp fordi du ikke bryr deg med alt hele tiden. Da vil du kunne se enda mer. Klarere. Og hver gang du leder oppmerksomheten din tilbake til pusten og hviler der, så styrker du hjernen din i de områdene som regulerer oppmerksomheten og stressresponsen.

 

For meg som dårlig  stressmestring, grunnet lavt stoffskifte, er det gull verd. Hvis jeg nå bare gjorde det og ikke lurte meg unna. Er det ikke merkelig at man lurer seg unna noe som bare gjør så innmari godt?

 

Selv for livets glade jenter går solen av og til ned. Redd deg selv først er en bok om å falle og reise seg igjen – men ikke på den vanlige måten.

På veien tilbake til livet og seg selv, som Julsen beskriver med et skarpt blikk og en befriende, sjelden humor, tar hun oss med på kostelige mindfulnesskurs, gå-meditasjoner og til sykehuskorridoren – og hjem til leiligheten på Lambertseter, der hun irriterer seg over at mannen behandler henne annerledes enn før smellen, alt fortalt med den samme selvutleverende og humoristiske pennen som vi kjenner fra suksessdebutenNaturmannen og jeg.

I boka finnes dyptpløyende beskrivelser av menneskesinnet, rødmende, gjenkjennende tankemønstre og interessante faglige partier om det vi kan kalle menneskenaturen. Her har Lene Julsen sendt en ekspedisjon inn i seg selv, med ett hovedmål: å finne ut hvorfor hun gikk på tidenes smell, og ikke minst hvordan hun skal reise seg og unngå at det skjer igjen. For å lykkes med dette må hun finne ut mer av hvem hun er – hun må rett og slett bli mer hel ved. Som leser blir man sittende igjen og tenke over sitt eget liv. Og det er da man skjønner at dette ikke «bare» er en bok om henne, men om oss alle.

 

Nå leser jeg om kvelden:

Gill Thompson, Et hav mellom oss
Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm
Dette er også en feelgood jeg har store forventninger til.

 

Inspirert av ekte hendelser.
En mor kjemper for å finne sin sønn, og et barn kjemper for å overleve i denne gripende debutromanen.

For lesere av Lisa Wingate, Barna fra elven, Syrinpikene av Martha Hall Kelly, og Brevet av Kathryn Hughes.

En såret kvinne blir funnet vandrende i Londons gater etter et luftangrep. Hun husker ikke hvem hun er, bare at hun har mistet noe svært verdifullt.

En liten gutt på et barnehjem venter forgjeves på sin mor. Da han blir satt på en båt på vei til Australia, med løfter om en lys tilværelse foran seg, lurer han på hvordan moren skal klare å finne ham så langt borte. Med et stort hav mellom dem.

I Perth får en ensom hustru ansvaret for den foreldreløse gutten. Men hva skal hun gjøre da hun en dag oppdager at hans mor lever og leter etter ham? Skal hun fortelle sannheten og risikere å miste barnet som er blitt hele hennes liv?

«En varmhjertet fortelling om kjærlighet, tap og om å aldri gi opp.» Kathryn Hughes

«En mors tap og en sønns mot … En gripende fortelling som spenner over hele verden.» Diney Costleloe

 

På dagtid en krim:

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

En ny Yrsa, er bestandig en glede og spenning. Jeg har likt de aller fleste av henne, tror det er bare et par jeg ikke har likt fordi de var så spøkelseshistorieaktig. Jeg liker ikke bøker der de legger an til at det skal være gjenferd som skal skade en. Har fortsatt noen få jeg ikke har lest stående i hylla.

 

Yrsa Sigurdardottir, Dukken

Yrsa sigurdardóttir, Galgen

Yrsa Sigurdardottir, Syndsforlatelse

Løgnen

Bøker lest oktober 2016

 

 

En kald dag forsvinner et lite barn fra en barnevogn i Reykjavik. Elleve år senere dør en jente av meslinger, og faren søker oppgjør med personen som smittet henne. En kvinne blir funnet død i en forlatt bil.

Politimannen Huldar og psykologen Freyja må igjen samarbeide om en sak med mange irrganger, der ingen svar er åpenbare. Rundt alle involverte hersker en taushet som ingen vil bryte.

Yrsa Sigurdardóttir har etablert seg som Islands store krimdronning. “De tause” er hennes siste bok i den bestselgende serien om Huldar og Freyja.

 

 

 

 

Leselisten for april:

 

Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Sofie Sarenbrant, Syndebukken

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg