Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

Boken har jeg fått av en bokvenn

 

Allende brukte fire år på å skrive denne romanen om Ines Suarez som var med og grunnla byen Santiago i Chile. Hun måtte lese seg opp på utallige bøker som omhandler denne tiden for å få historien mest mulig autentisk.
Allende skriver eventyrlig, men historien er mer rå og brutal enn romantisk. Det er vanvittig å lese om hvordan de behandler i indianerne på sin vei for å finne rikdom. Det er ikke rart at de slår tilbake.

Dere kan lese det meste av handlingen fra omslaget. Allende må være en av verdens beste forfattere og er du glad i historiske romaner og har enda ikke lest noe av henne, anbefaler jeg de varmt. Men du må tåle at det er rått og brutalt for det er umulig å fortelle disse historiene uten, for det var dette som var den tids virkelighet.

Sitat: Grusomhet avler mer grusomhet i et evig krigsløp.

 

 

Fra omslaget:

Chiles trange fødsel
«Inés Suarez reiste fra Spania til Peru i 1537 for å lete etter sin savnede ektemann», står det å lese på en obskur nettside for historiens kvinnelige soldater, krigere, bødler og banditter. Når Isabel Allende nå forteller om den historiske personen Inés Suarez, så stemmer det at hun reiste fra Spania, men ektemannen var ikke savnet – av henne. Han var en gang hennes lidenskapelige elsker, men ble etter hvert kun en unnskyldning for å komme seg vekk fra det  innestengte kvinnelivet i det spanske Extremadura. Inés ville til den nye verden.

Eventyrlysten og egenrådig
Hun reiser med anstand og med mat for tre måneder, deriblant et bur med levende høner. Omgitt av rallende og sprengkåte sjøfolk, med kniv under puta og stokk ved døra overlever hun mirakuløst overfarten og etablerer seg i Cuzco, Peru. Hun overlever på sin list, kløkt og framfor alt sin praktiske sans og sterke intuisjon.

Inés finner en ny fyrrig elsker og blir «samboer» med ham. De to blir lederskikkelser i erobringen av den nye verden. Hun drømmer ikke om barn og familie, men om å grunnlegge byer. Paret gir seg ut på en vanvittig ferd til Chile for å grunnlegge byen Santiago. Mennene hun reiser sammen med, har bare en ting på hjernen, å finne gull! Spanjolene i hennes selskap farer så hardt fram i sin blodtøstige jakt etter edelt metall at hele indianersamfunn blir knust. Hun selv beskriver indianerne som en slags blanding av mennesker og dyr. Selv om hun lærer litt av deres språk, forstår hun dem aldri.

Fryktet og elsket
En gang bosetterne er trengt opp i hjørne med tusener av indianere rundt seg, griper Inés instinktivt til en sabel og hogger hodet av en tilfangetatt indianerhøvding, slenger det utover mengden med et langtrukkent hyl og skremmer dermed indianerne tilbake til skogen. Etter dette går det frasagn om den sterke og resolutte Inés.

Når vi møter Inés, er hun gammel og teller sine siste dager. Hun forteller sin historie til datteren Isabel, som skal arve hennes rikdommer. Vi som lesere får del i arven, i form av en herlig Allende-opplevelse av godt, gammelt merke.

 

Nå leser jeg:

Jessie Burton, Miniatyrmakeren

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

 

Nå er jeg klar for en liten pause fra slaver og vikinger, men blir nok litt mer av den sorten før måneden er over.

Pike med perleøredobb har jeg lest og likt så jeg håper at denne er like bra

 

 

 

 

En høstdag i 1686 banker atten år gamle Nella Oortman på døren til et av de flotteste bolighusene i Amsterdam. Hun er nettopp ankommet fra landsbygda for å starte et nytt liv som den styrtrike handelsmannen Johannes Brandts kone. Men velkomsten er ikke som forventet: Johannes’ søster Marin virker kald og reservert, og Johannes selv er knapt å se. Til gjengjeld får hun en overdådig bryllupspresang: et vakkert miniatyrhus, en tro kopi av huset de bor i. Men når Nella begynner å bestille møbler til huset fra en hemmelighetsfull miniatyrmaker, er figurene hun får urovekkende velkjente. Mens hun gradvis avdekker sannhetene om Brandt-familien og medlemmene av husholdningen, begynner faresignalene å blinke. Hva er det den gåtefulle miniatyrmakeren vet, og hvilken rolle spiller miniatyrhuset i det som skjer?

Miniatyrmakeren er en medrivende og rik roman om kjærlighet og forstillelse, svik og begjær, sannhet og hevn fra Nederlands gullalder – like fengslende som Tracy Chevaliers Pike med perleøredobb, men med en helt egen mystikk og kraft. Boken er under utgivelse i 32 land, og har allerede før utgivelsen fått stor oppmerksomhet. The Observer er bare en av flere som har spådd Burton som en av årets mest omtalte debutanter.

 

 

 

Juni:

Lesestabel juni 2021. Tema Før år 1900


Ildefonso Falcones, Barfotdronningen

Isabel Allende, En lykkens datter

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Stacey Halls, Hittebarnet

Trude Teige, Havet syng og Lene seg mot vinden

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

Kathleen Grissom, Mellom to verdener

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

2 kommentarer
    1. Elsker bøkene til Allende. Tror jeg har alle. Ja hun skriver eventyrlig! Og jeg liker måten hun skriver på, facinerende. Er ikke sikker på hvilken bok jeg liker best…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg