Lesestabel juli 2021, Pocketsommer

Ø

 

Da er jeg klar for julibøkene.

Denne gangen har det vært vanskelige valg.

Det er faktisk like mange som ikke fikk plass, som de som ble valgt.

Det var skikkelig valgets kvaler, for det er så mange jeg har lyst til å lese.

Kriteriet for feriebøker er litt annerledes enn resten av året.

Det skal ikke være tunge bøker som krever stor konsentrasjon.

En blanding av krim og feelgood, for gubben vil ha krim.

Krimbøkene samler jeg denne gang for seg, til slutt i bloggen, men de blir nok lest innimellom.

Samtidig kan det ikke være for lett heller, så litt mer alvorlige temaer har også sin plass.

I skrivende stund kan det se ut som det blir to uker på Rhodos.

Når vi er i syden leser jeg mer enn på Norgesferie.

Vi sitter under en parasoll eller på balkongen og leser.

Det blir ikke helt det samme på et norsk hotellrom.

 

Nå må jeg skynde meg å si at det er ikke alle som er utgitt i pocketformatet.

Noen av de jeg har plukket ut er uinnbundne leseeksemplarer.

Når vi får bøker fra forlagene, er det ofte heftede bøker som ikke er korrekturlest.

Det er altså ikke prakteksemplarer til å sette som pynt i hylla.

Alle blir også stemplet, for de skal ikke selges.

Jeg sier fra under hver bok, om jeg har kjøpt selv eller fått de.

Det plikter jeg å gjøre i følge markedsføringsloven.

Der det ikke står noe, har jeg kjøpt selv.

De siste månedene har jeg ikke fått lest alle jeg har plukket ut.

Det er det ikke sikkert jeg får til nå heller, men jeg greier ikke å ta bort flere.

Så får vi se etterhvert hvem som blir valgt.

De jeg leser på ferietur blir lagt igjen på hotellet.

Og det forundrer meg ikke om jeg der finner noe som jeg bytter til meg.

Slik er det når en er avhengig og ikke greier å gå fra en bok som frister.

Som vanlig i mine bokomtaler, er det teksten fra omslaget som kommer under bildene.

 

Det er merkelig med de bokstablene.

Det er jo spennende for hver ny bok en åpner.

Likevel er det som å åpne en ny skattekiste for hver stabel jeg begynner på.

Den hjernen vår er merkelig.

Og nyutgitte bøker er enda mer spennende, noe som også er litt merkelig.

Hvis man ikke har lest de, skulle man trodd at man var like spent uansett.

Men uten at jeg helt kan forklare hvorfor, er det noe ekstra inspirerende med det som er helt nytt.

Kanskje fordi man ikke har hørt så mye om dem enda.

Enten det eller så er det bare fordi jeg er litt rar.

Nå begynner vi på juli med stor glede og forventning, mye nytt og noe gammelt.

 

Trude Teige, Mormor danset i regnet

Leseeksemplar E-bok Aschehoug

 

Denne har jeg hatt på e-bok en stund, men det har vært lite bilturer og det er når vi kjører, jeg leser e-bok, eller rettere sagt når gubben kjører. 7 timer i bil, da leser jeg. Merkelig dette men når jeg leser papirbok i bilen blir jeg lettere uvel, men e-bok går fint. Hvis jeg ikke er trøtt om morgenen eller sulten. Forunderlige greier, for ellers krever det mer konsentrasjon når jeg leser e-bok enn papir, derfor foretrekker jeg papir. Leser jeg elektronisk, må jeg lese ord for ord men i papir, ser jeg på et vis ordene som bilder, derfor leser jeg mye raskere. Dessuten liker jeg følelsen papirboken gir meg.

 

 

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

“Mormor danset i regnet” handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet, men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft.

Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

 


Haruki Murakami, Kafka på stranden

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Første bok ut blir ihvertfall Kafka på stranden. Det er jeg helt sikker på. Jeg har nemlig sett så mange omtaler av denne forfatteren, men ikke lest noen. Jeg spurte Pax forlag, hva jeg burde begynne med og da var de så snill at de sendte meg denne.

Kafka på stranden selges på Bookies brukt til kr 20,- pluss porto og ekspedisjon.

Bak alle andre bøker i hylla stod det en annen bok av Murakami, Trekkoppfuglen. Den hadde jeg glemt at jeg hadde kjøpt. Den må vente.

 

 

På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han slår seg ned i et lite bibliotek på øya Takamatsu, der han blir kjent med den androgyne Oshima og den gåtefulle, eldre kvinnen Saeka. Vi møter også Nakata, en underlig, gammel mann som har kunnet snakke med katter etter en mystisk ulykke han var utsatt for som liten. Etter hvert veves Kafkas og Nakatas liv sammen. En episk roman med forankring i realisme og drøm.

 

Elisabeth Gifford, Den gode doktoren fra Warszava

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Nummer to blir helt sikkert denne, Den gode doktoren fra Warzawa. Dette er en helt ny bok, derfor ikke utgitt i pocket, men jeg har fått den uinnbundet og derfor inngår den i min pocketsommer. Vil du ha den lett i kofferten, kjøp e-boken.

Jeg er glad i bøker som er basert på virkelige historier. Egentlig er jeg litt splittet akkurat der. Det må jeg innrømme, for jeg liker noen, men ikke alle. Kanskje kan man si at jeg er glad i de historiene vi ikke helt kjenner til. Jeg var foreksempel skeptisk til historien om datteren til president Roosevelt, tenkte den ble kjedelig, men den var veldig bra.

Stephanie Marie Thorn, En amerikansk prinsesse 

Det er vel slik at vi ofte er forutinntatt og da er det bra man kan bli positivt overasket. Jeg skal også lese boken til presidentsønnen Biden nå i august. Den skal visstnok være veldig bra.

Jeg gleder meg ihvertfall til denne.

 

 

 

Studentene Mischa og Zofia er forelsket og vil gjerne gifte seg. Men året er 1939, og Polen blir okkupert. De to førsøker å rømme, men blir tvunget tilbake til Warszawa, der de begynner å jobbe på et barnehjem drevet av doktor Korczak. Under umenneskelige forhold kjemper doktoren for hvert enkelt barn, og gir håp i mørket for de etter hvert tusenvis av menneskene som lever innenfor gettoens murer.
Presset på gettoen øker, barnehjemmet trues, og doktor Korczak har mulighet til å redde seg selv, men nekter å forlate barna. Sammen må de møte den store trusselen. Mischa og Zofia kommer bort fra hverandre, men gir ikke opp håpet om at de en gang skal få se hverandre igjen.
Boka er basert på den virkelige historien om Mischa og Zofia, og om legen, forfatteren og pedagogen Janusz Korczak, en glødende forkjemper for barns ukrenkelige verdi.

 

Fiona Valpy, I tykt og tynt

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

Cappelen Damm er den som gir ut mest feelgood og de er derfor ganske så godt representert i feriebunken min. Dette er type bøker som jeg liker veldig godt. Selv om jeg nå har lest utrolig mange bøker fra krig og motstandsarbeidet er jeg ikke lei. Jeg håper at også dette blir en sterk leseopplevelse.  Mange tror fortsatt at disse heftede bøkene kun er romantikk, men det er direkte feil. Jeg liker nemlig ikke bøker med for mye klissete romantikk. Jeg liker gode, sterke historier. Det håper jeg dette vil bli.

Siden jeg skal lese Den gode doktoren fra Warzawa først, kan det dog hende denne må vente litt lenger. Det får vi se etterhvert.

 

 

 

En Washington Post, Wall Street Journal og Amazon-bestselger

Paris i 1940 er okkupert av tyskerne, men tre unge syersker forsøker å ha en så normal hverdag som mulig. Alle har de noe å skjule.
Mireille er med i motstandsbevegelsen, Claire har blitt forført av en tysk offiser, og Vivienne er innblandet i noe hun ikke kan fortelle noen om.

Mange år senere reiser Claires barnebarn Harriet til Paris. Hun er rotløs, og ønsker å finne ut mer om familiens fortid. Snart bor og jobber hun i den samme bygningen som bestemoren gjorde i sin tid – og er i ferd med å avdekke en familiehistorie som er mye mørkere og vondere enn hun kunne forestilt seg.

“Ukens MÅ LESES” —Saturday Express

“En fortelling fra krigen som fanger tiden godt og er en ekte pageturner, samtidig som de forskjellige liv og generasjoner sys nydelig sammen.” The People’s Friend

” Fengslende og nostalgisk lesning.” Woman & Home

 

Lene Lauritsen Kjølner, Ingen til bords

Denne har jeg fått av en venn

Jeg har et prosjekt der jeg leser meg gjennom alle Kjølners bøker om Olivia, og har nå kommet til bok 4, Ingen til bords. Jeg koser meg veldig med Kjølners bøker. Hun har en lun humor som passer meg ganske så perfekt. Jeg skal derfor lese alle, men så er det å få plass til alle i stablene  for jeg har så mange jeg har lyst til å lese. Den femte, I de beste sirkler, var den første  jeg leste, så etter denne har jeg igjen to, Mord på Kilen og Sort gryte. Dessuten vet jeg at hun i disse dager har sendt den neste Oliviaboken ut til prøvelesere, så snart får vi enda en ny. I fjor høst fikk vi lære Petra å kjenne, om det kommer en ny Petrabok til jul, det vet jeg ikke. Lun fin humor, lettleste kosebøker.

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

Bok 4 Ingen til bords

Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler

Mord på Kilen

Sort gryte

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

 

 

Fra omslaget:

Olivia er i ferd med å avslutte et herlig opphold i England, da hun blir kontakten av en ny klient. Samtidig mottar hennes politikjæreste Torstein, melding om et drap begått på friluftsteateret utenfor Tønsberg. Olivia bestemmer seg raskt for å holde seg unna saken. Hun ønsker ikke å skape problemer for Torstein, og kaster seg inn i utroskapssaken hun har tatt på seg, med sedvanlig nysgjerrighet og kreative metoder. Det blir etter hvert klart at de to sakene har noen felles berøringspunkter, og Torstein har vanskelig for å tro Olivia når hun dukker opp både her og der i nærheten av hans egen etterforskning. Samboerskapet Olivia har sett for seg i det nye, koselige lille skipperhuset, virker med ett uoppnåelig – men Olivia er ikke en som gir opp uten kamp. Jo fortere hun løser saken sin, jo fortere vil alt komme for en dag, og Torstein og hun kan nok en gang sitte på brygga med et glass vin og nyte sommerkvelden sammen.

 

Dina Jeffferies, Grevinnen fra Toscana

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Se der ja, da er det enda en bok fra krigens dager. Det tegner til å bli mange av de i ferien. Jeg har lest noen av Jefferies før, hun topper nok ikke helt favorittlista mi, men samtidig er det fine feriebøker, så jeg leser det meste av henne og det hadde jeg jo slett ikke gjort hvis jeg ikke likte dem. Jeg har ei til i hylla også som jeg ikke har fått plass til enda, men nå blir det forhåpentligvis noen ferieturer igjen. Vi har planlagt et par uker på Gran Canaria i november også.

Dinah Jefferies, Safirhandlerens enke

Dina Jefferies, Den savnede søsteren

 

 


Fra omslaget:

En fengslende roman om krig og kjærlighet fra krigsdagene i Italia. Året er 1943. I grevinne Sofia de’ Corsis fredelige villa i Toscana, omringet av oliventrær, blir livet brått annerledes da tyske soldater ankommer byen. Sofia går med på å skjule en såret britisk radioingeniør i hjemmet sitt, uten at mannen Lorenzo er innviet i planene. Alles liv er satt i fare. En dag kommer Maxine til huset. Hun er en italiensk-amerikansk kvinne som jobber for motstandsbevegelsen. Hun hadde lovet seg selv å aldri mer forelske seg, men det var før hun traff partisanen Marco. De to kvinnene involverer seg i et farlig spill med de nazistene. Klarer de å redde sine elskede?

 

Trish Doller, På åpent hav

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Aner ikke hva som venter meg, dommen kommer etterhvert.

 

Fra omslaget:

Annas forlovede døde brått, og for å hedre hans minne – og komme over sorgen – legger hun ut på langtur i seilbåten hans, selv om hun ikke er helt stø på seiling. Planen er å seile fra Florida til de karibiske øyer. Hun skjønner fort at denne seilasen klarer hun ikke alene, så i første havn søker hun etter mannskap. Men på en seilbåt lever man tett, og utfordringene står i kø selv om omgivelsene er spektakulære …

Passer for alle som drømmer å kaste loss, sette seil og starte på nytt.

 

Catherine Ryanair Hyde, Dagen som endret alt

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Ser ut til at dette er en bok som passer meg. Jeg liker lettlest i ferien, men samtidig en bra historie, ikke bare pjatt. Jeg vil bli berørt.

 

 

Jeg var på full fart ut av døren da telefonen ringte. Det var bare flaks at jeg valgte å ta den.

New York, 11. september 2001

En telefonsamtale gjør at Russell Ammiano kommer for sent på jobb. Det redder livet hans. Byen han elsker er midt i en ufattelig tragedie, men Russel må reise vekk derfra, hjem til Kansas.
Broren hans trenger hjelp.

Kansas, 14. september 2001

Ben Ammiano er mentalt tilbakestående, og avhengig av faste rutiner. Enhver endring stresser ham. Nå har broren kommet tilbake, og Bens enkle, ryddige verden er snudd på hodet.

I en fortelling som er like hjerteskjærende som oppløftende, må to brødre begrave fortiden og lære av hverandre, hvis de skal klare å overleve.

“Inspirerende og oppløftende.” Booklist

” … en skikkelig åpenbaring fra Hyde … (om) magien som finnes i folks følelser.” San Francisco Chronicle

 

Kristin Hannah, For alle vinder

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Denne gleder jeg meg veldig til. Jeg har lest  tre bøker av Hannah. Jeg likte svært godt Nattergalen og Det store ødet, mens Sommernatten falt igjennom her, den ble for lett. Nå er det en ny historisk roman og jeg har skyhøye forventninger.

God ferie og gode bøker, det er lykken for meg.

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, Sommernatten

 

Omtale For alle vinder

Fra den nr. 1 New York Times bestselgende forfatteren av Nattergalen og Det store ødet, kommer det her en episk roman om kjærlighet, heltemot og håp, med den store depresjonen i Nord-Amerika som bakteppe.

Texas, 1934. Millioner av mennesker har mistet arbeidet, og en ekstrem tørke holder på å ødelegge De store slettene. Bøndene står på for å redde levebrødet sitt mens avlingene visner av vannmangel, og voldsomme støvstormer truer med å begrave dem alle. Dette er en av de mørkeste periodene under den store depresjonen. I disse desperate tidene må Elsa Martinelli som så mange av sine naboer ta et vanskelig valg: bli og slåss for hjemmet og levebrødet, eller flytte vestover til California, i søken etter et bedre liv.

For alle vinder er et uforglemmelig portrett av USA og den amerikanske drømmen, sett gjennom øynene til en av de ukuelige kvinnene hvis mot og offer skal komme til å definere en generasjon. Boken gikk rett inn på 1. plass på både New York Times’ – og USA Todays bestselgerlister.

 

Patricia Wilson, Flukten til den greske øya

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ja denne må være med i kofferten til Rhodos. Ja får nå ser det ut som om det blir Hellasferie i år. Egentlig skulle  jeg vel tatt med meg Øyas hemmelighet av samme forfatter for der er handlingen lagt til Rhodos, men nå blir det denne istedetfor. Øyas hemmelighet står i hylla og der får den stå litt til.

 

HVOR LANGT ER EN MOR VILLIG TIL Å GÅ FOR Å REDDE SIN DATTER?

På Kretas vakre strender går en gresk kvinne rundt og deler ut papirlapper. Sofia, som er 85 år, leter etter en datter hun ikke har sett siden jenta var liten. På grunn av den politiske uroen i Athen da hun vokste opp, ble hun tvunget til å gi fra seg barnet sitt få dager etter fødselen. Nå håper hun på en gjenforening med datteren før det er for sent.

Samtidig, i Manchester, leter også Zoe etter barnet sitt. I månedene etter at tenåringsdatteren hennes rømte hjemmefra, har livet falt fra hverandre. Mannen hennes har forlatt henne, sønnen virker fraværende, og hver eneste dag er en kamp. Desperat leter Zoe etter datteren, og hun aner ikke at jenta er på vei til Kreta …

 

 

Trude Teige, Morfar pustet med havet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg har sett dusinvis av omtaler av Mormor danser i regnet. Jeg har den på e-bok og siden dette er en frittstående oppfølger, vil jeg prøve å lese Mormor først. Siden jeg har den på e-bok kan jeg lese den i bilen mens gubben kjører.

Dette er også en splitter ny bok, som jeg har fått uinnbundet.

Jeg leste nettopp de to første historiske romanene som Teige har skrevet:

Trude Teige, Havet syng og Lene seg mot vinden

 

 

 

Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie.

Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid.

Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.

 

 

Muna Shehadi, Rosalinds løgner

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Første bok i en trilogi, Fortunas døtre. Bok nummer to, Eves  sannhet er også utgitt.


Tre søstre, tre hemmeligheter, tre fortellinger.

Etter at den berømte filmskuespilleren Jill Croft har gått bort, gjennomgår de tre døtrene hennes, Rosalind, Eve og Olivia morens etterlatte papirer. De oppdager at hun hadde en stor hemmelighet, noe som setter hele deres eksistens i et nytt lys. De tre kvinnene reagerer veldig ulikt – hvem var moren egentlig? Rosalind ønsker umiddelbart å få vite sannheten om hvem hun er og hvem moren var. Søstrene er mer skeptiske til nyheten og vil at alt bare skal fortsette som før.
Dette er bok én i trilogien Fortunas døtre. En roman for alle som liker å lese Lucinda Riley og Santa Montefiore. Historien om de tre søstrene fortsetter med Eves flukt og Olivias avsløring.

 

Gill Thompson, Barnet på plattform 1

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Jeg leste nettopp første boken til Thompson og hun skriver bra, så jeg tar gjerne en til.

Gill Thompson, Et hav mellom oss

 

 

Inspirert av sanne hendelser om barna som klarte å flyktet fra nazistene. En roman for alle som likte Tatovøren fra Auschwitz.
Praha 1939.
Den unge moren Eva bærer på en hemmelighet fra fortiden. Da nazistene invaderer landet, vet hun at den eneste måten datteren vil være trygg på, er om hun blir sendt vekk. Selv om det kan bety at hun aldri vil se henne igjen. Men da Eva blir sendt til en konsentrasjonsleir, står hemmeligheten hennes i fare for å bli oppdaget.

I London melder Pamela seg som frivillig til å finne hjem til jødiske barn som kommer fra Europa. En dag står en liten jente alene igjen på perrongen. Pamela tar henne med seg. Da hennes egen sønn melder seg til det britiske luftforsvaret, innser hun hvor lett hennes egen verden kan rase sammen rundt henne

 

Dani Atkins, Mens jeg sov

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ja bra jeg har plukket med meg noen som ikke har handling fra krigen også.

 

 

Maddie våkner i sykehussengen og husker ikke hva som har skjedd. Hun vet bare at hun og Ryan gledet seg veldig til bryllupet og til barnet som skulle komme. Andre må fortelle om den fatale trafikkulykken og at hun har ligget veldig lenge i koma. Men Ryan oppfører seg merkelig, han svarer unnvikende når hun spør om barnet.
Chloe jobber som frivillig på sykehuset, og Maddie blir en av de pasientene hun føler seg mest knyttet til. Nå er Maddie våken og alt er forandret. Mens Maddie har vært i koma har livet gått videre for dem rundt henne. Hvordan skal de nå finne sin plass i forhold til hverandre?
Mens jeg sov er en fortelling om livets ubarmhjertighet, om kjærlighet og håp – og om hvor langt en mor er villig til å strekke seg for barnet sitt.

 

Kristian Higgins, Livet … og andre ubehageligheter 

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Se der ja, enda en uten krig. Jeg tror dette blir en perfekt blanding for ferien i p

 

 

En Publishers Weekly og USA Today Bestselger!
Fra den New York Times bestselgende forfatteren av Lykke til med det, kommer det her en ny roman om en overklasse-bestemor og hennes utstøtte barnebarn, som oppdager at de kanskje har mer til felles enn de trodde.

Genevieve London kommer fra penger, men all verdens rikdom kan ikke forhindre den unge sønnens mystiske forsvinning eller ektemannens tidlige død. Hun klarer å karre seg tilbake til livet, og bygger opp et moteimperium som snart blir anerkjent over hele verden. Men det går på bekostning av den andre sønnen hennes.

Da Emmas mor dør, overleverer faren henne til bestemoren Genevieve, som motvillig tar imot henne og oppdrar henne – helt til Emma blir gravid som tenåring. Da sparker Genevieve henne ut, uten midler til å klare seg. Men Emma er sterk, og i årenes løp har hun skapt et godt liv for seg selv og tenåringsdatteren, Riley.

Etter seksten år uten noe livstegn fra bestemoren, ringer plutselig telefonen. Det er Genevieve, og hun trenger hennes hjelp.

 

Da er vi over til krimbøkene.

 

Roar Ræstad, Sovende hunder

Jeg hadde de to siste bøkene i serien til Ræstad og ble anbefalt å lese de kronologisk så da bestilte jeg de to første i pocket hos Norli, Åndalsnes. Jeg hører allerede gubben spørre: Hvilken bok har du bestemt at jeg skal begynne på da?  
Hihi, ja han bestemmer selv, men tror han synes det er gøy å spørre. Jeg kan pakke denne i håndbagasjen så han får begynt på den på flyet. Nå skal vi sikkert til Halden først, men da får han ta med seg krigsseilerbøkene han leser på for tiden.

Han fikk jo egen gave siden han var så tålmodig støttespiller for meg når vi var på forlagsbesøk i fjor i juli.

Julaften i juli i Larvik

 

 


Første bok om Gabriel Navarseth «Solid debut» Arne Ruset, Romsdals Budstikke «Sovende hunder er en krim det er lett å anbefale.» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen Trondheim 1942: En rutinemessig forsvinningssak får store konsekvenser for den allerede hardt pressede politibetjent Gabriel Navarseth. Han snakker flytende tysk og er trondheimspolitiets bindeledd til det tyske sikkerhetspolitiet. Gabriel er av den grunn uglesett blant flere av sine kolleger på kammeret, men han havner også i søkelyset til det forhatte norske Statspolitiet. Gabriels tvil og kamp med egen samvittighet går utover ekteskapet, og han føler seg tiltrukket av Anna Rohne, konen til en tysk SS-offiser. Sovende hunder er en stilsikker krimroman fra okkupasjonstiden i Norge. Gabriel Navarseth er en mann dratt mellom personlig ambisjon, lojalitet, samvittighet og kjærlighet. I en tid preget av medløpere og krigsprofitører må han navigere med stor varsomhet mellom tyske myndigheter og gode nordmenn. I gråsonen er forskjellen på lojalitet og svik ikke alltid like opplagt. Roar Ræstad (f. 1968) underviser på Strinda videregående skole i Trondheim og har en master i historie fra NTNU. Sovende hunder er hans debutroman.

 

Øistein Borge, Det som aldri dør

Dette er en bok to der jeg ikke har den første, men jeg håper det går bra.

Jeg leste i mai den nyeste Lucinda Riley, om konfliktene i Irland og jeg har også fått en bok til, Patrick Radden Keefe, Si ingenting, som jeg håper å få lest i august.

Lucinda Riley, Den savnede søsteren

Den syvende demonen heter den første i denne serien. Det som aldri dør er nummer to. Så kommer Jeg er nummer 13. den har jeg. Deretter Bastarden, som jeg trodde jeg hadde, men som jeg ikke finner i hyllene. Den nyeste,  Matadorens siste dans,  står i hylla og venter.

 


Andre bok om Bogart Bull! Kriminaletterforskeren som vi ble kjent med i Borges kritikerroste krimdebut Den syvende demonen, tar oss denne gang med til Nord-Irland. I et vekselspill mellom nåtid og fortid fører jakten på de skyldige Bogart Bull på kryss og tvers av Nord-Irland, fra Belfast og øya Rathlin helt i nord til Armagh i sør – kjent som «the bandit country». Under et ferieopphold i Nord-Irland blir tidligere høyesterettsdommer John Sand og hans kone Monica myrdet. Kripos-etterforskeren Bogart Bull, som er i landet for å besøke sin morfars gård, koples inn i saken for å bistå førstebetjent Miriam Dixon i det nordirske politiet. Da også forpakteren på morfarens gård blir funnet drept, aner politiet en sammenheng med drapet på ekteparet, og Bull oppdager at morfaren bærer på en hemmelighet som strekker seg mange år tilbake i tid. Samtidig trekker Borge tråder til urolighetene og attentatene i 1970-årenes Nord-Irland. Konflikten ble formelt bilagt med fredsavtalen i 1998, men det gamle IRA har sine moderne avleggere, ikke minst en mystisk «Tobin» og en hittil ukjent fraksjon som synes fast bestemt på å ta opp tråden der IRA slapp den.

 

Peter May, Jeg svikter deg aldri

May er en av mine favorittkrimforfattere og jeg har et par jeg ikke har lest.

Jeg ser det er litt blandede kritikker men jeg krysser fingrene.

Peter May, Lockdown i London

Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Ualminnelige mennesker

Peter May, Coffin road

Peter May, Lewisbrikkene

Lewismannen, Peter May

Bokomtale Svarthuset

 

Niamh og Ruaridh Macfarlane fra Lewis i Ytre Hebridene driver sammen veveriet Ranish Tweed. På en internasjonal tekstilmesse i Paris, der ekteparet deltar for å promotere sine luksuriøse stoffer, får Niamh vite at Ruaridh har et forhold til den russiske motedesigneren Irina Vetrov. Bare timer senere blir hun vitne til at de to blir drept av en bilbombe. Med restene av Ruaridh i en liten kiste reiser Niamh tilbake til Lewis for å begrave sin mann. Alene i huset deres på en forblåst klippe utenfor Ness, leter Niamh etter en forklaring på Ruaridhs død i det livet de har delt helt siden han reddet hennes da hun var sju og han ni år gammel. Kan morderen finnes i deres felles fortid? I mellomtiden har det franske politiet utelukket terrorisme. De mistenker nå Niamh for drapene og sender Sylvie Braque til Isle of Lewis for at hun med bistand fra kriminalbetjent George Gunn skal etterforske saken. Mens Niamh leter blant sine egne minner og Sylvie prøver å avsløre henne, nærmer de seg begge en morder som venter på sitt neste offer.

 

Sigbjørn Moestue, Himmelen skal gråte blod

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

Dette tror jeg blir en perfekt bok for gubben.

 

 

 

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Sigbjørn Mostue har skrevet en forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.

Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

 

Camilla Grebe, Åsa Träff, Mannen uten hjerte

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest de tre første Siri Bergman bøkene og gleder meg over at de to siste av søstrene nå også utgis.

Bøker lest januar og februar 2016

Camilla Grebe, Skyggejegeren

Camilla Grebe, Dvalen

Camilla Grebe, Husdyret

Grebe har akkurat gitt ut ny bok, Alle lyver, den ligger på vent til i august her hos meg. Jeg liker godt Grebes bøker og jeg lese derfor alt hun gir ut.

 

 

En varm sommerdag finner Miguel Alemany samboeren sin, antikvitetshandleren og medieprofilen Jussi Ståhl, brutalt myrdet i hjemmet sitt. Jussi er skutt til døde, og deretter er hjertet skåret ut og plassert på en antikk sølvskål. Samtidig begynner psykolog Siri Bergman å arbeide i politiets gjerningsmannprofilgruppe. Hun havner midt i utredningen av det makabre mordet, som bare blir starten på en rekke brutale mord på menn i Stockholm. Snart viser det seg at ofrenes fellesnevner er deres seksuelle legning.

«En skikkelig bladvender.» Bloggen Mysterierna

«… Grebe/Träffs bøker om psykologen Siri Bergman er blitt mine favoritter blant svensk krim.» Bloggen Hyllan

 

Sam Lloyd, Minneskogen 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det kan se ut som jeg har plukket en del psykologiske thrillere. Jeg er litt usikker på om det vil gjøre gubben fornøyd så kanskje må jeg bytte ut denne.

 


Minneskogen
er en leken, fantasifull og marerittaktig psykologisk thriller.

Et uheldig trekk kan bety døden …

Elijah har bodd i Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa.

Elissa har akkurat kommet til Minneskogen. Hun har blitt kidnappet og befinner seg lenket fast i et rom under bakken. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne.

 

Emilie Schepp, Merket for livet

 

Jeg har alle bøkene av Schepp og håper på mange ferieturer fremover så jeg får lest de.

 

 


Merket for livet er Emelie Schepps første bok i serien om Jana Berzelius. Sommeren 1991 våkner den ni år gamle Jana Berzelius opp på et sykehus. Hun husker ikke hvem hun er, eller hvor hun kommer fra. Tjueen år senere er Jana en vellykket jurist og arbeider som statsadvokat. Sammen med politiet skal hun etterforske drapet på avdelingslederen for Migrationsverket, Hans Juhlén. På drapsstedet finner de flere fingeravtrykk som er så små at de må tilhøre et barn. Etterforskningen tar en uventet vending da det dukker opp et nytt lik, denne gangen en ung gutt. Jo mer Jana graver i guttens bakgrunn, desto nærmere kommer hun sannheten om sin egen fortid.

 

Jeg tror jeg må finne en til som jeg tror gubben vil like. Han liker best de med litt action så da plukker jeg denne ut fra hylla, der den står sammen med de to neste i serien.

 

Ingar Johnsrud, Wienerbrorskapet

 

Vi flyr DY Norwegian og kan ha 20 kg hver pluss 10 håndbagasje så hva bedre er det vel å pakke enn bøker?

Første Tuiflyet til Rhodos, kofferten full av bøker. Dette bli vel bare nydelig.

 

 

 

Politietterforsker Fredrik Beier sliter med angst og selvbebreidelse etter sitt yngste barns død. Kona har forlatt ham. Forholdet til tenåringsbarna har raknet.
Så forsvinner Annette Wetre, den vakre og intelligente, men religiøst forvirrede datteren av en ledende KrF-politiker. I den kristne sekten Guds Lys har hun levd isolert på gården Solro utenfor Oslo.
Saken har knapt landet på Beiers skrivebord før Solro blir åsted for en bestialsk massakre. Da politiet finner et avansert underjordisk laboratorium innser de at gården skjuler mørke hemmeligheter. Men hvilke? Sekten er borte. Tilbake ligger bare lik.

Laboratoriet viser seg å ha forgreninger tilbake til andre verdenskrig, og et internasjonalt brorskap av naziforskere, ledet av en norsk rasebiolog. Arven etter brorskapet kaster lange skygger. Helt inn i vår tid.
Sammen med den unge PST-etterforskeren Kafa Iqbal står Fredrik Beier overfor en krimgåte som vokser til en storpolitisk thriller med endetidssekter og ondsinnede konspirasjoner, der vår tids terror får næring av nazitidens levninger.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg