Kathleen Grissom, Mellom to verdener

Kathleen Grissom, Mellom to verdener

 

Jeg leste Tilbake til Tall Oaks av Grissom og likte den svært godt. Jeg likte også hvordan historien kom til henne. Hun kjøpte et hus og mens hun satt ved et tre på eiendommen, dalte bare historien ned i hodet hennes.

Jeg husker ikke mye av den første boken men det spiller ingen rolle. De kan fint leses hver for seg.

Jeg likte også denne svært godt. Vi får høre historien til flere mennesker så det blir aldri kjedelig og på slutten er det rett så spennende.
Det er bestandig litt trist å lese historier fra slavetiden. De kvinnelige slavene blir brukt av hvite menn som i neste omgang selger barna fordi de er mørkhudet. Det er egentlig helt sykt. Ligge med dem skal de, oftest ved tvang og når det da blir barn av det, vil de ikke vite av dem.
Men det er også mye varme og kjærlighet i denne romanen. Den er gripende men også fin, så det er ikke sånn at det er veldig vondt å lese den. Såpass må vi tåle. Anbefales varmt. En sånn roman der man blir glad i de som er med. Det er en del barn med, så er vi heldig, får vi enda en oppfølger.

(dårlig omtale, bilder har falt bort, men det står hva boken handler om)

BØKER LEST MAI 2013

 

 

 

Fra omslaget:

Jamie Pyke var tretten år da han måtte flykte fra Tall Oaks-plantasjen. Etter en privilegert oppvekst i herskapshuset ble livet brått utrygt da hans kjære bestemor døde. Da fikk han vite sannheten om sin herkomst: at hans virkelige mor var slavekvinnen Belle, og at faren ville selge ham som slave.

Nå har han etablert seg i Philadelphia, der han har lykkes som sølvsmed. Han gjør alt for å skjule fortiden sin, men da hans unge tjener Pan blir fanget og solgt til slaveri i sør, innser Jamie at han blir nødt til å hente gutten hjem. Reisen bringer ham faretruende nær Tall Oaks, der en hensynsløs slavejeger fremdeles leter etter ham.

 

Nå skal jeg lese:

Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

Boken har jeg fått av en bokvenn

 

 

Chiles trange fødsel
«Inés Suarez reiste fra Spania til Peru i 1537 for å lete etter sin savnede ektemann», står det å lese på en obskur nettside for historiens kvinnelige soldater, krigere, bødler og banditter. Når Isabel Allende nå forteller om den historiske personen Inés Suarez, så stemmer det at hun reiste fra Spania, men ektemannen var ikke savnet – av henne. Han var en gang hennes lidenskapelige elsker, men ble etter hvert kun en unnskyldning for å komme seg vekk fra det  innestengte kvinnelivet i det spanske Extremadura. Inés ville til den nye verden.

Eventyrlysten og egenrådig
Hun reiser med anstand og med mat for tre måneder, deriblant et bur med levende høner. Omgitt av rallende og sprengkåte sjøfolk, med kniv under puta og stokk ved døra overlever hun mirakuløst overfarten og etablerer seg i Cuzco, Peru. Hun overlever på sin list, kløkt og framfor alt sin praktiske sans og sterke intuisjon.

Inés finner en ny fyrrig elsker og blir «samboer» med ham. De to blir lederskikkelser i erobringen av den nye verden. Hun drømmer ikke om barn og familie, men om å grunnlegge byer. Paret gir seg ut på en vanvittig ferd til Chile for å grunnlegge byen Santiago. Mennene hun reiser sammen med, har bare en ting på hjernen, å finne gull! Spanjolene i hennes selskap farer så hardt fram i sin blodtøstige jakt etter edelt metall at hele indianersamfunn blir knust. Hun selv beskriver indianerne som en slags blanding av mennesker og dyr. Selv om hun lærer litt av deres språk, forstår hun dem aldri.

Fryktet og elsket
En gang bosetterne er trengt opp i hjørne med tusener av indianere rundt seg, griper Inés instinktivt til en sabel og hogger hodet av en tilfangetatt indianerhøvding, slenger det utover mengden med et langtrukkent hyl og skremmer dermed indianerne tilbake til skogen. Etter dette går det frasagn om den sterke og resolutte Inés.

Når vi møter Inés, er hun gammel og teller sine siste dager. Hun forteller sin historie til datteren Isabel, som skal arve hennes rikdommer. Vi som lesere får del i arven, i form av en herlig Allende-opplevelse av godt, gammelt merke.

 

Juni:

Lesestabel juni 2021. Tema Før år 1900

 

2 kommentarer
  1. Har aldri brydd meg om Isabel Allende, siden jeg i utgangspunktet ikke er glad i romaner, men denne om Inés hørtes veldig interessant ut, siden den tar for seg den første tiden da conquistadorene erobret Sør-Amerika, og jeg elsker historiske bøker. Takk for omtalen, – den skal jeg har i bakhodet og prøve å søke opp 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg