Bøker lest juni 2023, 16 bøker

Da skriver vi juni.

Sommer, balkong, mye lesing.

Ja, denne måneden har jeg hatt en rolig måned, stort sett hjemme, jeg og bøkene.

Kroppen skulle roes helt ned og hva er vel da bedre enn å lese.

Jeg føler jeg har vært verden rundt.

Ukraina, England, Italia, Australia, Sverige, Frankrike, Hellas, Nigeria, USA og Norge.

Ulike tidsepoker.

Som vanlig er det Leseeksemplar og tekst under bildene er hentet fra omslaget.

Jeg har ikke betalt eller er pålagt å lese.

Jeg er helt nøytral og sier akkurat det jeg mener.

Håper jeg kan inspirere noen så de finner noe de vil lese.

Jeg blir likevel aldri fornøyd, selv om mange ble lest.

Det er flere jeg måtte flytte på denne måneden også.

Og jeg liker det ikke.

Noen fikk krype inn i juli, andre til september.

I september lager jeg meg en stabel av de jeg ivrer veldig etter å lese, men ikke har nådd.

Selv om det gjelder dusinvis.

Og så kommer ny bokhøst, med nyutgivelser og det frister mer enn noe.

Så sier fornuften: Hvorfor lager du stabelen så høy da, når du ikke når å lese de uansett.

Jo fordi det er så vanskelig når de skal plukkes ut.

Det er så mange jeg har lyst til å lese.

Det jeg vet, er at når jeg stabler, blir det lest mer.

Skal jeg ta en og en bok fra hylla, ja da kommer jeg til å rote bort tiden på iPaden.

Her kommer en presentasjon av de leste.

De ikke leste får bli med de også.

 

 

Anne Marie Bredvei Orvik, Nøkkel til fremmede rom

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Anne Marie Orvik har gitt ut flere barnebøker men dette er hennes første voksenbok.

Dette var en liten perle av en bok. Jeg likte den svært godt. Det er en nydelig, liten historie om hva som foregår i et barns sinn.

Den er skrevet med omsorg og innsikt og kjærlighet. Det er tydelig at forfatteren har jobbet med barn.

Den ble utgitt i 2013 så det er ingen ny bok, men dessverre er den nok like aktuell.

Det var også koselig å lese om hvordan det var på den tiden Solveig, hovedpersonen var ung, for jeg kjente meg så godt i gjen. Kommer du over denne, anbefaler jeg den varmt.

Den var ikke med i stabelen for juni, men den fikk lure seg inn og ga meg en fin leseopplevelse.

 

En elg i skogen under en bjørnebærtur kan endre så mangt. I hvert fall gjør det det for 12 år gamle Solveig. Hadde hun ikke møtt elgen, hadde hun kanskje ikke møtt Isabell Viktoria fra Oslo. Jenta med det sterke, blå blikket, den smittende latteren. Og den store sorgen? I romanen møter vi Solveig både som ung, og når hun som voksen oppsøker gamle trakter. Det får henne til å tenke tilbake. Det var så mye hun den gangen var for ung til å forstå. Så mangt som kanskje burde være sagt eller gjort. Men nå er det kanskje for sent? *** Bokinspirator Liv Gade sier dette: Jeg har lest boken, og kost meg skikkelig. Romanen har flotte natur- og dyreskildringer, og forfatteren har et godt språk og skarpe iaktagelser. Rett og slett en nydelig roman! *** Forfatteren, Anne Marie Bredvei Orvik fra Larvik, har arbeidet i mange år som lærer og spesialpedagog. Hun har tidligere utgitt blant annet fem barnebøker, en diktbok og en fagbok om autisme. “Nøkkel til fremmede rom” er hennes første voksenbok.

 

 

Natasha Lester, Alix St. Pierres Tre liv

 

Leseeksemplar fra Bonnier Norsk forlag

 

Jeg har lest og likt veldig godt alle Lesters bøker og jeg gleder meg sykt til denne. Hun skriver feelgooddrama, basert på virkelige hendelser.

Natasha Lester, Huset på Rivieraen

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Natasha Lester, Den franske fotografen

Fyldigere omtale:

Natasha Lester, Alix St. Pierres Tre liv

 

Hun seiler opp som en av mine favoritter når det gjelder historiske feelgooddrama, basert på virkelige hendelser og mennesket. Har du ikke lest noe av henne enda, anbefaler jeg de veldig varmt. Det er gode romaner, ikke bare enkel feelgood.

En blanding av mote og motstandsarbeid, under krigen, flere av motehusene jobbet jo i motstandsbevegelsen i skjul, og senere etter krigen når hovedpersonen leter etter en som slapp unna straff. Men hun oppdager at vedkommende også er ute etter henne, og ikke enkelt når hun kun kjenner han på stemmen, hun vet ikke hvordan han ser ut.
Nok en bra bok av Lester, men for meg ble det ikke hennes beste, fordi jeg liker drama bedre enn kjærlighetshistorie og her var det mye kjærlighet, til glede for alle som liker det.

 

 

 

Fra omslaget:En usedvanlig medrivende og smart historie om kjærlighet og krigens offer. Fra den internasjonalt bestselgende forfatteren Natasha Lester som har solgt over 55 000 bøker i Norge. En skjult identitet og en hemmelighet som venter på å bli fortalt … 1943: Krigen raser, og unge Alix St. Pierre blir vervet som spion for de allierte. På oppdrag i Frankrike kommer hun nær en kilde som er villig til å hjelpe henne med informasjon, men det er også en mulighet for at han er dobbeltagent. Så går noe forferdelig galt … 1946: Fast bestemt på å unnslippe sin hemmelige fortid, flytter Alix til Paris for å jobbe for motehuset Christian Dior. Men når en skikkelse fra hennes gamle liv plutselig dukker opp igjen og truer med å sette fremtiden hennes i fare, innser Alix at hun må gjøre noe drastisk for å rette opp i fortidens urett.

 

 

Peter F. Strassegger, Kvil i fred

Leseeksemplar fra Samlaget.

 

Ukjent forfatter for meg og dette ble en liten perle. Den er sår og gripende. Kun 127 sider. Den fikk ikke egen omtale av den grunn. Per og Oskar strever med livet sitt og de utagerer. De prøver å få ut den indre smerten ved ikke å bry seg med hvordan de oppfører seg. Det er mye sorg og smerte som er lagret i de unge kroppene og ingen voksne som ser dem og hjelper dem.

 

 

Per og kameraten Oskar går i tiande klasse og stel øl, taggar og slåst. Heime slit Per og faren med sorga etter at mora døydde. Kvifor klarar dei ikkje å snakka om det som har skjedd? Og kvifor er Per sint på faren? Per og Oskar røyker hasj og køyrer bil ulovleg. Så ein dag blir dei tekne av politiet, som ber dei om å ta eit oppgjer med det livet dei har levd til no. Men Per er ikkje klar for å leggja alt bak seg enno. Han må ta eit anna oppgjer først. Eit oppgjer som han kanskje vil angra på. Men han må. Noko driv han, han får ikkje fred. Kven er det som ikkje kviler i fred?

Peter F. Strassegger blei nominert til Nordisk råds litteraturpris og Uprisen for sin førre ungdomsroman, Aleksander den store. Den nye romanen hans tek utgangspunkt i same tematikk og landskap: gutar som fell utanfor i ei lita vestlandsk bygd. Kan ein forstå utagerende åtferd hos ungdom på ein annan måte enn gjennom fordømming?

 

 

Valérie Perrin, De tre

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Denne blir flyttet til september.

Den forrige boken, Vanne blomster om kvelden, fikk utrolig mange fine omtaler, men også noen som ikke synes den nådde opp. Slik er det med bøker og slik skal det være. Jeg likte den og jeg er spent på denne. Jeg gleder meg.

Valérie Perrin, Å vanne blomster om kvelden

 

Fra omslaget:Fra forfatteren av den internasjonale bestselgeren Å vanne blomster om kvelden – velskrevet fortelling om vennskap og alle valgene som gjør oss til dem vi er. 1986: Adrien, Etienne og Nina er bare ti år gamle første gang de møtes, og de blir raskt nære venner. De lover hverandre at de en dag skal forlate småbyen de bor i, flytte sammen til Paris og aldri miste kontakten med hverandre. 2017: Et bilvrak trekkes opp fra dypet av en innsjø, med en død person inni. En lokal journalist begynner å grave i saken. Sakte, men sikkert avdekker hun det usedvanlig sterke båndet mellom de tre vennene. Hvordan er deres fortid knyttet til personen i bilen? Og hvorfor har de ikke lenger noen kontakt? Valérie Perrin har en nesten magisk evne til å dykke ned i livets dypeste alvor. I denne boken følger hun en lang tråd av hjerteskjærende, uunngåelige hendelser i løpet av tre tiår, og trekker leseren inn i en sterk historie om kjærlighet og tap, håp og sorg, og om avstanden som følger med tidens gang.

 

Charlotte Weitze, Rosarium

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg måtte Google litt for å finne navnet på denne skogen det er snakk om her, Białowieska-skogen.

https://snl.no/Białowieska-skogen

Det ser ut til å være en spennende leseopplevelse dette.

Septemberstabel blir det på denne også. Jeg må bare innrømme at det er de tykkeste bøkene som må vente. Men nå har jeg lagd en helt ny stabel, der de kan blomstre sammen. Og september skal jeg kun være hjemme………tror jeg.

 

 

 

Rosarium er en slektsfortelling i tre deler, som strekker seg over 100 år og flere kontinenter.

I første del flykter Bror og Søster fra krigen inn i Bia?owie?askogen – Europas eneste urskog (og tidlig på 1900-tallet tsarens jaktmarker). Søster glemmer gradvis foreldrenes språk og begynner etter hvert å ligne mer og mer på det plantelivet som omgir henne – i så stor grad at huden hennes har et tydelig grønnskjær når tsarens sønn kommer over henne under en jaktutflukt.

I del to møter vi botanikeren Johanne, født Johannes, som arbeider med å samle planter fra ulike kontinenter for å bevise at urkontinentet Pangaea har eksistert. Han finner søsters barn innestengt i et kloster, sammen med en helt spesiell rose.

I tredje del møter vi Johannes barn og barnebarn på vei til USA for å feire Johannes 100-årsdag. Den eneste som må bli hjemme er oldebarnet Fine, hun er syk, huden hennes er begynt å bli grønn. Når resten av familien kommer fram til Johannes hus, er jubilanten forsvunnet. Og etter hvert som de leter er det som om gåten om Johanne, hennes vitenskapelige arbeid og familiens egentlige opphav, fortsetter å vokse seg større og villere.

 

John Boyne, Alt som er ødelagt

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

John Boyne, Gutten i den stripete pyjamasen 

John Boyne, Hjertets usynlige stormer

Den hvite fjæren og Hendelsenes hus, står i hylla og venter.  De må jeg snart få lest. De har vært med på flere ferier men blitt med hjem igjen. Og jeg må skaffe meg Gutten på toppen av fjellet.

John Boyne skriver bare helt fantastisk. Romanen kan leses frittstående, men jeg anbefaler å lese Gutten i den stripete pyjamasen først, for da forstår man lettere historien. Jeg er ihvertfall veldig glad jeg gjorde det.

Det er humor i boken, i tillegg til alvoret. Uventede vinklinger også. Jeg sitter igjen og spør meg selv om skal tro hvordan jeg selv ville vært.
Gretel var bare 12 år under krigen og å dømme et barn, blir feil for meg. Hvordan skulle vel hun kunne gjøre noe annet enn å prøve å innrette seg etter forholdene.
Det vi vet er at de som har opplevd store traumet, prøver å unngå å snakke om de, for det smerter for mye. Og hva da når du har vært med på det selv.

Tankevekkende. Dette er ikke en bok man trenger å skygge unna hvis man ikke liker vonde bøker, for det er ikke skildringer fra krigen.

 

 

Fra omslaget:En frittstående, etterlengtet oppfølger til verdenssuksessen Gutten i den stripete pyjamasen. 91 år gamle Gretel Fernsby har bodd i den samme leiligheten i London i flere tiår. Hun lever et stille, tilbaketrukket og behagelig liv, til tross for hennes dystre bakgrunn. Flukten fra Nazi-Tyskland for over 70 år siden snakker hun aldri om. Hun snakket heller ikke om etterkrigsårene i Paris sammen med moren. Og minst av alt snakker hun om sin far, som var sjefen for en av de mest beryktede og fryktede konsentrasjonsleirene i Polen. En dag flytter det inn en ung familie i leiligheten under Gretel. Nærmest mot sin vilje blir Gretel kjent med den lille gutten, Henry, selv om synet av ham vekker minner hos Gretel som hun helst vil glemme. Da hun blir vitne til en voldsom krangel mellom Henrys foreldre, forstår Gretel at noe må gjøres. Men for å hjelpe gutten må hun fortelle verden hvem hun er. Alt som er ødelagt er en knusende, men nydelig fortelling om en kvinne som må se sin egen fortid i øynene for å innse at det aldri er for sent å være modig.

 

 

Honorée Fanonne Jeffers, W.E.B. Du Bois’  Kjærlighetssanger

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Denne ser veldig interessant ut, men det er den tykkeste denne måneden og det er en liten ulempe. Jeg liker de litt tynnere 😄

Derfor blir det flytting til september.

 

 

Helt fra Ailey Pearl Garfield var liten, har hun tilbragt somrene sine på en tidligere bomullsplantasjei sørstatsbyen Chicasetta. Her har familien hennes bodd helt siden forfedrene deres kom fra Afrika som slaver, og her bor nå bestemoren i huset som tidligere tilhørte plantasjeeieren.

Gjennom besøkene konfronteres Ailey med familiens sterke og ofte tragiske fortellinger. Både hun og søstrene tynges av traumer som har fulgt slektens kvinner gjennom generasjoner.

For å forsone seg med sin egen identitet og for å finne sin plass verden, dykker Ailey ned i sin egenfamiliehistorie. Her oppdager hun en arv som ikke bare består av undertrykkelse, men også av frihetskamp og uavhengighet, av grusomhet, men også motstand. Det er en arv som forteller henne historien – og sangen – om selve Amerika

 

 

Kristin Hannah, De hjemvendte

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg leser alt jeg kommer over av Hannah, kun en som har falt igjennom her, de andre har vært utrolig bra. Nå har jeg flyttet på denne fra stabel til stabel, så nå måtte jeg få lest den. Og det gjorde jeg og jeg gråt og gråt. Denne røsket opp hele hjerterota mi. Og jeg leste den ut på en dag. Alt annet måtte vente.

Viktig tema. Posttraumatisk stress etter vonde opplevelser. Anbefales så varmt at det brenner.

 

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, For alle vinder

Kristin Hannah, Sommernatten

Kristin Hannah, Vinterhagen

Kristin Hannah, De hjemvendte

 

Fra omslaget:

De hjemvendte av Kristin Hannah gir et dypt og realistisk innblikk i hvordan et militært yrke påvirker en familie og et ekteskap.

Alle ekteskap har et bristepunkt. Alle familier har sine sår. All krig har en pris …

I likhet med mange ektepar har Michael og Jolene Zarkades en slitsom hverdag med barn, karriere, regninger og oppgaver … og det mens deres tolvårige ekteskap er i ferd med å gå i oppløsning.
Da Jolene attpåtil blir sendt ut i militært oppdrag og etterlater forsvarsadvokaten Michael hjemme, helt uten erfaring i å ta seg av de to døtrene, går det fra vondt til verre. Som mor er det tøft for Jolene å reise fra familien, men som soldat styres hun av plikten. I brevene hun sender hjem, later hun som at alt er i orden, for å skjerme familien. Krigen kommer til å endre Jolene mer enn noen av dem kunne se for seg, og da tragedien inntreffer, må Michael kjempe sitt livs kamp for familien sin ..

 

 

 

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Fyldigere omtale:

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

 

Denne romanen likte jeg svært godt.

Jeg stusset veldig over språket i boken, om det var en dialekt eller noe forfatteren ville ha fram, men når jeg kom et stykke uti og språket ble bedre, forstod jeg.

Forfatteren skriver:

Takk Adunni, for at du ville dele din verden med meg. Du kom på et tidspunkt da jeg var langt nede på skrivereisen min. Å høre de første ordene dine på et gebrokkent, desperat engelsk, først som en hvisken i ørene mine en morgen, og deretter som en vedvarende høy stemme de neste tre årene, forandret alt for meg, for deg og andre jenter som deg, fulle av håp. 

 

Boken ble gitt henne via en stemme på engelsk. Den engelsken er veldig gebrokken i starten, mye feil bruk av ord, men etterhvert som Adunni lærer mer og mer, blir språket mye bedre.

Vi får et rystende innblikk i livet til kvinnene i Nigeria og mye lærdom om landet også.

 

 

 

Fjorten år gamle Adunni vokser opp på den nigerianske landsbygda og drømmer bare om én ting. Å få utdannelse.

Moren hennes har alltid sagt at det er den eneste måten å få en stemme på, en mulighet til å bli hørt og bestemme sin egen framtid.

 

 

Ragnhild Kolden, Krig

Leseeksemplar fra Samlaget

 

Dette var en utrolig bra roman. Hovedtemaet er hvordan forholdene i en bygd i Norge, endrer seg når plutselig krigen banker på døra. Man kan tro at rolige, sindige folk ikke lar seg så lett vippe av pinnen og bli hjernevasket, men så oppdager man at det blir de en etter en.

Familie, venner og kollegaer. Hvem går i tyskernes fotspor? Hvem kan man stole på? Det er umulig å vite, for mange vifter med falske flagg.

Boken er skrevet på nynorsk.

 

Første del av tobindsverk om den tyske
okkupasjonen og krigsoppgjeret i Noreg.

Det er våren 1940. Gabriel Bratt ventar på bussen heim til familiegardenda tyske bombefly blir synlege mot himmelen. Verdskrigen kjem dundrande som ei øydeleggjande kraft over Innerdalen, og snart held ein tropp tyske soldatar og NS-folk i sentrale posisjonar befolkninga i eit kontrollerande grep. Søskena Gabriel, Gunnar og Margot skal bli varig merkte av okkupasjonen på kvar sitt vis når tilsynelatande små og ubetydelege handlingar får dramatiske konsekvensar for dei og menneska rundt dei. For korleis skal ein handle når det å hjelpe ein ven kan sende deg til fangebrakkene i Sachsenhausen? Når det å oppsøkje ein barndomskamerat kan føre deg rett i hendene på Gestapo? Eller når feil svar kan utsetja deg for den verste pine?

Romanen Krig lèt oss kjenne den tyske okkupasjonen på kroppen. Det som ser ut som kvardag, er eigentleg ein framand tilstand der propaganda vanskeleg kan skiljast frå faktiske nyheiter, der det etter kvart blir umogleg å vita kven ein kan stole på, og der ein må vega sine eigne ord sjølv på kjøkkenet over familiemiddagen saman med sine næraste.

 

 

Tonje Lissandrin, Brytninger

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Novellesamlinger. Jeg er egentlig ikke så glad i noveller eller diktsamlinger, eller kortromaner for den saks skyld, men Lissandrin har en del spennende å komme med og jeg liker det som er litt annerledes innimellom, ikke bare kjøre på det trygge. Brytninger har gått gode omtaler har jeg sett.

Ikke fått lest enda.

 

 

En kvinne våkner av to mannsstemmer. Hva skjer om hun følger dem? En lege er på vei til historiens første obduksjon og får en hodeløs opplevelse. Klarer kjendisen å komme seg ned fra fengselstaket? Hvem er speilbildet til kvantefysikeren? Og hvorfor står det «Ne fodias» på en gravstein i Venezia? Lyset bryter, bølgene bryter, menneskene bryter opp og ut. Gjennom Venezias kanaler, vestover mot vitenskapen, østover mot Adriaterhavet, sørover mot Roma og innover mot erkjennelsen. Dette er en novellesamling om menneskers flukt mot noe som ligner på frihet. Hvem er de?

 

Vibecke Groth, Oppdagelsen

Leseeksemplar fra Pitch forlag

Denne spurte jeg etter, etter at jeg hadde sett den ene fine omtalen etter den andre. Jeg var spent, for jeg er jo ekstremt på vakt når det står kjærlighetshistorie. Jeg er kresen der og pirkete.

Og jeg hadde ikke fått med meg det som står om boken:En altoppslukende kjærlighetshistorie.

Det er nettopp det dette er, en altoppslukende kjærlighetshistorie. Så elsker du slike historier, må de lese Oppdagelsen, for jeg ser at mange liker den svært godt.

Men så er det meg og kjærlighetshistorier da. Jeg liker de kun i små porsjoner. Derfor var det ikke den riktige boken for meg.

En datter skal rydde opp etter sin døde mor og finner brev fra morens store kjærlighet, som barna ikke visste om. Datteren oppdager sider ved sin mor, som var ukjent for henne. Hun sitter der som et stort spørsmålstegn. Var dette min mor? Og hvem er denne mannen hun elsket så høyt?  Og hva skjer egentlig i hennes eget ekteskap? Tja, dette er første boken i en trilogi og vi får en teaser på slutten.

 

 

En altoppslukende kjærlighetshistorie
Aldri hadde hun elsket noen så høyt.
Det eneste hun ville var å være sammen med ham. Men kjærligheten deres får store konsekvenser – mange år frem i tid.

Da moren dør, gjør Julie en oppdagelse som snur livet på hodet. Hva er det moren har gjort? Hvem er hun egentlig?

Julie er på familiehytta på Tjøme. På loftet finner hun en bunke med gamle brev. Det viser seg at det er kjærlighetsbrev; nesten hundre lidenskapelige kjærlighetsbrev fra en mann Julie aldri har hørt om … Gjennom brevene blir hun kjent med en helt annen side av moren, og hun blir også tvunget til å stille spørsmål ved sin egen identitet. Er kjernefamilien hun vokste opp i basert på en løgn? Oppdagelsen setter også hennes eget familieliv i spill. Er hun så lykkelig som hun har innbilt seg, eller har hun bare godtatt ting som de er? Og hva er viktigst – kjærlighet og begjær eller familie og trygghet?

Dette er den første boken i en trilogi.

 

Alex Schulman, Malma stasjon

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Alex Schulman, Overleverne

Jeg anbefaler ofte Overleverne som jeg syntes var en fantastisk roman. Jeg har derfor høye forventninger.

 

Schulman skriver utrolig bra. Det er det ikke noe tvil om. Malma stasjon er også en sterk bok. Jeg ble ikke så grepet av den som jeg ble av Overleverne, men det er ikke så langt i fra.

Vi følger fem personers historie på togreisen til Malma stasjon.

Det er Bo og datteren Harriet.

Det er Harriet som voksen og mannen Oskar.

Det er datteren deres Yana.

Harriet, Oskar og Yana veksler mellom å fortelle, tre togreiser i tre ulike tidsrom.

Tre togreiser, tre ulike tidsperspektiver. Deres tanker om hvordan livet har vært.

Det er ingen roman med full fart og spenning, det er en lese sakte roman, så den passer kanskje ikke til alle, men jeg likte den svært godt.

Schulman er en forfatter jeg vil følge fremover. Anbefales for de som liker solide, gode romaner.

Fem personer sitter på et tog: et ektepar i krise, en alenefar med datteren sin, og en kvinne som vil finne svaret på en gåte moren etterlot seg.

Alle er på vei til Malma stasjon, men ingen av dem vet hvordan skjebnene deres er knyttet sammen, eller at det som skjer på holdeplassen og ved innsjøen, skal forandre livene deres.

Malma stasjon er en besettende fortelling om familiehemmeligheter og urettferdighet som har gått i arv i generasjoner – og jakten på sannheten som kan endre på alt.

Alex Schulman har skrevet en rekke kritikerroste bøker. Han behandler familierelasjoner med en spesiell følsomhet og skildrer klokt hvordan et felles minne kan oppleves forskjellig, og preger forholdet til dem som burde stå oss nærmest.

 

Elizabeth Strout, Lucy ved havet

Leseeksemplar fra Press forlag

 

Elizabeth Strout, Åh, William

Elisabeth Strout, Olive igjen

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Elizabeth Strout, Jeg heter Lucy Barton og Hva som helst er mulig.

 

Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men jeg elsker disse bøkene. Det føles så ekte.

Dette er heller ikke noe actionbøker, det er stille og rolig. Betraktninger om mennesker. Lucy er forfatter og sier at det er menneskene som gjør at hun er forfatter, uten dem, ville hun ikke vært det. Det å betrakte menneskene og lære om deres historie. Og det er nettopp det vi får i Strouts romaner. De samme personene går igjen i bøkene og jeg anbefaler sterkt å lese de i rekkefølge de ble gitt ut. Til og med Olive Kitteridge dukker opp, i en liten birolle.

Jeg leste først Åh William og da savnet jeg å vite Lucys historie. Så leste jeg i mai, de to første, Jeg heter Lucy Barton og Hva som helst er mulig og da ble jeg så glad for nå forstod jeg så mye mer. Hun fletter karakterene sammen på et vis, vi møter de igjen. De kan leses frittstående, men jeg tror at da mister man mye. Man vil ikke lære Lucy så godt å kjenne og vite hvorfor hun er som hun er. Hun hadde en svært spesiell oppvekst og familie.

Lucy ved havet var bare magisk for meg. Egentlig rart, for det er så rolig en bok og jeg er en som liker drama og action.

Elizabeth Strout, Lucy ved havet

 

Idet en verden i panikk går i lockdown blir Lucy hentet av sin eksmann William og flyttet fra Manhattan til en småby i Maine. De neste månedene er det bare de to, Lucy og William – og deres kompliserte fortid – i et lite hus ved havet.  

Les også Jeg heter Lucy Barton, Hva som helst er mulig og Åh, William! 

 

 

Catherine Isaac, En ny begynnelse

Leseeksemplar fra Bonnier Norsk forlag

 

Catherine Isaac, Verden for mine føtter

Cathrine Isaac, Et lite stjerneteppe

Catherine Isaac, Her, nå, alltid

Jeg leser alle bøkene Isaac gir ut. Liker du underholdningsbøker, er hun en fin forfatter å følge. Litt skiftende er det for meg. Den forrige boken likte jeg svært godt, den før der, litt mindre, men den første var bra. Når jeg nå leste denne, ble jeg litt skuffet, men det er ikke sikkert at du blir, for dette er en lett underholdningsbok og kjærlighetshistorie og etter mine preferanser faller den da litt imellom.

Hvis du i tillegg elsker oppussing av gamle hus, er det nok enda mer topp.

Det blir for lett for meg rett og slett. Men jeg vet om mange som liker å slappe av med slike bøker, det er bare jeg som er litt annerledes.Jeg ønsker meg litt mer alvor og drama i bøkene jeg leser.

En bok i sommervarmen for de som er glad i kjærlighetsromaner. Og hvor kommer arven fra, er det til riktig person?

 

 

Dette er en moderne, tankevekkende og uventet kjærlighetshistorie fra bestselgende Catherine Isaac, som har solgt over 80 000 bøker i Norge. Hva er et lykkelig hjem? Rosie nærmer seg slutten av trettiårene og er klar for å gå videre til en ny fase av livet. Men hun og samboeren Max har grodd fast i den lille leiligheten i London, og det føles som om de har prøvd å bli gravide i en evighet. Helt uventet blir hun oppringt av en advokat som meddeler at hun har arvet et vakkert, men falleferdig gammelt hus, ved nydelige Lake District. Med ett kan Rosie gi seg i kast med å skape drømmehjemmet! Men det hele virker for godt til å være sant … Og kanskje er det det?

 

Marit Reiersgård, Sommeren før dagen i mars

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg liker godt krimbøkene til Reiersgård, men dette er en roman, ikke krim.

Marit Reiersgård, Jenta uten hjerte

Marit Reiersgård, Stolpesnø

 

Denne la jeg til side, da det er en samtidsroman om løgner og utroskap og det orket jeg ikke akkurat nå.

 


Sommeren før dagen i mars
er et intenst relasjonsdrama, om en moderne kvinnes midtlivskrise.

Hva ville du gjort hvis du var et sted du ikke hadde lov til å være da landet stengte ned i mars i 2020?

En dramatisk dag i mars danner rammen for denne fortellingen, om en kvinne som blir tvunget til å ta et nærmest umulig valg. Hun må bestemme seg for om hun skal dra hjem til den kjedelige, men trygge ektemannen Jørgen eller bli værende hos den livsglade kunstneren og elskeren Andreas. Konsekvensene vil bli dramatiske uansett hva hun bestemmer seg for, ikke bare for henne selv, men også for de som står henne nær.

 

Maggie O’Farrell, Portrett av en brud

Leseeksemplar fra Gursli Berg forlag

Dette ble en svært spesiell og annerledes leseopplevelse. Den er svært vakkert skrevet. I perioder er det nesten poesi. Det er på et vis feelgood, historisk drama, men samtidig er det også spennende,  for det står jo på omslaget at  Lucrezia blir funnet død.

Vi følger hovedpersonen i ulike tidsperioder. Vi får lese om oppveksten hennes der hun føler seg annerledes enn sine søsken og at ingen ser henne. Vi får et bra innblikk i datidens kvinneliv, stort sett innestengt, da frisk luft kan være skadelig.

Det er mange sider og noen kan kanskje synes det blir litt kjedelig, men jeg koste meg. Mye fordi det var så vakkert skrevet. Anbefales varmt hvis du liker historiske feelgoodbøker.

 

Maggie O’Farrell, Portrett av en brud

 

 

 

 

 

Fra omslaget:I 1560 forlater femten år gamle Lucrezia de’ Medici hjembyen Firenze for å starte sitt ekteskapelige samliv med hertugen av Ferrara. Under et år senere er hun død. Dødsårsaken var offisielt «flekkfeber», men ryktene om at hun var blitt myrdet av sin ektemann, var vanskelige å slukke. Få skriver historiske romaner som Maggie O’Farrell. Med «Portrett av en brud» gir hun et fascinerende innblikk i livet ved et italiensk renessansehoff – og i datidens kvinneliv. Som datter i en adelig familie blir Lucrezia nærmest solgt inn i ekteskapet for å knytte strategiske og politiske bånd. O’Farrell skriver glitrende litterært og lar menneskelige tanker og følelser krysse århundrer på en svært engasjerende måte

 

 

Eli Åhman Owetz, Et bedre menneske

Leseeksemplar fra Harper Collins Norge

 

Dette var gøy lesing for meg. Endelig en roman uten perfekte mennesker, men personer med både sterke og svake sider. Hovedpersonen har så dårlig samvittighet fordi hun ikke besøkte sin mor før hun døde og bestemmer seg for å bli et bedre menneske, noe som slett ikke er så enkelt. Hun prøver en rekke ting, men man kan ikke si at det går så bra.

Men hun er god på å kose seg og være en god venn og for all del, kan ikke det være nok. Så kommer det en mann inn i bildet, en veldig kjekk en. Hun har sagt at hun vil ikke ha samboer, men hva skjer nå? Ja, jeg røper ikke noe.

Tro hva du vil. For meg som ikke vil ha for mye hjerte/smerte var dette en fulltreffer. Jeg storkoste meg med en litt annerledes hovedperson, en som er ganske så vanlig, slik som de fleste andre av oss.

Anbefales varmt.

 

Kicki elsker livet sitt som Söderbergas frisør. Huset hennes har neonskilt, en gammeldags frisørsalong og et rosa walk-in closet. Hun er lykkelig singel, treffer gjerne menn og blir ofte betatt – helt til det blir snakk om å flytte sammen. Kicki vil nemlig aldri legge bort singellivet. Da hun atter en gang prioriterer en venninnehelg fremfor å besøke moren, blir hun stemplet som egoistisk.

Få dager senere går moren uventet bort uten at Kicki får tatt farvel. Sorgen og skyldfølelsen tvinger henne til å ta en avgjørelse. På invitasjonen til den kommende bursdagen ønsker hun seg to ting:

1. En god italiensk rødvin
2. Forslag til hvordan hun kan gjøre verden bedre.

Mandagen etter festen tar hun fatt på utfordringen. Og ingen mann får sette sin fot over dørterskelen før hun har blitt et bedre menneske.

 

Erin Litteken, Minnevokteren fra Kiev

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette er av min favorittsjanger, historisk drama, det måtte bare bli bra og det ble det. Dette er debutboken til Litteken. Hun har skrevet en til og jeg gleder meg allerede.
Dette ble boken der jeg leste mens jeg gikk og leste mens jeg lagde mat. Jeg greide ikke å legge den fra meg. Den er basert på virkelige hendelser og personer, selv om personene ikke har opplevd alt Litteken skriver om. Noe av historien er inspirert av historien til forfatterens bestemor.

Holodonor er et ord jeg aldri har hørt før. Det er menneskestyrt hungersnød. Over 3 millioner ukrainere døde fordi Stalin sultet dem. De ble lokket med kommunismen, alle skulle få likt. Men de hadde ikke valgmulighet. De ble fratatt gårder og dyr og tvunget til å arbeide for staten. Store matlagre stod og råtnet mens innbyggerne ble sultet til døde.

Jeg undres på om det finnes et land der folk lever godt med kommunisme eller om det kun er en romantisk drøm. Sterke diktatorer som holder folket nede, er ofte det som rår i disse landene.

Anbefales varmt hvis du liker historiske romaner. Den er gripende, så det er trist å lese, men den veksler i tid så man får jevnlig pause fra den vonde historien.

 

 

 

I 1929 er Katya 16 år, bor på familiens gård og er forelsket i nabogutten. Så kommer Stalins aktivister med sine krav om kollektivisering. Deretter forsvinner de første naboene. Motstanden har sin pris – de som tør å protestere blir borte. En desperat sult rammer landsbygda, kampen om å finne mat utgjør Katyas hverdag. Overlevelse virker som en drøm snarere enn mulighet. Men, selv i de mørkeste stundene finnes det kjærlighet og menneskelighet.
70 år seinere i USA, er Cassie 31, nylig blitt enke med en liten datter. Hun flytter til bestemoren for å ta vare på henne. Der oppdager hun dagboken, som er skrevet på ukrainsk. Hun får uventet hjelp av naboen, Nick. Etter hvert blir hun mer kjent med og tiltrukket av denne mannen. Sammen avdekker de historie. Den bestemorens hadde ønsket å fortelle, men som ble altfor smertefull til å formidle.

«En romantisk kjærlighetshistorie med en mørk fortid. (…) er du på leting etter en kjærlighetsroman, vil jeg absolutt anbefale deg denne.» Nancy Øvrehus, Stavanger Aftenblad

 

Han Kang, Leksjoner i gresk

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Dette er en ukjent forfatter og en roman jeg er svært usikker på, for jeg ante ikke hva som venter meg.

Jeg måtte legge bort denne. For å si det som det er, så forstod jeg den ikke. Om den hopper i tid eller hva det er, er jeg usikker på, men fikk ikke tak i handlingen. Jeg får prøve på igjen.

 

 

I et klasserom i Seoul ser en ung kvinne på læreren som skriver på tavlen. Hun prøver å snakke, men det kommer ingen ord. Læreren dras mot den tause kvinnen, for selv er han i ferd med å miste synet dag for dag. Snart oppdager de at en dypere smerte binder dem sammen. Den unge kvinnen har i løpet av få måneder mistet både moren og foreldreretten til sin ni år gamle sønn, mens det som plager læreren er smerten ved å vokse opp mellom Korea og Tyskland, det å bli revet mellom to ulike kulturer og språk, og frykten for å miste selvstendigheten. Leksjoner i gresk forteller historien om to vanlige mennesker uventet brakt sammen – det falmende lyset hos en mann som mister synet, møter stillheten til en kvinne som mister stemmen. Sakte oppdager de en dyp følelse av fellesskap, mens de beveger seg fra mørke til lys, fra stillhet til pust og uttrykk. Dette er historien om et usannsynlig bånd og samtidig en øm kjærlighetserklæring til menneskelig intimitet og samhørighet – en roman som vekker sansene, og som levende maner frem essensen av hva det vil si å være i live.

 

Emma Hamberg, J’appelle Agneta

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Underholdningsroman som visstnok skal være fornøyelig. Humor og romantikk er jo de sjangrene der jeg er vanskeligst så da får vi se. Dette er et forhåndseksemplar, heftet, så den står litt i fare for å bli puttet inn i julitema, pocketsommer.

Denne blir først ut i juli, feriebøker. Tror den passer godt der.Jeg har begynt på den og storkoser meg.

 

Personlighet kan tydeligvis deles inn i fargegrupper. Agneta 49 år føler seg helt gjennomsiktig, og synes hun går i ett med tapeten. Barna er utflyttet og melder bare når de trenger penger. Kollegaene bryr seg ikke om hva hun driver med, og mannen hennes driver med fuglekikking og ulike former for sport. Han forteller Agneta at kroppen er et tempel som ikke må skitnes til med usunnheter. Nei, det er granateplekjerner og Quinoa som gjelder. Agneta spiser gode oster og drikker vin i smug – mens hun ser på oppussingsprogram hvor de renoverer vakre franske gårder.
Så ser hun en jobbannonse: En eldre gutt i Provence trenger en au pair som snakker svensk. Agneta overrasker alle – inkludert seg selv, med å svare på annonsen, og få dager seinere er hun på vei til sitt livs eventyr.

 

Yvette Manessis Corporon, Ved vandringens ende

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bøker lest september 2021, 13 bøker

 

En bok fra Korfu, det bruker å falle i smak her. Og det gjorde det. Man lukter og smaker Korfu i første delen. Såre og vonde historier. Men også drømmer og eventyr. Mange navn å holde styr på til man blir kjent med de, så tok litt tid for meg å komme helt inn i historien.

Mennesker å bli glad i. Vanskelig å vokse opp med foreldre som er preget av krig og sult.

Men også om vennskap, gode vennskap, også i den mer lettleste delen, når vi har kommet fremover i tid.

Noe av historien til den greske kongefamilien er det også. Dette var en fin nattbordsbok for meg. Koste meg veldig.

Nå skal jeg til Kypros i sommer, men neste gang tror jeg jeg vil til Korfu. Jeg har kun vært i Korfu by en dag, på cruise.

 

 

Handlingen i Ved vandringens ende er lagt til Korfus pittoreske landsbyer, og er en fortelling med mange lag – her finner vi innslag både av nyere gresk historie, den greske kongefamilien og gresk mytologi, men mest av alt handler boken om kraften og magien i en mors kjærlighet.

Korfu, 1946: Ti år gamle Markos vokser opp i en av Korfus mange fattige familier. Etter en ulykke er det bare han og moren igjen, og de er snart desperate av sult. Markos henvender seg nok en gang til venninnen Katerina og ber om hjelp. Men moren hans vet at det bare finnes én måte å redde det som er igjen av familien.

Katerina har vært Markos’ beste venn så lenge hun kan huske, og mange ganger har hun stukket til ham mat fra foreldrenes kjøkken. Men når kommunistene kommer til den lille landsbyen, blir Katerina og Markos tvunget til å flykte, hver til sitt. Før de tar et tårevått farvel, lover de hverandre at de en dag skal finne tilbake til den lille landsbyen og til hverandre.

Vil de noen gang finne veien tilbake – til landsbyen, til hverandre og til livet slik det en gang var?

 

Kate Morten, Hjemkomst

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Kate Morton, Klokkemakerens datter

 

Hjemkomst ble en suksess for meg. Det er samme fortellerglede i Hjemkomst som i Klokkemakerens datter.

Litt utålmodig må jeg innrømme at jeg ble underveis, for det er detaljert. Vi blir nesten kjent med hele bygdas befolkning, føles det. Men Morton skriver veldig beskrivende så man ser det for seg. Og det er en komplisert historie dette.

Jeg vil se den som løser dette mysteriet før de kommer til slutten. Ja, for svaret får vi. Jeg tok feil på nesten alt. Kun en ting hadde jeg rett. 🤪

Men 600 ganske tettskrevne sider er mye. Romanen ville ikke blitt dårligere for meg om den var bittelitt kortet ned.

Men jeg koste meg, jeg gjorde det. Og så moro at jeg selv snart er på vei til Australia. 11. januar lander jeg i Sydney. The blue mountains var nevnt og jeg hadde akkurat bestilt utflukt dit, når jeg leste det.  Selv om vi ikke fikk være med dit i boka.

Jeg gleder meg til neste Kate Morton bok. Du verden hvor bra hun skriver. Anbefales liker du historisk feelgooddrama med er mysterie vi må løse.

 

 

Ny bok fra forfatteren av Tilbake til Riverton, Den glemte hagen, En svunnen tid, Hemmeligheter, Huset ved innsjøen og Klokkemakerens datter. Julaften 1959, Adelaide Hills: Det har vært en glødende varm dag, og i kveldstimene avdekkes en foruroligende scene ved et idyllisk bekkefar på en sagnomsust eiendom tilhørende Turner-familien. Den lille byen Tumbeela blir med ett sentrum for en av Sør-Australias mest sjokkerende drapssaker. Seksti år senere får Jess, som har jobbet som journalist i London i mange år, en uventet telefon. Hun drar umiddelbart tilbake til Sydney. Hennes kjære bestemor Nora har vært utsatt for en hjemmeulykke i og befinner seg på sykehus. I huset til bestemoren finner Jess en bok som omhandler etterforskningen av tragedien som rammet Turner-familien julaften i 1959. Jess skjønner at det finnes en forbindelse mellom hennes egen familie og denne beryktede saken – som egentlig aldri ble oppklart. Hennes egen familiehistorie hviler på en løgn. Hjemkomst er en familiesaga som spenner over flere generasjoner. Hva gjør vi for dem vi elsker? Og hvor langt er vi villig til å gå for å hindre sannheten i å komme for en dag? «Vidunderlig» Elle «Alle lagene i denne historien inneholder overraskelser for enhver.» Kirkus Reviews

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg