Marslesestabel, Nyheter 2021

 

Du verden hvor mange bøker som gis ut.

Til stor glede for oss bokslukere.

Mars og april vil jeg derfor ha fokus på nyhetene.

Jeg gjør oppmerksom  på at dette er leseeksemplarer jeg har fått fra forfattere og forlag.

Jeg er ikke pålagt å lese dem, ei heller får jeg betalt, men i følge markedsføringsloven må jeg si fra at jeg har fått de.

I februar leste jeg ikke en eneste krim.

Jeg var litt mettet på mord og spenning.

Men når jeg nå har hatt en pause, kjenner jeg at jeg savner det.

Variasjon er viktig for meg nå når jeg leser så mye som jeg gjør.

Utvelgelsen har foregått i fredelige former.

De er ganske så behagelig å ha med å gjøre disse nyutgivelsene.

De er faktisk litt høy på pæra som om de hever seg litt over de som har stått der og ventet en stund.

 

Se på meg, sier de. Er jeg ikke fin, kanskje.

Jeg er den som blir foretrukket,  mens dere må stå der å vente.

Men de tar til motmæle de som venter også.

De fnyser litt over de kjepphøye nykomlingene.

Og de har svar også.

Vi står her i hylla og sprer glede og forventning.

Vi er de mer erfarne og det er derfor vi har denne jobben.

Ser dere ikke gleden i øynene hennes når hun ser på oss

Når hun fylles av forventning.

Vi har vært ny en gang vi også, så vi kjenner følelsen.

Men etterhvert modnes man og er tilfreds med å vite at man står her og sprer glede.

Lykkepiller kaller hun oss. Det er ganske så fint å kunne være det.

Vi ser hun smiler når hun ser oss og vi som har stått her en stund, vi har fått gleden av det smilet hver dag i lang tid..

Det gjør at vi føler oss verdifull.

Og vi vet at en dag blir det vår tur.

Da brettes vi ut og vi får vise oss frem.

Inntil da, står vi her til stas.

 

Og for hovedpersonen i denne fortellingen, føles det som julaften når jeg får begynne på en ny stabel bøker.

 

Alex Schulman, Overleverne

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Overleverne er en roman jeg har gledet meg til, etter å ha sett mange mine omtaler og forventningene er store. Se gjerne det lille YouTube-klippet. Det var en fin filmsnutt.

 

 

Fra omslaget:
Tre brødre møtes for å spre asken etter sin mor ute ved landstedet der de tilbrakte barndommens somre. Ingen av dem har besøkt stedet på tjue år, og med årene har de glidd fra hverandre. Reisen ut dit gir dem mulighet til å nærme seg hverandre igjen, og til å forstå hva som skjedde den gangen de bare skulle leke, men ingenting ble det samme igjen.

Alex Schulman har skrevet en rekke kritikerroste bøker. Han behandler familierelasjoner med en spesiell følsomhet, og skildrer klokt hvordan et felles minne kan oppleves helt ulikt, og hvordan dette påvirker livet som voksen og forholdet til de som burde vært oss nærest.

 

embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=jTUT-VZmrCw

 

Cilla & Rolf Börjlind, Frossent gull 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne serien er blant mine favoritter, både som serie på tv, Springflo og som bøker. Dette er sjette bok i serien om Olivia Rønning og Tom Stilton og jeg gleder meg.

 

 

Fra omslaget: 

På slutten av en veldig varm sommer blir liket av en mann funnet langt oppe i fjellene. Det viser seg at mannen ble skutt, og at kroppen har ligget gjemt under snøen i over 20 år. Olivia Rönning blir sendt for å etterforske saken. I helikopteret på vei til stedet der mannen ble funnet, blir de overrasket av et plutselig uvær, og helikopteret styrter. 

Når Olivia våkner, er piloten hardt skadet og radioen ødelagt – hun har ingen mulighet til å kontakte noen. Olivia begynner å gå og finner en sesongstengt fiskecamp. Men det viser seg at hun ikke er alene på fjellet. Det er også andre som vil få rede på eller skjule sannheten om den døde mannen. 

Når Tom Stilton får beskjed om at Olivia har store problemer, reiser han straks hjem fra Thailand for å hjelpe henne. Sammen avdekker de at den drepte mannen på fjellet er et offer for en hemmelighet med røtter tilbake til andre verdenskrig.

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Leseeksemplar fra Strawberry publishing

 

Jeg har lest to bøker av Lester og gleder meg til en ny. Favoritten så langt er

Natasha Lester, Den franske fotografen

Den likte jeg svært godt.

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Syersken fra Paris var også fin.

Jeg går derfor ut fra at dette blir en bra leseopplevelse, 538 sider.

 

 

Intervju med Natasha Lester

https://www.facebook.com/watch/?v=715590595818493

 

 

Fra omslaget:

England 1939: Den talentfulle flyveren Skye Penrose er fast bestemt på å gjøre en innsats i krigen, til tross for at kvinner ikke har adgang til det britiske flyvåpenet. Det leder til en gjenforening med barndomsvennen Nicholas Crawford, som i mellomtiden har giftet seg med den gåtefulle franske kvinnen Margaux Jourdan.

Paris 1947: Designer Christian Dior viser sin ekstravagante første kolleksjon til en verden som er trøtt av krig og sorg. Han navngir også sin første parfyme, Miss Dior, etter søsteren Catherine, som en hyllest til hennes innsats i den franske motstandsbevegelsen.

England 2012: Den australske motekonservatoren Kat Jourdan oppdager en hemmelig garderobe full av uvurderlige Dior kjoler i bestemorens forlatte hytte i England. Etter hvert som Kat dykker ned i mysteriet, begynner hun å tvile på alt hun trodde hun visste om den kjære bestemoren.

Den hemmelige gaven er en uforglemmelig historie om hvor langt mennesker er villige til å gå for å beskytte hverandre og om en kjærlighet som trosser alt og varer livet ut.

 

Daniela Krien, Kjærlighet i nødsfall 

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

Forlaget press har gitt meg mange fine leseopplevelser fra forfattere som har vært ukjent for meg.

Her er noen av de:

Sven G. Simonsen, Risiko

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Leif Enger, Når sola vender tilbake, vil vi vite

Benedict Wells, Ut av ensomheten

 

Jeg har derfor store forventninger til denne også.

 

 

Fem ulike kvinner prøver på det umulige – å elske, være sterk og samtidig være tro mot seg selv. Paula, Judith, Brida, Malika og Jorinde var tenåringer da Berlinmuren falt, da frihet erstattet grenser og restriksjoner. Men frihet bringer med seg et nytt press: presset av å kunne velge.

En roman om morsrollen og barnløshet, uønskede svangerskap og sorg, skilsmisse og utroskap. Fem liv, fem kvinner – knyttet sammen av tilfeldigheter eller slektskap, ulike, men like i sin leting etter lykken. Men hva er igjen av disse fem kvinnene etter at de har oppfylt sine roller som koner, mødre, venner, elskere, søstre og døtre? Forventer de for mye av livet?

Slagkraftig og aktuell, gripende og engasjerende. Kjærlighet i nødsfall går rett i strupen på hvordan det er å være kvinne i det 21. århundre.

 

Marianne Nymo, Gryende hvitt

Leseeksemplar fra forfatteren og Kolofon forlag

 

Debutant er bestandig spennende og da bil man svært gjerne like, så jeg krysser fingrene.

 

Bokblogger Kjell Magne Gjøsæter har lest den:

https://bokblogger.com/2021/02/19/gryende-hvitt/

 

 

 

En datter i livskrise søker tilbake til sitt opphav for å finne svar. En mor kjemper sin egen kamp for å holde på de siste bruddstykkene av et liv. I fokus står forholdet mellom mor og datter. Hvem er de? Hvordan ser de på hverandre? Hvordan kaster møtene deres lys over dem selv og fortiden?

Victoria forstår at ordene blir færre og at de som allerede er borte ikke kommer tilbake. Så mister hun tiden. Den smelter bort mellom hendene hennes. Hun tror hun befinner seg i nåtid, men oppdager at hun beveger seg i fortid. Hun husker bare bruddstykker av sin egen historie. Det indre livet snakker sitt eget språk. Noen ganger er det glimt som farer forbi, vilkårlige sider i minneboken det er umulig å sette sammen til noe som gir mening. Andre ganger forstår hun det fullt og helt. Hun tenker på ting som er stuet langt bak i hukommelsen. Ting hun for lengst har glemt.

Einy kastes inn i en personlig krise, som fører til at hun reiser hjem til mamma for å finne fotfeste i livet. For å forstå seg selv nøster hun i mammas fortid, men hvordan kan mamma fortelle hvem hun er når hun har mistet seg selv? Dette blir starten på en reise i minner og en utforsking av hva som virkelig betyr noe i livet.

Marianne Nymo (født 1969) er utdannet sykepleier og har ledet en avdeling for mennesker med ulike typer demenssykdommer. Gryende hvitt er hennes debutroman. Boken ble fullført etter deltagelse på Kjerringøy Artist in Residence, med støtte fra Bodø 2024, Kulturrådet og Bodø kommune. www.mariannenymo.no

 

Tonje A. Lissandrin, Rød sone

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

Jeg leser ikke mange diktsamlinger, men noen prøver jeg å få med meg.

Tonje A. Lissandrin, Venteromsnoveller

Bokblogger Anita Ness, har lest og likt

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/02/rd-sone-av-tonje-lissandrin-sterke.html

 

 

Europas første koronadødsfall fant sted i landsbyen Vò, i februar 2020. Området ble umiddelbart satt i karantene og Tonje Lissandrin observerte situasjonen på nært hold.

Rød sone er en diktsamling om koronapandemien, skrevet av en norsk immunolog med et italiensk perspektiv.

 

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Jeg har enda ikke lest en Rohdekrim, så nå er det på tide.

 

 

En ny, nervepirrende krim i bestselgerserien med Wilma Lind

Alarmen går. Det er gjort et funn i en fryser som får selv de mest hardbarka etterforskerne i Oslo-politiet til å grøsse. Tilfeldighetene vil ha det til at funnet blir meldt samtidig som Wilma Lind er innom for å si opp.

Fryseren står i en enebolig hjemme hos 22 år gamle Ulrik Riiber. Tre år tidligere mistet han begge foreldre i en bilulykke. Broren, Thomas, overlevde, men er varig skadet og bor på Sundheim, samme sted som Wilmas sønn, Birk, er på rehabilitering.

Gradvis avdekker etterforskningen et uvanlig bofellesskap, med fire vennepar, regissert og betalt av den omkomne Roger Riiber. Det kommer frem at alle skjuler noe om hva som har foregått i vennegruppen, men ingen kjenner hele sannheten. Helt til noen åpner en fryser.

 

Naoise Dolan, I godt selskap

Leseeksemplar fra Aschehoug.

 

Bok tre i Aschehougs leseutfordring og det ser ikke ut til at dette er en bok i min gate, så da blir det interessant å se om det blir en positiv overaskelse eller ei.

Bok 1:

Kiley Reid, Litt av en tid 

Bok 2:

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

 

 


Irske Ava er ferdig på universitetet og har flyttet til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en kakerlakkbefengt leilighet med noen jevngamle hun ikke finner tonen med. Så treffer hun Julian, som jobber i bankverdenen og har en fancy leilighet helt for seg selv. Han liker å bruke penger på Ava, og noen ganger lar han henne sove over på gjesteværelset. Av og til har se sex også. Når hun spør hvorfor, svarer han at hun er godt selskap. Da Julian drar på forretningsreise til London, treffer Ava juristen Edith. Snart vil Ava være sammen med Edith hele tiden. Men hun forteller ikke de to om hverandre.

I godt selskap er en roman om kjærlighet, klasse, sex og relasjoner i vår tid.

 

Richard Osman, Torsdagsmord-klubben

Leseeksemplar fra Gursli Berg forlag

 

Dette er da en krim og jeg er spent på om jeg liker den

 

 

Fire hobbydetektiver møtes i hemmelighet hver torsdag for å diskutere uløste mordsaker. De kaller seg Torsdagsmordklubben, og alle medlemmene bor i den idylliske seniorlandsbyen Coopers Chase i Kent. Joyce er tidligere sykepleier, Ron er eksfagforeningsleder, Ibrahim er pensjonert psykiater og den hemmelighetsfulle Elisabeth sies å ha vært spion i sine yngre dager. En dag skjer det et drap i landsbyen, og Torsdagsmordklubben får en ekte sak, med et ekte lik i fanget. Og der ute et sted finnes det en ekte morder.

Dette er 1. bok i serien om Torsdagsmordklubben.

«En fantastisk detektivroman … det veldreide plottet holder deg på pinebenken, men det er det herlige persongalleriet som er historiens største styrke.»
The Mirror

«Vittig, varm og klok med uimotståelige karakterer – dette er en av årets herligste bokutgivelser.»
Daily Mirror

 

 

Beth O`Leary, Bare på besøk

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Feelgood som virker litt annerledes med en bestemor på vift, ja det blir spennende om den faller i smak.

 

 

 

Leena lever et travelt liv i London, med en gryende karriere og en flott kjæreste. En dag, midt under en viktig jobbpresentasjon, får hun et panikkanfall, og sjefen sender henne på en lang ferie. På samme tid er bestemoren Eileen blitt nysingel. Den lille bygda Eileen bor i, består av særdeles få attraktive menn, så Leena kommer med et kjempeforslag: Hva om de bytter bosted for en liten stund? Eileen kan reise til London der det er flust av ungkarer å treffe, og Leena lover å ta hånd om ting på bygda i Yorkshire.

Men så begynner problemene, for Leena er sikker på at alle i landsbyen hater henne. Og er det varme følelser hun kjenner for den kjekke naboen? Samtidig, i London finner Eileen en etterlengtet flørt i en eldre, galant skuespiller, og setter også nabolaget til Leena på hodet med et stort, hjertevarmt prosjekt. Og hva skjer når de reiser hjem igjen?

Beth O’Leary topper bestselgerlistene i England, med rørende historier om levende karakterer man rett og slett forelsker seg i. Bare på besøk handler om forholdet mellom mødre og døtre, om å finne ut hvem en egentlig er, og om å tørre å møte den kjærligheten som står rett foran seg.

 

Pascal Engman, Rottekongen 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg skal lese førre krim dette året, hadde jeg tenkt, samtidig så øker jeg stadig antallet med nye krimforfattere så jeg er nå litt usikker på hvordan det skal gå. Jeg er jo glad i krim så jeg klarer ikke holde meg borte.
Engman er ny forfatter for meg.

 

En ung kvinne blir funnet død i sin egen leilighet i en av forstedene til Stockholm. Hun er knivstukket over tjue ganger. Politietterforsker Vanessa Frank håndterer utredningen med en gnagende følelse av at det er noe som ikke stemmer. 

I kjølvannet av feminismens fremgang brer det seg et nettverk av kvinnehatere. De kaller seg incels og får sin livskraft fra internettets mørkeste kroker. De søker fellesskapet og vil forlange oppreisning fra alle kvinner som ikke nedverdiger dem et blikk. Når idé skal omgjøres til handling, er det mange liv som står i fare. 

Rottekongen er den andre boken om politietterforsker Vanessa Frank.

 

Taylor Jenkins Reid, Evelyn Hugos syv ektemenn 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, feelgoodbøker

 

Jeg er spent på denne for i utgangspunktet ser den litt for romantisk ut, men det står at den er hjerteskjærende og gripende, så det kan være den er midt i blinken for meg

 

 

Monique har det ikke så bra for tiden. Ektemannen har forlatt henne, og karrieren som reporter har gått i stå. Da den glamorøse Hollywood-stjernen Evelyn Hugo kontakter henne og vil at Monique skal skrive ned hennes livs historie, kunne ingen blitt mer overrasket enn Monique selv. Hvorfor har Evelyn Hugo valgt henne?
Fast bestemt på å redde sin karriere treffer hun skandaledronningen og hører henne fortelle om livet i Los Angeles på 50-tallet og helt frem til hun valgte å forlate rampelyset på slutten av 80-tallet. Mens Evelyn forteller om skruppelløs ambisjon, uventet vennskap, og en stor, forbudt kjærlighet, begynner Monique å utvikle et sterkt bånd til skuespillerinnen.
Men samtidig som deres vennskap vokser seg sterkere, innser Monique at det faktisk var en grunn til at Evelyn tok kontakt med nettopp henne. Og at det kan komme til å knuse henne.

 

Grethe Bøe, Mayday

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

En debutant som har fått strålende omtaler. Krim

 

 

Mayday av filmskaper og forfatter Grethe Bøe er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller.

NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må iskald russisk tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16- fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Det blir en kamp mot tiden hvor både Russlands president, NATO-sjefen og den private militærindustrien hvesser knivene. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

Lisa Wingate, Hannies bok

Leseeksemplar fra Strawberry publishing

 

Denne er jeg veldig spent på, for dette ser ut til å være en bok som passer meg godt og jeg likte den forrige boken hennes, Barna fra elven

Lisa Wingate, Barna fra elven

 

 

Louisiana 1875: I den turbulente tiden etter borgerkrigen legger den unge slavejenta Hannie ut på en farefull ferd mot Texas for å finne moren og de åtte søsknene som alle i sin tid ble bortført av slavehandlere og solgt videre.

Hannie har tre blå glassperler fra bestemorens halskjede som hun vokter som en skatt. Perlene ble fordelt til søsken og søskenbarn sånn at de skulle ha et kjennetegn hvis det gikk mange år før de ble gjenforent. Målet er at en dag skal alle samles og perlekjedet bli komplett igjen.

Louisiana 1987: Den nyutdannede læreren Benny Silva takker ja til å jobbe på en skole i en fattig, avsidesliggende by for å få nedbetalt studielånet. Hun er rystet over boforholdene til elevene, samtidig som hun med sin akademiske bakgrunn blir møtt med skepsis fra foreldrene.

Men en dag finner hun en helt spesiell og over hundre år gammel bok som skal komme til å forandre alt.

Forfatteren av den internasjonale bestselgeren Barna fra elven er tilbake med en storslått roman som trollbinder leserne.

 

 

Peter  Øvig Knudsen, Min mor var besatt

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

Dette ser ut til å være en interessant bok med psykisk sykdom som tema

 

 

Allerede samme dag som Peter Øvig Knudsens mor døde bestemte forfatteren seg for å skrive en bok om henne, og om hvordan det var å vokse opp med en psykisk syk forelder. Bokas tittel sto lysende klar for ham fra starten av: Min mor var besatt. For det var slik han som barn opplevde morens lidelse: som en demon, som plutselig kikket på ham gjennom morens øyne og fylte huset med et monstrøst mørke.

Under arbeidet med boka begynner noe å rase i forfatterens eget sinn. Langsomt ruller en altoppslukende depresjon inn over Øvig Knudsen og fordreier hele hans virkelighetsoppfattelse. Forpint og kraftig paranoid må han til slutt la seg innlegge på lukket psykiatrisk avdeling. Da han senere blir utskrevet har han endret synet på sin mor, på seg selv og på boka han skriver.

Min mor var besatt er en sterk og personlig beretning om opplevelsen av psykisk sykdom. Om hva som skjer, både med en selv og med ens nærmeste, når vår felles virkelighet smuldrer opp. På samme tid forteller boka om en generasjon av kvinner, som til tross for både begavelser og drømmer, ble fanget mellom husmorliv og kvinnefrigjøring. Og om barna som vokste opp i et miljø der de borgerlige normene var viktigere enn barnas trivsel.

 

James Gould-Bourn, Bjørneklem 

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Dette blir spennende for her aner jeg ikke om dette er en bok som passer meg

 

 


En overraskende, lattervekkende og oppløftende historie om en far og sønn som finner tilbake til hverandre under de mest usannsynlige omstendigheter. Danny Malooleys liv er i ferd med å gå i oppløsning. Han er alenefar til elleve år gamle Will som ikke har sagt et ord siden moren ble drept i en bilulykke. Han ligger etter med husleien og har fått husverten på nakken. På toppen av det hele har han mistet jobben. Danny bestemmer seg for å gjøre det enhver person i hans situasjon ville gjort. Han blir en dansende panda – inspirert av gatekunstnere i den lokale parken. Snart oppdager han at danseoppvisningene gir avkastning. Ikke i form av inntekt, men sønnen har faktisk snakket med ham for første gang siden moren døde. Will vet ikke at mannen inne i pandadrakten faktisk er faren hans. Og Danny vil ikke avsløre hvem han er i tilfelle sønnen da vil slutte å snakke igjen.

 

Arne Dahl, Friheten

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Arne Dahl derimot er en kjenning. Jeg gleder meg veldig til bok 4 i denne serien.

Arne Dahl, Utmarker

Arne Dahl, Innland

Arne Dahl, Åpen sjø

 

 

Frihet er fartsfylt, klaustrofobisk og full av overraskelser.

Sam Berger er alene. Molly Blom er fortsatt borte, sannsynligvis er hun gravid med barnet deres. Drømmen om et liv sammen med henne virker fjernere enn noen gang.

Sam får et innbringende oppdrag av den gåtefulle typen. En kvinne, Nadja, er blitt kidnappet, og terapeuten hennes søker Sams hjelp – men politiet må holdes utenfor.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg