Peter  Øvig Knudsen, Min mor var besatt

Peter  Øvig Knudsen, Min mor var besatt

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

Dette så ut til å være en interessant bok med psykisk sykdom som tema og den var interessant, men den ble også tung å lese for meg og litt deprimerende også.

Det er mye informasjon om utrolig mange mennesker, for mange synes jeg. Trenger vi å vite at sekretæren til Peters far, har en far  som var alkoholiker. Knudsen har intervjuet mange mennesker som var i kontakt med moren og vi får deres historie også. Det kan være at han med det vil vise at det er ganske vanlig med problemer i alle familier kanskje.

Han er innom alle typer behandlinger og medikamenter, både de hans mor brukte også de han må prøve selv. Det har derimot ikke nevner er bruken av rusmidler. Han røyker hasj, noe både han selv påpeker og vennen hans forteller.

Studier har funnet en sammenheng mellom cannabisbruk og en rekke psykiske lidelser, som for eksempel angst, depresjon og maniskhet. Og særlig  for de som er disponert for å få denne type sykdommer.

https://www.actis.no/kunnskap/cannabis-og-psykiske-lidelser

Når han febrilsk leter etter forklaringer og hjelp, burde kanskje rusmisbruk være en del av diskusjonen.

 

Det står utenpå boken at det er en heftig og fortvilt tekst og det er det virkelig. Det var nok et sant helvete å skulle forske på sin mors sykdom og så selv bli rammet. Men det ga han en innsikt i  det helvetet hans mor gikk gjennom og en mye større respekt og forståelse og kanskje er det det aller viktigste.

Blir man rammet av en tung vedvarende depresjon, er det ikke bare å ta seg sammen. Det lammer kroppen fysisk og den kan ikke elskes bort. Det er ikke sånn at det er kun de som mangler kjærlighet som rammes. Psykisk sykdom kan ramme alle og bør tas på alvor og jeg har stor respekt for de som sliter.

En bok til ettertanke som jeg er glad jeg har lest, men forvent ikke oppløftende, lett lesestoff.

 

Allerede samme dag som Peter Øvig Knudsens mor døde bestemte forfatteren seg for å skrive en bok om henne, og om hvordan det var å vokse opp med en psykisk syk forelder. Bokas tittel sto lysende klar for ham fra starten av: Min mor var besatt. For det var slik han som barn opplevde morens lidelse: som en demon, som plutselig kikket på ham gjennom morens øyne og fylte huset med et monstrøst mørke.

Under arbeidet med boka begynner noe å rase i forfatterens eget sinn. Langsomt ruller en altoppslukende depresjon inn over Øvig Knudsen og fordreier hele hans virkelighetsoppfattelse. Forpint og kraftig paranoid må han til slutt la seg innlegge på lukket psykiatrisk avdeling. Da han senere blir utskrevet har han endret synet på sin mor, på seg selv og på boka han skriver.

Min mor var besatt er en sterk og personlig beretning om opplevelsen av psykisk sykdom. Om hva som skjer, både med en selv og med ens nærmeste, når vår felles virkelighet smuldrer opp. På samme tid forteller boka om en generasjon av kvinner, som til tross for både begavelser og drømmer, ble fanget mellom husmorliv og kvinnefrigjøring. Og om barna som vokste opp i et miljø der de borgerlige normene var viktigere enn barnas trivsel.

 

Denne på kveldstid på senga:

Beth O`Leary, Bare på besøk

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Feelgood som virker litt annerledes med en bestemor på vift, ja det blir spennende om den faller i smak.

 

 

 

Leena lever et travelt liv i London, med en gryende karriere og en flott kjæreste. En dag, midt under en viktig jobbpresentasjon, får hun et panikkanfall, og sjefen sender henne på en lang ferie. På samme tid er bestemoren Eileen blitt nysingel. Den lille bygda Eileen bor i, består av særdeles få attraktive menn, så Leena kommer med et kjempeforslag: Hva om de bytter bosted for en liten stund? Eileen kan reise til London der det er flust av ungkarer å treffe, og Leena lover å ta hånd om ting på bygda i Yorkshire.

Men så begynner problemene, for Leena er sikker på at alle i landsbyen hater henne. Og er det varme følelser hun kjenner for den kjekke naboen? Samtidig, i London finner Eileen en etterlengtet flørt i en eldre, galant skuespiller, og setter også nabolaget til Leena på hodet med et stort, hjertevarmt prosjekt. Og hva skjer når de reiser hjem igjen?

Beth O’Leary topper bestselgerlistene i England, med rørende historier om levende karakterer man rett og slett forelsker seg i. Bare på besøk handler om forholdet mellom mødre og døtre, om å finne ut hvem en egentlig er, og om å tørre å møte den kjærligheten som står rett foran seg.

 

Mars 2021:

 

https://lillasjel.blogg.no/marslesestabel-nyheter-2021.html

Alex Schulman, Overleverne

Cilla & Rolf Börjlind, Frossent gull 

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Marianne Nymo, Gryende hvitt

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg