Fredrik Backman, Folk med angst

Fredrik Backman, Folk med angst

Reklame. Leseksemplar fra Cappelen Damm

Backman seiler opp som en av mine favorittforfattere. Skal jeg ha med meg en forfatter på en øde øy, tror jeg det må bli han.

Igjen har han skrevet en fantastisk bok.

I starten er den litt merkelig. Vi stiller oss litt undrende til hva som skjer. Den er humoristisk og beskriver oss mennesker og alle våre skrøpeligheter på en mesterlig måte.

Vi kjenner oss igjen.

Sakte, men sikkert blir vi så kjent med historien til menneskene i boken. Vidunderlige, herlige mennesker, som all har en ryggsekk med bagasje med seg.

En stakkars bankraner som prøver i desperasjon å rane en kontantløs bank.

Alle og en av oss kan gjøre en desperat handling når vi er presset inn i et hjørne og ikke ser noen vei ut.

Og dette fine med at han skriver om de små tingene vi gjør av kjærlighet og jeg tar meg i å tenke på hvilke små ting vi gjør, gubben og jeg, etter over 40 år sammen. Å være på ferie, å sitte i skyggen med en god bok, sammen i takknemlig stillhet. Intern humor når vi fleiper med at fotografen i filmen, var jo vitne til mordet. Når vi setter oss tett ved siden av hverandre, så barnebarna kan se oss, på FaceTime. Den lune, gode, trygge kjærligheten får Backman meg til å tenke på.

Og når jeg er ferdig med boken, renner tårene av takknemlighet for at jeg har funnet gleden inn lese historiene.

Sitat. Slik beskriver Backman situasjonene, så man humrer for selv og ser det for seg, samtidig som man nikker bekreftende:

 

De to politimennene stirrer på hverandre, den ene skamfullt, den andre skremt. Den eldre politimannen heter Jim. Den yngre, sønnen hans, heter Jack. Denne politistasjonen er for liten til at disse to mennene kan unngå hverandre, så de havnet til slutt som vanlig på hver sin side av et skrivebord, bare skjult bak hver sin dataskjerm, fordi politiarbeid nå for tiden består av bare en tiendedel faktisk politiarbeid og ellers av å registrere nøyaktig hva man gjorde i løpet av det politiarbeidet.

Jim ble født i en generasjon som betrakter datamaskiner som magi, Jack er fra en som har tatt dem for gitt. Da Jim var liten, straffet man barn ved å tvinge dem til å gå til rommet, nå for tiden tvinger man barn til å komme ut derfra. En generasjon fikk kjeft fordi de ikke kunne sitte stille, og neste får kjeft fordi de aldri beveger seg. Så når Jim skriver en rapport, trykker han målbevisst ned hver tast, så langt ned den går, kontrollerer straks skjermen for å forsikre seg om at den ikke har lurt ham, og først deretter trykker han på neste tast. For Jim lar seg så visst ikke lure. Jack skriver til gjengjeld slik unge menn gjør som aldri har levd i en verden uten Internett, han kan gjøre det med bind for øynene, streifer tastene så lett at et forbanna rettsteknisk laboratorium ikke ville klare å bevise at han har rørt dem.
De to mennene driver hverandre til vanvidd, selvfølgelig, med de aller minste ting. Når sønnen søker etter noe på Internett, sier han at han “googler”. Når faren skal gjøre det samme, sier han:”Det skal jeg slå opp på Google,” Når de er uenige om noe, sier faren. “Jo, det er sånn, for det har jeg lest på Google!”, og sønnen roper: “Man LESER ikke ting på Google, man SØKER etter…..”

Kos deg med Folk med angst, nydelig bok

 

Omtalen til Bjørnebok

https://bjornebok.bloggnorge.com/2019/10/15/fredrik-backman-folk-med-angst/

Artemias verden

https://artemisiasverden.blogspot.com/2019/10/3-kjappe-folk-med-angst-av-fredrik.html

Bjørnstadbøkene, to kommet så langt:

Fredrik Backman, Bjørnstad og Vi mot dere

 

 

Folk med angst er en komedie om et gisseldrama på en visning. En mislykket bankraner låser seg inne sammen med en overentusiastisk eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode. Til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men når politiet stormer leiligheten er den tom …

I en serie dysfunksjonelle vitneavhør etterpå får vi høre alles versjon av hva som egentlig skjedde. Derfra utvikler det seg til et klassisk puslespill-mysterium rundt spørsmålene: Hvordan lyktes raneren med å flykte? Hvorfor er alle så sinte? Og hva er det egentlig som er feil med folk nå for tiden?

Fredrik Backman er tilbake i storform!

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg