Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Det står at boken er om Trondheims svar på Anne Frank, Cissi Klein.

Cissi er en 13 år gammel jente fra Trondheim. Hun har fått en videregående skole og en gate oppkalt etter seg og det står en statue av henne i Museumsparken. Likevel finner jeg lite likhet mellom henne og Anne Frank, annet enn at de var jøder og ble sendt til konsentrasjonsleir. Cissi gjemte seg ikke fra tyskerne, slik Anne Frank gjorde.

Det er mer et historisk dokument, sakprosa, ingen roman, der vi blir kjent med det jødiske miljøet i Trondheim i årene før krigen bryter ut. Vi møter flere familier og enkeltpersoner, og blir kjent med historiene deres. Både før og etter krigen.

Vi får høre om jødehatet og forfølgelsene, som har foregått, men også om vennskap og samhold.

Dette er historier vi aldri må tillate blir utvasket og går i glemmeboken.

Spesielt interessant må det være for de som er kjent i Trondheim, for det er jo enormt mye lokalhistorie her, om ulike hus, butikker og områder.

Det er mange navn og mye informasjon og jeg greier ikke å huske alt og måtte holde tunga beint i munnen, når jeg leste, for å holde på konsentrasjon. . Fint at det står bak i boken, hva som skjedde etter krigen, med de ulike personene og familiene.

 

 

 

Fra omslaget:Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».
Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.

 

 

Nå leser jeg:

Øyvind Vågnes, Ei verd utan hestar

Leseeksemplar fra Tiden forlag

 

Jeg så en fin omtale av denne og kjente inni meg at den må jeg lese. Jeg blir jo ofte inspirert av det andre leser, det er det som er så fint med å dele leseopplevelser.

 

Fra omslaget:Han står andlet til andlet med fienden. Alt mot har forsvunne. Det er berre frykta att. Vil han klare seg i kampane? Og kvifor drog han eigentleg til Amerika?

140 år seinare er Torjus Knudsen på reise med sonen sin til USA. Tord skal delta på 140-årsmarkeringa for slaget ved Chickamauga, der tippoldefaren hans slost. Torjus forstår lite av sonens interesse for fortida. Sjølv veit han at reisa vil kunne føre han tilbake til dottera han fekk med ei anna kvinne, og det før det er for seint.

Åra går. Chloe er i Noreg for første gong. Saman med mor si, Susan, skal ho i ei gravferd i Bergen. Torjus er rett nok morfaren hennar, men ho har berre treft han ein gong. Susan ønskjer å gjere rekneskap med fortida, men først må gamle løyndomar mellom mor og dotter fram.

Ei verd utan hestar spenner eit stort lerret. Romanen beveger seg frå den amerikanske borgarkrigen via atomsprengingane i Nevada-ørkenen, til vår eiga samtid. Det er ein roman om historia, og korleis vi forstår ho. Men det er òg ei forteljing om tida sjølv, og korleis vi kan og må førestille oss ei anna verd i tida som kjem.

 

 

Februar:
Lesestabel februar, tema Norske forfattere

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg