Det har vært smått med lesing i år, både mars og april forsvant for meg uten at jeg leste en eneste bok, men i mai har jeg kost meg igjen.
Første boken er en bok fra slavetiden, og en verden som for oss er ubegripelig brutal. De som likte Barnepiken, vil nok like denne. Den er lettlest men spennende. Man følger to ulike karakterer i boka. 7år gamle Lavinia og Belle, datteren til godseieren.
Jeg likte godt denne boken og anbefaler den gjerne
Når en hvit slavejente bryter plantasjens uskrevne regler, utløser hun en tragedie som får frem både det beste og det verste i menneskene hun har begynt å kalle sin familie. Syv år gamle Lavinia blir foreldreløs under overfarten fra Irland til Amerika. Kapteinen tar henne med hjem til tobakksplantasjen han eier i Tall Oaks i Virginia, der hun skal bo og arbeide sammen med slavene. Lavinia blir tatt vare på av Belle, som er kapteinens uekte datter. Hun knytter sterke bånd til sin nye familie, selv om hun skiller seg ut fra de andre med sin hvite hud. En dag får Lavinia beskjed om å flytte inn i herskapshuset og bli en del av kapteinens familie. Men bak den fine fasaden er forholdene alt annet enn trivelige, herren i huset er fraværende og hans elskerinne avhengig av opium. Lavinia føler seg fanget mellom to verdener. Den dagen hennes lojalitet settes på prøve og hun tvinges til å velge side, kommer betente hemmeligheter og farlige sannheter frem i lyset – og liv blir satt i fare. Tilbake til Tall Oaks er en gripende pageturner av en roman som stiller mange spørsmål og som utforsker meningen med familie, kjærlighet og lojalitet. GIKK RETT INN PÅ 3. PLASS PÅ NEW YORK TIMES BESTSELGERLISTE “… vanskelig for leseren å legge fra seg boken før alle intriger er nøstet opp.”
Så tok jeg fatt på en koloss av en bok jeg har hatt liggende en god stund, 900 sider fra Spania på 1500 tallet med barbarisk nedslakting av mennesker, krigen mellom muslimer og kristne, som hovedtema.
Fatimas hånd, Ildefonso Falcones. En krimroman blir rene solskinnshistorien i forhold til dette. Likevel er jo dette historisk, selv om det er en roman, så er det jo mye sånn det var på denne tiden. Det er mange spanske navn på konger og hertuger og på landområder, osv, men de greide jeg ikke å få helt kontrollen over, så avansert virker ikke mitt hode for tiden, men jeg følte at man måtte ikke det. for å få med seg historien. For de som er historieinteressert og spansktalende, er det nok enklere. Ildefonso Falcones har også skrevet Havets katedral, fra Barcelona på 1300 og jeg husker jeg tenkte det samme. når jeg leste den. .Det var en bra bok og har du nerver til det og er interessert i sånt lesestoff, anbefaler jeg boken. Jeg angrer ikke.
Andalusia, 1568. Etter årevis med undertrykkelse gjør de spanske muslimene – moriskene eller maurerne – opprør mot sine kristne undertrykkere. Blant opprørerne er også den unge Hernando, sønn av en maurisk kvinne og presten som voldtok henne. Han ønsker å redde sitt folk og sin kultur fra undergangen, og at de skal få frihet og respekt. Men oppstanden utvikler seg snart til en blodig religionskrig der begge parter begår brutale og grusomme overgrep. Hernando, som på grunn av sitt opphav blir mistrodd av både kristne og morisker, ser det som sin livsoppgave å forsøke å skape harmoni og toleranse mellom de to kulturene. Fatimas hånd er en ny, mektig roman fra forfatteren av Havets katedral, spekket med eventyr, lidenskap, kjærlighet. krig, forræderi, intrige og møysommelig historisk rekonstruksjon.
Jeg har fått meg en ny norsk krimforfatterfavoritt. Chris Tvedt er for meg et ganske nytt bekjentskap. Jeg har kun lest en bok av han før og det er boken Fare for gjentagelse..
Chris Tvedt (f. 1954) er født i Bergen. Foruten juss har han studert diverse fag ved Universitetet i Bergen, blant annet litteraturvitenskap. Siden 1988 praktiserte han som advokat, men er nå forfatter på heltid. Tvedt har gitt ut fem kriminalromaner med advokathelten Mikael Brenne, og debuterte i 2005 med Rimelig tvil.
Han fikk Rivertonprisen 2010 for Dødens sirkel.
Hans siste bok Av jord er du kommet, med kriposetterforsker Edvard Matre, kom ut vinteren 2012.
De fem første bøkene er Rimelig tvil, Fare for gjentagelse, Skjellig grunn til mistanke, Rottejegeren, og Dødens sirkel
Fare for gjentagelse var første boken jeg leste og det var i fjor. Jeg likte godt den boken og derfor kjøpte jeg flere om advokaten Mikael Brenne.
Jeg har nå lest Rottejegeren. Chris Tvedt fenger meg, han skriver lett krim, men spennende nok til at jeg ikke legger fra meg bøkene før de er ferdiglest
En angiver blir henrettet av Hjemmefronten i 1944. Sekstitre år senere slipper en dobbeltmorder ut etter å ha sittet mange år i fengsel og setter kursen mot hjembyen. Han har noe uoppgjort der. En psykotisk ung pike tenner på et hus. Politiet tror hun også har tatt livet av sin egen bestefar. Advokat Mikael Brenne påtar seg å fri henne fra mistanken. Sporene peker bakover, mot krigens dager, men ingen vil snakke om hva som skjedde den gangen. Rottejegeren er en aktuell og tankevekkende spenningsroman av internasjonalt format. Boken er Chris Tvedts fjerde i den kritikerroste serien om advokaten Mikael Brenne.
Deretter gikk jeg løs på Dødens sirkel. Den likte jeg enda bedre enn Rottejegeren og førte til at jeg nå har bestilt også bok nummer 3, Skjellig grunn til mistanke
Rivertonprisen for beste krimroman i 2010 er tildelt Chris Tvedt for Dødens sirkel.
Advokat Mikael Brenne er partner i et fremgangsrikt advokatfirma og er i ferd med å bli en av landets mest profilerte forsvarsadvokater. Hans Mikkelsen, alias Grekeren, er en profesjonell forbryter med fingrene borti det meste. Å forsvare Grekeren i retten er ren rutine for Mikael Brenne, i hvert fall i begynnelsen.
Men det som begynner som en helt vanlig sak, skal snart utvikle seg til et personlig mareritt som truer med å ødelegge livet hans. For å komme bort fra sine egne problemer påtar Mikael seg å hjelpe en ung gutt som ble dømt for dobbeltdrap på to jenter på øysamfunnet Vestøy for tjuefem år siden. Nå vil han ha saken sin gjenopptatt.
Mikael Brenne drar til Vestøy uten særlig tro på å lykkes, men det skal vise seg at gamle tragedier fremdeles lever i menneskers minne, og det er ikke alle som blir glade for at det graves i gamle hemmeligheter. Og Mikael Brenne, som har tenkt at livet hans ikke kunne bli verre, oppdager snart at han tok feil. Det kan bli verre. Mye verre …