Jodi Picoult, Det store i det lille

Reklame |

Jeg ønsket meg denne boken, men når jeg hadde den i hendene, hadde jeg litt motstand i meg. Det var som jeg ikke hadde lyst til å begynne, som om det var noe trist som ventet. Og i starten følte jeg at det var veldig trist og jeg tenkte kan jeg lese dett? Det var trist og samtidig kom jeg ikke helt under huden på hovedpersonene. Men jeg fortsette å lese, for jeg visste inni meg at denne boken skulle jeg lese og så riktig det ble.

Jeg tror dette er den beste boken jeg noengang har lest om rasediskriminering. Og jeg forstår hvorfor jeg intuitivt hadde motstand. Dette er ikke en bok fra slavetiden, fra historier fra gamle dager, dette er en bok om meg og deg i dag og jeg føler meg truffet. Jeg føler meg vrengt og vridd på av frustrasjon over å måtte innsi at jeg som trodde jeg var så fordomsfri, slett ikke er det i valg jeg tar og tanker jeg tenker.

Picoult gir oss et innblikk i rasisme, ja vi får høre om den harde kalde, kyniske rasismen men den er så lett å ta avstand fra. Men det er hverdagsrasismen som smaker vondt i munnen min, den vi fleste liker å tro vi ikke har.

En fantastisk historie om et svært aktuelt tema og med helt nye vinklinger. Det er ikke mange bøker som blir satt i hylla hos bokelskere.no, som mine favorittbøker, men der havner Det store i det lille av Jodi Picoult.
Jeg kjøpte en annen roman av henne,  Historiefortelleren og jeg gleder meg til å ta fatt på den. Hun har også gitt ut på norsk, Hjertets valg, Nitten minutter, Åstedet og Ensom ulv og gjett hvilken bokhylle de skal få ta bolig i.

Sitat:

Det går opp for meg at hun ikke vil jeg skal tro at hun er en sånn mor som gir barnet sitt hurtigmat til frokost, omtrent på samme måte som jeg ikke vil at hun skal tro at jeg er en som ville ha jobbet her, hvis jeg hadde hatt andre muligheter. Det går opp for meg at vi helst ikke ville være noe vi egentlig ikke er, noen av oss.

Sitat:

Jeg forteller at det ikke fins noe mer egoistisk enn å pørve å få andre til å være enig med en, bare fordi de ikke tenker som en selv. Det betyr jo ikke at det ikke bør respekteres bare fordi det er annerledes

Bokens tittel, Det store i det lille er hentet fra sitatet av Martin Luther King:

Hvis jeg ikke kan gjøre store ting, kan jeg gjøre små ting på en bra måte.

 

Bilde og teksten under bildet er hentet fra Cappelen Damm sine sider og de har også sponset boken:

https://www.cappelendamm.no/_det-store-i-det-lille-jodi-picoult-9788202565183

Nr. 1 på New York Times? bestselgerliste

Kjærligheten som binder oss sammen er sterkere enn de forskjellene som skiller oss.

Når en nyfødt baby dør etter en rutineoperasjon på sykehuset, er det ingen tvil om hvem som vil bli stilt til ansvar: sykepleieren som hadde forbud fra babyens far om å ha noe som helst med barnet å gjøre.

Det sykepleieren, forsvareren hennes og barnets far ikke vet, er at dette dødsfallet kommer til å forandre livet deres for alltid, på godt og vondt.

Det store i det lille er en roman om fordommer og makt, om hva som skiller oss og binder oss sammen. Den åpner øynene dine.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg