Gunn Marit Nisja, Jeg skal ta vare på deg

Gunn Marit Nisja, Jeg skal ta vare på deg
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg leser vanligvis lite e-bøker for jeg liker best å holde boken. Nå var jeg ferdig med de jeg hadde planlagt å lese denne måneden så jeg kunne begynne på noen ekstra.

Jeg begynte på Gry Blekastad Almås, Norbrittania,  men så så jeg at Gunn Marit Nisja la ut bilde på Facebook at hennes nyeste, Jeg skal ta vare på deg, hadde ankommet forlaget og var klar for utsendelse til butikkene.

Da greide jeg ikke å vente lenger,  men begynte på e-boken som jeg hadde fått fra forlaget.

Og dermed var jeg oppslukt, for dette var bra. Det var veldig bra. Jeg klarte ikke legge den fra meg før jeg hadde lest ferdig. Først da kan jeg vende tilbake til omgivelsene rundt meg igjen, etter å ha vært inne i Viljas verden.
For meg var dette en sår, men varm tekst, med en nerve i seg.

Mye er gjenkjennbart,  for oss som har opplevd pårørende med demens. Hjelpesløsheten når man ikke vet hva man skal gjøre og usikkerheten også. Man lurer innimellom på om det er en selv som surrer. I ene øyeblikket er alt ved personen normalt, for så i neste øyeblikk skjer det igjen noe merkelig. Forståelsen for at Vilja får problemer med konsentrasjon om studier når hun konstant bekymrer seg for forholdene hjemme, har man også. .

Samtidig får vi fine tilbakeblikk fra både Viljas og morens liv, oppturer og nedturer som har preget dem.

En nydelig leseopplevelse er Jeg skal ta vare på deg. Anbefales varmt. Jeg spår at dette er romanen som sender Nisja sitt forfatterskap, over landegrensene.

 

Sitat: 

For noen år siden ville Vilja ønsket seg nettopp dette: En mor som ikke maste så ofte og hengte seg slik opp i detaljer.Men nå, da mamma stort sett smilte og fulgte strømmen, føltes det uhyggelig. Som om en fremmed hadde tatt bolig i mammas kropp.

Sitat
Idun tittet ned på sitt eget speilbilde i den skinnende vannoverflaten. Bekken rant som et sølvbånd gjennom skogen, der det blinket kaldt over røtter og stein. Hit var hun kommet for å føle seg rolig og klar som den.
Ansiktet som kikket tilbake fra det flimrende speilet der nede, var pent, litt mystisk. Idun var ikke lenger barn, ikke ennå voksen. Hun var en hulder, en  alv, et skogsdyr, og når hun lyttet til bekken lenge nok, ble sildringen  og klukkingen til stemmer som mumlet hemmeligheter som var ment bare for henne.

 

Det er en helt vanlig kveld på Viljas studenthybel da moren ringer. Samtalen blir derimot alt annet enn vanlig. Moren snakker forvirret og usammenhengende. Har hun drukket? Det pleier hun ikke. Skremt tar Vilja affære, og moren blir lagt inn på det lokale sykehuset. Da Vilja ankommer, kan legen fortelle at moren er rammet av akutt hjernesykdom.

Jeg skal ta vare på deg er en roman om livets brå omveltninger – en fortelling om en datter som må ta ansvar for morens framtid så vel som sin egen, og de dilemmaer det medfører. Men også historien om en splittet familie som forsøker å vokse sammen omkring noe nytt.

Gunn Marit Nisja skriver lavmælt og fint om vanlige menneskers liv og drømmer.

 

Da har jeg fått stilt den nysgjerrigheten og kan gå tilbake til Norbritannia.

 

Gry Blekastad Almås, Norbritannia

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Jeg aner ikke hva jeg møter her og det liker jeg godt.

https://bok365.no/artikkel/kl-18-lansering-av-norbritannia/

 

Nordmenn elsker Storbritannia – men hvordan preger vi britene! I denne boka besøker Gry Blekastad Almås steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre. På en kunnskapsrik og underholdende måte tar hun oss med på en norsk reise i et kjært naboland. Etter en tur innom en norskeid pub blir vi med på fotballkamp mellom engelske storlag som er preget av nordmenn. Hos en eksklusiv skredder i en bygning eid av Oljefondet tester forfatteren om nordmenn får prisavslag, før den tidligere uteliggeren Vivi fra Bærum tar oss med til et ganske annerledes London. På øya Man kommer forfatteren over en fortiet historie om nordmenn fra begge sider som satt i britisk fangeleir under andre verdenskrig. Og aller lengst nord ønsker mange seg en sterkere formell tilknytning til Norge. Fins det et «Norbritannia» i Storbritannia? Og hvordan påvirkes det i så fall av den politiske krisetiden britene opplever? Gry Blekastad Almås er programleder i NRK og har vært korrespondent i London. Hun har dekket alle britiske valg de siste ti årene og ledet tv-sendinger innen politikk og nyheter i mer enn 25 år. «Både research og fortellekunst er mektig imponerende!» Øivind Bratberg, Storbritannia-kjenner «Boka er midt i blinken og meget godt skrevet!» Arne Scheie

 

 

August:

 

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

Magnhild Haalke, Allis sønn

Nina F. Grünfeld, Frida

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg