Bøker lest juni, 2020, 12 bøker

 

 

Jeg har lest tre bøker til, som er utvalgt i Bookis sin Ulestkonkurranse. De er foreløpig hemmelig og omtale kommer ikke før de er presentert og Bookisfølgere har stemt.

 

Jan-Philip Sendker, Kunsten å følge hjertet

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg gledet meg veldig til denne og det er nesten trist at den er lest for jeg savner den allerede,  Jeg elsket de to første bøkene, Kunsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den du er. Den første la jeg igjen i Torrevieja og det angrer jeg på for de to vil jeg lese om igjen. Det er en trilogi, men kan utmerket leses frittstående.

Dette er slike bøker mange trykker til sitt bryst, mens andre finner de kjedelig.
De som liker de første bøkene til  Paulo Coelho, Alkymisten og Ved elven Piedra jeg satt og gråt, vil nok også like disse.

Det er bøker for de som føler, som prøver å følge hjertet.

Jan-Philipp Sendker, Kunsten å følge hjertet

KUNSTEN Å VÆRE DEN MAN ER

 

 

https://www.boktips.no/skjonnlitteratur/jan-philipp-sendker-kunsten-a-folge-hjertet/

Kunsten å følge hjertet er den tredje boken i Jan-Philipp Sendkers Burma-trilogi.

Tolv år gamle Bo Bo bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan huske moren sin.

En dag begynner onkelen å fortelle historien om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Da bestemmer Bo Bo seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.

Som i alle sine bøker undersøker Jan-Philipp Sendker i hvilken grad kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Samtidig gir han leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen.

Alle bøkene i trilogien kan leses hver for seg.

 

 

Holly Ringland, Alice Harts fortapte blomster

Leseeksemplar fra Armada forlag, Strawberry publishing

 

Alice Hart er også en roman som har stått lenge på ønskelisten og var en stor glede å få i hus.

Jeg leste et par omtaler i bokgruppene og tenkte at dette må være en bok som passer meg, derfor stor forventning og høyt oppe i stabelen.

Å lage disse stablene er nesten som julaften når jeg var barn, når jeg  sorterte julegavene etter hvor spennende de så ut.

Når jeg lager bokstabler, har de jeg har gledet meg aller mest til, en tendens til å ligge øverst, men samtidig sorteres de for å få variasjon, ikke flere krim i rekkefølge eller bare feelgood.

 

Alice Harts fortapte blomster kommer nok til å bli en av årets toppbøker for meg.

Det er bare en slik sår og nydelig leseopplevelse.

For alle som likte Der krepsene synger og Noe tapt og noe vunnet og Krystallslottet, så er dette boken å lese.

På side 138, rant tårene av ren glede over å sitte med en slik skatt i hendene.

Så rørende og vakker og så sårt.

Det er debutboken til Ringland og tenk å skrive en så fantastisk bok når du aldri har skrevet en bok før. Det er bare helt utrolig at det går an.

En av de bøkene som blir værende hos deg i lang tid og du er nesten redd for å begynne på en ny, for du vil ikke at det skal være slutt og noe annet skal komme og legge opplevelsen bak deg.

En av de bøkene hvor du er takknemlig for at du har lesegleden.

 

 

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/70oaPB/kur-for-kjaerlighet-holly-ringland-alice-harts-fortapte-blomster

 

Dette er den dramatiske og medrivende historien om ni år gamle Alice Hart som vokser opp på en avsondret gård ved Australias kyst. Alice mister foreldrene sine under grusomme omstendigheter der hun selv nesten setter livet til. Dette fører til at hun slutter å snakke, blir skilt fra lillebroren og sendt for å bo hos farmoren, June. June driver en blomstergård hvor det jobber en rekke kvinner med ulike og vanskelige historier bak seg. Det er disse, sammen med June, som skal lære Alice blomsterspråket som gjør det mulig å si noe om det det er umulig å snakke om. Men Alice skjønner etterhvert at det er ting i fortiden som hun ikke får vite noe om, og at hun blir nødt til å finne ut av hemmelighetene om henne selv.

Denne nydelige og berørende fortellingen er solgt til ikke mindre enn 29 land. Det er en usedvanlig og vakker bok, hvert kapittel er illustrert med en australsk blomst og de egenskapene blomsten symboliserer. Holly Ringland vant den store australske bokprisen for 2019 med sin debutroman.

Ringland vokste opp halvvill og barbeint i morens tropiske hage nord i Australia. Da hun var ni år gammel reiste familien rundt til nasjonalparkene og levde i bobil i to år. Det gav støtet til forfatterens interesse for ulike kulturer og historiefortellinger.

 

Merete Junker, Jenta med ballongen

Kjøpt selv, ikke reklame

 

Jeg har kjøpt alle fem bøker Merete Junker har skrevet. Hun kommer med en ny til høsten, derfor har jeg en plan om å lese de første, før det kommer en ny.

Jeg håper derfor at de faller i smak. Bøkene fås i pocket og jeg har sett priser helt ned i kr 49,-. Selv kjøpte jeg de på nett på Platekompaniet, 3 for 250,-

Jeg likte godt Jenta med ballongen. Det er fengende krim der det er vanskelig å forstå hvordan alt henger sammen.

Det er heller ikke makabre detaljer for de som ikke liker det.

Man blir dratt inn i historien fra første side.

Det skal bli morsomt å lese de neste bøkene. Jeg skal ha med meg noen i feriekofferten.

De tre neste, Tvillingen, Pumasommer og Venuspassasjen har kommet i ferieveska.

 

 

Snart mottar alarmsentralen en melding fra kvinnen med hunden. Hun har falt stygt og trenger bistand. Da hjelpemannskapet kommer frem, finner de henne kvalt med en punktert ballong plassert på brystet. Og da NRK-journalisten Mette Minde begynner å motta anonyme brev som angår den døde kvinnens arbeidsplass, blir det åpenbart at den fredelige småbyen ulmer av fordekte sannheter.
«Åh, vad jag tyckte om boken!!! Fantastiska personporträtt och en stark känsla for spänning.»
Camilla Läckberg

 

 

Toril Brekke, Klangen av frihet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Klangen av frihet er siste boken i en trilogi. Jeg har likt godt de to første og gleder meg til å føle Agatha igjen.

Dette er gode romaner som har mange års levetid. Gode klassikere er jeg sikker på at de blir.

En serie for alle leseglade rett og slett.

Klangen av frihet er enda en fin bok om Agathe og hennes liv, der både hun og broren får de svarene de søker, selv om det kanskje ikke er de svarene de ønsker.

Svarene får også meg til å ønske meg en fjerde bok, der vi får følge Agathe og hennes familie inn i voksenlivet. Det er vel lov å ønske for jeg har ikke helt lyst til å slippe henne her. Jeg vil ha mer.

 

Toril Brekke, Alle elsket moren din

Toril Brekke, Kobrahjerte

Toril Brekke, Klangen av frihet

 

 

 

Tredje og siste bok om oppvekst i Oslo på 1960-tallet. Agathe får endelig svar på hvem faren er, et svar hun ikke vil ha.

Trilogien om Agathe og den vakre pianistmora er et verk om å vokse opp i Oslo på 1960-tallet, om overgrep og om utfordringene ved å bli voksen.

I den første boka, Alle elsket moren din, svikter moren Agathe – for til slutt å forlate henne og familien helt. I Kobrahjerte opplever vi hvordan Agathe streber etter voksenlivet for å forstå hva det vil si å være kvinne, og for å forstå hvorfor mora er som hun er.

I Klangen av frihet får vi svarene. Agathe er blitt atten år og tar det siste skoleåret på det nystartede Forsøksgymnaset i Oslo. Det er slutten av 1960-tallet, en ny tid er i emning, Vietnamkrigen får ungdom til å engasjere seg, feminismen gjør seg gjeldende. Agathe forsøker å være fri, politisk aktiv og lykkelig, men innhentes igjen av det spørsmålet som alltid har ridd henne, hvem er far?

 

Amanda Prowse, Anna

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Alle som følger mine omtaler, vet at jeg er veldig glad i Amanda Prowse sine bøker. Jeg har lest alle hun har gitt ut på norsk unntatt En juledrøm. Den må jeg få tak i.

Etter hva jeg har forstått er dette første bok i en serie på tre, der neste bok Theo, kommer i slutten av juli.

Prowse sine bøker blir gitt ut i pocket og det gjør at de er rimeligere i innkjøp når de er ny.

Anna var heller ingen skuffelse.

Det er noe med Amanda Prowse som er så folkelig. Det er vanskelig å sette fingeren akkurat på hva det er, men hun beskriver hverdagslivet så godt. Hun har med sånne små finurlige kommentarer som du nikker gjenkjennende til og smiler for deg selv.

Det var noen sider i boken at jeg tenkte, å nei, nå blir det hjerte, smerte, slik som alle andre, men Neida hun bringer inn nye elementer hele tiden, akkurat slik som livet gjør med oss.

Nå gleder jeg meg til Theo kommer i slutten av juli.

 

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Amanda Prowse, Anna

 

 

Det er minst to sider av enhver kjærlighetshistorie …

Anna vokste opp med en kjærlig, varm og vidunderlig mor og en tøff storebror. Det var lite med penger, men de hadde hverandre. Så raknet alt. Resten av oppveksten måtte Anna klare seg selv.
En dag blir Anna stående fast i heisen med Theo. Han kommer fra en rik og mektig familie – men vokste opp uten kjærlighet og nærhet. Anna drømmer om barn og familie. Theo sliter med minner fra barndommen og med en stor hemmelighet han ikke klarer å dele med Anna.
Løvetannbarnet Anna og rikmannssønnen Theo, to mennesker fra helt ulike verdener – kan de likevel bygge en felles framtid? Kan kjærlighetens deres overleve fortidens hemmeligheter?

 

Rita Hals Gentekos, Barbro

Boken har jeg fått i gave fra forfatteren

 

Boken er en påminner om hvordan sladder kan utvikle seg og en fjør bli til fem høns. Hvordan en ung jente kan få ødelagt livet sitt pga uheldige omstendigheter og et hissig temperament. For meg blir det også skremmende i forhold til den verden vi lever i, i dag, med sosiale media og fake news. Vi ser at i løpet av kun få timer, kan mennesker fra hele verden bli engasjert i samme sak og gjerne uten å ha kunnskap om hva saken egentlig dreier seg om. Fortsatt lar vi oss lett hjernevaske uten å være kritisk til sannhetsgehalten i det vi deler.
Og om ikke mennesker brennes i dag, er det de som ikke vil leve lenger fordi de blir utsatt for psykisk terror. Vi har derfor ikke kommet så mye lenger i dag heller og det er skremmende.

 

Rita har skrevet romanen basert på en sann historie om healeren Barbro. Hun sier:
Det viktigste for meg er at hun blir forstått og renvasket. Hun har virkelig levd, blitt misforstått og mobbet, bare fordi hun var klokere, hadde temperament og evner som de andre i bygda ikke hadde. Misunnelse kan forårsake mye vondt, og hun fikk et dårlig ettermæle. Den kontakten jeg følte med henne, påla meg å renvaske henne. Så det er det som er det primære med denne boken.

Jeg er visst inne i en “heksestim”, for dette blir tredje boka på kort tid, jeg leser om hekser og forfølgelse.

 

Elin Hansen, Ildtunger

Karin Bjørset Persen, Heksetriaden

Rita Hals Gentekos, Barbro

 

Det hører også med til historien at like etter at boken var ferdiglest, så så jeg en demonstrasjon der et medium tok ned beskjeder og han ga meg beskjed om at han hadde kontakt med en som var brent på bålet som heks på 1600 tallet. For de som tror på dette, slik jeg selv gjør, da jeg selv får ned ting jeg ikke kan vite, så synes jeg det var rimelig festlig.

 

 

Sagnet om Barbro i Poddeloptet, også kalt heksa fra Herad, har levd i mange år. Selv den dagen i dag snakkes det om henne. Gruppeturer opp til Poddeloptet og til hulene hun gjemte seg i, blir også arrangert hver sommer. Rita Hals Gentekos har valgt å fortelle Barbros historie fordi hun har ønsket å gi henne et bedre og mer rettferdig ettermæle. Hun har skildret henne slik hun har følt at hun var, slik hun tror at alle begivenhetene skjedde. For å gjøre boka så riktig og autentisk som mulig har ekteparet Gentekos lett i arkiver, historiebøker, avhandlinger og på internett etter sannheten om Barbro. Rita har også snakket med folk fra Barbros bygd, Herad, som har fortalt sin versjon av den berømte historien. Boken forteller om en av de aller mørkeste tidsepoker i vår historie. Da troen på trolldom og trollfolk var sterk og levende, og mange kvinner og noen menn, ble levende brent, utelukkende på mistanker om “hekseri”. Boka skildrer også hva sladder og bygdesnakk kan føre til. Hvilke fatale følger det kan få for den utsatte. Og hvor lite det skal til før det går galt, fryktelig galt.

 

 

 

Tina Frennstedt, Forsvunnet

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Tina Frennstedt (f. 1969) er en av Sveriges fremste kriminalreportere. Hun har spesialisert seg på «cold cases» og skildrer politiarbeid med stor troverdighet. Hun har tidligere gitt ut dokumentarromanen Diplomattdatteren.

 

Nytt bekjentskap for meg.

Jeg likte godt Forsvunnet. Det er ikke høyoktan spenning, men vi følger etterforskningen, noe jeg synes er spennende nok.

En seriemorder voldtar og dreper kvinner i deres egne hjem, grytidlig på morgenen.

Etterforsker Tess blir ekstra giret når de finner spor som kobler sammen disse mordene med forsvinningen av en nittenåring kvinne 16 år tidligere.

Anbefales. Særlig til de som liker spennende krim uten at det blir makabert.

Bjørn Bakken har allerede skrevet omtale:

https://bjornebok.bloggnorge.com/2020/04/27/tina-frennstedt-forsvunnet/

 

 

Ny serie! Tina Frennstedt blander fiksjon med virkelighet i Forsvunnet
1992. En 19 år gamle kvinne forsvant en natt på Österlen. Saken ble aldri løst.
16 år senere herjer en serievoldtektsmann i Malmö. I begynnelsen famler politiet i mørket, men DNA-spor peker mot den gamle forsvinningssaken.
Tess Hjalmarsson, kriminalinspektør og sjef for Skånes Cold Case-gruppe, tar saken. Hun brenner for uoppklarte saker, ikke minst for å kunne gi de pårørende svar på hva som skjedde. På hjemmefronten sliter hun med savn etter sin eksdame, en sjalu samboer og barnelengsel. Tilværelsen kompliseres ytterligere når hun havner midt i et grusomt katt-og-mus-spill som voldektsmannen driver med politiet. Og han har Tess i siktet.
Boken er inspirert av virkelige hendelser som utspilte seg i Malmö og Skåne i 1992.
«Nærvær, spenning, empati, engasjement, smart plot – alt finnes her, og det lover godt for fortsettelsen.»
Skånska Dagbladet

 

Ruta Sepety, Taushetens pris

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Jeg er veldig glad at jeg får denne type bøker, for de er blant mine favorittbøker. Jeg synes også det er fint å få reklamere litt for bøker som er lett tilgjengelig, både i bokhandel og i matbutikker og vise at det er ikke bare romantisk suppe, som selges der, men gode romaner, slik som den jeg leste i mai, Under en brennende himmel, basert på en sann historie om jobben motstandsbevegelsen gjorde under krigen i Italia.

Mark Sullivan, Under en brennende himmel

Jeg liker svært godt bøker med historisk innhold og er allergisk mot for mye hjerte, smerte, så jeg håpte denne romanen ville falle i smak.

Handlingen starter i Madrid, Spania i 1957. Franco styrer landet og spanjolene har det vanskelig. De må være forsiktig med alt de sier og gjør, for ikke å bli arrestert og det er knapphet på mat og jobber.

Barn av spanske republikanere ble stålet fra fødeklinikker rundt om i Spania og solgt til fascistfamilier til skyhøye priser. Foreldrene fikk vite at barna var døde og ble vist et dødt spedbarn.

Dette var også temaet i Rosanna Leys bok, De tapte barna.

https://lillasjel.blogg.no/rosanna-ley-de-tapte-barna.html

Trist er det også å lese om hvordan familiene måtte betale for sine døde som var gravlagt, hvis ikke ble de gravd opp igjen og kastet i en massegrav.

Tenk at det er ikke så mange årene siden dette skjedde.

Jeg elsker slike bøker som gir meg lærdom og folkets historie.

Anbefales varmt til de som liker gode romaner.

 

Omtale med sitater:

Ruta Sepetys, Taushetens pris

 

 

Madrid, 1957. Under det fascistiske diktaturet til general Franco skjuler Spania en mørk hemmelighet. Samtidig strømmer det på med turister og utenlandske forretningsmenn, som alle kommer for å nyte av Spanias solskinn og vin. Blant dem er attenårige Daniel Matheson, sønn av en oljemagnat fra Texas, som ankommer Madrid sammen med sine foreldre. Interessen for fotografering – og skjebnen – gjør at han møter Ana. Hun er stuepike på hotellet der han bor, og kommer fra fattige kår. Daniel ivrer etter å ta bilder av nabolaget hennes, men forstår ikke at han på den måten utsetter Ana og familien hennes for stor fare … Ruta Sepetys belyser på mesterlig vis historiens mørkeste sider, i denne episke, hjerteskjærende romanen om identitet, uforglemmelig kjærlighet, krigens konsekvenser og voldshandlingene som ble tiet i hjel i etterkrigstidens Spania.

«En rørende fortelling, som blir enda sterkere fordi den er basert på reelle, mindre kjente, hendelser i historien. (…) En fengslende, skarp og opplysende historisk roman.» BOOKLIST, starred review

«Troverdige, komplekse karakterer som er på vei inn i voksenlivet, og som stiller de spørsmålene vi alle må svare på om vår plass i verden. (…) En storslått roman. Kirkus STARRED REVIEW **

“Denne høstens mest oppsiktsvekkende historiske roman!” Refinery 29

“Denne gripende, uforglemmelige historiske romanen gir et minneverdig portrett av Francos Spania.» –Publishers Weekly, *STARRED REVIEW*

 

Nina Wähä, Testamente

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Jeg har sett gode omtaler av denne og syntes den så spennende ut.

Wow, for en ROMAN, ja med store bokstaver. Denne har alt den behøver for å bli en klassiker.

En finsk-karelsk storfamilie, ganske så dysfunksjonell sådan, mor og far og 14 barn.

Alle får fortelle sin historie. En spade kalles en spade, her pakkes ikke noe inn i vatt, så det er en fargerik fortelling fra Tornedalen i 1980 årene.

Anbefales til de som liker gode, fortellende romaner om en fengslende familie med ulike personligheter.

Dette er ikke en lese fort igjennom roman. Mange personer å bli kjent med.

Omtale med sitater:

Nina Wähä, Testamente

 

 

Vinner av Sveriges Radio romanpris 2020

Den finsk-karelske storfamilien Toimi slår seg ned i Tornedalen rett etter andre verdenskrig. Familien Toimi består av mor Siri, far Pentti og deres 14 unger, hvorav tolv vokser opp. Da eldstedatteren Annie blir gravid, reiser hun motvillig hjem til gården. Hverken foreldrene eller søsknene er særlig glad for å se henne. Wähä zoomer så inn på hvert enkeltindivid i søskenflokken og forteller deres historie. Slik rulles fortellingen om en dysfunksjonell familie i 1980-årenes grenseland mellom Sverige og Finland opp. Omdreiningspunktet i romanen er den lunefulle faren Pentti, som alle følger med et vaktsomt blikk, og så er det denne store familiehemmeligheten som ingen av dem kan unnslippe. Er man ansvarlig for sin families synder? Kan man egentlig gjøre noe for å forandre historien? Kanskje man kan skrive den om? Dette er spørsmål som Nina Wähä stiller i sin nye roman Testamente, et familieepos av de sjeldne.

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg «Spenstig familiekrønike. Underholdende og innholdsrikt familieepos, fullt av fortellerglede og finsk fjernsynsteater.»
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

terningkast_5 liten flat.jpg «Et av de nye stjerneskuddene i svensk litteratur er verd å feire. Folkelig historie i en hovedsakelig litterær innpakning. Denne romanen er noe for alle. Den kan bli manges favoritt, slik bl.a. John Irving og Nina Lykke og Mikael Niemi er blitt manges favoritt. Romanen går livet inn på klingen, forstørrer detaljer eller sider ved det og viser frem noe som, uansett hvor merkelig det er, oppleves autentisk. Frodig, og en troverdig balansering mellom nært og fjernt, godt og ondt.»
Vidar Kvalshaug, BOK365.no

«Denne frodige fortellingen om brann og mord og livsmestring i en tolvbarnsfamilie fester kloa fra første setning, og nagler leseren fast gjennom flere hundre sider… Oversetter Monica Aasprong har gjort en god jobb med oversettelsen av denne underholdende familiekrøniken, som anbefales også for norske lesere.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

 

Heather Morris, Cilkas reise

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Mange har nok lest Tatovøren i Auschwitz. En sterk og sann historie.

Heather Morris, Tatovøren i Auschwitz

 

Heather Morris, Cilkas reise

Leseeksemplar fra Aschehoug.

 

Mange har lest Tatovøren i Auschvitz. Det var en sterk bok. Nå har Heather Morris skrevet historien om Cilka som var nevnt i Tatovøren.

Dette er derfor nok en roman, basert på en sann historie selv om noe av det også er oppdiktet.

Cilka ble tvunget til å underkaste seg de tyske offiserene. Nektet man , ble man drept, så enkelt var det. Etter krigen, ble hun så dømt for å ha fraternisert med fienden og nok en gang satt i fengsel, denne gangen i Gulagfengslet i Sibir. 15 år skulle hun sitte der, fordi hun ble voldtatt og brukt gang på gang.

Det er helt umenneskelig vondt å tenke på.

Likevel er ikke Cilkas reise, bare en vond bok. Det er også en fin bok om vennskapene som oppstår blant fangene og det er spennende å lese om Cilkas bidrag på sykestuen og ambulansen.

En bok jeg anbefaler varmt.

 

 

Cilkas skjønnhet reddet livet hennes – men ble også hennes skjebne.
Cilka Klein var bare 16 år da hun i 1942 ble sendt til Auschwitz. Hun var så vakker at hun ble tatt til side, og leirkommandanten
brukte henne til sine private behov. Cilka overlevde Auschwitz, men da russerne frigjorde leiren i 1945 ble hun dømt for å ha
samarbeidet med den tyske fienden. På nytt ble hun stuet sammen med desperate kvinner og barn. Denne gangen var målet Sibir.
Cilka var 18 år da hun havnet i den brutale Gulag leiren i det øde Sibir. I denne ubeskrivelig mørke tilværelsen, i enda et terrorregime, finner Cilka en utrolig styrke i seg selv. Hun er sterk nok til å hjelpe andre i leiren og til selv å komme gjennom enda et helvete.
Dette er fortsettelsen på historien fra «Tatovøren i Auschwitz», og fortellingen er basert på virkelige hendelser.

 

 

Jodi Picoult, Hjertets valg

kjøpt selv

 

Picoult er en av mine favorittforfattere, enda jeg har lest kun to bøker av henne Foreløbig.

Jodi Picoult, Det store i det lille

Jodi Picoult, Historiefortelleren

Jodi Picoult, Hjertets valg

 

Hun skriver helt fantastisk og det som er så bemerkelsesverdig med hennes bøker, er at hun beskriver en sak fra to sider.

Jeg har Ensom ulv og Nitten minutter stående i hylla på vent. Alle disse tre kjøpte jeg på Platekompaniet, 3 for kr 250. Dette er tykke bøker, så det er mange timer underholdning for en billig penge.

Jeg har også bestilt tre til.

Kjøp og selg brukte bøker, veldig enkelt

 

Hjertets valg er like fantastisk som de to andre jeg har lest. Jeg tror jeg genierklærer Picoult som forfatter. Lekende lett hopper hun mellom ulike temaer. Hovedsaken er dødsstraff og religioner, men hun er innom mange flere som kroppskompleks og sorg og forholdet til våre foreldre med mere. Hun fletter det inn så det føles naturlig og hun skiller godt mellom personene hun beskriver.

Maggie, advokaten som synes hun er for tykk, måtte jeg le av mange ganger, så humoren er med, midt i alvoret.

Og stadig bringer hun inn nye elementer så når du har gjort deg opp en formening, da kaster hun inn et nytt element.

Og undringen er også med, hva skjer her?

En bok man må lese sakte men samtidig har man det travelt for man vil jo vite hvordan det går.

Jeg tror jeg bestemmer at hun er på toppen av favorittforfatterlista mi.

Er du glad i å lese men enda ikke lest Jodi Picoult, ja da er det på tide.

 

 

Junes datter trenger et nytt hjerte. Det eneste som passer, tilhører en morder.

Shay Bourne er den første på flere tiår som blir dømt til døden i New Hampshire. Han er funnet skyldig i et kaldblodig drap på en politimann og stedatteren hans. Etter elleve år i fengsel, nærmer hans siste dag seg. Så får han se en nyhetsnotis om en liten jente som desperat trenger et nytt hjerte.

Junes ektemann og datter ble drept av Shay Bourne, og June har vært overbevist om at hennes største ønske er at han skal dø. Helt til hennes gjenlevende datter havner på sykehuset, og hun innser at det er noe hun ønsker mer enn det: at Claire skal få leve. Shay Bourne tilbyr Junes datter et mirakel – en ny sjanse. Men til hvilken pris?

 

Øystein Wiik, Tredje gang du dør

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg har ikke lest alle bøkene Wiik har skrevet, men flere av de. Nå har han byttet ut hovedpersonen og jeg ga faktisk opp å lese ut denne.

Det ble så overdrevet og så urealistisk det hele at jeg orket rett og slett ikke lese mer enn 160 sider. Den passet ikke for meg som kan være ganske så pirkete og henge meg opp i ting. La deg bare ikke skremme av det, for det kan være du liker den. Mye action, høyt tempo.

 

Dødsrytteren, Øystein Wiik

Bøker lest august 2017

Bøker lest vinteren 2015

 

 

I et desperat forsøk på å sikre sin døvblinde datter Maries fremtid, presser den fallerte skuespilleren Hauk Alving sin rike elskerinne for millioner. Det blir skjebnesvangert.
I stedet for penger får Alving torpedo Kalle Helgesen på nakken, og i et brutalt angrep dreper Alving torpedoen i selvforsvar. Han kvitter seg liket, og skjuler drapet ved selv å utgi seg for å være Helgesen. Slik blir han involvert i et hemmelig nettverk ledet av en viss Mentor Ferrara, som tjener store penger på illegal organhandel og etnisk rensing på et svært utspekulert vis. Hauk Alving bestemmer seg for å ta kampen opp mot den hensynsløse Ferrara. Men er det en kamp han kan ha noen sjanse til å vinne?

 

I og med at Tredje gang du dør, ble lagt bort, ble det rom for et par bøker som hadde kommet for sent til å bli med i junistabelen. Det var to bøker jeg likte svært godt.

Carmen Korn, Døtre av vår tid.

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Døtre av en ny tid er første bok i en trilogi som har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland.

Det er en solid og god roman. Det er ikke en lettlest bok. Jeg har brukt lang tid på den, for her kunne jeg ikke lese fort, da ville jeg ikke fått med meg handlingen.

I starten var det veldig vanskelig for personene skifter hele tiden, i hvert eneste avsnitt, uten at det står hvem det handler om og vi følger hele familier, så man skal ha tunga beint i munnen og en god porsjon konsentrasjon.  Det var en stund jeg lurte på om jeg kom meg gjennom den, men den vokser mens man leser. Når man blir mer kjent med de ulike familiene, går det lettere.

For meg var det også vanskelig i starten å få tak på karakterene. Jeg syntes det var litt følelsesløst skrevet, jeg ble liksom ikke glad i dem slik jeg ofte gjør. Men også dette endret seg utover i boken.

Nå når jeg er ferdig gleder jeg meg til neste bok, for det ble veldig spennende etterhvert når krigen kom. Vi følger personene fra 1919 til 1948.

For de som liker gode, solide romaner, anbefaler jeg Døtre av en ny tid. Dette er nok en roman som kommer til å bli solgt i årevis fremover, det tror jeg nok.

 

 

Døtre av en ny tid av Carmen Korn er begynnelsen på en trilogi om disse fire kvinnene, deres barn og barnebarn, akkompagnert av Tysklands historie gjennom hele 1900-tallet. Trilogien har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland.

Å hjelpe en ny generasjon inn i en fredelig verden er Henny Godhusens plan da hun våren 1919 begynner på jordmorskolen i Hamburg, sammen med barndomsvenninnen Käthe.

Jentene er bare 19 år gamle, men har allerede opplevd en verdenskrig. Nå er det endelig fred, og Henny lengter etter å leve.

Henny og Käthe blir raskt kjent med to andre unge kvinner: den velstående Ida og lærerinnen Lina. Til tross for ulikhetene mellom dem blir de fire kvinnene venninner. I løpet av de neste tiårene deler de medgang og motgang, personlige skjebneslag og omveltningene i verdenspolitikken, spesielt fremveksten av nazismen og den truende andre verdenskrig. Flere ganger blir vennskapet deres satt på harde prøver.

 

Ragnhild Holmås, Men du ser ikke syk ut

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Men du ser ikke syk ut er en bok absolutt alle burde lese for å ha mer forståelse med sine medmennesker.

Dessverre tror jeg nok det er de som har kjent på kroppen, det hun skriver om, som vil bli de som leser den.

Den burde vært obligatorisk for alle som jobber i helsevesenet.

Hun beskriver nemlig veldig bra hvordan det er å være kronisk syk og hvilke fordommer du møter ute blant dine medmennesker. Holmås har ME, en sykdom som har vært og er, et rent helvete for mange som har den, og i tillegg blir de ikke trodd.

Når jeg selv tenker tilbake på alle de årene jeg strevde med stoffskiftet mitt, før jeg ble trodd, så tror jeg at det var det aller verste. Å ikke greie alt du ønsker, å ha en kropp som stadig bryter sammen og mange tror du innbiller deg det, at du ikke gidder jobbe. Å slite deg til lege og møte et trygdenkontor som slenger i trynet ditt at du må skjønne at vi alle har tunge dager på jobb av og til.

Heldigvis møtte jeg nye leger og saksbehandlere hos nav, som tok meg på alvor og hjalp meg og til slutt ba de meg slutte å prøve å være i jobb. Man vil jo så gjerne.

Selv følte jeg meg veldig frisk når jeg leste boken, for heldigvis har jeg aldri vært så syk noen gang, ikke en gang når jeg hadde tsh på 24. (bør ligge på ca 2, jeg har lavt stoffskifte), var jeg så dårlig som hun har vært. Takk og lov.

Men jeg vet de som er så syke og jeg kan garantere deg at de ikke faker, det er heller motsatt, de gjør for mye, for de vil så gjerne. Ingen ønsker eller velger å ha et slikt begrenset liv.

Veldig bra skrevet av Ragnhild Holmås.

Hun forteller rett ut hvordan livet hennes er. I tillegg ser hun også tilbake på historien hvordan andre sykdommer ble møtt før de ble tatt på alvor.

 

Sitat:

Etter et halvt år kunne ikke ett eneste av de papirene gi svar på hvorfor jeg fikk melkesyre i armene av å pusse tennene, hvorfor jeg var mer lyssensitiv enn Dracula og måtte gå med sovemaske inne, hvorfor lymfeknutene mine kjentes som etsende golfballer, hvorfor det å huske mitt eget navn var blitt en intellektuell utfordring. Kyssesyken hadde trolig, unnskyld fransken, køddet det til i immunforsvaret på en eller annen måte.

 

Dagbladet har en fin anmeldelse:

https://www.dagbladet.no/kultur/slar-knockout-pa-skeptikerne/72452400

 

 

 

Ragnhild Holmås ser helt frisk ut når du treffer henne på kafé. Så hvorfor jobber hun ikke? Er hun egentlig så syk som hun sier?

Hun er en av flere hundre tusen nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Selv om de har ulike diagnoser, kan de oppleve samme bagatellisering og mistenkeliggjøring – fra leger, Nav og arbeidsgiver, til og med fra venner og familie. De får høre at de må skjerpe seg. Slutte å syte. Bare tenke positivt.

I boken Men du ser ikke syk ut utfordrer Holmås denne mistenkeliggjøringen. Hun inviterer leseren med bak kulissene til en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk.

Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag flettes sammen med korte essays og kreative elementer til en sjarmerende, men samfunnskritisk bok. Med humor og lekenhet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet om sykdommer som rammer flest kvinner er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med yoga og rare juicer.

Med forord av Anne-Kat. Hærland.

 

Da er jeg klar for ny måned:

 

 

Julilesestabelen er klar, det ble enighet denne måneden også.

 

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg