Magnhild Haalke, Allis sønn
Leseeksemplar fra Aschehoug
Allis sønn ble gitt ut i 1935. Aschehoug gir ut en del bøker på nytt, noe som jeg finner spennende.
Jeg ser at Allis sønn er godt likt av de som har lest den og gledet meg til å lese den.
Det ble en svært sterk leseopplevelse for meg. Jeg forsvant inn i boken.
Dette er ikke noe lettlest bok. Den er skrevet i 1935 og språket er deretter. Det er en ordliste bak i boken som jeg ofte måtte benytte.
Måten Haalke skriver på, trenger inn i meg på et vis. Alle har en sønn som nok helt sikkert i dag, ville fått en diagnose på psykisk sykdom. Det som griper meg mest er hjelpesløsheten både mor og sønn må føle.
I fortvilelsen straffer hun han for så å ta han i forsvar. Hun elsker jo barnet sitt, samtidig er hun så alene om å ta seg av han og hun makter jo ikke å forstå hva som skjer. Han vil bare få være i fred med ordene sine. Den blå boken han skriver i, er hans kjæreste skatt.
En sterk bok å lese, men ikke en bok alle vil like og forstå, tror jeg. Jeg anbefaler den varmt til de som liker å lese noe annerledes, ikke bare de lette historiene.
Elling vokser opp i et fattig fiskevær på Trøndelagskysten. Han er en kreativ kunstnerspire, som stikker seg ut blant klippfisksaltende øyværinger uti fjordlandskapet. Alli er bekymret for sønnens annerledeshet, og vil beskytte ham fra omverdenen, men ender kanskje med å skade ham mer enn hun beskytter. Boken er et dyptpløyende psykologisk drama som stiller spørsmål ved hva omsorg og beskyttelse er, og om hvilke forventninger samfunnet har til morsrollen, og hvordan en mor og et barn kan få rom til å være seg selv.
Allis sønn er Magnhild Haalkes (1885-1984) debutroman fra 1935, en bok som plasserte henne blant våre fremste diktere. Romanen fikk strålende anmeldelser hjemme og ute, blant annet i New York Times. Dessverre har Haalkes forfatterskap likevel ikke den plassen i det kollektive minnet som det fortjener. Denne glemte perlen av en roman gjenutgis våren 2020, med et forord av Monica Isakstuen.
«Kryss i taket for en flott og betimelig nylansering av en av de beste norske debutromanene fra forrige århundre!» Terje Eidsvåg, Adresseavisen (Terningkast 6)
«Glemt roman med klassikerkvaliteter. Magnhild Haalkes debut fra 1935 er sjokkerende god. (…) en psykologisk sensitivitet som gjør den til et av de mest innsiktsfulle mor og barn-portrettene jeg noen gang har lest. Med Allis sønn leverer forfatteren en eksistensiell thriller av en roman og historien om hvordan et oppvakt, kreativt barn går til grunne.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten
«Uhyre sterkt portrett av eit uvanleg barn. Den 85 år gamle romanen «Allis sønn» har ikkje mista krafta til å sjokkere og opprøre lesaren. Portrettet av vesle Elling er ei djupt urovekkjande historie om kor gale det kan gå med eit barn som ikkje får lov til å bruke evnene sine.» Marta Norheim, NRK
Nå leser jeg
Nina F. Grünfeld, Frida
Leseeksemplar fra Aschehoug
Frida skiller seg ut i bokbunken ved å være grønn men jeg tror at boken er så sterk at den får være med i auguststabelen.
Dessuten er det med farger bare for moro, derfor kan det også være unntak.
«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke. Her skildres nazismens fremvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte – så leseren nesten mister pusten. Ikke minst har Nina Grünfeld gravd fram sosialhistorie man sjelden leser om.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 5)
Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje – og hun var gravid.
Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.
Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten.
Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.
«Frida er blitt en smertefull, nervepirrende og velkomponert bok. Grünfeld makter å skrive frem en historie som henger sammen .- uten å ta seg for store friheter.» Ingunn Økland, Aftenposten
«Til tross for alt det som ikke lot seg finne ut, har Nina Grünfeld på mesterlig vis skildret en ung jødisk
kvinnes omflakkende liv i et Sentral-Europa der både grenser, lojaliteter og normer var i oppløsning mellom krigene.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)
August:
Benedict Wells, Becks siste sommer
Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen
Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si
Sarah Lark, Et håp ved verdens ende
Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre
Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet
Lasse Gallefoss, Krigernes fred
Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.
Bokinspirasjon for alle.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share
Blir man nå enige om Haalkes fornavn?
oj oj, jeg har bommet på en bokstav, takk for at du sier fra