Gry Blekastad Almås, Norbritannia

Gry Blekastad Almås, Norbritannia

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Dette var en kjekk leseopplevelse, morsom, annerledes, interessant og lærerik. Det er mange fine historier om forbindelsen mellom oss nordmenn og engelskmennene.

Særlig spennende synes jeg det var å lese om arbeidet til nordmennene under krigen når de hadde base på Orknøyene og senere Shetland og dro så på tokt over til Norge for å sabotere for tyskerne.

Blant annet i Narvik, som jeg leste om i en annen bok, Stein Arne Nistad, Seks dager i april.

Jeg holder også på å lese Vikingbøker, blant annet Jomsvikingserien, der jeg har en igjen å lese.

Det er så morsomt å lese så mye variert, både fiksjon og sanne historier og se at de samme hendelser dukker opp.

Mye interessant var det å lese i Norbrittania og gubben stakkars fikk ikke fred til å lese i sin Merete Junker bok i går kveld for jeg underholdt han med høytlesing om bygging av undersjøiske strømkabler mellom Norge og England.

Visste dere at:

Sitat:

Årlig leverer Norge fisk til omtrent hundre millioner fish-and-chips måltider i Storbrittania. I tillegg er mye av den skotske oppdretsnæringen eid av nordmenn.

Eller

Sitat: Hele 1000 utenlandske selskaper har etablert seg i Aberdeen; av dem er 100 norske. Byens aller største private arbeidsgiver er trolig Aker Solutions.

 

Eller at Shetlandsgjengen hadde base i byen Scalloway der innspillingen av serien Shetland foregår. Det er forresten en veldig bra krimserie hvis noen ikke har sett den.

Eller at oljefondet styres fra London, var 7- 8 ansatte når de startet opp og er nå 130 og at de nå skal bruke norske oljepenger på vindkraft i Europa.

Det norske oljefondet eier bygningene i Savil, Row, 25% av Regent street, og store deler av West Ends legendariske oråder. Carneby street, China town, Soho og Coveng garden, er delvis norskeid.

Blekastad Almås tar oss med på en rundreise fra fotball i London, til Kings Lynn, Grimsby, Blyth, Aberdeen, Shetland, Orknøyene, Dumfries, Man, Liverpool, Cardiff og tilbake til London.

Tusen takk for at jeg fikk bli med på turen, det var kjempemorsomt. Anbefales varmt til alle som vil ha noe annerledes å lese, ikke bare fiksjon.

 

 

Nordmenn elsker Storbritannia – men hvordan preger vi britene! I denne boka besøker Gry Blekastad Almås steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre. På en kunnskapsrik og underholdende måte tar hun oss med på en norsk reise i et kjært naboland. Etter en tur innom en norskeid pub blir vi med på fotballkamp mellom engelske storlag som er preget av nordmenn. Hos en eksklusiv skredder i en bygning eid av Oljefondet tester forfatteren om nordmenn får prisavslag, før den tidligere uteliggeren Vivi fra Bærum tar oss med til et ganske annerledes London. På øya Man kommer forfatteren over en fortiet historie om nordmenn fra begge sider som satt i britisk fangeleir under andre verdenskrig. Og aller lengst nord ønsker mange seg en sterkere formell tilknytning til Norge. Fins det et «Norbritannia» i Storbritannia? Og hvordan påvirkes det i så fall av den politiske krisetiden britene opplever? Gry Blekastad Almås er programleder i NRK og har vært korrespondent i London. Hun har dekket alle britiske valg de siste ti årene og ledet tv-sendinger innen politikk og nyheter i mer enn 25 år. «Både research og fortellekunst er mektig imponerende!» Øivind Bratberg, Storbritannia-kjenner «Boka er midt i blinken og meget godt skrevet!» Arne Scheie

 

 

August:

 

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

Magnhild Haalke, Allis sønn

Nina F. Grünfeld, Frida

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

Gunn Marit Nisja, Jeg skal ta vare på deg

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg