Februarlesestabelen 2021 er klar, tema Dramatiske romaner og feelgood, fra hele verden

 

I januar har jeg hatt som tema Norske forfattere. Det kommer til å bli en måned til senere i år, der jeg  skal lese kun norsk. Dette fordi jeg vil oppdatere meg mer på norske forfattere. Jeg har altfor lite kunnskap om hva som rører seg i den norske forfatterverden. Jeg får mange leseeksemplarer fra forlagene og merkelig nok sender de få norske, ihvertfall når det gjelder romaner.

Nå er jeg så heldig at jeg også får låne leseeksemplarer hos min lokale Norli Åndalsnes og jeg ser at de får mange flere norske, så jeg er innom der innimellom.

Februar derimot, består av min desiderte yndlingssjanger, dramatiske romaner og feelgood, fra hele verden. Jeg skal til Cuba, til India, USA, Teheran, Polen, Sverige, Bratislava, blant annet, fra nåtid og helt tilbake til begynnelsen av 1900 tallet. Når man ikke får reise fysisk, får man reise i bøkene.

Hvor langt ned i stabelen jeg kommer, ja det får vi se. Februar har altfor få dager, men tenk når jeg er midt nede i stabelen, da har jeg fått solen tilbake. Gleder meg veldig til det igjen blir mulig å sitte ute og lese.

Igjen har jeg nok plukket ut for mange bøker og jeg når nok ikke alle. Jeg vet også at det er flere av samme sjanger på vei, men det kan hende de må vente til mars. Noen synes jeg er tussete som lager disse stablene og stort sett følger de, men for meg er det lurt,  for det gir meg engasjement og stor glede. Når jeg ser på bøkene som venter, er det som gledesmedisin for meg.

Jeg er avhengig av “lykkepillene” mine

 

 

Jeg har min egen lille hule, fylt med bøker. Der tilbringer jeg store deler av dagen.

 

Aschehoug har startet ny leseutfordring i gruppen, Det må du lese, og i og med at det denne gang  ikke er norske bøker, henger jeg litt etter, men lese den første nå i starten av februar.

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

 


Kiley Reid, Litt av en tid 

Leseeksemplar fra Aschehoug

De ser veldig spennende og varierte ut, bøkene første halvår og jeg gleder meg.

 

 


En kveld den 25 år barnevakten Emira tar Briar på tre år med seg til et kjøpesenter, blir hun stanset av en vekter. Han mistenker den svarte kvinnen for å ha kidnappet den hvite jenta. Opptrinnet blir filmet av en forbipasserende, og Emira er rasende og ydmyket. Alix, moren til Briar, vil gjøre alt godt igjen. Hun er vant til å få det som hun vil, men nå går likevel ikke alt etter planen. Og etter hvert skjønner Emira mer og mer om hva det er hun vil.

 

Christy Lefteri, Birøkteren fra Aleppo

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest en bok av Lefteri før og den likte jeg godt.

En vannmelon, en fisk og en bibel

BØKER LEST I SEPTEMBER

I 2020 toppet jo en bok om flukt fra Irak favorittlista mi,Å samle solstråler fra Modul til Drammen,  så vi får se hvor høyt opp denne kommer på årets liste.

Mine 15 favorittbøker 2020

 

 

 

Birøkteren Nuri og kona hans, kunstneren Afra, har levd et lykkelig liv i den syriske byen Aleppo, men så endrer alt seg. Bombene treffer, vennene forlater landet, og de ser byen de elsker over alt falle i ruiner. Snart skjer det utenkelige, en tragedie så sterk at Afra mister synet. De ser ingen annen mulighet enn å flykte.

Nuri og Afra tar fatt på en farefylt reise gjennom Tyrkia og Hellas, gjennom en ødelagt verden, mot en høyst usikker framtid i Storbritannia. Samtidig bærer de på en sorg som virker umulig å leve med. Når de kommer fram, vil de få lov til å bli? Og, kanskje viktigst av alt, vil de finne tilbake til hverandre igjen?

 

 

Jesmyn Ward, Menn vi høstet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jesmyn Ward er en forfatter å se opp for. Jeg har lest to av henne.

Det som reddes kan, nådde ikke helt opp hos meg, selv om jeg likte deler av den.
Jesmyn Ward, Det som reddes kan

Syng, gravløse, syng, syntes jeg derimot var utrolig bra.

Jesmyn Ward, Syng, gravløse, syng

 

 

 

I løpet av fem år mistet Jesmyn Ward fem unge menn i sin aller nærmeste krets – inkludert sin egen bror. Ward begynte å skrive Menn vi høstet som et sorgarbeid. Hvorfor måtte de unge mennene dø? Svaret hun kommer frem til slår henne i bakken: Broren og de fire andre unge mennene døde på grunn av hvem de var og hvor de kom fra. Rasisme, dop, fattigdom, arbeidsløshet, meningsløshet, oppløste relasjoner og familier rev dem fra henne. «Jeg fatter ikke at jeg ikke skjønte det før. Det gikk opp for meg at jeg måtte skrive om hvor jeg kommer fra, om historien til de jeg har mistet, og min egen historie. Jeg måtte gjøre det, for å klare å leve med all denne døden rundt meg.»
Jesmyn Ward er den første i sin familie som har tatt høyere utdannelse. Oppveksten i Mississippi, som eldst i en søskenflokk på fire, med en hardtarbeidende mor og en fraværende far, var ikke lett. Pengene strakk ikke til. «Menn vi høstet» gir et tydelig bilde av alle de systemiske problemene fattigdom og rasisme forårsaker i amerikaneres liv. Skyggesiden av den amerikanske drømmen slår brutalt imot oss: Vi så det lynte og det var våpnene, så hørte vi torden og det var de tunge våpnene, så hørte vi regnet falle og det var blodet som falt, og da vi kom for å berge inn avlingen, var det døde menn vi høstet. (Harriet Tubman)
Iona Grey, Den magiske timen
Leseeksemplar fra Strawberry publishing
Jeg har likt alle bøkene Anemoneredaksjonen i Strawberry publishing har gitt ut, og håper denne også vil falle i smak
1925: Krigen er over og Selina Lennox vil bare ha det gøy og nyte livet. Hun går gå fest, drikker og sørger for akkurat å holde seg på den rette siden av skandalene. Lawrence Weston er kunstner og desperat etter å komme seg ut av fattigdommen han er oppvokst med, og bli til noe. Når deres to verdener møtes en sommerkveld, kan ingen av dem motstå spenningen ved det forbudte, fristelsen ved en kjærlighetsaffære de vet at ikke kan vare. Det er en høy pris å betale for å bryte reglene, og før sommeren er over er ingenting som før. Et tiår senere møter vi Alice, som bor på Blackwood Hall sammen med sine distanserte besteforeldre. Herforsøker hun å pusle sammen spor fra morens brev for å avsløre fortidens hemmeligheter, finne sannheten om nåtiden og nære et håp for framtiden.
Martha Hall Kelly, Syrinpikene 
Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker
Jeg noterte meg i en av bokgruppene at det var kommet en oppfølger til Syrinpikene, en bok jeg har sett mange gode omtaler av og som jeg var sikker på at jeg hadde kjøpt. Men den stod ikke i hyllene her. Glad var jeg når den dukket opp i postkassen.
Nå skal den leses, før jeg leser Villrosene, som kom nå i høst.

Sosietetskvinnen Caroline Ferriday jobber på det franske konsulatet i New York, og hennes verden blir snudd på hodet når Hitlers hær invaderer Polen i september 1939 – og siden retter blikket mot Frankrike.

I Polen møter vi Kasia Kuzmerick, en tenåringsjente som etter hvert trekkes stadig dypere inn i rollen som kurer for undergrunnsbevegelsen. I denne spente atmosfæren kan én feilvurdering få fryktelige konsekvenser.

For den unge og ambisiøse tyske legen Herta Oberheuser blir en stilling i regjeringen muligheten for å komme bort fra et ensomt liv. Men når hun får jobben, blir hun fanget inn i en mannsdominert verden bestående av hemmeligheter og maktkamp.

Disse tre kvinnenes liv blir koblet sammen når Kasia blir sendt til Ravensbrück, den beryktede konsentrasjonsleiren for kvinner.

“Martha Hall Kelly har skrevet en sterk og bevegende historie om kvinnelig mot, vennskap og utholdenhet.” Elin Brend Bjørhei, Bokelskerinnen

 

Sofia Lundberg, Eiketreet

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest to bøker av Lundberg og likt de begge, så jeg har store forventninger.

Sofia Lundberg, Den røde adresseboken

Sofia Lundberg, Et spørsmålstegn er et halvt hjerte

Eiketreet av suksessforfatter Sofia Lundberg er en gripende roman om savn, skyldfølelse og sterke vennskap – men også om å finne tilbake til seg selv etter et destruktivt forhold.

Esther har mistet fotfestet etter en tøff skilsmisse, og helgene uten sønnen Adrian er fryktelig ensomme. Annenhver lørdag går hun tur til et gammelt eiketre som står på en eng ved vannet. En dag møter hun Rut der, en eldre kvinne med en fantastisk evne til å fokusere på det vakre i livet. Rut minnes sin egen ungdomstid, og Esther lar seg fascinere av fortellingene hennes.

Det utvikler seg et sterkt og uventet vennskap mellom de to kvinnene. Men det er noe som skurrer. Hvilke hemmeligheter er det Rut skjuler? Jakten på svar fører Esther til Como-sjøen i Italia, og hun forstår fort at Ruts livsskjebne er betydelig mer komplisert enn hun først ga inntrykk av.

 

Gabi Gleichmann, Aurelia

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Historie fra Bratislava som starter på 1900- tallet, ja det høres interessant ut. Hvis jeg liker denne, vil jeg kjøpe Udødelighetens elexir, utgitt i 2012.

 

 

En historie om en usynlig kvinne i et brutalt århundre. Etter farens død, finner Aron Kohn en koffert i leiligheten hans. Den inneholder et bokmanus, skrevet av en kvinne ved navn Aurelia. Manuset er Aurelias egen livshistorie, en historie som avslører store familiehemmeligheter. Fortellingen begynner i Bratislava tidlig på 1900-tallet og beveger seg gjennom et herjet Europa og over til krigens og etterkrigstidens USA.

“Aurelia” er en sterk fortelling om ikke å kunne velge sitt liv, om å leve uten noensinne å høre til. En storslagen og fengslende historie om en europeisk kvinne i et brutalt århundre, i skyggen av holocaust og atombomben.

 

 

Kristin Hannah, Søstre for alltid

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

De som følger meg vet at jeg leser mye Feelgoodbøker, men er allergisk mot fir mye hjerte og smerte. Kristin Hannah er en forfatter jeg har lest to bøker av og ønsker å lese alle, hvis de fortsetter å gi meg gode leseopplevelser.

Nattergalen er nok den mest

Kristin Hannah, Nattergalen

 

 

Ingen kjenner deg bedre enn din egen søster, selv om tid og avstand skiller dere. Meghann, en vellykket, men ensom skilsmisseadvokat, har mistet de fleste illusjoner i livet. Den kjølige fasaden skjuler arrene etter en vond barndom og et skjebnesvangert valg hun tok i oppveksten. Et valg som kostet henne alt, også forholdet til lillesøsteren Claire. Claire skal nå gifte seg og rett før bryllupet kontakter hun storesøsteren og venter seg kritikk. Da Meghann i stedet kommer for å hjelpe Claire med forberedelsene, er det første gang søstrene er sammen på mange år. For å finne tilbake til hverandre, må de ta et endelig oppgjør med fortiden som har gitt begge dype sår.

 

Chanel Cleeton, Da vi forlot Cuba

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er også en oppfølger til en bok jeg likte godt.

Chanel Cleeton, Neste år i Havanna

Den første boken var utrolig spennende og lærerik og det håper jeg denne vil være også.

 

 

 

Florida, 1960: En ung og vakker cubaner i eksil er villig til å risikere livet for å få landet sitt tilbake.

Beatriz Perez mistet alt til den cubanske revolusjonen – familien, folket sitt, landet sitt. Hun blir rekruttert av CIA til å infiltrere Fidel Castros innerste sirkel, og blir dratt inn i en spionverden som er både fascinerende og farlig. Beatriz er oppslukt av hevntanker og trangen til å ta tilbake det livet hun har mistet.

Mens den kalde krigen strammer seg til rundt henne, fanges Beatriz mellom den cubansk-amerikanske politikken og en forbudt affære med en mektig mann. Én liten feil kan komme til å koste henne alt – ikke bare landet hun elsker, men også mannen som har stjålet hjertet hennes …

 

Kristin Hannah, Sommernatten

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Enda en Kristin Hannah bok. Tenk å kunne ligget på en solseng på Gran Canaria nå med sprudlende i glasset, gode venner, sol og varme og en Kristin Hannah nok. Sukk, godstolen hjemme får duge enn så lenge.

 

 

 

Jude er vant til å sette barnas behov foran sine egne, og tvillingene Mia og Zack er blitt oppvakte og fornøyde tenåringer. Da de blir kjent med foreldreløse Lexi, er ingen mer støttende til det enn Jude.
Lexi har hatt en vanskelig oppvekst, og vennskapet med Mia betyr alt for henne. Så forelsker hun seg i Zack, og de tre blir uadskillelige. Men det siste året på high school bringer med seg uventede farer, og en sommernatt blir Judes største frykt til virkelighet: Det skjer en ulykke.

Sommernatten er en levende, følelsesmessig sterk roman, som stiller viktige spørsmål om morsrollen, tap, identitet og tilgivelse. Det er en utsøkt, gripende roman som snakker til alle kvinner om det som betyr mest i livet.

 

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg kjøpte i sin tid Indias datter, e-bok, av samme forfatter. Den var det en feil på, så den hoppet over sider med mere. Jeg prøvde å klage men fikk aldri svar, mange år siden. Så kjøpte jeg pocketboken for jeg har jo sett alle de fine omtalene, men den står i hylla ulest. Jeg får lese denne først og så lese Indias datter senere.

 

 

Fra forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Indias datter

En uforglemmelig og gripende fortelling om en familie som går i oppløsning etter en tragedie.

Familien Olander er et premieeksempel på en lykkelig kjernefamilie i en globalisert verden. Indiske Jaya og amerikanske Keith møttes i London som unge, og sammen har de skapt et drømmehjem i solfylte California. Deres solide ekteskap bygger på trygge, felles verdier og en sterk kjærlighet for de to barna, Karina og Prem.

Men verken kjærlighet eller velstand kan beskytte dem mot tragedien som plutselig inntreffer. Snart går de hver sin vei i stedet for i samme retning. Jaya søker mot det spirituelle, Keith drukner seg i arbeid. Datteren Karina retter fokuset mot sin egen fremtid og selvstendighet, men vakler voldsomt på veien. Og lille Prem er et hjelpeløst vitne til at hans elskede familie er i ferd med å gå fullstendig til grunne.

Vi var en familie er en inderlig skildring av fire individer som desperat forsøker å finne veien fra en smertefull fortid til en håpefull fremtid.

 

Stephanie Marie Thorn, En amerikansk prinsesse 

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Boken om Alice Roosevelt sies å være veldig spennende og jeg gleder meg.

 

 

 

Alice Roosevelt er kan hende presidentens datter, men hun er ingen nikkedukke, og like kald som sin signaturfarge Alice Blue. Den sigarettrøykende, pokerspillende førstedatteren vet at den eneste måten en kvinne kan bli synlig i Washington på, er å skape bølger – store bølger. Hun er like skarpsindig og sofistikert som den mest erfarne politiker, og bruker sin kjendisstatus til å se hvor langt hun kan komme i den spennende og forførende verdenen av politiske intriger.

Men i Washington D.C. florerer det også av hjertesorg og svik, og da Alice faller hardt for en sjarmerende kongressmann, vil det kreve mye av henne å holde på den tøffe stilen. Likevel kjemper hun seg gjennom de politiske ettervirkningene av verdenskrigene, og havner i en bitende feide med sine berømte Roosevelt-slektninger.

“En fascinerende beretning om livet til den uredde og eventyrlystne Alice Roosevelt Longworth. Fylt til randen med politisk historie, skandaler og innsikt i noen av Amerikas mest inflytelsesrike. Dette er en bok alle som liker historiske romaner bør lese.” Chanel Cleeton, forfatter av Neste år i Havanna

 

 

Marjan Kamali, Den lille papirhandelen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ja en bok med dame med ryggen til, som jeg vet mange skyr unna fordi de tror det er dårlige bøker, men jeg vet at det er mange sterke historier som kan skjule seg bak et “lett” omslag så jeg krysser fingrene.

 

 

Teheran, 1953. Det er urolige tider, men tenåringsjenta Roya føler seg alltid trygg i den støvete, lille papirhandelen til Mr. Fakhri, overfylt som den er med fyllepenner, skinnende blekkflasker og tykke bunker med mykt skrivepapir.

Når Mr. Fakhri introduserer Roya for den unge, vakre Bahman, forelsker hun seg med det samme. Bahman har en sterk rettferdighetssans og en brennende kjærlighet for Rumis poesi. Den lille papirbutikken blir deres faste møtested.

De forlover seg noen få måneder senere, men en dag bryter det ut opptøyer i Teheran, og i tumultene forsvinner Bahman. Roya leter desperat etter ham i dager og uker, men til ingen nytte. Etter hvert må hun innse at hun trolig aldri vil se ham igjen.

Mer enn seksti år senere treffer Roya tilfeldigvis Bahmansønn, og han forteller henne hvor faren befinner seg. Endelig får hun anledning til å stille ham de spørsmålene hun har balet med i over et halvt århundre: Hvorfor forsvant han? Hvor har han vært i alle disse årene? Og hvordan klarte han å glemme henne så lett?

 

Julianne MacLean, En verden i flammer

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Andre verdenskrig igjen. Du verden hvor mange sterke bøker jeg har lest med krigen som  bakteppe.

 

 

 

En gripende roman fra andre verdenskrig om kjærlighet, tap og mot.

Etter å ha blitt bedratt av mannen hun elsker flytter Gillian hjem til familien for å komme til hektene. Der finner hun et gammelt fotografi av sin bestemor – i armene på en nazi-soldat. Dette ryster henne så dypt at hun blir nødt til å finne ut mer om bestemorens fortid. På sin reise tilbake til fortiden, finner hun svar på noen spørsmål, men det dukker stadig opp nye. Sannheten viser seg å være noe helt annet enn det hun forventet …

Hjerteskjærende, men likevel håpefullt, om en kvinnes kamp for å overleve. En perfekt bok for alle som likte Nattergalen og Under en brennende himmel.

“Krigen setter familiebåndene på en prøve i Julianne MacLeans nyeste roman. (…) rørende om kjærlighetens mange sider, og et interessant plott som fikk meg til å lese i halsbrekkende fart.” Olivia Hawker, forfatter

 

 

Februar er kort, men hvis jeg kommer så langt, vil jeg ha med denne

Bok 2 i Aschougs leseutfordring.

 

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Når Sofia dør av en overdose, må Arto bli nykter. Han prøver hardt å skape et normalt liv for seg selv og den fem år gamle datteren Bodil. Så blir han beskyldt for å ha solgt narkotika til ungdommer og får sparken fra jobben på skolekjøkkenet. Arto prøver å redde Bodil og seg selv, men presses til å skaffe penger slik han gjorde før, slik han kan best, og tvinges stadig lengre inn i en verden av løgn, kriminalitet og vold.Fortellingen om Arto og Bodil er rå og øm. Artos kamp for å overleve som tidligere rusmisbruker og alenepappa viser et fordømmende og umenneskelig samfunn fra en skyggeside vi sjelden får lese om.

 

Martha Hall Kelly, Villrosene 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en frittstående oppfølger av Syrinpikene. Den handler om Eliza Ferriday, moren til Caroline i Syrinpikene.

 

En frittstående oppfølger til bestselgeren Syrinpikene.Året er 1914, og selv om verden har vært på randen av krig flere ganger, stiller mange newyorkere seg nærmest passive til hendelsene. Eliza Ferriday reiser opprømt til St. Petersburg sammen med venninnen Sofija, en russisk adelsdame. Men så bryter krigen løs for alvor, og Eliza reiser tilbake til Amerika, mens Sofija og familien hennes rømmer til eiendommen på landet. De ansetter den fattige bondejenta Varinka som hushjelp.

Fra den andre siden av Atlanterhavet gjør Eliza det hun kan for å hjelpe russiske adelsfamilier på flukt, og hun brevveksler tett med Sofija. Da brevene slutter å komme, frykter hun det verste for venninnen sin.

I Villrosene tar forfatteren leseren med på en utrolig reise gjennom en betydningsfull epoke i historien.

 

Og ikke nok med det. Jeg har enda et par som står på lur, i tilfelle jeg når å lese de, for de har ventet en stund.

 

Libby Page, Alltid åpent

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Jeg har lest en bok før av Page

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

 

 

På Stellas døgnåpne kafé lever håpet og drømmene i veggene. Mennesker møtes dag og natt, historier deles og liv forandres. Velkommen inn!

London er byen som aldri sover, og slik er det også på Stellas kafé. Bestevennene Hannah og Mona har akkurat bikket 30, de deler både jobb og bosted og forsøker å tjene til livets opphold mens de drømmer om det store gjennombruddet. En gang lå verden for deres føtter – hvor er den nå?
Libby Page skriver både morsomt og bevegende om lokalsamfunn og menneskene som bor der, om behovet for å høre til og verdien av å drømme.

 

 

Clare Mackintosh, Etter slutten

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ny forfatter, ser spennende ut, men går ut fra at den må tilbake til hylla, stakkars liten. Den får leve i håpet, enn så lenge.

 

 

Etter slutten er en gripende utforsking av kjærlighet, ekteskap, det å være foreldre, og den veien man aldri gikk.

Max og Pip er det mest lykkelige og stabile paret du kan forestille deg. Men så blir sønnen deres alvorlig syk, og legene gir dem et umulig valg. Nå står de overfor den viktigste avgjørelsen i livet sitt – og for første gang er de helt uenige.

«Både hjerteskjærende og full av håp. Etter slutten er den mest rørende boken du kommer til å lese i år.» Lisa Jewell

4 kommentarer
    1. Ser ut til å være mye spennende lesing her 😀
      Og det var fint sagt: når man ikke får reise fysisk, får man reise i bøkene.
      Det er virkelig sant ♥
      Kos deg masse ♥

    2. Mye spennende her!
      Jeg er ikke i lesemodus ennå 🙂 Men det kommer med tiden da man kan sitte ute i sola 😀 Jeg leser best ute 😀 heheh neida – jeg leser inne også, men om jeg skal sitte i ro ute og nyte sola og den vakre dagen, da er det godt med en bok 🙂

      Lag den en fin mandag!

    3. Enig med deg, fantastisk å få sitte ute og lese. Jeg har kjøpt meg ete slikt varmepledd med varmetråder i, stort fleecepledd. Da kan jeg sitte ute om varmen ikke er helt på topp, så bare snøen forsvinner så blir det bra 😀 Inntil da blir det godstolen inne.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg