Anne Grete Preus, Stråets lengde

Anne Grete Preus, Stråets lengde

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Er det en ting jeg angrer på, så er det at jeg ikke gikk på konserten Anne Grete Preus hadde på kulturhuset her. Plutselig var hun ikke blant oss lenger og jeg hadde forspilt min sjanse til å høre live denne folkekjære artisten med de nydelige tekstene. Nå skal jeg Ihvertfall hedre henne ved å lese boken hennes.

En koselig bok å lese. Det jeg særlig beit meg merke i, var at Anne Grete Preus, akkurat som meg selv, er opptatt av menneskemøtene. Dette at du kan huske en person du kanskje bare så vidt pratet med, men likevel satte det spor hos deg.

Hun var aldri redd for å være annerledes, noe jeg også synes er veldig fint og viktig. Det er så kjedelig, hvis vi alle var støpt i samme formen.

Sitat:

All hjelpsomhet jeg opplevde den sommeren, satte spor i meg. Så lenge jeg kan huske, har jeg hatt en udefinerbar, flyktig følelse av å være passet på av noe større enn mor og far, meg selv eller venner.Jeg holder i det lengste strået. Livet har en liten kvern som kryster gull ut av dagslys, og det er når du trenger det mest at det dukker opp en hjelpende hånd. Følelsen har kanskje alltid vært der, og derfor tenkte jeg ikke så mye over den. Jeg kjenner meg sett, kanskje til og med utvalgt.

 

Jeg skulle ønsket meg at boken hadde flere sider, flere historier. 175 sider er for lite. Jeg liker Anne Grete Preus, uten at jeg kjenner henne personlig. Jeg skriver jo personlige ord til fremmede mennesker på bestilling, såkalte readinger, så jeg er vant til å “lese” fremmede mennesker og noen mennesker er mer spennende enn andre og man føler en nærhet til dem. Preus er en slik person. Hun utstråler varme og hun har ofte et annet perspektiv på ting, som jeg finner spennende.
Intervjuet jeg har lagt ved fra YouTube, viser også dette. Et fint, varmt og spennende menneske.

 

 

Vi kommer vi tett på en søkende artist: den lykkelige oppveksten i Haugesund, årene som ung soloartist og gatesanger, og livet i egen leilighet på Manhattan der hun kunne puste ut og drømme om sine store idoler Bob Dylan og Patti Smith.
Anne Grete Preus har etterlatt oss noen vakre, ettertenksomme tekster der livets mange fasetter blir grundig undersøkt, og som berører leseren dypt.

Anne Grete Preus (1957-2019) var sanger, musiker og låtskriver. Hun hadde stor suksess i Veslefrikk og Can Can og ga ut ti soloalbum. Hun mottok flere priser, bl.a. tre Spellemannpriser for albumet Millimeter i 1994, Spellemannprisens hederspris i 2013 og Anders Jahres kulturpris i 2018. Hun skrev musikk for både teater og film.
https://www.youtube.com/watch?v=K7PrvWMgU0E
https://www.youtube.com/watch?v=bsiEy_B8OHY
Nå leser jeg
Ragna Dahl, Kamelonjenta
Gave fra Forlagshuset i Vestfold, når jeg var der på besøk i juli
Kamelonjenta har hoppet inn og ut av stablene i månedsvis, og det er den nok lei av. Helt på tampen av måneden nå, ropte den så høyt, at jeg bare måtte få den inn i stabelen. Jeg turde ikke annet. Jeg var redd for konsekvensene hvis jeg lot den stå sammen med de andre som står på vent.
Året er 1962. Anna skal begynne i første klasse på Svartbygdas barneskole. Hun er full av forventning, og mest av alt gleder hun seg til å få nye klassevenner. Istedenfor trivsel og læring, blir hun fanget i en spiral av mobbing. Hun innser at volden ikke tar slutt, men fortsetter hjemsøker henne og former henne. Som ung kvinne begynner hun å ta oppgjør med sine forfølgere. Kampen for å overleve koster mer enn hun er klar over.
Og i små porsjoner hver dag leser jeg en som er veldig interessant, men krever konsentrasjon og må derfor porsjoneres.

Aili Kristina Hannisdal, Høy på deg sjæl

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

De som følger bloggen min,  vet at jeg er et følelsesmenneske, og jobber ofte hardt for å holde humør og motivasjon oppe. Jeg er derfor veldig spent på om jeg finner noen tips, som passer meg, i denne boken. Jeg krysser fingrene.

 

 

I Høy på deg sjæl – endorfin som medisin får du en rikholdig verktøykasse for å ta i bruk føl-bra-stoffene som den utrolige hjernen din stimulerer produksjonen av. Kom i god hjerneform og opplev en daglig endorfindusj.

Hodet kjennes som bomull og bena som gelé. Motivasjonen er fullstendig fraværende. Men ikke undervurder hjernen din, den er et fantastisk maskineri. Og nøkkelen til å gjenfinne balanse, motivasjon og lykkefølelse ligger i hvordan du bruker den.

Så bli med inn i hjernens og nevrotransmitternes forunderlige verden, hvor lydbølger blir musikk og lidenskap, og glede og sorg blir til. Fordi hver eneste følelse filtreres gjennom dine sildrende elektriske kretser og nevrologiske baner, skjer ikke livet med deg, men gjennom deg. Derfor kan det å endre en eneste ting forandre alt, nemlig ditt eget fokus.

Lær hvordan du kan gå fra å være umotivert til produktiv, opprørt til balansert, ukonsentrert til fokusert. Bli høy på endorfiner, og føl deg bedre når du trenger det!

Aili Kristina Hannisdal er lege, musiker, låtskriver, endorfinentusiast og hundeeier. Hun spesialiserer seg innen psykiatri.

 

Januar:

 

 

Arild Svendsen, Gresset på andre siden

Tore Renberg, Tollak til Ingeborg

Lars Mytting, Hekneveven 

Anniken Steinarsdottir, Sindmakteren

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

Geir Tangen, Vargtimen

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

2 kommentarer
    1. Anne Grete preus <3
      Jeg var ikke på noen konserter med henne – og fikk vel litt sent opp øynene for hvor vakker hun var, helt enkelt.
      Hennes tekster har gått rett i hjertet <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg