Mine 15 favorittbøker 2020

 

Jeg skulle plukke ut de bøkene som har grepet meg aller mest i år. Jeg hadde planer om 12, men det ble umulig. Det var på håret jeg greide å komme meg ned til 15.

Når jeg begynner å se på hva jeg har lest, så er det så mange gode leseopplevelser, at det er nesten umulig å velge.

Kriteriet mitt ble derfor de bøkene jeg ikke greide å slette av de 50 jeg først plukket ut.

Et overblikk over leste bøker 2020, 196,6 bøker, måned for måned, herfra skal favorittene plukkes

Når jeg nå har fått satt opp de 15, ser jeg at de fem på topp, er faktisk norske forfattere. Tre er til og med debutanter.

Det er temaer som krig, mennesker på flukt, rus, rasisme, sterke historier som griper en.Flere av bøkene finner du i hylla på dagligvarebutikken. Pocketbøker med sterke historier som ryster deg langt inn i sjelen. Det er slett ikke bare romantisk suppe der, vær klar over det.

Jeg skriver ikke så mye om hver bok her, for den som vil lese omtalen, åpner linken.

Jeg gjør oppmerksom på at dette er leseeksemplarer.

 

Testamente

Nina Wähä, Testamente

Testamente er med, fordi den er mesterlig skrevet. Et virkelig praktverk.

Vinner av Sveriges Radio romanpris 2020

Den finsk-karelske storfamilien Toimi slår seg ned i Tornedalen rett etter andre verdenskrig. Familien Toimi består av mor Siri, far Pentti og deres 14 unger, hvorav tolv vokser opp. Da eldstedatteren Annie blir gravid, reiser hun motvillig hjem til gården. Hverken foreldrene eller søsknene er særlig glad for å se henne. Wähä zoomer så inn på hvert enkeltindivid i søskenflokken og forteller deres historie. Slik rulles fortellingen om en dysfunksjonell familie i 1980-årenes grenseland mellom Sverige og Finland opp. Omdreiningspunktet i romanen er den lunefulle faren Pentti, som alle følger med et vaktsomt blikk, og så er det denne store familiehemmeligheten som ingen av dem kan unnslippe. Er man ansvarlig for sin families synder? Kan man egentlig gjøre noe for å forandre historien? Kanskje man kan skrive den om? Dette er spørsmål som Nina Wähä stiller i sin nye roman Testamente, et familieepos av de sjeldne.

 

Før jeg lar deg gå
Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

En av de bøkene jeg prøvde å ta bort, men som jeg ikke greide for den er så gripende. Om hvordan det er når du har en søster som er i rusens klør og prøver fortvilt å komme seg bort fra den. Hvor langt skal du strekke deg. Når har det gått så langt at du  må du gi slipp?

 

 

Som barn var Lexie og Annie utrolig sammensveiset. Tapet av faren de elsket bandt dem sammen, og de holdt hverandre oppe gjennom livets stormkast. Som voksne kunne ikke Lexie og Annie vært mer forskjellige.
Lexie er en vellykket lege, lykkelig forlovet. Annie er rusmisbruker – en tyv og en løgner. Når Annie står i fare for å bli fratatt sin nyfødte datter, ringer hun søsteren for å trygle om hjelp.

Før jeg lar deg gå er en rørende og oppslukende bok med et skremmende dilemma: Søsteren din eller babyen hennes? Hvem velger du?

Kelly Rimmer er den internasjonale bestselgende forfatteren av Den hemmelige datteren og Meg uten deg.

«
En
hjerteskjærende historie om familie og hvor langt man vil strekke seg for å redde dem man elsker.» Daily Telegraph

«Et gripende dilemma.» Marie Claire

 

Mitt liv som rotte

Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

Mitt liv som rotte, er også fantastisk skrevet, om rasisme. Etter å ha lest den, kjøpte jeg alle bøkene jeg kunne finne av Oates. Ikke rart hun er flere ganger nominert til nobelprisen i litteratur.

 

 

Hva veier tyngst: Å være lojal mot familien eller å gjøre det som er moralsk riktig? I Mitt liv som rotte følger vi Violet Rue Kerrigan, en ung kvinne som ser tilbake på et liv i eksil fra familien. Da hun i en alder av tolv oppdager at brødrene har begått en alvorlig forbrytelse, dras hun mellom sin rettferdighetssans og lojaliteten mot familien. Avgjørelsen hun tar, forandrer livet hennes for alltid. Gjennom en serie hendelser betrakter Violet omstendighetene som gjør at hun går fra å være det høyt elskede yngste barnet i ungeflokken på sju, til å bli tysteren og «rotta» som angir sine egne brødre og sørger for at de blir arrestert og dømt. Oates’ nye roman tar for seg temaer som rasisme, kvinne hat, familie, lojalitet, seksualitet og identitet. Violets fortvilte kamp for å bryte familieforbannelsen og finne sin egen identitet på utsiden av familien, skildres med melankoli og kraft

 

 

Under en brennende himmel

Fyldig omtale med bilder hvis du åpner linken. Basert på en sann historie om mennesker som har levd i virkeligheten.

Mark Sullivan, Under en brennende himmel

 

En storslått fortelling om en ung manns utrolige mot i en av vår tids mørkeste epoker.

 

Pino Lella vil ikke ha noe med krigen eller nazistene å gjøre. Han er en helt vanlig italiensk tenåring, opptatt av musikk, mat og jenter. Men den ukompliserte hverdagen er snart over. Da hjemmet hans i Milano bombes, reiser Pino til onkelens gård på fjellet. Der hjelper han jøder med å flykte over Alpene til Sveits. Han forelsker seg også i den vakre enken Anna, som er seks år eldre enn ham.

Tilbake i Milano blir han vervet som tysk soldat, og atten år gammel blir han sjåføren til general Hans Leyers, Adolf Hitlers representant i Italia.
Pino ser nå en mulighet for å spionere på nazistene, og blir trukket inn i krigens grusomheter. Hele tiden er han drevet av kjærligheten til Anna, og drømmen om det livet de to en dag skal dele …

Kinoaktuell!
Filmatiseres av Pascal Pictures, med Tom Holland i rollen som Pino.

Nr 1 bestselger på Amazon – solgt over 600 000 bøker

 

 

Alt det vi ikke kan si

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Kelly Rimmer er en forfatter jeg oppdaget i år og jeg skal lese hver eneste bok hun har skrevet.

I 1942 er Europa i krigens nådeløse grep.
Like bortenfor teltene til den russiske flyktningleiren som er blitt hennes hjem, gifter en ung kvinne seg. Denne avgjørelsen vil endre livet hennes … og en sannhet forblir begravd helt til det neste århundret.

Alina Dziak har helt siden hun var ni år gammel, visst at hun en dag skulle gifte seg med bestevennen Tomasz. Nå er hun femten, og de er forlovet. Alina bekymrer seg ikke over at nazisoldater nærmer seg den polske grensen. Naboene sier at tyskerne ikke er noen trussel, så derfor drømmer hun heller om den dagen Tomasz vender hjem fra universitetet i Warzawa, og de kan gifte seg.

Men gradvis blir hverdagen overskygget av naziokkupasjonen, og Alinas lille landsby blir splittet av frykt og hat.
En dag forsvinner Tomasz. Alina svever mellom håp og fortvilelse mens hun venter på å høre fra Tomasz, og samtidig forsøker å unngå oppmerksomheten til soldatene som patruljerer foreldrenes gård.

Kelly Rimmer fletter sammen en emosjonell og gripende fortelling om to kvinner i en handling som beveger seg mellom det naziokkuperte Polen og et hektisk, moderne familieliv på 2000-tallet.

“Kelly Rimmer har overgått seg selv. Hvis du bare har tid til å lese én bok i år, så velg denne! Og ha kleenex i nærheten.” Fresh Fiction

“En intens fortelling om overlevelse, motgang og hjertesorg.”-New York Journal of Books

“Tilhengere av Nattergalen og Syrinpikene vil elske denne (…) En poetisk og uforglemmelig fortelling.” Pam Jenoff

“Rimmer lar handlingstrådene i nåtid og fortid utvikles så godt at de to kvinnenes historier bindes sammen på en utrolig gripende måte.” Booklist

 

Amerikansk jord

Jeanine Cummins, Amerikansk jord

En svært sterk historie om mennesker som hopper på et godstog for å komme seg over grensen til Usa. Fyldig omtale med bilder og youtubeklikk.

 

 

 

Acapulco, Mexico: Mens Lydia og hennes åtte år gamle sønn gjemmer seg på badet, blir resten av familien massakrert i hagen. Et narkokartell på jakt etter Lydias journalistektemann tror de har klart å ta ham og hele familien hans av dage. Lydia vet at det bare er et spørsmål om tid før de vil komme etter henne og sønnen.

De flykter – først på måfå, deretter nordover. Mer enn 200 mil må de legge bak seg, med buss og tog, og til fots gjennom ørkenen, før de kommer til USA. På veien møter de barmhjertighet og medmenneskelighet, men også livstruende farer. Og hele tiden puster lederen for narkokartellet dem i nakken.

Amerikansk jord er en intenst gripende roman om en mor og et barn på flukt – om sorgen over de som er borte, og om hvor langt vi er villige til å gå for å redde dem vi er glad i. Og samtidig er den en ulidelig spennende katt-og-mus-fortelling som ikke slipper taket i deg.

“Alt ved denne boken er enestående. Den er spennende, språket er vakkert, og historien åpnet virkelig hjertet mitt. Jeg anbefaler den på det sterkeste, du kommer ikke til å klare å legge den fra deg. Det er bare en fantastisk roman.” Oprah

 

 

En spire av håp

Ruta Sepetys, En spire av håp

En spire av håp var bare grusom å lese, hjerteskjærende rett og slett. Også en bok basert på virkelige hendelser, fra fangeleire i Sibir under Stalins regime. Taushetens pris, av samme forfatter, var en av de bøkene jeg hadde vansker med å gi slipp på under utvelgelsen, den er også utrolig bra.

Ruta Sepetys, Taushetens pris

 

Boken er solgt til 41 land og er oversatt til 25 språk.

En bevegende og uforglemmelig gripende roman for lesere av Boktyven

“sterk og hjerteskjærende (…) vanskelig å legge vekk. (…) Det er en bok som gjør et sterkt inntrykk, og som vil være med deg lenge etterpå. Men ikke les den på bussen eller et annet offentlig sted om du har lett for å bli rørt.”
Bokelskerinnen

Den morgenen var min brors liv ikke mer verdt enn et lommeur …

En spire av håp er lagt til 1941, og er en enestående og uforglemmelig fortelling basert på førstehånds familieberetninger og overlevendes minner.

Femten år gamle Lina er en litauisk jente som lever et vanlig liv – helt til sovjetiske offiserer trenger seg inn i hennes hjem og river familien hennes fra hverandre. Hun skilles fra sin far og tvinges om bord på et fullpakket tog, mens Lina, moren, og lillebroren sendes avgårde til en arbeidsleir i Sibir, der de tvinges til å kjempe for livet. Lina finner trøst i sin kunst, og dokumenterer hendelsene gjennom tegning. Hun risikerer alt ved å legge inn ledetråder i tegningene om hvor hun befinner seg, og gir dem videre i hemmelighet i håp om at tegningene vil finne veien til farens fangeleir. Men vil styrke, kjærlighet og håp være nok til å redde Lina og hennes familie?

Ruta Sepetys egen slekt ble rammet av Stalins utrenskninger på 1940-tallet. Forfatteren gir leseren et unikt innblikk i en av verdenshistoriens mer ukjente hendelser som rammet tusenvis av mennesker i Baltikum. Dette er en modig, hjerteskjærende, brutalt ærlig og viktig bok som ingen vil komme uberørt fra.

 

 

 

 

Frigjøringen

Imogen Kealey, Frigjøringen

Igjen en bok fra krigen, basert på virkelige personer.

 

 

En medrivende historisk thriller basert på en av andre verdenskrigs mest fascinerende kvinner: den hemmelige agenten og heltinnen Nancy Wake. I sin tid befant hun seg øverst på listen over personer nazistene ville ha tak i.


For de allierte var hun en fryktløs frihetskjemper og superspion, en kvinne forut for sin tid. For Gestapo var hun et spøkelse, en skygge, verdens mest ettersøkte person. Hennes navn var Nancy Wake.

Nancy Wake er forlovet og bor i Marseilles da Frankrike blir okkupert. Som den fryktløse kvinnen hun er, blir hun trukket mot motstandsbevegelsen. Snart er hun beryktet, med kallenavnet Den hvite musen, og det utloves en en dusør på fem millioner franc til den som fanger henne.

Hun befinner seg øverst på nazistenes liste over ettersøkte personer da hun får vite at ektemannen er blitt arrestert for forrædersk aktivitet. I siste liten klarer hun å flykte til England, der hun får opplæring som spion, og hopper ut i fallskjerm over Auvergne i Frankrike. Der skal hun lede en styrke på syv tusen menn og kjempe mot tyskerne med alle midler. Hver kamp gjør at krigens slutt nærmer seg, men dette setter også hennes ektemann, som befinner seg i tyskernes fangenskap, i stadig større fare

 

Far og Sachsenhausen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

En svært sterk bok,  om en far som var fange i Sachsenhausen og er nå dement. Lindboe forteller sin fars historie på en svært troverdig og gripende måte.

 

 

«Så fikk jeg endelig brevet. Kjente igjen skriften hennes med det samme. Det var fra Mia. Lieber Steff …
Jeg lukket øynene før jeg leste videre. Det var som om hjertet mitt hadde fått en ny lyd.
Angret hun, tenkte jeg, angret hun på at hun hadde gjort det slutt? Nå som hun visste at jeg satt her, visste at jeg var fange i Sachsenhausen?
Jeg tenkte at hun måtte jo angre. Hun var nødt til å angre, det hadde vært oss to så lenge. Likevel torde jeg nesten ikke å lese videre.»

Vi satt i hagen i Stavern og far fortalte om krigen.
Han snakket mye om den tiden nå nesten bestandig.

… Jeg vil skrive ned din historie, far, sa jeg.

 

Skyggedanseren

Sara Omar, Skyggedanseren

Skyggedanseren satte meg helt ut, fikk meg til å omrokkere hele leseplanen min for jeg orket ikke lese krim, etter å ha lest den. Måtte sette på en pause med ondskap.

 

 

«Sara Omars nye bok «Skyggedanseren» skildrer et helvete av et liv for en liten jente, så regn ikke med å sove etterpå.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 5)

I Skyggedanseren følger vi Frmesk fra Dødevaskeren videre i livet.
Kurdistan 1994. Frmesk har sluttet å snakke, og spise. Hun tegner voldsomme tegninger og lemlester dukkene sine. Besteforeldrene Gawhar og Darwésh kjemper for å gi Frmesk livsgleden tilbake. Gawahr søker tilflukt i troen og sender Frmesk til koranundervisning i byens store moské, hvor Frmesks onkel Muhammad er imam, uten å ane noe om overgrepene som venter henne. Morfaren tar opp kampen mot kvinneundertrykkelsen, han åpner en hamam kun for kvinner og håper at den hjertevarme atmosfæren der kan få lyset tilbake i Frmesks liv.
Danmark 2007. Frmesk holder seg for seg selv på universitetet. Selv om hun nødig vil utløse farens vrede trosser hun ham ved å gå uten tørkle og å skrive kritiske artikler om kvinners rettigheter. Hjemme steller hun leiligheten, lager mat og passer de to småsøsknene. Moren tilbringer dagene på sofaen med endeløse tv-serier fra Midtøsten. Foreldrene er skilt, men faren kommer hjem til dem hver dag og styrer familien med jernhånd. Ifølge ham er dikt skrevet av kvinner vulgære, og når han oppdager at Frmesk skriver dikt i smug for å bearbeide sine dype arr på sjelen, eskalerer volden. Hun ser ingen annen utvei enn å søke frihet i enda et fremmed land.
Skyggedanseren er en roman om en utsatt jentes ensomme, harde kamp for å unnslippe barndommens mørke og finne frihet i et nytt liv langt mot nord.

«Dramatisk roman om isolasjon og familievold. Her har vi en forfatter som har brukt litteraturen til å bryte ut av sin egen skjebne og bli en forkjemper for undertryktes frigjøring.» Ingunn Økland, Aftenposten

 

Da er vi kommet til topp 5. Egentlig er alle disse 15 så bra, at de alle fortjener å være på første plass. Og jeg lover, kors på halsen, at det er helt tilfeldig at de fem på topp er norske forfattere. Jeg la ikke merke til det, før nå når jeg skulle skrive om dem. Men er vel ikke det fantastisk og fire debutanter blant de på topp 5. Det forteller oss at vi må være obs på bøker fra debutanter. Ofte  kan de skrive helt fantastisk, men de kommer ofte ikke igjennom nåløyet til de store forlagene.

Nå er det snart i finale i Bookis.com sin Ulestkonkurranse, der ukjente norske forfattere er nominert av leserne. Det blir en ny konkurranse i år, så vær med og nominer de ukjente forfatterne som du føler du vil løfte frem. Følg med på Bookis.com

https://bookis.com/no

Jeg er stolt av å få være med i juryen, som velger ut hvilke bøker som får være med i avstemmingen. Jeg er også en av de bokelskerne som anbefaler bøker der, hver måned, 2 bøker hver 14. dag

 

 

Melkeveien

Pauline Östgård, Melkeveien

Mesterlig fortalt av en debutant. Jeg føler historier en veldig troverdig, fortalt fra hvordan et lite barn ser på sin virkelighet.

 

“Det er stille, hele hagen sover. Mammaen går frem og tilbake inne på kjøkkenet. Noen ganger blir hun borte, og hvis det går for lang tid, må jenta reise seg og se etter henne, liste seg frem fra gjemmestedet og strekke seg til hun ser toppen av håret eller en arm.
Inne i busken er det som i et egg, hun har klippet av noen av kvistene sånn at busken har blitt en hule. Når ingen ser henne, er jenta en fugleunge, hun napper fjærene fra busken og lirker dem inn i håret. De er glatte, og ferske, for fuglene har nettopp kommet hjem. Det var lenge siden hun lærte det om dem, at de har to hjem, at de flyr sørover om høsten. Til Anadoma, sa han, gullfuglenes land!”

Liv er seks år og bor i et blått hus i Melkeveien. Hun bor der med faren, som kan bygge hva som helst og bli et helt teater, spille sint nabo og romvesen, og moren, fra havet, den vakreste i universet. Men Liv er ofte overlatt til seg selv. På skolen sliter hun med å få seg venner, faren kommer og går, og moren forsvinner bak dørene i huset, for hun har glemt hvordan man er glad. Liv pleier å stå i hagen og se på henne gjennom vinduene, holde vakt over henne slik at ingenting skal skje. Men en dag endres alt, og Melkeveien blir plutselig veldig langt unna.

“Melkeveien” er en sår beretning om mange store omveltninger i ei ung jentes liv. På en nær, inngående og konsekvent måte følger romanen et barns blikk. Det er et blikk som vibrerer av uro, av sviktende innsikt i det som skjer rundt henne, preget av barnets fantasi og bildeunivers.

 

Da jeg var ingen

Marie Haglund Dahl, Da jeg var ingen

Enda en debutant som skriver helt fantastisk. Dahl beskriver hvordan det er å være psykisk syk, på en måte som vi andre som ikke er det, kan forstå hvor vanskelig det er.

 

 

 

Marigull ønsker å bryte ut av et destruktivt samboerskap på Grünerløkka, men hindres av sosiale forventinger. Hun er rastløs og drømmer om en bachelorgrad, men i sin søken etter en utdannelse mister hun grepet og blir innlagt på psykiatrisk sykehus. Marigull blir nødt til å sette både livet og drømmene sine på vent i håp om å bli frisk. Men det viser seg å være svært vanskelig å vende tilbake til en normal tilværelse. Marigull må ikke bare kjempe mot samfunnets tabuer og fordommer, hun må også krige mot seg selv. Det blir en seig og pinefull kamp som nesten koster henne livet

 

Allis sønn

Magnhild Haalke, Allis sønn

Dette er ingen ny bok, men et mesterverk av de sjeldne. Margit Haalke forklarer fortvilelsen hos både mor og sønn, når sønnen sliter med å være annerledes.

 

 

Elling vokser opp i et fattig fiskevær på Trøndelagskysten. Han er en kreativ kunstnerspire, som stikker seg ut blant klippfisksaltende øyværinger uti fjordlandskapet. Alli er bekymret for sønnens annerledeshet, og vil beskytte ham fra omverdenen, men ender kanskje med å skade ham mer enn hun beskytter. Boken er et dyptpløyende psykologisk drama som stiller spørsmål ved hva omsorg og beskyttelse er, og om hvilke forventninger samfunnet har til morsrollen, og hvordan en mor og et barn kan få rom til å være seg selv.

Allis sønn er Magnhild Haalkes (1885-1984) debutroman fra 1935, en bok som plasserte henne blant våre fremste diktere. Romanen fikk strålende anmeldelser hjemme og ute, blant annet i New York Times. Dessverre har Haalkes forfatterskap likevel ikke den plassen i det kollektive minnet som det fortjener. Denne glemte perlen av en roman gjenutgis våren 2020, med et forord av Monica Isakstuen.

«Kryss i taket for en flott og betimelig nylansering av en av de beste norske debutromanene fra forrige århundre!» Terje Eidsvåg, Adresseavisen (Terningkast 6)

«Glemt roman med klassikerkvaliteter. Magnhild Haalkes debut fra 1935 er sjokkerende god. (…) en psykologisk sensitivitet som gjør den til et av de mest innsiktsfulle mor og barn-portrettene jeg noen gang har lest. Med Allis sønn leverer forfatteren en eksistensiell thriller av en roman og historien om hvordan et oppvakt, kreativt barn går til grunne.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Uhyre sterkt portrett av eit uvanleg barn. Den 85 år gamle romanen «Allis sønn» har ikkje mista krafta til å sjokkere og opprøre lesaren. Portrettet av vesle Elling er ei djupt urovekkjande historie om kor gale det kan gå med eit barn som ikkje får lov til å bruke evnene sine.» Marta Norheim, NRK

 

Heroin chic

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Kjos Fonn skriver så hjerteskjærende om rusproblematikk at man nesten tror det må være en sann historie, gripende rett og slett. Hva ville vi selv gjort hvis vi var mor eller far?

Elise kommer fra et musikalsk hjem på Uranienborg. Alt er tilsynelatende trygt, likevel vil hun bort hjemmefra. Hun vil være vektløs, ikke sette spor. Hun prøver alt. Askese, overskridelser, for lite for mye. Så sitter det. Rusen som gir henne alt hun har ønsket seg – nemlig ingenting. Å fade ut, bli nummen.

Heroin chic er en roman om et sosialt fall uten noen klar årsak. Om en lidelse som ikke er skitnet til av ytre omstendigheter. Den er nok i seg selv. Grunnstoffet.

 

Vinneren og årets beste bok er:

 

Å samle solstråler fra Modul til Drammen

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

 

En debutant som forteller om sitt liv,  fra familien må flykte fra Irak  til en problemfylt oppvekst med mobbing og et slit for å finne sin plass, å føle seg utenfor og rotløs, den psykiske påkjenningen dette er.  Hun er så modig for hun forteller også om ikke bare det som ble gjort mot henne, men de feiltrinn hun selv har gjort. Jeg synes også boken er mesterlig skrevet og jeg håper forfatteren bruker det hun har opplevd som bakteppe til nye romaner. Hun kan å skrive så det griper en.

Tusen takk Rahma Hamed at du har motet og styrken som skal til, for å fortelle oss din historie.

 

 

Usa invaderer Irak i 2003. Millioner av barn får livet snudd opp-ned… Én av dem er Rahma Hamed. Den trygge tilværelsen i Mosul blir borte. Pappa blir borte. Hjembyen ødelegges av krig. Familien må flykte. Tilpasningen til det norske samfunnet fører henne etter hvert ut i et dobbeltliv. Hjemme, den perfekte muslimen. Ute, en helt annen person. Hennes historie representerer ikke alle, men den er lik mange andres når det gjelder de langvarige konsekvensene av krigen og koaset som har spredt seg i Midtøsten.
Den skildrer at man kan dra fra krigen, men krigen drar ikke fra deg. Den forteller om viktigheten av å finne trygghet for enhver pris. Og når kjærligheten man opplever er forbudt, så blir den bare mer forlokkende. Hemmeligheter gjør at man ender opp i feil miljø. «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen» handler om å være muslim i et ikke-muslimsk land. Om hvordan det er å leve i to verdener, om å splittes mellom religion og kultur. Om at også muslimske ungdommer må få gjøre feil, finne si egen vei. Om mental helse, om å være innelåst på en institusjon og det å få hjelp i tide når psykiske problemer tårner seg opp og er tabu. Å holde ut når det ikke finnes noen garantier for at fremtiden blir bedre, og familiens betydning og det som skjer når familier blir atskilt. Dette er en sterk historie om håp, kjærlighet, traumer, skam og destruktive forhold, om lysglimt, solsikker, takknemlighet, drømmer og følelser. Om å klare å samle solstrålene, likevel. Alt dette i løpet av et 19 år gammelt liv. Rahmas historie er spennende som en thriller, som også griper deg i sin sårbarhet og åpenhet

 

Utover i uken, vil jeg presentere flere bøker av norske forfattere jeg likte godt i året som gikk og også de krimbøkene jeg likte best.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg