Bøker lest november 22, 14 bøker, herav 6 krim

 

 

Vi var to uker på cruise, lang flytur til Miami, usikker på hvor mange som måtte bli med.

Erfaringen viser at gubben leser nesten mer enn meg når vi er på tur, for jeg bruker mye tid på skriving.

Dessuten er jeg litt mer glad i å sove enn han.

Det første vi gjør når vi kommer ombord, er å lage bibliotek.

Vi stabler opp bøkene i glede over hva vi har i vente.

Som vanlig blir det stablet opp mange flere enn jeg kommer til å nå å lese.

Sånn er det bare, jeg er stadig like optimistisk.

Gubben leste mye, jeg leste lite, slik gikk det.

Sånn går det når kjerringa har internett ombord, hun roter bort tiden der, istedetfor å lese.

Men det ble nå noen bøker denne måneden også.

14 hvis jeg tar med juleboken jeg leste før jeg begynte på stabelen

Kjersti Herland Johnsen, Jul på Himmelfjell hotell

Leseeksemplarer og kjøpte, tekst under bildene er fra omslaget.

De jeg ikke fikk lest, flytter jeg nederst i innlegget, så kan dere lese om dem hvis dere ønsker det.

 

Claire Keegan, Småting som dette

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Denne lå og gjemte seg i en annen stabel, Tykke mursteiner, tynne fliser og den ble usynlig for meg, da den stabelen har vært der en stund og jeg har ikke fått presset den inn i tidskjemaet.

Jeg lastet den ned som e-bok først, fordi jeg leste den nyeste av Keegan, Tre lys og syntes den var så fin.

Claire Kregan, Tre lys

Så oppdaget jeg den i hylla og ble så glad, for jeg har vansker med å konsentrere meg når jeg leser e-bok. Dette er en tynn, liten sak men jeg har sett fine omtaler. Jeg ser den omtales som en julebok.

Dette var en fin liten sak, som oser av kjærlighet til de som ikke har det så bra og takknemlighet for at man har det man trenger. De er tynne disse bøkene til Keegan, men det er en nerve i de som jeg liker. Jeg kunne selvfølgelig slik som i den første jeg leste, gjerne hatt en fortsettelse, men slik er det ikke. Jeg får derfor ikke vite hva som skjedde når Bill kom hjem til kone og barn med overaskelsen sin. Hva det var, nei, det røper jeg jo ikke. Les selv.

Keegan er en spesiell og fin forfatter å lese, synes jeg.

 

 

Fra omslaget:Det er jul i den lille irske byen New Ross, og kullhandleren Bill Furlong har det travelt med årets siste leveranser. Hjemme forbereder han høytiden med kona og de fem døtrene. Aller siste tur, på selve julaften, går til byens nonnekloster. Her møter Bill et menneske som virvler opp hans egen fortid, og som stiller ham overfor et moralsk dilemma. Skal han sikre seg og familien, eller lytte til sin egen samvittighet?

Småting som dette er en tidløs julefortelling om menneskelighet og mot.

 

Agnes Ravatn, Gjestene.

Leseeksemplar fra Samlaget

 

Jeg har lest en før av Ravatn, og jeg falt ikke helt for den,Dei sju dørene. Det er sjangeren som jeg synes er vanskelig. Det er litt sånn psykologiske spenningsromaner og jeg finner de ikke spennende, jeg er litt kjedelig av meg sånn. Nå kom denne i postkassa og jeg prøver gjerne igjen, for hun får veldig gode omtaler, Agnes Ravatn. Dette er også en tynn bok, så den blir nok raskt lest.

Beklager Ravatn, men du og jeg har bare ikke samme humor. Jeg greier ikke å le, det blir litt for dumt for meg. Jeg vet at dette er en høyst skattet forfatter, så det er nok ikke forfatteren det er noe galt med, det er nok heller meg som leser. For meg er det ulogisk å ikke skjønne at hvis man har vært hyttenaboer i årevis, vet man hvem som bor i hyttene. Og med det faller historien sammen for min del.

 

 

Fra omslaget«Hytta var ikkje så prangande og vulgær som eg hadde håpa, tvert imot var ho smakfull og diskret, i grånande tre, glas og naturstein. Ja, dette var – hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderande og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium.» Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. «Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort.

 

Kerstin Ekman, Løpe ulv. 

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ekman er en av Sveriges mest kjente forfattere. Hendelser under vann, ser jeg veldig mange fine omtaler av. Den står i hylla og jeg har enda ikke fått lest den.

Jeg ble ikke helt fenget av Løpe ulv jeg. I starten kjedet jeg meg. Men etterhvert fikk jeg litt sansen for ekteparet, særlig kjærligheten mellom dem synes jeg var fin. Det som manglet for meg, var antall sider. Jeg ville hatt flere sider så jeg kunne bli skikkelig kjent med dem, da ville det nok passet meg mye mer. Når det er så få sider, blir det lett oppramsing for meg. Flere sider, mer historie og jeg ville nok likt den bedre. Aftenposten sier at dette er noe av det beste man kan lese i år, ja da tror jeg ikke hun har lest mye. Terningkast 6 i flere aviser og da må jeg bare undres hvorfor. Hva er det som gjør denne så sensasjonell? det må være noe jeg er for enkel til å forstå. En fin nok roman, men slett ikke årets beste for min del. 176 sider

 

Fra omslaget:Ulf Norrstig er 70 år, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda.

Ekman gir leseren storslagne naturskildringer, en vakker kjærlighetshistorie og et skarpt blikk på vår tid og hvordan vi behandler naturen rundt oss, i denne korte fortellingen som vil bli stående som et hovedverk i hennes store forfatterskap.

“Løpe ulv” er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, Sveriges Radios Romanpris, Adlibrisprisen og kåret til årets beste bok av Dagens Nyheter, Sverige.

 

 

Randi Fuglehaug, Fallesjuke.

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Fuglehaug har jeg lenge vært nysgjerrig på for hun har fått gode kritikker og nå er jeg klar for bok 1. Bok 2, Tonedød, venter også i en annen stabel.

Ja, dette ble en vinner for meg. Jeg likte Fallesjuke og gleder meg til neste. Velskrevet. Den er på nynorsk, jeg leser mest bokmål, men hadde ingen problemer med å lese den. Fin nynorsk for meg.

Et svært annerledes plott, en kvinnelig fallskjermhopper som har fått fallskjermen sin ødelagt. Ingenting makabert og grotesk, men etterforskingskrim, med en journalist i hovedrollen.
Ikke høyoktan, intens spenning, men et bra driv i fortellingen. Overraskende vinklinger. Anbefales.

Randi Fuglehaug, Fallesjuke

 

 

Fra omslaget:Ein fallskjermhoppar dundrar i bakken framfor hundrevis av sjokkerte tilskodarar under Ekstremsportveko på Voss. Undersøkingar viser at fallskjermen til den omkomne småbarnsmora Veslemøy Liland er tukla med, og drapsalarmen går. Kven ville henne til livs – og kvifor? Tidlegare VG-reporter, no heimflytta lokalavisjournalist Agnes Tveit vaknar opp frå ein yrkesmessig dvale då ho begynner å leite i si eiga ungdomstid etter svar. Snart oppdagar ho at den vakre vestlandsbygda skjuler mange mørke hemmelegheiter. Fallesjuke er ein roman om nære vennskap og djupe svik, om å bryte opp og om å vende tilbake

 

Camilla Davidsson, En liten toroms med potensiale. Randi Fuglehaug, Fallesjuke. Kerstin Ekman, Løpe ulv. Agnes Ravatn, Gjestene. Claire Keegan, Småting som dette

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Forfatter Camilla Davidsson, til venstre, fortalte hvordan hennes forfatterliv startet. En liten toroms med potensiale, er den første av hennes bøker som er oversatt til norsk. Hun jobbet innen markedsføring med lange dager og hardt press, i tillegg til å bli mor til tvillinger, gjorde det til at hun møtte den såkalte veggen. Hun stod ved et veiskille og fortalte at hun vurderte å bli coach, men plutselig var det som om det falt noe tungt ned i hodet hennes og hun hørte en stemme si, du skal skrive en bok. Og med det, kom hele innholdet til boken ned i hodet hennes og utmattelsen var med ett borte.

Hun vil gjerne gjennom bøkene sine, inspirere mennesker til å følge stemmen inni seg, ta tak i livet sitt og gjøre det best mulig. Det var svært inspirerende å møte henne.

Til høyre i bilde, redaktør Anne Margrethe Aandahl.

Camilla Davidsson, En liten toroms med potensiale

Liker du underholdningsbøker, vil du nok like denne. Selv om jeg er litt allergisk for kjærlighetsromaner, slo ikke denne ut med anfall. Det var ikke mer enn jeg kunne tåle godt, selv om jeg gjerne står over beskrivelser av stramme rumpeballer og magemuskler og hår på brystet.

Jeg koste meg med en toroms og anbefaler den gjerne til de som liker denne type bøker. En ganske perfekt feriebok når man skal kose seg og slappe av. Det kommer to bøker til, der vi følger andre i Sofias familie. De vil jeg gjerne lese.

 

 

Fra omslaget:Sofia er en storbyjente som stort sett vet hva hun vil med livet sitt. – i hvertfall er det det hun tenker om seg selv. Hun har en kjekk og framgangsrik kjæreste, en godt betalt jobb i finansbransjen og nylig har hun kjøpt et oppussingsobjekt på en fin adresse i Stockholm. Om det ikke hadde vært for at leiligheten måtte pusses opp, de lange jobbkveldene, hennes umulige sjef og skilsmissen til foreldrene, hadde nok alt vært fint.

Etter litt research leier hun oppussingsfirmaet med de beste referansene, men håndverkeren Arvid kommer seint, virker upålitelig og stiller alle slags merkelige spørsmål. Spørsmålene får Sofia til å tenke på andre måter enn før. Når hun sier ja til å gjøre ham en litt uvanlig tjeneste får det uventede konsekvenser.

Dette er en sjarmerende og inspirerende roman som beveger seg mellom Stureplan og snøtunge hytter i Dalarna, mellom fortvilelse og håp om nye begynnelser.

 

Patricia Wilson, En sommer i Hellas. 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er nok i sjangeren jeg liker aller best på ferie, historisk drama. Gleder meg.

Tidligere lest.

Patricia Wilson, Flukten til den greske øya.

Jeg har også Øyas hemmelighet i hylla og jeg skal skaffe meg Kaneltreet når jeg kommer over den.

Patricia Wilson, En sommer i Hellas

youtubeklipp fra Britannic hvis du åpner linken over.

 

Ja, dette er en feriebok for meg, eller egentlig en bok jeg ville kost meg med, uansett hvor jeg var. En roman, inspirert av virkelige hendelser, min favorittsjanger.
Jeg liker godt å finne filmer på YouTube og bilder fra det som skjedde, når jeg leser denne type bøker.
Det enorme sykehusskipet Britannic, som er Titanics søsterskip synker utenfor en øy i Hellas. De mener å ha gått på en mine, men noen har åpnet koøyene, for å få inn luft til lugarene og det gjør at skipet fylles raskt med vann og synker. Vi følger Gertie som verver seg og vil hjelpe skadde soldater. Handlingen på Britannic er bare en liten del av fortellingen.

Spennende og velskrevet bok, med handling fra første verdenskrig 1916 og nåtid oldebarnet Summer, 2019.

 

 

Fra omslaget:

En sommer i Hellas av Patricia Wilson er en fascinerede historisk roman med handling fra første verdenskrig og i dag.

1916
Da første verdenskrig bryter ut, melder den 18 år gamle sykepleieren Gertie seg raskt til tjeneste, og hun fryder seg over å bli sendt til Hellas på det enorme sykehusskipet Britannic, som er Titanics søsterskip. Hun ser for seg måneder med sol, blå himmel og kjekke menn, og går lykkelig om bord. Hun er uforberedt på krigens grusomheter. Skipet setter kursen mot Lemnos, men på veien dit skjer det en katastrofe.

2019
En dag kommer Summer, en ung dyrlege, over noen eiendeler som har tilhørt oldemoren, Gertie. Hun finner en sykepleieruniform fra første verdenskrig, og lydopptak av oldemorens dagbøker. Mens hun lytter til opptakene, forstår hun at oldemoren har tjenestegjort på et sykehusskip under krigen. Hun får høre om oldemorens hemmelige liv og tragedier, og sakte finner hun styrke til å konfrontere sin egen uhyggelige fortid.

 

 

 

Nita Prose, Stuepiken.

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne har jeg sett veldig mange liker godt og har ikke funnet noen som ikke liker den, så da tegnet det til å bli bra.

Nita Prose, Stuepiken

Bra og bra, hva skal man si, når man ikke kan slukke lyset og legge seg til å sove, når tiden er der og man har 90 sider igjen. Jeg måtte bare lese den ut, jeg greide ikke å la være. Dette var så forfriskende annerledes og så gøy.

Det er en krimbok, men ikke intens thriller, mer en ordthriller, for mye dreier seg om at denne stuepiken, ved navn Molly, er litt annerledes enn mange andre. Hun har vansker med å forstå det som er underliggende i samtaler og har en svært dårlig sosial iq. Hun har vansker med å forstå hva folk egentlig mener og tolker det derfor på sin egen måte, noe som gjerne blir helt feil. Dessuten er hun ekstremt naiv. Jeg humret og lo og storkoste meg hele boken igjennom. Den begynner litt forsiktig, så la deg ikke avskrekke av det, for det blir mer spennende etterhvert. Til slutt sitter man egentlig igjen som et spørsmålstegn og lurer på om hun egentlig forstår mer enn hun gir uttrykk for, for hun er ganske så slu også. Morsomt ja. Anbefales varmt både til de som liker krim og de som vanligvis ikke leser krim, for det drapet som foregår, er ikke makabert på noe måte.

 

Fra omslaget:

Stuepiken utforsker hva det betyr å være den samme som alle andre, men likevel helt annerledes. Og den avslører at mysterier kan løses ved å bruke hjertet.

Molly Gray er ikke som alle andre. Hun sliter med sosiale ferdigheter og misforstår ofte andres hensikter. Bestemoren var den som pleide å hjelpe henne med å tolke verden, hun kodet den om til enkle regler som Molly kunne følge.

Etter at bestemoren døde for noen måneder siden, har 25 år gamle Molly selv måttet navigere gjennom livets mange kompleksiteter. Heldigvis har hun den perfekte jobben. Hennes forkjærlighet for struktur og for å rydde og vaske, gjør henne ideell som stuepike. Hun finner stor glede i å iføre seg uniformen hver morgen, holde orden på trallen med minisåper og flasker og sørge for at værelsene på Regency Grand Hotel blir plettfrie.

Men Mollys ryddige liv blir snudd på hodet den dagen hun låser seg inn på suiten til den rike og beryktede Charles Black. Der hersker det et fullstendig kaos, og Mr. Black ligger i sengen – utvilsomt død. Før hun får sukk for seg, har hun selv blitt mistenkt for drapet. Plutselig befinner hun seg i et nett av løgner og bedrag, som hun ikke for sitt bare liv forstår hvordan hun skal komme seg ut av.

Heldigvis for Molly har hun noen på sin side som hjelper henne med å finne spor etter hva som faktisk skjedde med Mr. Black. Men vil de klare å finne den virkelige drapsmannen før det er for sent?

 

Alka Joshi, Hennapiken.

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Hennapiken skal være med på ferie og den blir prioritert, for den har ventet en stund.

Alka Joshi, Hennapiken

Det var nemlig en fantastisk feriebok. Feelgooddrama på sitt beste, etter min smak.

Den unge piken Lakshmi, rømmer fra sin voldelige mann og blir ganske kjent som hennakunstner. Hun får flere og flere celebre kunder, men plutselig dukker en søster opp, som hun ikke visste om. Da starter utfordringene og kanskje blir det ikke så enkelt å bygge seg eget hus og tjene seg rik.
Dette var en slukebok for meg, perfekt for late dager der man bare skal slappe av. Litt romantikk, men bare bittelitt hjerte/smerte. Akkurat passe til meg.

Anbefales varmt til alle som liker historisk feelgooddrama. Fengende fra første til siste side. Også når du er hjemme i godstolen.

 

 

 

fra omslaget:

Sterkt og fengende portrett av en ung kvinnes kamp for å overleve i et samfunn som svinger mellom det tradisjonelle og det moderne. Hennapiken åpner en dør inn til en verden som er både frodig og fascinerende, sterk og grusom.

17 år gamle Lakshmi flykter fra sin voldelige ektemann til det pulserende 1950-tallets Jaipur, Den rosa byen. Med tiden blir hun en etterspurt hennakunstner og vinner fortroligheten til de velstående overklassekvinner. Men selv om hun kjenner til alle deres hemmeligheter, kan hun aldri røpe sine egne …

Lakshmi er kjent både for sine spesielle hennategninger og sine kloke råd, men hun må trå forsiktig, for mange misunner henne posisjonen hun har fått. Stygge rykter kan ødelegge hennes omdømme og levebrød.

Da ektemannen en dag plutselig dukker opp, står alt hun så omhyggelig har klart å bygge opp, i fare for å kollapse …

 

 

 

Marit Reiersgård, Jenta uten hjerte.

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Marit Reiersgård, Stolpesnø

Jeg likte godt bok 1 og gleder meg til nummer to.

Marit Reiersgård, Jenta uten hjerte

Både gubben og jeg er enige om at Reiersgård skriver bra krim. Vi har begge likt de to første. Jenta uten hjerte ble derfor prioritert nå når vi var på ferie. Velskrevet og med jevn spenning og man kan fundere på hvem som er morderen.
Dette er krim jeg vet mange vil like svært godt. Det er ikke makabert og groteskt. Jeg vet mange liker ikke det.

Det er best å lese de kronologisk, for man følger hovedpersonene.

Vi har to bøker igjen i hylla. De døde vet og Paradisbakken. De døde vet, er pocket, så den blir nok med på neste ferietur.

 

 

To mysterier, onde intriger og skjebnesvangre fortielser. Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs – dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 14-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. Men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet. To mysterier, onde intriger og intense følelser i konflikt, en sak der etterforskerne Verner Jacobsen og Bitte Røed vil trenge all sin dristighet og dype innsikt i menneskesinnets irrganger

 

 

Peter May, Kritikeren.

kjøpt selv

 

Jeg var ikke overbegeistret for den første i denne serien, den ble litt forvirrende med en rekke navn og hendelser. Likevel må jeg bare lese det May skriver, for jeg liker godt det meste av det han gir ut. Jeg har bok 3, Blodets bånd, på vent i hylla,

Bok 1:

Peter May, Ualminnelige mennesker

Bok 2:

Peter May, Kritikeren

 

Jeg likte ganske godt Kritikeren. Gubben likte den ikke så godt. Det er nemlig veldig mye om vin og vinproduksjon, som jeg syntes var litt interessant, men som kjedet han. Det var derfor ikke noe topp spenning fra side til side, så du blar heseblesende og ikke noe topp score, fra min side heller, men jeg likte å lese den og er klar for den tredje i Enzo-serien. Verd å lese synes jeg, men greit å ikke ha for store forutsetninger.

 

Andre utgivelser:

Peter May, Jeg svikter deg aldri

Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Lockdown i London

Peter May, Coffin road

Peter May, Lewisbrikkene

Lewismannen, Peter May

 

Den fryktede, amerikanske vinkritikeren Gil Petty blir funnet drept og bundet til et kors på en vingård i Frankrike. Iført en trekantet hatt og den seremonielle kappen brukt av brorskapet Den guddommelige flaskens orden, minner han om et fugleskremsel. Det er ett år siden Petty forsvant under en vinsmaking i Gaillac. Hud og hår er nå rødfarget av druesaft, og mye tyder på at han har blitt konservert i vin. Den tidligere kriminalteknikeren, professor i biologi Enzo Macleod, skal igjen etterforske en av de sju mest kompliserte og uløste mordsakene i Frankrikes historie. Etterforskningen fører Enzo til Gil Pettys mystiske vinanmeldelser. Han oppdager at det bak fransk vinkulturs fredelige fasade finnes et miljø preget av forræderi, dobbeltspill og dødelig rivalisering. Her finnes også en som er villig til å drepe igjen for å forhindre at Enzo løser mordgåten.

 

 

Emilie Schepp, Hvite spor.

kjøpt

 

Emilie Schepp var også med til Gran Canaria i vinter og blir nok med oss på flere turer fremover, ja kanskje helt til Australia i 2024. Jeg har nemlig alle bøkene på vent.

Bok 1:

Emilie Schepp, Merket for livet

Bok 2:

Emilie Schepp, Hvite spor

Dette er en fantastisk spennende serie. Både gubben og jeg er skjønt enige. Det lønner seg å begynne med første boken, for nummer to er egentlig en fortsettelse fra den første. Noe er avsluttende, men så er det noe som er viktig forhåndshistorie, som er enklere å forstå, hvis du har lest første.

Det er også teasere, både i historien og med hovedpersonene, ikke bare de kriminelle, men også med etterforskerne. Jeg liker best når det ikke er så mange teasere, men slik er det her, selvfølgelig for at man skal kjøpe neste bok.

Den aller nyeste kom i høst, Bjørnen sover, bok 7. Det blir en stund før jeg kommer dit, men heldigvis har jeg alle. Schepp blir nok med i kofferten på alle ferieturer fremover, ihvertfall de som er i pocket, siden vi begge synes de er spennende.

Hovedpersonen og etterforskeren Jana Berzelius, er en svært spesiell person, med en svært spesiell bakgrunnshistorie. Det er den historien som går som en rød tråd gjennom

 

 

En iskald vinternatt stopper et ekspresstog på sentralstasjonen i Norrköping. En ung kvinne er funnet død på toget. Fingrene hennes er blodige, og det drypper hvitt skum fra munnen hennes. Men hun var ikke alene. Hun reiste sammen med en venninne, som nå er sporløst forsvunnet.

Advokaten Jana Berzelius blir satt på saken sammen med politiet. Men det går ikke lang tid før etterforskningen blir mer personlig enn hun hadde tenkt seg. Da kriminalbetjent Henrik Levin og hans kollega Mia Bolander kommer over de første sporene, skjønner Jana at mistanken peker mot en mann som hun helst vil glemme – en mann som vet altfor mye om henne. For å beskytte seg selv og sin fortid må hun finne den mistenkte før politiet gjør det.

 

 

Elly Griffiths, Jenta under jorden og Løgnens hus.

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Elly Griffiths, Jenta under jorden og Løgnens hus

Jeg har sett fine omtaler om denne serien av bokelskere som har lest den på engelsk. Nå oversetter Cappelen Damm de til norsk og jeg var veldig spent.

Av og til lurer jeg på hvorfor jeg faller pladask for noen bøker, mens andre er jeg mer lunken til. Jeg kan klage på noe i en bok og elske det samme i en annen. Slik jeg ikke liker for mange detaljer, men likevel elsker Galbraith, som er så innmari detaljert og i tillegg 900 sider, som jeg heller ikke liker. Det er merkelige greier. Noen ganger kan vi ikke sette helt fingeren på hvorfor vi liker så godt en bok og liker ikke en annen, enda de kan være ganske lik.

Rut Galloway ble jeg veldig glad i etter få sider. Hun er en enstøing, ikke helt fornuftig heller innimellom, som vi vil finne ut etterhvert, men jeg trykket henne inn til mitt hjerte, som en god venn. Livredd for at noen skal gjøre henne noe. Katteelsker som meg selv, det er et pluss.

Spennende er det også. Til tider veldig spennende. Stakkars Ruth. Enda godt jeg vet at Griffith har skrevet mange bøker i denne serien. Griffith er et psevdonym. Dominica de Rosa heter hun egentlig.

Hun har utgitt flere serier. Bok 3 og 4 i Gallowayserien vil bli utgitt i Norge på nyåret og jeg gleder meg allerede. Jeg må vel vente til april likevel, til jeg skal ha tema bøker i serier. Jeg er jo litt rar. Kjører tema hver måned. Jeg leser mer når jeg gjør det sånn og mange synes det er kjekt å lese de samle-bloggene, så da blir det sånn.
De utgis i pocket, ca 300 sider, fantastiske feriebøker. Gubben har lest den første og han likte den. Jeg lurte meg til å lese den andre når han dro på jobb igjen, så nå ligger den på hodeputen hans og venter på at han skal komme hjem.

Annerledes plott, med en rettsarkeolog i hovedrollen. Lærerikt også, for hun skriver mye om skikker flere hundre år tilbake.

Politioverbetjent Nelson, er en særing han også. Og mange andre spennende personer får vi møte. Slik det ofte er i engelske krimserier. De er sjelden striglet i dresser alle i de seriene, slik de gjerne er i de amerikanske. Jeg håper inderlig det blir TV-serie av denne krimserien. Jeg ser for meg Vera fra krimserien ved samme navn, bare litt yngre, sammen med Columbo. Ler bare ved tanken. Det hadde vært gøy.

Anbefaler varmt Ruth Galloway. Det er ikke grotesk og makabert beskrevet, men det er bein og knokler. God lesing. Gled deg. En serie å bli glad i.

 

 

fra omslaget:

Da politiet finner menneskerester utenfor King’s Lynn i Norfolk, mistenker man at det er levningene etter Lucy Downey, en jente som ble kidnappet ti år tidligere. Da rettsarkeolog Ruth Galloway undersøker knoklene, viser det seg – til politioverbetjent Harry Nelsons skuffelse – at de mer enn tusen år gamle.

Helt siden Lucy ble kidnappet har Nelson mottatt mystiske brev med referanser til rituelle ofringer. Da enda en jente forsvinner og Nelson mottar et nytt brev, ber han Ruth om hjelp til å tolke brevene. Kan det virkelig være en sammenheng mellom kidnappingen av Lucy for 10 år siden og jenta som er forsvunnet nå?

Snart viser det seg at Ruth er i livsfare fordi hun hjelper politiet, og jakten på kidnapperen blir en kamp mot klokken både for den forsvunne jenta og for Ruth.

Dette er første bok i den spennende serien med arkeolog Ruth Galloway og politioverbetjent Nelson.

 

Elly Griffiths, Løgnens hus

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Løgnens hus er bok nummer to.

Fra omslaget:

Under en utgravning i Norfolk blir det funnet et skjelett i en vegg. Arkeolog Ruth Galloway, som er ekspert på knokler, vurderer at skjelettet muligens er et offer til guden Janus. Under romertiden var det nemlig vanlig å begrave ofrene til denne guden nettopp i vegger og dører. Snart blir Ruth tilkalt til en byggeplass der man har gravd frem et skjelett fra et barn.

Politoverbetjent Harry Nelson, som mer enn gjerne samarbeider med Ruth Galloway, får ansvar for saken. Er det noen sammenheng mellom funnene? Og hvorfor denne koblingen til romersk mytologi?

På toppen av alt er Ruth Galloway blitt gravid, og Harry Nelson er den lykkelige faren. Nelson, som har kone og barn hjemme.

Løgnens hus er andre boken i suksesserien med Ruth Galloway og Harry Nelson.

 

 

Så kommer de som må vente. Noen er flyttet til desember. Noen må vente til neste ferie og for noen er fremtiden uviss. Sånn er det her i lesehuset mitt. håper du fant noe du har lyst til å lese.

 

Emilie Schepp, Skjult Agenda

fått av en venn

 

Bok tre i serien nådde vi ikke å lese denne ferien, skal få bli med på neste. På tide å bestille snart.

 

Fra omslaget:En utspekulert morder passer på å skade ofrene sine når en utvalgt ambulansesykepleier er på vakt. Ambulansesykepleieren Philip får det ene utrykningsoppdraget etter det andre der han kjenner de alvorlig sårede personene. Når ytterligere en person blir funnet svært skadet, begynner sannheten å gå opp for ham. Det virker som om han er fellesnevneren for det hele. Hvordan kan han finne sammenhengen før flere blir drept eller skadet? Når statsadvokat Jana Berzelius kobles på saken sammen med politiet, begynner også hun å ane et ubehagelig mønster. Det som først ser ut til å være en engangshendelse, vokser til noe betydelig større. Hvem står bak de grusomme drapene? Sammen med politiinspektør Henrik Levin og betjent Mia Bolander er Jana fast bestemt på å komme til bunns i den fryktelige saken. Samtidig blir hun oppsøkt av en person fra sin egen fortid, som tvinger henne å gå langt utenfor lovens grenser. Skjult agenda er Emelie Schepps tredje bok om statsadvokat Jana Berzelius.

 

Rosanna Ley, Appelsinlunden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg må snart bestille meg ny ferie, så denne får bli med i kofferten

Fra Hellas til Spania, Feelgood på ferie, avslappende

Rosanna Ley, Hotellet på klippen

Rosanna Ley, De tapte barna

 

 

Fra omslaget:

Holly elsker appelsiner, og hun elsker å lage appelsinmarmelade. Nå har hun endelig sjansen til å bytte ut en stressende jobb i storbyen med en drømmejobb i Dorset. Hun åpner “Bitter appelsin”, en liten butikk som hyller sitrusfrukten som alltid har inspirert henne.

Hollys mor Ella har alltid likt seg i Sevilla. Så hvorfor nøler hun når Holly inviterer henne med på tur for å handle inn produkter til butikken? Hva er hun redd for? Har det noe å gjøre med den gamle oppskriften på spansk appelsinkake som Ella har holdt skjult for familien i alle år?

Sevilla er en by full av sol og appelsiner, men livet der kan også være bittersøtt. Vil kjærligheten overleve appelsinlundens mange hemmeligheter?

 

Kristin Hannah, De hjemvendte

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Flyttet til desember, håper jeg når å lese den da

Jeg leser alt jeg kommer over av Hannah, kun en som har falt igjen her, de andre har vært utrolig bra.

 

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, For alle vinder

Kristin Hannah, Sommernatten

Kristin Hannah, Vinterhagen

 

 

Fra omslaget:

De hjemvendte av Kristin Hannah gir et dypt og realistisk innblikk i hvordan et militært yrke påvirker en familie og et ekteskap.

Alle ekteskap har et bristepunkt. Alle familier har sine sår. All krig har en pris …

I likhet med mange ektepar har Michael og Jolene Zarkades en slitsom hverdag med barn, karriere, regninger og oppgaver … og det mens deres tolvårige ekteskap er i ferd med å gå i oppløsning.
Da Jolene attpåtil blir sendt ut i militært oppdrag og etterlater forsvarsadvokaten Michael hjemme, helt uten erfaring i å ta seg av de to døtrene, går det fra vondt til verre. Som mor er det tøft for Jolene å reise fra familien, men som soldat styres hun av plikten. I brevene hun sender hjem, later hun som at alt er i orden, for å skjerme familien. Krigen kommer til å endre Jolene mer enn noen av dem kunne se for seg, og da tragedien inntreffer, må Michael kjempe sitt livs kamp for familien sin …

 

 

 

Jan Mehlum, Kalde hender

Fått av venn.

 

Jeg har så vidt begynt på serien til Jan Mehlum og tar derfor med to av de i kofferten.

Bøker lest juli, 2020, 10 bøker

 

 

En 15 år gammel skinhead oppsøker tønsberg-advokaten Svend Foyn, men forsvinner ut av kontoret uten å ha sagt et ord. Noen timer senere blir gutten – Elvis Kristiansen – funnet død, overkjørt av toget. Foyn klarer ikke å slå seg til ro med at det var et uhell. Hva var det gutten ville ham? Jo mer Foyn undersøker i Elvis’ historie, dess mer innfløkt virker saken. Her er tråder til hendelser i fortiden så vel som til organisert kriminalitet og overgrep mot barn. KALDE HENDER er en frittstående fortelling og den andre boken i serien om Svend Foyn. Boken fikk Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 1998. “Det er så man kjenner kruttrøken rive i nesen” Aftenposten

 

Jan Mehlum, Det annet kinn

Fått av en venn

Bok 3

 

 

Fra omslaget:Anna Löwe var en gang Svend Foyns store lidenskap. Nå er hennes mann, overlegen Sten Löwe, sporløst forsvunnet. Politiet har henlagt saken, og hun oppsøker sin gamlekjæreste og ber ham forsøke å finne ut hva som kan ha skjedd. Det viser seg snart at Löwe ikke er den eneste personen i området som er blitt borte på uforklarlig vis i løpet av de siste årene. Og flere forsvinninger følger. “En fullblods kriminalroman” Aftenposten “Jan Mehlum er så desidert et friskt og elegant tilskudd i den norske krimfloraen” Dagsavisen DET ANNET KINN er en frittståede fortelling og den tredje boken i serien om Svend Foyn fra Rivertonprisvinner Jan Mehlum.

 

Anette Hemming, Kartografen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Kartografen ser spennende ut og jeg gleder meg.

Anette Hemming (f. 1990) er fra Bærum. Hun har studert ved Handelshøyskolen BI og jobber med web og digital markedsføring. Kartografen er hennes debut som forfatter.

 

Fra omslaget

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken.

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor.

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

 

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette er nok ikke en koselig feriebok, så denne vil jeg lese før jeg drar på tur. Ikke noe kos på solsengen, kan jeg tenke meg, men en bok jeg likevel ser frem til å lese, da jeg liker historiske bøker.

 

 

 

 

Fra omslaget:Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».
Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943. 

 

Lucy Diamond, Midnattsløfte

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Lucy Diamond fikk jeg møte når jeg var på Afternoon Tea i Aschehoughagen nå i høst

Afternoontea i Aschehougvillaen

Jeg har lest noen av henne før:

Lucy Diamond, En italiensk affære

Lucy Diamond, Strandkafeen

Lucy Diamond, Julekort fra strandkafeen

 

Dette er lette underholdningsbøker, avslappende i ferien eller når du vil bare kose deg. Jeg leste Julekort fra strandkafeen i oktober, så nå må denne vente litt.

 

 

Fra omslaget:

Det er nyttårsaften og Gemma og Spencer har invitert til fest. Musikk, mat og sjampanje – og huset fullt av venner. Hjemmeværende Gemma skammer seg over å «bare» være mamma – men denne kvelden vil hun bare nyte. Blant gjestene er Caitlin som nettopp har mistet moren sin og slått opp med den utro kjæresten, og Saffron som jobber som PR-agent i London, men som har rømt byen for å fordøye noen høyst uventede nyheter.

Gemma, Caitlin og Saffron finner hverandre over rause drinker og nyttårsforsetter mens de knekker lykkekaker. Vennskapet som oppstår, er umiddelbart og det nye året lover godt.

Det varer ikke lenge. Før januar er over har livet floket seg enda mer til for alle tre. Kan vennskapet styrke og inspirere dem til å komme videre?

 

Bonnie Garmus, Leksjoner i god kjemi

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Flyttet til desember

Dette er en av de romanene, som blir spådd til en av høstens store. Jeg er bestandig skeptisk når en bok blir oppropt til storsuksess, men jeg så nettopp en omtale fra ei som ikke liker, for “lette” underholdningsbøker og hun sa hun ble sjarmert og likte den godt. Den skal derfor leses i oktober eller november. Den lå i oktoberstabel men ble skubbet bort av julebøkene, så nå må jeg få lest den i november, jeg er jo nysgjerrig.

 

 

Elizabeth Zott er ingen gjennomsnittlig kvinne. Faktisk ville hun ha vært den første til å poengtere at det ikke finnes noe slikt som en gjennomsnittlig kvinne. Men dettte er 1960-tallet, og forskningsmiljøet rundt Elizabeth ligger ikke akkurat i front når det kommer til likestilling. Seksuell trakassering er regelen mer enn unntaket, og når Elizabeth forsvarer seg, får det store konsekvenser for karrieren hennes.

I stedet for å si opp jobben fordyper Elizabeth seg stadig mer i sitt forskningsprosjekt, og ignorerer kollegaene sine etter beste evne. Mye forandrer seg når hun treffer Calvin, som er en klassisk vitenskapsnerd: kunnskapsrik, klønete, snill og påståelig. Mellom Calvin og Elizabeth oppstår den type kjemi som gjør at alle andre blir småkvalme av misunnelse.

Men livet gjør sine krumspring, og tre år senere er Elizabeth ugift alenemor og – snodig nok – stjerne i et populært kokkeprogram på TV. Hennes unike tilnærming til matlaging («Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid») viser seg å bli revolusjonerende for kvinner over hele Amerika. For ikke bare lærer hun amerikanske kvinner å lage mat. Hun lærer dem også grunnleggende kjemi og hvordan de kan endre sine liv. Hun lærer dem at kvinnens rette plass ikke nødvendigvis er på kjøkkenet, men ute i verden.

 

Libby Page, Tilbake på øya

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Libby Page, derimot er ferielektyre. Jeg har lest en av henne før.

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

I tillegg har jeg en stående i hylla på vent

 

 

Fra omslaget:Lorna elsker tenåringsdatteren Ella over alt på jord, og den verden de to har skapt sammen, er alt hun behøver. Etter nesten tjue år i London reiser hun og datteren tilbake til The Isle of Kip, en øy helt ytterst i det skotske havgapet. Stedet der hun vokste opp, men som hun ikke har sett på tjue år.

Alice elsker samholdet på Kip, yogatimene som samler kvinnene på øya, det sterke fellesskapet i et røft landskap der alle er avhengige av hverandre. Men skolen står i fare for å måtte legge ned, og det truer hele øysamfunnet. Når Lorna vender tilbake, håper Alice på en ny begynnelse for øya og beboerne. Selv om det betyr at en dør inn til fortiden må åpnes på ny.

 

Roy Jacobsen, De uverdige

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne kom ikke med som planlagt i oktober, men jeg har den uinnbundet som leseeksemplar så da får den bli med igjen her.

 

 

Fra omslaget:I Roy Jacobsens roman De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke. De uverdige er både brutal og underholdende, en klok perle av en fortelling, skrevet av en forfatter på hjemmebane.

 

 

 

 

Knut Faldbakken, Natthagen 

kjøpt

 

Denne har ventet så lenge i hylla at jeg tror den var lei av å stå der.

Jeg har lest flere av Faldbakken, men slett ikke alle og det er noen år siden, så jeg husker ikke. Denne var også med på ferie i sommer og da jeg er redd det blir litt for få krimbøker, lurer vi denne med i kofferten. Vi skal nemlig på tur nesten en uke i Norge også før vi drar til Miami. Tenk så forferderlig hvis det skulle bli for få bøker med. Hutttetu.

 

 

Daniel Joner vender tilbake til Hamar for å selge dødsboet etter moren. Etter et tretten år langt fengselsopphold har han avskåret all kontakt med hjembyen. Han ønsker å gjøre visitten kort, kun ordne det praktiske etter dødsfallet og så forlate byen. Noe tvinger ham likevel til å bli, fortidens skygger tar tak i ham og holder ham tilbake.

Lettvint mistanke
På en joggetur ved Furuberget, et idyllisk friluftsområde ved Mjøsas bredd, kjenner Daniel at undertrykte lidenskaper fremdeles lokker: 12–13 år gamle jenter som soler seg, fniser og ler innbydende mot de større guttene. Samtidig frykter han øyeblikket da noen skal kjenne ham igjen og huske den opprivende saken han ble dømt for. Han har sittet inne i tretten år, men nekter fortsatt all skyld. I alle fall for det han ble dømt for. Den første som kjenner Daniel igjen er hans energiske ekskone Greta. Stemningen dem imellom er glitrende beskrevet – man kan vel knapt forestille seg noe mer ubekvemt enn et møte mellom en dømt overgriper og hans fraskilte kone.

Deja vu
Når en ung jente blir funnet død, blir Daniel den opplagte mistenkte. Men er han skyldig? Og var han det den gangen for flere år siden? Ingenting er avklart eller innlysende i hendene på en så rutinert forteller som Faldbakken. Etterforsker Jonfinn Valmann møter atskillig motvilje på politikammeret da han sammenbitt fortsetter å etterforske andre spor, lenge etter at alle har slått seg til ro med at det er den kjente pedofile som er gjerningsmannen. At han selv har sett gjerningsmannen like ved jentene på et svært aktuelt tidspunkt, har han ikke nevnt for noen. Han aner at det finnes en annen løsning, skjult under det tilsynelatende opplagte.

Ungdommens uskyld
13 år gamle Hanna Dahl skulle ha vært på stranda med venninnene Anniken og Mildred hele dagen. Der spiller de ut hele registeret av sin rudimentære, nyvunne kvinnelighet, de ler og flørter, og gjør avtaler med eldre gutter. Men ifølge venninnene dukket Hanna aldri opp, og foreldrene meldte henne savnet da hun ikke kom hjem etter trening. Foreldrene befinner seg naturlig nok i fritt fall. Valmann synes det er noe som skurrer i forholdet mellom jentene. Han begynner å ane at det ikke er et spørsmål om hvorvidt jentene holder noe tilbake, men at det snarere handler om hvor mye de juger. Og vet de noe som kan knyttes til gjerningmannen?

«Skikkelig god»
Knut Faldbakken har gjennom hele sitt forfatterskap vært opptatt av menneskenes mørke sider. I Natthagen utforsker han de mest skremmende krokene med stor innsikt og uhyggelig dristighet. Faldbakken gir et nyansert portrett av en mann som trekkes mot jenter som er altfor unge, en dømt pedofil, en mann som fortjener samfunnets forakt og hat. Men Faldbakken portretterer ham på en måte som framstiller også en utstøtt som Daniel Joner som et komplekst menneske, ikke som et overflatisk skremmebilde. Det dreier seg om skyld og soning, om relasjoner så tette og om lyster så sterke at det bare er en forfatter av Faldbakkens kaliber som kan skrive om dette på en troverdig måte, uten at det bikker over i det spekulative. Natthagen er, som en anmelder skrev, rett og slett «skikkelig god.»

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg