Maja Lunde, Przewalskis hest

Maja Lunde, Przewalskis hest

Reklame: Leseeksemplar fra Aschehoug.

Jeg har lest de to forrige bøkene i Maja Lundes klimakvartett, Bienes historie og Blå.

Det er ingen tvil om at Lunde er en flink forfatter. Hun bringer også noe nytt inn i disse bøkene hennes som favner fortid og fremtid.

Przewalskis hest, handler om urhester. Første historie er fra slutten av 1800 tallet, den neste er fra 1992 før vi så hopper inn i 2064.

ps uttales pre skje walskis hest

Bienes historie likte jeg godt. Jeg var ikke så begeistret for Blå, da jeg syntes det var en del lettvinte løsninger der. Jeg liker litt at ting skal være logisk og jeg følte det manglet noen tråder der.

Slik er det også med denne. Jeg er ikke så glad i disse dommedagsprofetiene at alt liksom skal gå til helvete i fremtiden. Hvorfor kan vi ikke ha bøker der de forteller om hvordan vi har løst miljø og klimautfordringer, istedetfor at alt skal være så dystert.

Men når det er sagt, så er boken bra skrevet og jeg er interessert nok til å lese den ganske så raskt, så hun får meg til å være nysgjerrig og hun får meg til å tenke og jeg liker dette med at hun bringer inn noe nytt og annerledes.

Så ja, jeg anbefaler alle leseglade til å lese alle tre bøkene til Maja Lunde.

Selv skal jeg nå ta fatt på Snøsøsteren som var den store salgssukseen før jul i fjor. Bokhandlerne gikk tom og de greide nesten ikke å trykke opp nytt, så jeg gleder meg til å kose meg med den nå i mørke november.

Vakkert er også omslagsbildet, tatt av Maja Lunde og boken er også fin,for de som er opptatt av det.

 

Bienes historie. Maja Lunde

Blå, Maja Lunde

 

 

St Petersburg 1881: Et skjelett av en nylig drept villhest bringes hele veien fra Mongolia til zoologen Mikhail. Han har aldri tidligere sett noe lignende. Skjelettet må stamme fra selve urhesten, som alle har trodd var utryddet. Mikhail begynner å planlegge en storstilt ekspedisjon til de mongolske steppene. Planen virker umulig, helt til eventyreren Wolff en dag står på døren. Mikhail tvinges til å forlate alt som er trygt, også det trygge i ham selv.
Mongolia, 1992: Veterinæren Karin har i mange år arbeidet for å tilbakeføre den utryddede Przewalski-hesten fra Europa til Mongolia. Nå er hun endelig nær ved å lykkes. Hun reiser til naturområdet Hustai med sønnen Mathias, som trenger å komme seg vekk fra Berlin. Siden barndommen ved Görings Carinhall, der villhestene levde i fangenskap, har disse hestene betydd noe spesielt for Karin. Men det har hatt sin pris, både den gangen og nå.
Norge, 2064: Eva tviholder på gården sin i et Europa som er i oppløsning. De fleste rundt henne har for lengst forlatt sine hjem og tenåringsdatteren Isa vil at også de skal flykte. Strømmen forsvinner, maten minker. Det er bare et spørsmål om tid før de ikke lenger vil klarer seg. Men Eva vil ikke dra, villhoppa i innhegningen venter et føll, og en dag dukker det en ukjent kvinne opp som trenger et sted å være: Louise.
Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve?

Sagt om Przewalskis hest

«Hennes beste klimaroman. Maja Lunde har med «Przewalskis hest» skrevet sin beste bok om klima og miljø. Men den som forventer seg tydelig og direkte tale, må bare pusse brillene og bli med på ferden.» Guri Hjeltnes, VG

«Maja Lunde har finslipt suksessoppskriften i sin nye klimaroman … Przewalskis hest er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå, men det er nok også den mest håpefulle.» Marie Kleve, Dagbladet

«Hennes beste hittil» Marta Norheim, NRK

«Man må bare la seg imponere over Lundes evne til å lage overraskende plott.» Henning Howlid Wærp, Aftenposten

«Teksten dirrer av livsglede, språket er lekent og rikt.» May Grethe Lerum, Bok365

 

Reklame: Leseeksemplar fra Kagge forlag

Dette må være en nydelig julegave til alle barn (og voksne også)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg