Bøker lest august, 2021, 12 bøker lest, av de 4 krim

 

 

Da er august over

Disse månedene går raskt.

Det er rart dette med tiden, det er som om den går raskere enn før

Tema for august var ikke så enkelt.

Det er mest nytt og noe gammelt.

Det er debutanter og mer erfarne forfattere.

Det er romaner, biografi, krim, feelgood.

Noen forfattere er ny for meg, andre er kjente.

Til og med et par ganske så ukjente forlag, ihvertfall for meg.

Det er med andre ord, lett blanding av leseeksemplarer.

Som vanlig var jeg ambisiøs når måneden startet.

Jeg elsker å se stabelen vente på meg.

I vår så leste jeg flere enn jeg hadde stablet opp.

Jeg leser nemlig mer når jeg er hjemme alene.

I sommer derimot har jeg  ikke lest en brøkdel av det jeg trodde jeg skulle lese.

Så nå har de uleste fått nye stabler.

De er flyttet litt hit og dit.

Det er noen av de som har surmulet litt, men jeg har forklart de situasjonen og da fant de seg i det.

Verst var det selvsagt for de som ble flyttet helt til januar.

Jeg lovte de at de da skulle få ligge helt på toppen av stabelen og da ble de fornøyd

Ja for jeg skjønner jo at det er litt tungt å ligge på vent med mange oppå seg og når det så letter litt og noen forsvinner og de venter på tur, ja da blir de plukket ut og lagt i en ny stabel.

Alle skjønner jo at man kan bli litt nedstemt da.

Men nå er det ro i rekkene igjen.

 

 

Jeg skulle en tur til Halden i august. Kanskje fikk jeg lest denne e-boken da. Nei, da jeg leste 4 sider. Den er flyttet til oktober foreløpig. Da skal vi igjen på,en liten rundreise, så håper å få lest litt i bilen. Men jeg må ta bilder også. Fotografere utsikt og lese samtidig, nei det er vanskelig.

I oktober tar vi turen til Osterøy, utenfor Bergen

Stakkars personlige trener/tjener. Nå blir han dratt inn i det kriminelle. Til og med på et slott.

 

Trude Teige, Mormor danset i regnet

Leseeksemplar E-bok Aschehoug

 

Denne har jeg hatt på e-bok en stund, men det har vært lite bilturer og det er når vi kjører, jeg leser e-bok, eller rettere sagt når gubben kjører. 7 timer i bil, da leser jeg. Merkelig dette men når jeg leser papirbok i bilen blir jeg lettere uvel, men e-bok går fint. Hvis jeg ikke er trøtt om morgenen eller sulten. Forunderlige greier, for ellers krever det mer konsentrasjon når jeg leser e-bok enn papir, derfor foretrekker jeg papir. Leser jeg elektronisk, må jeg lese ord for ord men i papir, ser jeg på et vis ordene som bilder, derfor leser jeg mye raskere. Dessuten liker jeg følelsen papirboken gir meg.

 

 

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

“Mormor danset i regnet” handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet, men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft.

Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

 

Myriam Bjerkli, Engelens fall

Leseeksemplar fra Strawberry publishing

 

Bjerkli skriver gode krimbøker og jeg gledet meg til den fjerde i serien, som jeg så fikk gode kritikker. De kan leses frittstående. Temaet Bjerkli er opptatt av, er overgrep mot kvinner og barn.

 

Lille linerle er kanskje den som har grepet meg mest i hjertet av de fire jeg har lest.

De tre første, hører litt sammen, men er likevel helt greit å lese de frittstående.

Lille Linerle, Myriam H. Bjerkli

Myriam Bjerkli, Stella Polaris

Myriam H. Bjerkli, Djevelens yngel

 

For mer fyldig omtale, se linken under:

Myriam Bjerkli, Engelens fall

Det som slår meg mest når jeg leser Bjerklis bøker er at de er svært viktige.

Ja, det er solid, god og gripende krim. De er ikke så  intenst spennende at du holder pusten og med makabre utbroderinger med blod og gørr, så du fryser nedover ryggen og nesten ikke orker å lese de av den grunn.

De er noe mye mer viktig enn det. De tar opp et viktig tema, nemlig seksuelle overgrep mot både barn og voksne.

 

 

 


Vibeke Olden har aldri vært redd for mørket. Ikke før nå. Det var for et halvt år siden de underlige tingene begynte å skje. De tause telefonene fra ukjent nummer. Bilen, som det stadig er noe i veien med. Parfymen, som bare ble borte. Vibeke frykter at hun er i ferd med å bli like gal som moren sin. Eller er det virkelig noe som truer henne? 17 år gamle Angela fra Sandefjord er alene i verden. Hun lever som stripper og prostituert, men er sakte i ferd med å reise seg. Så en dag blir hun borte. Politiførstebetjent Håkon Haakonsen mottar meldingen om at Angela er savnet. Han tar den på alvor fra første stund. I jakten på Angela og på hva som har skjedd med henne, skal han bli stilt overfor en umenneskelighet han ikke trodde var mulig.

 

Ellen Vahr, Bakeriet i Brooklyn

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Bakeriet i Brooklyn er bok to i en trilogi. Den første heter Miss Marie.

Ellen Vahr, Miss Marie

Miss Marie har nå skiftet tittel til Reisen til Idle Hour

Handlingen er inspirert av historien til forfatterens tippoldemor.

Jeg liker godt bøkene til Vahr og gleder meg til fortsettelsen av historien til Thea.

Andre utgivelser

Ellen Vahr, Gaven

Ellen Vahr, Våg livet

 

Jeg koste med med å følge Thea denne gangen også. Dette er avslappende underholdningsbøker.

Jeg er jo litt romantikkallergisk så kunne for meg vært litt mindre frem og tilbake på den fronten og litt mer bakeri og kvinnerettsforkjempere, men det er jo en personlig agenda. Jeg vet at veldig mange elsker kjærlighetsromaner.

Jeg synes Ellen Vahr skriver mye bedre bøker enn foreksempel Montefiore og Jio, så har du ikke fått øynene opp før disse bøkene, har du noe bra i vente.

Selv må jeg tålmodig vente på neste bok om Thea og da ser det ut som om vi går inn i en spennende tid historisk.

 

 

 

Thea har forlatt familien sin i Kristiania for å arbeide for den rike og mektige Vanderbilt-familien i Amerika. Drømmen er å tjene så mye penger at hun en dag kan reise hjem og kjøpe tilbake familiebakeriet. Så dukker Amanda opp, den livsglade jenta hun delte lugar med på overfarten. Amandas møte med Amerika har vært langt mer brutalt enn Theas, og hun trenger Theas hjelp. Amerika er drømmenes sted, de satser alt og åpner et bakeri i Brooklyn, men Amanda har sine egne planer, og snart befinner Thea seg i en umulig situasjon som tvinger henne til å se seg selv på en helt ny måte.

Bakeriet i Brooklyn er et fengslende møte med rikdom for 100 år siden, og jazzen som fyller New Yorks dansesaler. Det er en varm roman om baking, vennskap og kjærlighet, men først og fremst er det en fortelling om å finne sin egen vei og bli fri.

 

Ellen Vahr (f. 1963) har bakgrunn som profesjonell coach og har gitt ut bøkene “Drømmekraft” (Gyldendal 2011) og “Våg livet” (Gyldendal 2013). I 2016 ble hun nominert til Bokhandlerprisen for debutromanen “Gaven”, fortellingen om Anne Brannfjell, en av landets mest kjente kloke koner, og forfatterens tipptippoldemor.

 

J.R.Henrixen, De udugelige

Leseeksemplar Liv forlag, men bøkene er sendt meg av forfatteren.

Jan-Robert Henriksen er utdannet politi, men mange, deriblant meg selv, kjenner han fra hans mange opptredener som buktaler. Han har reist land og strand rundt med dukkene sine og underholdt. Han har skrevet tre krimbøker, der De udugelige er den første i serien.

Jeg er en boksluker, det vil si jeg leser ganske raskt, men samtidig har jeg ikke topp konsentrasjon. Det gjorde at De udugelige, ble litt vanskelig for meg, for det var utrolig mange navn å holde styr på. Det er en liste bak i boken, der alle er nevnt og ikke bare har de eget navn, men de har også mange av dem, kallenavn, så i mitt hode, gikk det trill rundt.

Men når det er sagt så er det en bra krimbok. Jeg har fått en til av forfatteren, Stålrosen, så jeg skal lese den på nyåret, når jeg har tema Norske forfattere. Liker du etterforskingskrim, kan dette være boken for deg.

 

 

 

En serbisk krigsfange som soner i Norge står sentralt og det åpenbare gir politiet tunnelsyn. For noen blir det jakt, for andre en kamp for å være profesjonelle, for de falske – et utstillingsvindu. Dagens politi står overfor grenseløs kriminalitet. Dette er en historie som tar for seg slik faenskap, samtidig som den speiler det mangfold som finnes i politi-kulturen. Den forteller om de ambisjonsrike, de utladete, de lojale, dilettanter, flinkiser, resignerte, men også vanlig politi med sterk etisk forankring og kjærlighet til mennesker. Romanen forener varm humor og den tradisjonelle krimsjangeren med autentisk politiarbeid. Henriksen maler ikke ut vold, men gir det vonde et sant ansikt. Dette er fiksjon med utgangspunkt i virkelige mennesker, de som kanskje handler i samme matbutikk som deg.

 

Elisabeth Åsbrink, Forlattheten
Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Forlattheten var juni-boken i Aschehougs leseutfordring første halvår i år. I og med at jeg har temabasert lesing, ble denne utsatt til august. Jeg synes det er spennende å være med på disse leseutfordringene for ofte blir jeg da utfordret med leseopplevelser jeg selv ikke ville valgt. Alt faller ikke like mye i smak selvfølgelig.

Januar:

Kiley Reid, Litt av en tid 

Februar:

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

Mars

Den ble ikke lest, men presentert

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Guds beste barn.

Skal leses, har begynt og tror den er bra, ble bare litt trist av den så jeg måtte ha pause..

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Nino Haratischwili,   Det åttende livet

 

Forlattheten var en flott leseopplevelse. Vakkert skrevet. Fra første halvdel, kunne jeg gitt dere det ene vakre sitatet etter det andre.

Da fortelles historien til bestemor og oppveksten til mor.

Siste del er tredje generasjon, K,(Katherine eller Krigeren), som går i fotsporene til sin morfar, Vidal.

Utrolig bra skrevet er denne romanen og en jeg nok kommer til å huske. Anbefales varmt til de som er glad i gode, solide og velskrevne romaner.

omtale:

Elisabeth Åsbrink, Forlattheten

 


Forlattheten er en slektsroman som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familiehistorie. Den følger tre kvinner i tre generasjoner, på tre steder: Rita, Sally og K, i London, Sverige og Thessaloniki.
Jeg-fortelleren vil en gang for alle sette navn på skyggen som har fulgt henne gjennom livet, og ved å skildre de tre kvinnene oppdager hun hemmeligheter, løgner og tabuer som går fra én generasjon til den neste.
Romanen er en fengslende beretning om kjærlighet og emigrasjon, og dessuten en utforskning av hvorfor vi trenger å både huske og glemme, og å fortelle historier, for å kunne leve.

 

Erling Gangsøy Greftegreff, Rovdyr

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Jeg har lest de to første bøkene til Greftegreff og likt de utrolig godt. Jeg gledet meg derfor veldig til bok nummer tre.

Og det er ingen tvil om at Greftegreff har klart det på nytt. En velskrevet, fengende krim med et annerledes plott.

Men vil du ha god krim uten at det er makabert og blodig, får du en virkelig bra en hvis du leser bøkene til Erling Greftegreff.

 

Erling Greftegreff, Trekkfuglene

Erling Greftegreff, Liten jente forsvunnet

Erling Gangsøy Greftegreff, Rovdyr

 

 

Levningene etter et menneske blir funnet under gravearbeid i en avsidesliggende elvedal. Identifiseringen viser at de tilhørte en lokal direktør som forsvant sporløst femti år tidligere. En sedat og rolig etterforskning blir igangsatt. Saken er gammel, og sporene fraværende. Etter en tid blir den lagt til side.

I Hønefoss fortsetter alt som vanlig, inntil en enslig, eldre kvinne blir funnet drept. Det er få spor, men ett av dem snur alt på hodet. Plutselig virvles etterforskerne inn i en internasjonal etterforskning, på jakt etter et menneske med helt spesielle egenskaper. Et rovdyr. Men hvorfor dukket det opp nå? I lille Hønefoss?

 

Benedict Wells, Hard land

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

Det begynner å bli mange forfattere å følge etterhvert, Wells er en av de. Jeg har likt svært godt de to første.

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Benedict Wells, Ut av ensomheten

 

Jeg liker denne forfatteren bedre og bedre. Han skriver på en måte som griper meg. Det føles ekte.

Benedict Wells er en forfatter jeg definitivt vil fortsette å følge.  Hard land er en ny god roman av Wells. Om en sårbar tenåring som sliter med å finne sin plass og i tillegg har en alvorlig syk mor.

Det falt noen tårer underveis.

Jeg vet ikke om alle vil like Wells romaner. Noen kan muligens finne de kjedelig. Hvis du søker lettlest feelgood, så er ikke dette tingen kanskje. Den er ikke tung å lese og den er velskrevet, men det er heller ikke actionfylt. Det handler om mennesker og hvordan vi alle preges av det vi opplever og at det er ikke så enkelt å finne seg selv og riktig vei å gå når vi føler oss alene og grunnmurene rakner rundt oss.

Jeg likte den svært godt. Kanskje hans beste til nå.

 

Missouri, 1985: Femten år gamle Sam skaffer seg sommerjobb i en gammel kino for å komme seg bort fra problemene hjemme. I løpet av en magisk sommer blir alt snudd på hodet. Han får seg venner, blir forelsket og oppdager hjemstedets hemmeligheter. For første gang i livet er han ikke en ubetydelig outsider. Helt til noe skjer som tvinger ham til å bli voksen.  

Hard Land er en hyllest til åttitallets oppvekstfilmer som The Breakfast Club og Stand By Me – en fortelling om en sommer som aldri vil bli glemt.   

Benedict Wells debuterte med romanen Becks siste sommer som tjuefireåring i 2008 (norsk utgave, Forlaget Press, 2020). Hans internasjonale gjennombrudd kom med Ut av ensomheten i 2016 som lå på Spiegels bestselgerliste i over åtti uker. Wells´ bøker er oversatt til 38 språk og høsten 2020 mottok han «Golden Diogenes Owl» for å ha solgt over en million bøker på tysk. 

Hard Land gikk rett inn på førsteplass på Spiegels bestselgerliste etter lansering våren 2021.

 

Camilla Grebe ble flyttet til oktober og hun er blitt lovt en god plassering i den stabelen. Ja nå har jeg selvfølgelig ikke snakket med forfatteren. Ingen pålegger meg å lese en bok. Men jeg snakker med bøkene mine. Og de svarer jo og hun var enig om at hun kunne flytte et par måneder frem, men da måtte jeg love å lese både denne og den hun har skrevet sammen med søsteren, Åsa Träff, Ild og dype vann. Det kunne jeg ikke love henne, da det allerede begynner å bli fullt i den stabelen, men hun kan få være med men jeg kan ikke gi noen garantier for at den blir lest. Det kan bli snakk om videre flytting. Men som jeg sa til henne så er den ihvertfall ute av hylla. Det er jo første steg. Står den i hylla er den ikke med i betraktningen, så det er håp.

 

Camilla Grebe, Alle lyver

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest de tre første Siri Bergman bøkene  og de tre siste Grebe har gitt ut på alene.

Bøker lest januar og februar 2016

Camilla Grebe, Skyggejegeren

Camilla Grebe, Dvalen

Camilla Grebe, Husdyret

 

 


Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og – som oftest – bonusdatteren Yasmin. Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen. 

Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I alle fall ikke mannen hun elsker og kjenner så godt?

Alle lyver handler om den fine linjen mellom løgn og sannhet som vi stadig balanserer på. En besettende kriminalroman og en skildring av en familie i fritt fall.

 

Hunter Biden, Alt det vakre

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Rus kan ramme enhver familie, også en velutdannet, rik og på alle måter suksessfylt presidentsønn. Litt politikk er det. Han har et behov for å forsvare seg mot alle beskyldninger, men mest av alt bretter han ut rusavhengigheten. Det er jo en biografi så han forteller også mye fra oppveksten. Han var bare tre år når moren og søsteren ble drept i en bilulykke. Når så broren dør av kreft, tipper det over helt. Han mister fotfestet. Etter flere perioder med rus før, var veien tilbake kort.

Han rømmer fra jobb og familie, leier seg hotellrom og bare ruser seg uten tanke for noe annet. Vokst opp i en familie fylt av kjærlighet betyr ingenting når avhengigheten suger det til seg.

Sterk historie.  Alle kan falle, uansett bakgrunn

 

 

 

Jeg kommer fra en familie som er blitt sammensveiset av tragedier og knyttet til hverandre med en særegen, usvikelig kjærlighet.» skriver Hunter Biden i sin dypt rørende selvbiografi, som på engelsk har tittelen Beautiful Things. I boken forteller han en oppsiktsvekkende historie om avhengighet, tap og selvopprettholdelse.

Alt det vakre viser usminket hvordan Hunter Biden i årene etter broren Beaus død henfalt til stoffmisbruk, og gir et smertefullt innblikk i hans lange og tunge vei til rusfrihet. Det er en bok om en helt spesiell familie, med en helt spesiell historie. Det er også en fortelling om Joe, en helt spesiell far, som etter kona og datterens brå og tragiske død, måtte kombinere livet som nyvalgt senator med en tilværelse som alenefar for to små gutter.

At den samme faren skulle ende opp som USAs 46. president gjør Alt det vakre til en desto mer bemerkelsesverdig bok. Sjelden har en sittende president og hans familie blitt skildret så hudløst og kjærlig fra innsiden.

 

Tina Frennstedt, Nedtelling 

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Jeg greier ikke helt å sette fingeren på hva det er som gjør at jeg liker Tina Frennstedts bøker. Dette er den andre i cold case serien hennes.  Det kunne kanskje vært bitte litt privat drama, og litt mindre om tobarnsmoren, men utenom det er jeg veldig fornøyd.

I likhet med Savnet av Vibecke Groth, er dette rolige krimbøker. Det er ikke heseblesende bloddryppende action fra første til siste side, men solid, god krim, med litt ekstra spenning på slutten.

Jeg liker thrillere også, men jeg koser meg mer med etterforskingskrim. Da kan jeg være med og gruble litt selv også på hvordan ting henger sammen.

Bok 1:

Tina Frennstedt, Forsvunnet

 

 

 


Andre bok i svensk bestselgerserie, fra forfatteren som vant Årets deckardebut Crimetime Award i 2019. En kontroversiell kvinnelig kunstner blir funnet drept ved Stenshuvud fyr. I tilknytning til liket oppdager man en type leirjord som viser seg å være identisk med den man fant på et drapssted utenfor Ystad for 15 år siden, da en ung musiker ble funnet død. Da kriminalinspektør Tess Hjalmarsson sammen med kollegaen Marie Erling, undersøker saken, finner de ingen åpenbare koblinger mellom ofrene. Men nyheten igangsetter en kjede av dramatiske hendelser på Österlen. Samtidig begynner en tobarnsmor å mistenke at ektemannen hennes ikke er den hun trodde han var. Nedtelling er andre bok i Frennstedts bestselgende Cold Case-serie. Serien er inspirert av virkelige hendelser som har utspilt seg i Malmø og på Österlen. «Smart krim uten stereotypier (…) Tempo og spenning fra første side.» Aftonbladet Söndag

 

 

Berit Rødstøl, Etter punktum 

Leseeksemplar fra Samlaget.

 

Rødstøl er født i nabobygda til der jeg er født, midt opp i fagre Romsdalen. Jeg har ikke lest noe av henne før så jeg håpte jeg ville like denne romanen.

Det gjorde jeg absolutt.  Jeg tror kanskje også jeg vet hva som inspirerte Rødstøl til denne romanen, selv om den ikke ligner annet enn at bygdedyret kan være stygt og vondt å møte.

Jeg ble sittende litt og gjette for enkelte plasser beskrevet, kjente jeg igjen, lignende navn osv.

Hun er en flink historieforteller.

Det er så lett i ei lita bygd at familien blir straffet kollektivt når noe skjer som ikke burde skje. Og har vi ikke ofte tendensen til å dømme barna ut fra foreldrene?

Vi glemmer lett at alle blir et offer for hendelsene. Liker du gode bygderomaner, anbefaler jeg denne.

 

 

Ei bygd som ikkje gløymer.

Ei ung jente døyr i ei tragisk bussulykke og fører ei lita vestlandsbygd inn i ei tåke av sorg og fordømming. Femten år seinare vender dottera til bussjåføren attende for å ta over garden og blir overraska av ei bygd som ikkje har gløymt. Romanen handlar om det som skjer etter at punktum er sett. Om ei kollektiv sorg som ikkje vil gro, om retten til å sørgje og om å arve ein annan si skuld.

 

Fra Wikipedia:

Berit Rødstøl (født 30. mai 1979 i Rauma) er en norsk forfatter, journalist og dokumentarfilmskaper.

Rødstøl er oppvokst på Verma. Hun har studert dokumentarfilm ved Høgskolen i Lillehammer. I perioden 200708 studerte hun ved Skrivekunst-akademiet i Hordaland. Rødstøl har tidligere arbeidet som programskaper og journalist i NRK og som kommunikasjonsrådgiver ved Den Norske Turistforening. Rødstøl har også vært filmkommisjonær ved Midgard film Commission.

 

 

Stefansson er en forfatter jeg skal lese alt av. Denne ble dog foreløpig flyttet til oktober. Det kom noen gloser på islandsk når jeg sa det, men det lo jeg bare av, for jeg forstod jo ikke hva han sa. Jeg ba han være stille og fortalte at jeg har også Romanene om Keflavik stående i hylla. De skal leses når jeg har tema nordisk og jeg fortalte han også at han var årsaken til at jeg kom i gang med YouTube kanalen min, for han hadde skrevet så fin en bok at jeg bare måtte fortelle om den. At jeg ikke har jobbet med på YouTube, ja det kan ikke han klandres for. Jeg har store planer om å lese inn flere omtaler nå utover høsten men alt tar tid.

Først er det vanlig blogg og så er det insta og det tar tid, det vet alle de som er bokidioter som meg og bare må fortelle om alt de leser.

 

Jón Kalman Stefansson, Ditt fravær er mørke

Leseeksemplar fra forlaget Press

 

Jeg har fått sansen for Jón Kalman Stefánsson etter å ha lest to av bøkene hans. Jeg skal lese de andre han har skrevet også.

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

 

 

Fortid og nåtid blir sømløst spunnet sammen i denne uforglemmelig familiesagaen som strekker seg over flere generasjoner. Ditt fravær er mørke er en historie om medmenneskelighet og skjørhet, drømmer og forfengelighet, savn og begjær, feiltrinn og lykke, og skjebnens standhaftige besluttsomhet. Fortelleren, som lider av hukommelsestap, forteller historier om dem som er rundt ham: en mor som er tvunget til å forlate sitt barn, en død tysk dikter, en fisker som spesialiserer seg på Kierkegaard, en deprimert rockestjerne, døde valper og en bussjåfør som tidligere var prest. Akkompagnert av Dødens spilleliste blir kjærlighet og sorg blottlagt, og et portrett av en familie trer fram. 

 

Jón Kalman Stefánsson viser nok en gang hvorfor han regnes som en av Islands viktigste nålevende forfattere, og er blitt en favoritt blant lesere og kritikere både i hjemlandet og internasjonalt.  

 

 

Glendy Vanderah, Der skogen møter stjernene

Leseeksemplar fra Verbena forlag

 

Dette så ut til å være en bra bok etter omtalene å dømme. Og det var en stor positiv overaskelse.

Jeg forberedte meg av en eller annen grunn på en psykologisk thriller, en kategori der mange faller igjennom for meg.

Dette var istedetfor en nydelig roman, men med litt spenning på slutten.

En av de romanene du vil ha mer av når du har lest ferdig. Der du håper å tilbringe mer tid sammen med personene i boken for du er blitt så glad i de og du tror de er virkelige mennesker.

Det er en kjærlighetsroman med noggå attåt, ja ganske mye attåt, nemlig Yrsa, en åtteåring som påstår hun kommer fra en annen planet.

Jeg greide nesten ikke å legge den fra meg. Det var en såkalt slukebok. Anbefales varmt.

 

 

Der skogen møter stjernene er en annerledes, varm og humørfylt fortelling om vanskelige valg, med overraskende vendinger som har trollbundet lesere over hele verden. Ute på feltarbeide får den karrierebevisste fugleforskeren Jo besøk av ei påståelig lita jente som nekter å gå hjem. Sammen med den mutte naboen Gabriel må Jo finne ut hvor jenta, som kaller seg Ursa, hører hjemme. De slites mellom fornuft og medmenneskelighet, og når de nærmer seg sannheten om mysteriet Ursa, blir det farlig. Om å beskytte de man elsker, forstå og tilgi. Kan mirakler skje når man velger å følge hjertet? Der skogen møter stjernene forteller originalt og innsiktsfullt om båndene mellom oss, både de vi velger selv og de som tilsynelatende velger oss.

 

“Overveldende, innsiktsfull, en bok helt utenom det vanlige. Historien Ursa forteller Jo er så rar at jeg leste denne i et strekk, jeg var helt fascinert”. .En perle av en bok!. .Denne må bare leses!. .For en herlig bok! Gleder meg allerede nå til å lese neste. Om man hadde sluttet å lese boka etter 50 sider ville man aldri gjettet slutten!. .Denne vakre, humane historien minner oss alle om at vi av og til må se forbi trærne, opp på stjernene, og slippe lys inn i livet. . Når hjertet, kroppen og sjelen får skader, så trekker man seg litt vekk fra verden. «Der skogen møter stjernene» er en vakker, skjør, sår og nydelig bok om å tørre ta sjansen på å leve igjen, og å ta imot kjærligheten. Slukte den på ett døgn, og anbefaler den varmt! En spennende avslutning som man ikke forutså.

 

Katherine Center, Det du redder i en brann

Leseeksemplar fra Anemone, Strawberry publishing

 

Anemonebøkene liker jeg som oftest så gledet meg.

De som følger meg vet at jeg ikke kan fordra kjærlighetsromaner.

Velvel, dette er en kjærlighetsroman og jeg koste meg glugg i hjel. Jeg nikoste meg gjennom hele boken, fra første til siste side.

Det er lett underholding men med varme og en dose alvor. Faktisk perfekt bok til avslapping. Manglet bare et cruiseskip, en solseng og en paraplydrink. Anbefales varmt.

 

 

 

Cassie Hanwell vet hvordan man håndterer kriser. Som eneste kvinnelige brannkonstabel på brannstasjonen der hun jobber i Texas har hun sett sin andel av dem, og hun takler godt andres tragedier.

Men når hennes syke og distanserte mor ber henne om å oppgi det livet hun lever og flytte hjem til henne i Boston, får Cassie plutselig en personlig krise i fanget.

Hun får jobb på den lokale brannstasjonen, og miljøet der er helt forskjellig fra hennes gamle arbeidsplass. Brannmennene her er ikke akkurat over seg av begeistring for å få en «dame» som kollega. Unntaket er yngstemann på laget, som ikke ser ut til å ha noe imot å ha Cassie rundt seg. Men Cassie har ikke glemt rådet hennes gamle sjef ga henne: Forelsk deg aldri i en brannmann

 

 

Elskeren ble ikke lest denne måneden. Den protesterte ikke heller, hmmm, betyr det at jeg bør passe meg? Vil den krype seg inn i meg ved nattestid og skremme vettet av meg? Følg med, følg med.

Helene Flood, Elskeren

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg liker sjelden psykologiske thrillere, men Floods Terapeuten falt i smak og det sies at Elskeren skal være enda bedre.

 

Rikke jobber som forsker og er lykkelig gift med ungdomskjæresten Åsmund. Sammen har de barna Emma og Lukas, og en leilighet i Oslos beste boligstrøk. Da familien var på visning i firemannsboligen på Tåsen, falt alt på plass: Her kunne livet bli helt perfekt. Harmonien brytes da naboen i etasjen over blir funnet drept. Eller var den brutt for lenge siden?

Ettersom firemannsboligen inntas av politi og presse blir det vanskeligere og vanskeligere for naboene å holde hemmeligheter og ugjerninger skjult for hverandre. Drapet på Jørgen angår dem alle, ikke minst Rikke, og i takt med at etterforskningen skrider frem konfronteres hun med hvor lite hun egentlig vet om dem som lever vegg i vegg med henne.

Helene Flood fikk et internasjonalt gjennombrudd med debutromanen Terapeuten, som fikk strålende kritikker og ble nominert til Bokhandlerprisen. Med Elskeren befester Flood sin posisjon som en av landets ypperste spenningsforfattere og en fornyer av den psykologiske thrilleren.

 

 

Denne måtte også flyttes. Det var viset ok når jeg lovte den tema nordisk i januar. Da ville den føle seg vel sammen med flere dansker.

Kirsten Thorup, Til vanvidd, til døden

Leseeksemplar fra Gyldendal.

 

Jeg er faktisk litt usikker på om denne blir lest i august. Det er mulig at jeg venter til over nyttår, for da planlegger jeg tema Nordiske forfattere. Vi får se hva jeg finner på.

 

 

 

Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene. Til vanvidd, til døden er en sterk historisk roman om kjærlighet og krigens galskap. Kirsten Thorup er en av Danmarks mest betydningsfulle forfattere, og ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2017.

 

 

Alyson Richman var jeg fast bestemt på å lese. Den var til og med med på tur, men jeg fikk ikke tid. Den skal definitivt være høyt oppe i oktober. Oktober blir nok hektisk for da er det også jurylesing i Bookies, etter hva jeg har forstått.

 

Alyson Richman, Den lange reisen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en som desidert skal leses. Det kan være den blir flyttet oppover i stabelen. Jeg har lest alle Richmans bøker og likt alle svært godt.

Alyson Richman, Skyenes hemmelighet

Alyson Richman, Et hav av minner

Timer av fløyel, Alyson Richman

En himmel av brev:

Bøker lest oktober 2016

Hele livet på en dag:

Bøker lest januar, februar og mars 2015

 

 

 

 

I sin nyeste roman vever Richman sammen en gripende fortelling om tre liv sammenflettet av skjebnen: en tobarnsmor i en amerikansk forstad, en ti år gammel vietnamesisk båtflyktning og en hardt skadet krigsveteran.

Året er 1979, og Grace Golden finner en forlatt gutt på gaten i den lille forstaden hun bor i. Hennes eget liv, som er preget av lengsel til hjemlandet og traumer etter en barndomsulykke, gjør at hun føler et intenst behov for å beskytte den lille gutten som åpenbart er langt hjemmefra.

Bakgrunnen er Amerika i årene etter Vietnam-krigen, og i Den lange reisen vever Richman sammen tre historier om lengsel, smerte og kjærlighet. Hvordan kommer man seg videre etter et ufattelig tap? Iblant er det de mest uventede vennskapene som helbreder oss.

 

Alyson Richman har skrevet til sammen åtte romaner, og Den lange reisen er hennes sjette på norsk, etter Hele livet på en dag, En himmel av brev, Et hav av minner, Timer av fløyel og Skyenes hemmelighet.Bøkene hennes er utgitt på tjue språk. Hun bor på Long Island i New York sammen med ektemannen og to barn.

 

 

Denne holder jeg på med på sengekanten. Den får derfor følge med inn i september, så får vi se. Litt tung å komme inn i.

 

Meg Mason, En vegg av lykke

Leseeksemplar fra Harper Collins

 

Når jeg fikk forespørsel fra Harper Collins, tenkte jeg, å ja, nytt forlag, men Neida, en av verdens største, bare jeg som er uvitende.

 

HarperCollins er et av verdens største bokforlag med en bred engelskspråklig utgivelse av skjønnlitteratur, barnebøker, kokebøker, helse og biografier. Forlaget ble grunnlagt i 1817 og har publisert noen av verdens fremste forfattere, hvorav flere har fått Nobelprisen i litteratur og Pulitzerprisen. Les mer om HarperCollins rundt om i verden her.

HarperCollins Nordic er et datterselskap til HarperCollins Publishers LLC. Med 31 ansatte på hovedkontoret i Stockholm, og med filialer i Oslo, København og Helsingfors, gir HarperCollins Nordic AB ut over 1 100 titler per år på svensk, norsk, dansk og finsk.

https://harpercollins.no/

 

 

 

 

En fengslende debutroman for deg som liker Eleanor Oliphant har det helt fint og Fleabag

Skarpt, besnærende mørkt og ømt om en kvinne på kanten. 

Martha Friel har akkurat fylt førti. En gang i tiden jobbet hun i Vogue og hadde tenkt å skrive bok. Nå produserer hun innhold til Internett. Hun pleide å bo en pied-à-terre i Paris. Nå bor hun i et inngjerdet nabolag i Oxford, den eneste der uten doktorgrad, baby eller begge, i et hus hun ikke kan fordra, men ikke klarer å reise fra. Det er hun imidlertid nødt til, nå som ektemannen Patrick, den typen ektemann som lager mat, organiserer bursdagsfester, elsker henne og aldri har ønsket annet enn å gjøre henne lykkelig, har flyttet ut. 

Det er nemlig noe galt med Martha, og det har det vært lenge. Da hun var sytten eksploderte en liten bombe inni hjernen hennes, og hun ble aldri den samme igjen. Men selv etter utallige legebesøk, endeløs terapi og alle mulige medisiner, vet hun fremdeles ikke hva som er galt. Hvorfor hun bruker en hel dag på å komme seg ut av sengen, eller frastøter seg både fremmede og nære og kjære med stygge slengbemerkninger.   

Og nå har hun ingen steder å dra til, bortsett fra barndomshjemmet, et bohemsk (slitent) hus i en romantisk (nedslitt) bydel i London. Her skal hun bo med moren, en litt viktig kunstner (som drikker) og faren, en berømt poet (selv om han ikke har utgitt noe), og prøve å overleve uten søsteren, hun som gjorde alt kaoset levelig, men som nå er for travel, eller lei, til å bry seg om Martha. 

Men kanskje, ved å begynne på nytt, kan Martha skrive en bedre avslutning for seg selv — og hun oppdager at hun faktisk ikke er helt ferdig.

 

Skinliv blir flyttet nok en gang. Nå ligger den høyt oppe i septemberstabelen.

Lesestabel september 2021. Tema: Helt ukjent for meg

 

Oda Malmin, Skinliv

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Skinliv har vært i lesestabel før, men ikke blitt lest, så jeg legger den inn i denne stabelen også

 

 

Astrid, Cecilie og Bjørn bur i same bygard i Oslo. Dei glir inn og ut av einannans liv og lagar seg førestillingar om kven dei andre er, samtidig slit dei med å sjå seg sjølve.

Cecilie får stadig viktigare oppgåver i partiet ho jobbar i, men har ikkje trua på at ho er god nok. Ho er redd ho heller ikkje duger som mor, når eksen ønsker å ta over omsorga for sonen. Astrid slit med panikkangst og eit anstrengt forhold til eigen kropp, og ho synest det er lettare å halde folk på avstand og ta sorgene på forskot. Bjørn blei offer for ei alvorleg skulding for mange år sidan. Når sonen til Cecilie oppsøker han, aner han ein ny start. Eller skal det nok ein gong gå gale?

Kven er vi for dei andre, kven er vi for oss sjølve, kven er dei andre for oss?

 

 

Vibecke Groth, Savnet

Leseeksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset i Vestfold

 

Jeg har sett fine omtaler av Savnet så jeg gledet meg.

Dette er en fin fortellende krim uten makabre utbroderinger. Med fortellende mener jeg at vi får høre mer fra hovedpersonens historie enn bare det som hører til selve krimgåten.
Det er derfor ikke høyoktan spenning, men en bra historie. En slik historie der man selv føler man er detektiv og skal finne ut hva som er skjedd.

Anbefaler gjerne til de som liker litt roligere krim.

 

Kreftsyke Karianne forsvinner sporløst i 2002. Noen år senere blir ektemannen hennes, Jørgen, funnet død. En nyopprettet Cold Case- gruppe i Oslo-politiet bestående av etterforskere som har havnet i unåde og blitt satt på sidelinja, får mysteriene i fanget 15 år senere.Hva skjedde egentlig med Karianne? Er hun fremdeles i live, eller er hun død, kanskje drept? Tok Jørgen livet av seg? Eller var det et godt planlagt drap? Advokat Vera Cappelen kommer på banen, og oppklaringen blir et kappløp mellom henne og Cold Case- gruppen. SAVNET er en thriller som holder deg i spenning fra første til siste side, men det er også en fortelling om svik, hevn og vanskelige valg. Dette er den femte boken i Vera-Cappelen serien. Bøkene er frittstående og kan leses hver for seg.

 

Dette var også en av de jeg ønsket å lese nå i høst. Det ble ikke i august, men håper å få lest den før jul.

 

Patrick Radden Keefe, Si ingenting 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne ble jeg oppmerksom på når jeg leste Kilderegisteret i Lucinda Riley, Den savnede søsteren. Den skal definitivt leses i høst, om det ikke blir i august, så blir det senere på høsten.

 

 

Hva husker vi om konflikten i Nord-Irland? IRA og de britiske myndighetene kjempet i en borgerkrig som varte i over tre tiår. Konflikten gikk under navnet The Troubles.

I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast, for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår.

I denne grundig oppbygde boken skriver ikke Patrick Radden Keefe bare om en brutal forbrytelse, han skriver også et levende portrett av en verden der hendelser som dette dessverre var ganske vanlige. Tragedien til et helt land fanges opp i en fengslende fortelling fortalt gjennom livet til noen få personer.

Si ingen ting vever historiene til Jean McConville og hennes familie sammen med Dolours Price sitt liv, den første kvinnen som ble med i IRA som soldat, som bombet puben Old Bailey mens hun knapt var ute av tenårene. Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid, har også en fremtredende rolle i boken. Ved å beskrive konflikten og vanlige menneskers mange tragedier er Si ingen ting en ekstremt fengslende og sterk fortelling om hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning, og hvordan bygge opp igjen et samfunn i kjølvannet av en lang og blodig konflikt. Dette er sakprosa på høyeste internasjonale nivå.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg