Bøker lest november 2019, 11 bøker

 

 

Ambisjonene var høye også i november.

Lista var lagt og der kom to outsidere inn helt på tampen.

 

Leselisten ble derfor litt omrokkert, men første mann ut var:

 

Peter May, Drapet på Entry Island

Reklame, leseeksemplar fra Goliat forlag

Jeg hadde gledet meg veldig til en ny Maybok for han er nok en av mine favoritter når det gjelder krim og han innfridde denne gangen også.

Er det noen som enda ikke har oppdaget Peter May, ja da har de mye bra i vente.

For fyldigere omtale, inkl youtubeklipp som viser øya, med mere, åpne linken her:

Peter May, Drapet på Entry Island

Kriminalbetjent Sime Mackenzie blir sendt fra Montreal til Madeleine-øyene for å etterforske et drap på Entry Island, et engelsktalende, isolert samfunn 130 mil fra det kanadiske fastlandet. Øyas rike forretningsmann, James Cowell, er knivdrept, og mye tyder på at hans kone, Kirsty, er den skyldige. For Sime virker saken opplagt, men da han møter den mistenkte kvinnen, vekker hun til live minner han ikke kan forstå. Selv om han aldri kan ha truffet Kirsty, er han overbevist om at de kjenner hverandre. Sime har lenge vært plaget av søvnløshet. Na hjemsøkes han av drømmer om en skotsk fortid, om sine forfedres liv i et annet århundre, om en gutt som het Sime som vokste opp på vestkysten av Isle of Lewis og kjente en jente som het Kirsty. Hvordan henger fortiden og nåtiden sammen, og hva skjedde da sa.mange ble fordrevet fra Ytre Hebridene på 1800-tallet? 

 

Andre bok var også en jeg hadde gledet meg veldig til og også den innfridde med glans.

Jojo Moyes, Over horisonten

Reklame. Leseeksemplar fra Bastion forlag.

 

Når man ikke greier å legge fra seg en bok for den er så altoppslukende og man er spent på å høre hvordan det går, samtidig som man ikke vil at det skal ta slutt, ja da er det for meg en svært underholdende bok.

Akkurat slik er Moyes nyeste roman, Over horisonten.

Den er helt annerledes enn bøkene hun har gitt ut før. Moyes er her inspirert av en virkelig historie, nemlig de ridene bibliotekarene i Kentucky på 1930 tallet. Mange utfordringer møter de når de rir til hest i grisgrente strøk og ikke alle er så fornøyd med at de sprer diverse bøker ut til folket heller.

Språket for meg føles lekende lett og det er flyt i det. Jeg ler, jeg tørker tårer, jeg holder pusten, ja den rommer alt for meg.

Noen vil vel også her si at det er en underholdningsroman, med det i tankene at det drar den ned, men for meg er det ikke slik. For meg er den noe av det mest oppkvikkende jeg har lest i år.

Omtalen  med sitater finner du her:
Jojo Moyes, Over horisonten

 

 

En storslagen og uforglemmelig roman fra verdensfenomenet Jojo Moyes Unge Alice føler seg fanget i Londons sosietetsliv. Når hun får muligheten til å flytte til USA, griper hun sjansen umiddelbart. Men hennes nye liv skal vise seg å bli ganske annerledes enn hun hadde drømt om. Alt tar en ny vending når hun møter den selvstendige og frittalende Margery. Alice og fire andre unge kvinner forlater alt de har kjært, og rir ut under den åpne himmelen for å spre kunnskap og leseglede mellom fjellene i Kentucky. Det de ikke vet er at på reisen vil de også finne frihet, vennskap, kjærlighet og et liv de kan kalle sitt eget. Inspirert av virkelige hendelser, binder den bestselgende forfatteren Jojo Moyes sammen en rik, lidenskapelig og dypt rørende historie.

 

 

November bestod av mange bøker jeg virkelig hadde gledet meg til. William Shaws tredje, var en av de.

William Shaw, Dødeland

Reklame: Leseeksemplar fra Goliat forlag.

Jeg simpelten digger bøkene til William Shaw. Jeg oppdaget at jeg satt stiv som en pinne i stolen min av spenning når jeg kom til slutten av boken. Jeg måtte ta meg sammen, dra pusten og slappe av. Det er jo bare en bok, ikke virkelighet, selv om jeg liksom tror det når det er som mest spennende.

Omtalen finner du her og i omtalene finner du også linker til tidligere bøker av samme forfatter.
William Shaw, Dødeland

 

 

De to guttene i Kent passet aldri inn. Sytten år gamle, den verste alderen, ingen penger, ingenting annet å gjøre enn å røyke hasj. Men de har i alle fall hverandre. De stjeler en mobiltelefon fra en mann og stikker av på mopeden, klare til å feire gevinsten. Men det er ikke bare en mobil, og offeret er villig til å drepe for å få den tilbake.

På den mer velstående siden av Kent, står førstebetjent Alexandra Cupidi overfor sin merkeligste mordetterforskning i karrieren. En avkuttet hånd, gjemt i en vase på et kunstmuseum. Ingen tar det alvorlig, ikke engang de som eier kunsten. De later som de står over loven.

Cupidi sin sak blir alvorligere, og hun slites mellom politipolitikk og egne dilemmaer. Og hun blir bekymret for de to guttene som er på rømmen, og etterlater seg en sti av døde mennesker i ødelandet.

 

Victoria Hislop, De som er elsket

Reklame. Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Du verden for en roman. Dette må være Hislops beste. Jeg synes hun har skrevet både gode og dårlige romaner, men denne er helt annerledes. Dette er en fantastisk roman. Og tro bare ikke at det er noe feeilgood. Den er veldig sterk og veldig trist, for det handler om Hellas historie fra før andre verdenskrig, frem til nyere dato.

Bestemor Themis bestemmer seg for å fortelle sin historie til to av sine barnebarn. De tror hun er totalt uinteressert i politikk og aner ikke at bestemoren har vært i motstandsbevegelsen under krigen.

Victoria Hislop, De som er elsket

 

 

Ny, frodig familiesaga fra Victoria Hislop. En nydelig historie om kjærlighet, splittelse og forsoning.

Athen, 1940. Themis er 14 år idet Tyskland okkuperer Hellas. Okkupasjonen lammer landet og fører til mat- mangel og store lidelser i befolkningen. Deretter splittes innbyggerne ytterligere av borgerkrig.

I Themis’ egen familie er de politiske motsetningene bitre og ødeleggende. Familiemedlemmene står på hver sin side i konflikten.

Themis slutter seg til den kommunistiske hæren. Innen hun blir tatt til fange og sendt i fengsel på øya Makronisos, har hun hatt et kort kjærlighetsforhold til kapteinen for den militære enheten. Hun oppdager senere at hun er gravid, og sønnen fødes i fangenskap. Hun får hjelp av Aliki, en kvinnelig medfange som fikk sin egen sønn fratatt etter fødselen. Themis forstår at de hjerteskjærende historiene deres er sammenfiltret på en måte som hun ikke en gang kan snakke om, og når Aliki dør, bestemmer Themis seg for å finne gutten Aliki mistet.

Victoria Hislop erobret bestselgerlistene internasjonalt med debutboken Øya, som utkom på norsk i 2007. Hun har senere utgitt flere bestselgende romaner. Forfatteren bor i England og på Kreta.

 

 

Arnt Olav Klippenberg, Ormebitt

Reklame. Leseeksemplar fra Jæren forlag

Bøker fra vikingetiden kan være fascinerende lesestoff. Handlingen er lagt til Norge, ca 1030. Vi er i brytningstiden mellom de gamle guder og kristendommen.

Jeg ble ikke helt sugd inn i handlingen i starten, da jeg lurte på om jeg hadde misforstått og begynt på en kjærlighetsroman av det lettere slaget, men slik var det heldigvis ikke. Starten var bare for at vi skulle bli kjent med hovedpersonene som ble viktig utover i historien og det var en underholdende og spennende bok. Jeg syntes det var litt morsomt at Klippenberg har fremhevet kvinneskikkelser, som de som stod bak og hadde ofte mye av kommandoen.

Jeg likte godt Ormebitt og anbefaler den gjerne til alle de som liker å lese romaner fra denne tiden.

Drap og lemlestelser hører jo denne tiden til, men jeg synes at forfatteren har ikke fråtset i blodige detaljer, så boken kan nok også leses av de som ikke liker de mest makarbre utbroderinger.

 

 

Fortellingen om den berømte bueskytteren Orvar Odd starter med Ormebitt. Det er en utrolig historie om en sagahelt som skulle gi navn til to eliteserielag i fotball, nemlig Odd og Rosenborg.

To skip er på vei langs kysten fra Trøndelag til Viken. De skal hente den store arven etter Harald Herse. Før han døde tvangssendte han datteren Lopthena til Ytre Namdalen for å gifte seg med høvdingssønnen Grim. Han står til rors på «Hugin». Bak ham seiler Torvald Båtbygger i «Munin». De to unge mennene har kjempet mot hverandre helt siden barnedagene på Ramstad. Nå er Lopthena gift med den ene, men elsker den andre.

Utenfor kysten av Rogaland må skipene søke nødhavn. Lopthena er høygravid og nå er fødselen i gang. På Berglyd føder hun sønnen Odd, den seinere så berømte bueskytteren Orvar Odd.

Norge i årene rundt 1030. De gamle gudene har mistet taket. Nå er det Kvitekrist som gjelder. Det er voldsomme tider i landet. Olav Haraldsson flykter til Gardarike. Erling Skjalgsson blir drept ved Bokn. Danskekongen Knut setter den udugelige sønnen sin til å styre Norge. Det nærmer seg et slag på et jorde utenfor Verdal som skal forandre alt.

Ormebitt er en roman om svik, hevn, heltemot og ikke minst kjærlighet. Romanen bruker historiske hendelser og personer, men er først og fremst en spennende og underholdende reise inn i den kanskje mest fascinerende brytningstiden nasjonen har gjennomlevd.

Arnt Olav Klippenberg er forfatter, kåsør og journalist. Han har sju bøker på samvittigheten, men det er første gang han skriver en roman og det er første gang han skriver fra vikingtiden.

 

 

Fredrik Backman, Folk med angst

Reklame. Leseksemplar fra Cappelen Damm

Backman seiler opp som en av mine favorittforfattere. Skal jeg ha med meg en forfatter på en øde øy, tror jeg det må bli han.

Igjen har han skrevet en fantastisk bok.

I starten er den litt merkelig. Vi stiller oss litt undrende til hva som skjer. Den er humoristisk og beskriver oss mennesker og alle våre skrøpeligheter på en mesterlig måte.

Vi kjenner oss igjen.

Sakte, men sikkert blir vi så kjent med historien til menneskene i boken. Vidunderlige, herlige mennesker, som all har en ryggsekk med bagasje med seg.

Fredrik Backman, Folk med angst

 

 

Folk med angst er en komedie om et gisseldrama på en visning. En mislykket bankraner låser seg inne sammen med en overentusiastisk eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode. Til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men når politiet stormer leiligheten er den tom …

I en serie dysfunksjonelle vitneavhør etterpå får vi høre alles versjon av hva som egentlig skjedde. Derfra utvikler det seg til et klassisk puslespill-mysterium rundt spørsmålene: Hvordan lyktes raneren med å flykte? Hvorfor er alle så sinte? Og hva er det egentlig som er feil med folk nå for tiden?

Fredrik Backman er tilbake i storform!

 

Helene Flood, Terapeuten

Reklame. Leseeksemplar fra Aschehoug

Da har jeg lest Boken som ble solgt til 23 land før utgivelse.

Jeg var skeptisk. Det er jeg bestandig når bøker er oppskrytt.

Jeg ble ikke skuffet denne gangen.

Jeg likte Terapeuten.

Jeg syntes den begynte litt forsiktig og tregt, men så smyger den seg under huden din og vekker nysgjerrigheten din.

Den er skrevet som en roman, men samtidig en spenningsbok.

Av og til føler jeg den blir litt for beskrivende men samtidig ser jeg at det er på sin plass.

Boken er velskrevet, den fenger meg, er lettlest og vanskelig å legge fra seg.

Anbefales de som liker litt spenning og mysterier, det å fundere over hvordan ting henger sammen, men fri for makabre detaljer.

 

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom
fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse
opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd.

Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd
igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle,
halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen,
og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?

 

Espen Haavardsholm, Fra nå av kan alt skje

Reklame. Leseeksemplar fra Oktober forlag.

Det virker på meg som om det er litt i tiden, dette med å skildre eldre menneskers siste tid og at de ser tilbake på sitt liv.

Jeg har ihvertfall lest flere med samme tema den siste tiden.

Og det er gode forfattere som skriver.

Fra nå av kan  alt skje, er en fin roman. Det var koselig å lese den. Få et innblikk i historien til Kathrin Li.

Det er nok ikke alle valg i livet vi liker å dvele med og noen vil vi nok også pynte litt på, slik Kathrin også har gjort.

Dette er en roman jeg gjerne anbefaler til de som liker rolige, fine fortellinger, ispedd historiske hendelser.

Egentlig kunne jeg nok ønsket meg å lese enda mer fra Kathrin Lis liv. Romanen har 253 sider og jeg kunne tenkt meg 100 sider til.

 

Samme tema

Kjersti Anfinnsen, De siste kjærtegn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Fjordtun eldresenter bor en vital og munnrapp kvinne ved navn Katrin Li. Hun kjører elektrisk stolscooter, danser på plenen i haglbyger om kvelden og vanker rundt i nærmiljøet med den største selvfølgelighet. For de andre beboerne på senteret er den pensjonerte legen en ledestjerne, en kvinne man gjerne vil være i nærheten av.

Innenfor leilighetens fire vegger kryper hun mer sammen. Leddene svir og verker, kroppen går i lås. Skarpe og konfronterende telefonsamtaler med sønnen får henne stadig ut av balanse. Og ved å gå gjennom alt av gamle minner – postkort, brev, fotografier – børster hun støv av både det som har vært, og det som kunne blitt. Hvilke deler av fortiden er det verdt å dvele ved? Og hvilke spor er det best å skjule for alltid?

I romanen Fra nå av kan alt skje flettes viktige historiske hendelser sammen med det personlige og skjellsettende. Med alvor og overskudd skriver Espen Haavardsholm frem en kvinne som har levd et uvanlig rikt og hendelsesfylt liv.

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking

Reklame. Leseeksemplar fra Gyldendal.

Jomsviking er andre boka jeg leser denne måneden, som har handling fra vikingtiden.

De som ønsker å lese bøker fra denne tiden, må tenke på at dette er en tid der det er konstant kriging om makt.

For de sarte, som ikke liker at det er for blodig og makabert, vil jeg anbefale Ormebitt. Det er en roligere bok, men likevel spennende.

Hvis du ikke liker blod og gørr og tarmer, bør du ligge unna Jomsviking. Hvis du derimot ikke bryr deg om det og du liker å lese bøker fra denne tiden, ja da må du bare lese Jomsviking også.

Det er kommet tre bøker i Jomsvikingserien. Nummer to heter Vinland og den tredje Danehæren. Jeg har begge her i lesekø og gleder meg, omtaler kommer.

 

 

 

Året er 993. Under et angrep øst i Viken ser unge Torstein faren bli drept på grufullt vis. Selv blir han ført bort som trell. Det går mot ufred i Norge. Olav Tryggvason vil ha makten i landet og gjøre Hvite-Krist til den nye guden.

Med inngående kjennskap til perioden og et skarpt blikk for detaljer bringer forfatteren oss tett på Torstein Tormodson, som skal oppleve trelleslit og fredløs tilværelse før han står frem som fryktet kriger og leiesoldat. Underveis veves skjebnen hans sammen med Olav Tryggvasons.

Jomsviking er en bredt anlagt fortelling fra dramatiske år i norsk historie, med skildringer av legendariske hendelser som slaget ved Svolder og trellen Karks drap på Håkon Jarl.

Jomsviking er første bok i en serie som følger livet til Torstein Tormodson, en mann som mot alle odds reiste seg mot kongsmakt og tyranni.

 

Tore Tveit, Min mor døde barnløs

Reklame. Leseeksemplar fra Forlagshuset Vestfold.

Det er ihvertfall en ting som er sikkert og det er at de mindre forlagene gir ut mange veldig gode bøker. Disse får altfor få omtaler og lite plass i hyllene hos bokhandlerne.

Etter at jeg begynte å få bøker, har jeg fått mange nydelige leseopplevelser, som ellers ville gått meg hus forbi.

Min mor døde barnløs, er en slik leseopplevelse.

En rørende, hjertevarm bok, skrevet med lun humor.

Knut Oskar, som tror han er oppdøpt etter en tantes to elskere, er en enstøing. Litt problemer med psyken, så han måtte slutte som lærer og har en tendens til å mure seg inne i leiligheten. Der slukker han ensomheten med å lese bøker. Han er mye ute og går og når nervene tar han, fordyper han seg i historiske tall.

Han har aldri kjent sin mor og har lite kontakt med din far, ingen venner, så han suller mest rundt alene, helt til en nabo begynner å banke på døren og sakte, men sikkert begynner Knut Oskar å nærme seg sine medmennesker.

Rørende skrevet og humoristisk også, for han har selvironi den godeste Knut Oskar.

Minner meg litt om Eleanor Oliphant har det helt fint.

Anbefales varmt

For de som bor i Skiensområdet, må det være ekstra moro for da er det mer som både en historiebok og geografibok, på samme tid.

 

 

Den førtidspensjonerte læreren Knut Oskar Pedersen er en særing og en einstøing, men når han begynner å fundere over hvem moren hans var, som tilbrakte de seks første årene av hans liv på mentalsykehus, og som deretter døde, begynner livet hans langsomt å endre seg. Han blir vennligere innstilt overfor naboene, og ikke minst, han får bedre kontakt med faren, som alltid har vært en lukket mann. Dette er en underfundig, morsom og rørende roman, skrevet av en forfatter med en lang rekke utgivelser bak seg.

 

 

Jussi Adler-Olsen, Offer 2117

Reklame leseeksemplar fra Aschehoug.

 

Da var det min tur å lese Adler-Olsens nyeste og jeg greide ikke å legge den fra meg. Gleder meg til film, for det må det bare bli for den kommer til å bli kjempespennende, akkurat som boken.

Den var nesten vondt spennende hvis dere forstår hva jeg mener, vond slik at man ikke har lyst til å lese men samtidig så spennende at man bare må fortsette.

Jeg har likt alle bøkene om Carl og gjengen hans og likt alle, unntatt Selfies, som jeg syntes var regelrett dårlig.

Derfor er det ekstra gledelig at han er tilbake på topp.

Nå har vi fått Assads historie og det skal bli enda mer spennende å høre hvordan det går i neste bok, med den brokede forsamling i avdeling Q.

Selfies, Jussi Adler-Olsen

 

I over ti år har Assad vært et gåtefullt kraftsenter i Avdeling Q. En kjedereaksjon av voldsomme hendelser bringer ham på randen av total kollaps. Bare Rose, som også har sine utfordringer, kan hjelpe Assad å fri seg fra de mørke demonene som vekkes til live av den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av en flyktnings tragiske død.

 

 

 

 

 

2 kommentarer
    1. Korte, konsise og veldig gode beskrivelser av handling og bøker. Enig med deg i de fleste omtalene, bortsett fra Terapeuten. Den innfridde ikke forventningene for min del. Jeg synes språket var kjedelig og flatt, nesten som i en skolestil. Handlingen gikk langsomt og med mange gjentagelser. Slutten var heller ikke spennende, og jeg savnet at forfatteren ikke la ut «spor» slik at leseren kunne være med å løse mysteriet. Ingen favoritt for min del.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg