Bøker lest september 24, 13 bøker, herav 4 krim

 

Nå er det september og høst.

Jeg innbiller meg at det er sommer fortsatt, jeg vil ikke gi slipp.

Selv om det i det jeg skriver dette, er snø ute.

Men høst er også nye bøker og nye leseopplevelser.

Mange fantastiske leseopplevelsen denne måneden.

Nå hadde jeg stablet opp bøker utgitt i år.

Noen hadde akkurat dalt ned i stabelen, andre har blitt flyttet fra måned til måned.

20 bøker stablet, men 20 bøker blir ikke lest.

Men jeg greier bare ikke å la være å stable.

Der får de stå foran meg som en vakker skulptur og friste meg til lesing.

 

Bilder hentet fra forlag og nettbokhandler.

Tekst over bilder, min.

Under bilder, fra omslaget.

Leseeksemplarer, men jeg er ikke pålagt eller betalt for å lese.

Ikke lest etter rekkefølge i stabel.

 

 

Helge Thime-Iversen, Influenseren

Leseeksemplar Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag.

 

Helge Thime-Iversen, Offiseren

 

Jeg har ikke lest de første bøkene han har gitt ut, men jeg har lest den forrige og likte den godt.

Vi møtte Thime-Iversen på Osterøy, mens han skrev på denne boken og i en sen kveldstime delte han noen hemmeligheter med gubben og de røper han ikke. Slik er det når jeg kryper til køys før alle andre. Da går man glipp av ting.

Nå fikk vi høre hemmeligheten alle sammen sist gang vi var på Osterøy krimfestival.

Og nå har vi vært på ny festival

Osterøy Krimfestival, dag 2

Osterøy Krimfestival, dag 3, og litt til

Dag tre var det Thime-Iversens tur til å fortelle om Influenseren.

Når han begynner på en bok, ser han for seg en scene. Scenen nå var en YouTuber som blir drept,  mens han sender direkte. De vet ikke da at det foregår i Norge. På Vestlandet. Det er nemlig Hollywoodsladder, som er tema for sendingene, og det skal se ut som om det sendes fra utlandet. Drapet ble derfor utført av noen som visste hvor det ble sendt fra.

Dette er et annerledes plott og det liker jeg. Det er mange personer å mistenke og det gjør vi. En etter en mistenkes. Det er jo det som er gøy med krimbøker, fundere på hvem morderen er.

Nå gjettet jeg det denne gang ut fra samme kriterier som ofte gjentar seg i krimbøker og det kan jeg jo ikke røpe.

Men jeg gjettet, sikker kunne jeg jo ikke være på om det kunne komme en overraskelse.

Morsom vri er det også at Njål drar på besøk til søsteren og finner ut at hun er samboer med en som tidligere har vært småkriminell og han har vel ikke så overmåte tro på at det er et tilbakelagt stadium i vedkommendes liv. Spennende blir det å følge den historien. Vil “Salten”, som han kalles, holde seg i skinnet og ikke begå nye kupp. Som det også ymtes om i historien. Og bør han overlate datteren i hans varetekt.

Mange liker litt kjærlighet i krimhistoriene de leser og vi kan nok lukte litt at det kommer mer av det også. Vil Njål finne kjærligheten, skal tro?

Det var mange personer å holde styr på i starten og jeg synes nok språket kunne vært bedre. Jeg tok meg i å måtte lese om igjen setninger, for å forstå hva det egentlig står der og det er jeg ikke noe glad i. Jeg liker å flyte gjennom sidene når jeg leser og i perioder, særlig første del, ble det litt haltende.

Men det er egentlig flisespikkeri, jeg anbefaler gjerne Thime-Iversens bøker og gleder meg til hva han finner på i neste bok.

 

Fra omslaget:Da den fremadstormende influenseren Charles Monroe blir skutt og drept under Hollywood Dailys direktesending er Kriposetterforsker Njaal Natland en av flere hundre tusen vitner. Kan gjerningspersonen være en i influenserens nærmeste krets, i et kriminelt nettverk, eller kanskje en med tilknytning til Hollywood? Njaal Natland og kollega Michelle Reyes leter etter morderen, og det haster mer enn noen aner å finne svaret.

 

 

Espen Skjerven, Svikere

Leseeksemplar Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag.

Skjerven er en av mine favorittkrimforfattere. Hvorfor? Jo fordi han skriver så innmari bra og fordi hver gang lærer han meg noe.

Han er utdannet jurist og jobber som tingrettsdommer og bruker den kunnskapen i bøkene sine.

 

Espen Skjerven, Slakt

Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann

Espen Skjerven, Kleptokratiet

 

Jeg likte Svikere godt. Samme tema som den boken  av Svein G. Simonsen, Mørkefall, nemlig konspirasjonsteorier. Eller rettere sagt mennesker som er opptatt av konspirasjonsteorier. Men han fletter også inn litt rettsapparatet i forhold til barnevernsaker.

Det er stadig nye vendinger i boken, nye elementer bringes inn, så man vet ikke hvem som er egentlig står bak misgjerningene.

Annerledes plott synes jeg er gøy. Døde personer blir gravd opp og kroppsdeler fra dem,  dukker opp på strategiske plasser midt i Stavanger.

Etterhvert dukker det også opp en som er drept og en som er forsvunnet.

Det skjer noe hele tiden og så blir vi jo bekymret for søsteren til Tom, Cecilie. Er hun i fare også?

Jeg leste ut boken i en jafs jeg, jeg greide ikke legge den fra meg, mer enn når avtaler gjorde at jeg måtte ta pause.

Anbefales varmt og jeg gleder meg til neste roman og sikkert nok et engasjerende tema.

 

 

Fra omslaget: Kripos-etterforsker Tom Grayston er blitt tilkalt til hjemlige trakter i Sandnes og Stavanger for å bistå i en sak der liket til en avdød næringslivsleder er blitt gravd opp og forsvunnet. Han var ingen hvemsom helst, men konsernsjef i et oljeselskap som var involvert i en korrupsjons- og miljøskandale. Tom og kollegaene står overfor en intens jakt på de skyldige, som ikke skyr noen midler i gjennomføringen av sin plan for å redde verden. SVIKERE er den fjerde kriminalromanen i serien om politimannen Tom Grayston etter Slakt (2019), Blod er tykkere enn vann (2021) og Kleptokratiet i (2022).

 

Espen Skjerven (f. 1974) er født og oppvokst i Oslo og bor i Sandnes med ektefelle og to barn. Han er utdannet jurist og har flere års erfaring som påtalejurist og forretningsadvokat / prosedyreadvokat. I dag jobber han som tingrettsdommer i Sør-Rogaland tingrett.

Skjerven skriver virkelighetsnær politikrim, inspirert av sine egne erfaringer i det norske rettsvesenet.

 

 

Virginie Grimaldi, Et god liv

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Den så litt anonym men den var langt fra det. Den handler om to søstre som må passe på hverandre under oppveksten. Deres far dør når barna er små og moren tyr til alkoholen i tillegg til at hun er voldelig mot sine barn. De går på tå hev hele tiden. Heldigvis har de farens foreldre som er et fritsted for de, der de har bare gode minner fra.

Likevel er det ikke bare enkelt. Den yngste søsteren sliter mye med både sinne og angst og depresjon og det viser seg at hun har en  bipolar lidelse. Kanskje er det dumt av meg å røpe dette i omtalen, men jeg synes det er greit å vite for det forklarer mye av det man leser. Det er slett ikke lett å ha en psykisk sykdom som dette og det er ikke lett å være pårørende heller. I perioder har derfor ikke søstrene kontakt før de nå møtes og bor sammen en uke i bestemorens hus, for bestemoren er nå død og huset skal selges.

Jeg synes dette var en nydelig og sår bok. Kunne nok tenkt meg en annen slutt, men den får jeg bare ta med meg. Den røper jeg ikke.

 

 

Fra omslaget:Den franske bestselgende forfatteren Virginie Grimaldi har skrevet en hjertevarm, morsom og gjenkjennelig roman om to søstre som gjennom en vakker sommer i Baskerland må prøve å reparere søsterforholdet og seg selv.
To søstre som ikke har snakket sammen på fem år møtes igjen i barndommens sommerparadis – bestemorens hus i vakre Baskerland. Bestemoren har nylig gått bort, huset skal tømmes, og minnene fra en sår barndom gjenoppleves. Emma og Agathe har en uke på å fortelle hverandre alt og ta igjen for de tapte årene. Klarer de å reparere det som ble ødelagt i fortiden? Grimaldi skriver veldig gjenkjennelig om å være søstre som skilles av sine ulike personligheter, men som forenes av de felles barndomsopplevelsene.

 

Caroline Säfstrand, La meg fortelle alt.

Leseeksemplar fra Bonnier norsk forlag

 

Jeg er stor fan av Caroline Säfstrand.

Caroline Säfstrand, Den hemmelige ingrediensen

Caroline Säfstrand, Klubben for lykkelige avslutninger

Caroline Säfstrand, Villa havbris

Caroline Säfstrand, Sannheten om østersjenta

 

 

Hun skriver feelgood og feelgood jeg liker svært godt. Om vennskap, levd liv og fine hverdagsmennesker med små og store utfordringer både i nåtid og i fortid. En bitteliten anelse av romantikk ligger der og vaker i bakgrunnen.

Dette er ikke feelgood slik mange fnyser,  når de sier det, som om det skulle være dårligere litteratur og ikke verd å lese.

Dette er en vakker roman om mennesker i alle aldre og er du følsom, som jeg er, så føles det ekte inni en og en blir berørt.

Det falt derfor en liten tåre på slutten, når jeg leste det siste brevet.

Brev fra en mor til en datter hun ikke har fått hatt kontakt med.

Anbefaler Caroline Säfstrand til alle som elsker gode romaner.

 

Fra omslaget:En vakker og varm historie om hemmelighetene vi har i livet, fra Sveriges store feelgood-dronning Caroline Säfstrand.
Ulrica har bestemt seg for å leie et feriehus på den idylliske øya Ven. Med seg har hun et gammelt postkort som knytter henne og en mørk historie fra øya sammen, og nå ønsker hun å finne ut mer.
I nabohuset bor Bea, en kvinne som ikke greier å komme seg videre i livet. Når Bea hører en forsker på radioen snakke om at alle mennesker bærer på fem hemmeligheter som vi aldri forteller til noen, begynner hun å fundere over turisten på den andre siden av veien. Har hun virkelig bare kommet for å beundre den vakre naturen?
Begge kvinnene har nylig opplevd at livet er blitt snudd på hodet, men kanskje kan en stemme fra fortiden lede dem inn på nye veier…

 

 

Sven Petter Næss, Løvinnen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Næss er også en jeg kun hadde igjen å lese den nyeste. Jeg liker bøkene hans svært godt.

Sven Petter Næss, Den stille uke

Sven Petter Næss, Skjebnesteinen

Sven Petter Næss, Skyldig

Sven Petter Næss, Passasjeren

Løvinnen er spennende fra første til siste side. Stadig  nye vendinger. Umulig å vite hvem som står bak. To menn blir myrdet, den ene er vitne. Harinders niese er mistenkt og er hun egentlig så uskyldig som onkelen gjerne vi tro? Hun har allerede drept to personer og våpenet hennes blir brukt og selv er hun forsvunnet. En eske med hennes eiendelen blir levert til hennes familie.

Her er det mange å mistenke, det skal være sikkert og jeg gjettet ikke sammenhengen. Det er så mange mulige gjerningsmenn og sammenhenger.

Harinder blir tatt av saken, men som vanlig lar han seg ikke stoppe.

Jeg er imponert over Næss,  hvor snedig han setter sammen historien, slik at vi stadig forvirres.

Ikke er det rått og grusomt beskrevet heller.

Anbefales på det varmeste, jeg er nå ajour og kan glede meg til neste bok.

De kan leses frittstående.

 

 

 

Fra omslaget:

Det har gått fire år siden Amandeep Kaur rømte fra Norge under dramatiske omstendigheter. Ingen har hørt fra henne siden. En dag dukker en eske med eiendelene hennes opp hos familien. Politietterforsker Harinder Singh gjør alt for å finne niesen.

Samtidig blir en kjendisadvokat skutt og drept på åpen gate i Oslo sammen med et tilsynelatende tilfeldig offer. Med Harinder som leder for etterforskningen, jakter politiet en kald og profesjonell morder. Men når gjerningspersonen viser seg å kunne være en som står ham nær, blir han tatt av saken og tvinges til å ta loven i egne hender.

For Harinder Singh blir det denne gangen dypt personlig, aldri har mer stått på spill.

 

 

Merethe Kvam, Den hvite hesten 

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Merethe Kvam sendte meg en melding og spurte om jeg ville lese boken hennes, der temaet var angst. I og med at temaet er svært interessant for meg, takket jeg ja.

Det handler om en ung kvinne, siste året på vidergående og hun har angst som gir henne store utfordringer med å komme seg til skolen og være aktiv i timene. Og hun sier ingenting om det til noen.
Kvam beskriver hvordan det er når angsten griper deg, på en slik måte at jeg kjente stresset inni meg. Når man ikke greier å konsentrere seg, når man ikke greier å samtale, men hele kroppen koker inni en.

Det er rett og slett en kropp som roper fare fare, så høyt, at man blir satt helt ute av spill og blir handlingslammet.

Til slutt får man angst for angsten. Man blir engstelig for å si ja til avtaler og gruer for ting som må gjøres, for man er redd man ikke vil greie det.

Kroppen spenner regelrett beina under deg.

Kjekt var det at hun hadde en venn som støttet henne så godt han kunne, men ofte vil også venner holde avstand når de ikke forstår hva som gjør at en oppfører seg avvisende. Faren er at man graver seg ned hjemme der en føler seg trykk.

Det er utmattende fysisk også så man blir grenseløst sliten.

Men Mai kan ikke gi opp for hun har to hester hun har ansvaret for. Den hvite er hun glad i, men den svarte er hun redd, for den angriper henne. Hun forstår at hun må greie å vise den at hun bestemmer.

En fin bok dette hvis du kjenner noen som har angst og du vil prøve å forstå hvordan de har det.

Og for all del, vær en venn, om du ikke greier helt å forstå, vær tålmodig og lytt og godta at det er vanskelig.

Anbefaler romanen til både ungdom og voksne.

 

Fra omslaget:Jeg tittet på klokken som hang på veggen. Den så ut som et gedigent armbåndsur med brun reim. Hybelen kom fullt møblert, slitte møbler som var til overs eller ikke passet inn. Som meg.
Mai går siste året på videregående, bor på hybel og lever livet som russ. Det er i hvert fall det alle tror. Men når hun er alene, kjemper hun to kamper – en mot den djevelske hesten King, en mot angsten.
Når fortiden innhenter henne, sprekker fasaden. Mai trekker seg bort fra skolen og menneskene som bryr seg om henne. Den eneste hun ikke kan gjemme seg for, er King. Klarer hun å finne veien tilbake til et normalt liv?

 

 

Sven G. Simonsen, Mørkefall

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg har likt svært godt de to første bøkene av Simonsen.

 

Sven G. Simonsen, Crux

Sven G. Simonsen, Risiko

 

Jeg likte også svært godt Mørkefall. Jeg liker å lese bøkene til Simonsen,  for språket faller så lett for meg. Jeg flyter gjennom sidene. Det er vanskelig å forklare akkurat den følelsen, men de leseglade, tror jeg forstår meg.

Temaet er svært aktuelt, nemlig alle konspirasjonsteoriene som deles for tiden.

Og jeg må innrømme at jeg ble tatt på senga når jeg kommer til slutten. Den hadde jeg ikke sett komme. Det var gøy.

Spennende var det også underveis,  når Liv drar ut på etterforsking alene og begir inn på områder der en bør trå forsiktig.

Sven G. Simonsen skriver knakende god etterforskningskrim og jeg som egentlig skal kutte antall serier jeg følger, gleder meg allerede til neste bok.

Bøkene kan fint leses frittstående, men det er kjekt å følge Liv fra første bok.

 

En gruppe konspirasjonsteoretikere er samlet på et bedehus på Østre Toten. De diskuterer verdenssituasjonen og tonen er gemyttlig – helt til en ukjent mann reiser seg og anklager de andre for å være veikinger og pratmakere. Handling må til, målrettet og kraftfull, erklærer han, før han forsvinner. En ung kvinne som også deltar på møtet, er nysgjerrig og følger etter ham. Dagen etter blir kvinnen funnet drept like i nærheten.
Den drepte er VG-journalisten Elise Tellefsen, en venninne av Liv Eriksson. Elise jobbet undercover med en bok om norske konspirasjonsmiljøer. Mens politiet jakter på drapsmannen, allierer Liv seg med Mikael, en kollega av Elise. De to starter sin egen jakt.
Mørkefall er den tredje, frittstående boken i serien om psykolog Liv Eriksson.

 

 

Heather Marshall, Spør etter Jane

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

 

Siste bok ut i september er en utrolig god bok.

Den handler om kampen kvinner har hatt for å få bestemme over egen kropp. Og det triste er at vi er enda ikke helt der.

Vi følger noen kvinner i Toronto fra 1960 til 2017. Ugifte, gravide kvinner, sendes til fødehjem. Når babyen blir født, selges den til par, som ønsker å adoptere. Kvinnene får ikke lov å beholde barnet selv.

Ofte får ikke barnet noen gang,  vite at det er adoptert og de får aldri vite hvem som har født dem eller hvorfor de ble adoptert bort.

Og det er mødre som hele livet leter etter barnet de ga liv til, for alle opplysninger ble holdt hemmelig.

I romanen skriver en adoptivmor, på sitt dødsleie, et brev til sin datter, der hun forteller at hun er adoptert og legger ved et brev fra den opprinnelige moren, som forklarer hvorfor hun måtte gi henne fra seg. Det er bare det at dette brevet havner i feil postkasse og blir lagt bort i 7 år, før noen finner det og prøver å oppspore hvem det skulle til.

Mange utnyttet situasjonen når unge kvinner var desperat etter å få fjernet et foster og inngrep ble gjort med fare for liv. Og liv gikk tapt både pga inngrepene men også ulykkelige kvinner som ikke så noen annen utvei enn å ta sitt eget liv.

Forfatteren skriver at Jane-nettverket i romanen er en miks av de mange undergrunnsnettverkene som fantes i storbyene, før abort ble lovlig. Og slike nettverk finnes det nok også i dag, der abort fortsatt er ulovlig eller der en nemd skal bestemme over deg.

Det samme med søsterhjem, der kvinnene ble nærmest gjemt og holdt fanget til barnet er født og de kan reise hjem og late som om ingenting har skjedd.
En gripende, spennende og interessant bok og en uventet vending på slutten, som jeg ble overrasket av, men likte godt.

Anbefales varmt.

 

 

Fra omslaget:

Spør etter Jane er en uforglemmelig debut som omhandler de grusomme konsekvensene som følger når kvinner ikke kan bestemme over sin egen kropp – og om en mors ubristelige kjærlighetsbånd.

Toronto, 1971
Som gravid, ugift tenåring blir Evelyn plassert på et såkalt mødrehjem hvor hun tvinges til å gi fra seg sin nyfødte datter. Dette traumet kommer hun aldri over. Til tross for den overhengende faren for å bli arrestert, går hun senere inn i nettverket Jane som abortutførende lege. Hun er fast bestemt på at andre gravide kvinner skal få muligheten til å ta et valg hun selv aldri fikk ta.

«Bare ring og spør etter Jane …»

Toronto, 2017
I et gammelt brev kommer Angela over en hjerteskjærende avsløring, og hun bestemmer seg for å finne kvinnen som en gang skrev brevet. Jakten fører henne tilbake til 1970-tallet og til en gruppe kvinner som drev et ulovlig nettverk: De hjalp unge, gravide jenter med å få utført trygge aborter. Den illegale virksomheten gikk under kodenavnet Jane.

 

 

 

Efraim Pedersen, De døde kommer til bryllup

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette er bittesmå samiske eventyr og sagn fra ulike tidsepoker. Mange av de er historier om spirituelle opplevelser der mennesker viser seg for de. Man vet ikke helt om det er drøm eller virkelighet eller om det er de døde som kommer med tegn. Mange av eventyrene ligner svært mye på de eventyrene vi er vant til, som de om Askeladden som møtte den gamle konen og ga henne nista si.

Morsomt å lese sånn innimellom alt annet jeg leser. Ikke noe jeg trenger å lese hele på en gang, men den ligger på bordet og jeg leste litt innimellom.

 

 

Fra omslaget:For første gang er historiene til den samiske mesterfortelleren Efraim Pedersen fra Oterodden samlet i én bok. Historiene ble opprinnelig fortalt og nedskrevet på samisk mellom 1882 og 1927.

Efraim Pedersen skildrer på sitt særegne og poetiske vis mennesker og dyr med spesiell kraft, fiender som alltid er ute i ondt ærend, og forteller om de døde som fortsatt er nærværende. Synlige og usynlige vesener i naturen krever også sin plass i menneskenes liv. Drømmenes betydning er viktig, og varsler om både godt og vondt.

Historiene formidler kunnskap om en samisk virkelighetsforståelse som er ukjent for mange. De døde kommer til bryllup vil glede lesere med sine fantastiske historier og store fortellekunst.

 

 

Mikki Brammer, Ting vi angrer på

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

 

Noe vi kommer til å få mer av er bøker om døden, da det nå begynner å bli et tema som ikke lenger skal ties om. Heldigvis. Vi har behov for å snakke om hele livet,  også den delen der vi forlater dette livet. Og for ikke å snakke om sorgprosessen for de som er igjen.

336 sider.

Denne har vært i stabel en stund. Fine omtaler og jeg gledet meg og den innfridde.

Dette føyer seg inn blant de mange nydelige leseopplevelsene jeg har hatt de siste månedene.

Den var tankevekkende, rørende og vakker.

Det er på et vis en blanding av “Kunsten å høre hjerteslag”, “Eleanor Oliphant har det helt fint” og “Tre menn til Wilma”.

En slik bok du savner når du legger den fra deg. Du vil ha mer.

 

For omtale inkl sitater:

Mikki Brammer, Ting vi angrer på

 

 

Fra omslaget:Ting vi angrer på er en hjertevarm, klok og humoristisk roman som tar tak i et av de mest tabubelagte emner i den vestlige verden – døden – og forvandler den til en hyllest til livet.

Clover Brooks har alltid følt seg tettere knyttet til de døende enn til de levende. Da hennes elskede bestefar dør alene mens Clover er ute og reiser, begynner hun å arbeide som sjelesørger i New York og dedikerer livet til å hjelpe folk gjennom deres siste tid på jorden.

Clover tilbringer så mye tid med de døende at hun ikke har mye tid til overs til seg selv – helt til hun bestemmer seg for å forlate New York for å finne den gamle flammen til en av klientene sine. Reisen tvinger Clover til å tenke over hva hun ønsker for sitt eget liv … og om hun våger å åpne opp for nye vennskap og ny kjærlighet.

Ting vi angrer på er Mikki Brammers debutbok, og er så langt solgt til 32 land.

 

Jushua Cohen, Familien Netanyahu

Leseeksemplar fra forlaget Press

 

Siden jeg får mange bøker, er det gøy å kunne prøve seg på bøker jeg ellers ikke ville kjøpt. Det er vel egentlig det som er aller mest spennende med Leseeksemplar.

Kanskje skulle jeg tatt meg en tur på biblioteket og plukket meg en stabel helt ukjente. Det hadde vært innmari gøy.

Men da får jeg vel enda mer dårlig samvittighet for de som venter.

Jeg begynte på denne boken, men jeg la den fra meg. Jeg kom rett og slett ikke inn i handlingen, den ble for vanskelig for meg å lese. Jeg skal prøve på igjen en annen gang.

 

 

 

Fra omslaget:

Familien Netanyahu kan beskrives som en blanding av en college roman for voksne og en historisk fantasy, med like deler komikk, satire og underliggende alvor, skrevet med et sjeldent litterært overskudd. Fortellingen utspiller seg mot slutten av 1950-tallet, der Ruben Blum, en enslig jødisk akademiker ved Corbin college, rett utenfor New York, får i oppgave å vurdere og tilrettelegge ankomsten til en polskfødt, Israel-basert akademiker ved navn Benzion Netanyahu. Han ankommer med kone og tre barn, hvorav den ene sønnen heter Benjamin.

Blum er en sekulær jøde og vestlig orientert historiker og akademiker, med amerikansk historie som spesialfelt. I spennet mellom ham og Netanyahus teologiske og skjebneorienterte historieskriving, utfolder Cohen en både opplysende og humoristisk beskrivelse i kollisjonen mellom to verdensanskuelser, der komikk, satire, humor og tragedie er vevet sømløst sammen i et litterært overflødighetshorn av en roman.

Cohen beveger seg fritt mellom fiksjon og fakta i denne romanen. Boken baserer seg på en anekdote fra Harold Bloom (Ruben Blum), som Cohen intervjuet i 2018, der han fortalte om den gang (1959) han var ledsager for en jødisk akademiker ved navn Benzion Netanyahu, som kom på besøk til Cornell University, New York. Med dette som utgangspunkt har Cohen skapt en historisk fiksjon, som blant mye annet også har en kritisk brodd mot samtidens religiøse og politiske landskap.

 

 

Jenny Colgan, Sommer over skyene

Boken har jeg fått av en bokvenn

 

Jeg elsker jo Colgans bøker og venter på nye i hennes serier. Denne tror jeg er en frittstående roman.

 

Denne gangen er jeg litt spaltet.

Jeg koste meg med noe, særlig når hun var ute på øya. Da syntes jeg det var god flyt og jeg småhumret og glemte meg bort.

Men det er også partier der jeg føler hun prøver å være morsom, men det blir litt krampaktig og haltende.

Mange elsker jo romantikk, mens jeg ofte synes det blir litt for mye og denne gangen ble det litt mye for meg og litt banalt og forutsigbart.

Så jeg er nok litt mer glad i de bøkene hvor hun beskriver mer hverdagsliv, familie og vennskap.

Jeg anbefaler nok derfor lettere seriene til Jenny Colgan og de anbefaler jeg varmt, hvis du liker underholdningsbøker.

 

Jeg leser to serier av Colgan.

Bok 1 til 5,  fra øya Mure

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Jenny Colgan, Jul på øya

Jenny Colgan, Jul på øyas hotell

Jenny Colgan, Bryllup på øya

 

Den nyeste serien. Det er det frittstående bøker, men vi møter igjen de samme personene fra det lille stedet der historiene finner sted, for stedet er det samme.

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på hjørnet

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på stranden

Jenny Colgan, En evighet for deg

 

 

 

 

Fra omslaget:Morag er født inn i en familie av vellykkede piloter, og er vant til å fly høyt. Men etter en tragisk ulykke blir hun satt på bakken. Fremtiden hun alltid har forestilt seg, er plutselig utenfor rekkevidde. Da hun får en telefon om at hennes elskede bestefar har blitt syk, reiser Morag hjem til det skotske høylandet. Hun ser seg nødt til å ta over bestefarens jobb: å frakte lokalbefolkningen over de vakre øyene i skjærgården i et vaklevorent gammelt fly. Det er litt av en kontrast til det fartsfylte, internasjonale livet hun er vant til. En uværsdag blir Morag blir tvunget til å nødlande på en avsidesliggende øy, og plutselig befinner hun seg helt alene langt fra sivilisasjonen. Eller – ikke helt alene. For på øya bor den tøffe og tause ornitologen Gregor, som har ansvaret for fuglebestanden i sommersesongen. Selv om Morag og Gregor ikke har helt sansen for hverandre, blir Morag tvunget til å søke ly i hytta hans, og der må hun bli til hjelpen kommer. Uansett hvor lenge det måtte være …

 

 

Helge Thime-Iversen, Influenseren. Espen Skjerven, Svikere. Virginie Grimaldi, Et godt liv. Caroline Säfstrand, La meg fortelle alt.. Sven Petter Næss, Løvinnen. Merethe Kvam, Den hvite hesten . Sven G. Simonsen, Mørkefall. Heather Marshall, Spør etter Jane. Efraim Pedersen, De døde kommer til bryllup. Mikki Brammer, Ting vi angrer på. Jushua Cohen, Jenny Colgan, Sommer over skyene. Valérie Perrin, Glemt på en søndag

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det er ikke ofte man ser en roman så lovprist og så slaktet som Perrins, Å vanne blomster om kvelden. Jeg likte den godt.

Valérie Perrin, Å vanne blomster om kvelden

De tre var jeg derimot mer lunken til:

Valérie Perrin, De tre

Derfor er jeg svært spent på å lese debutboken hennes, Glemt på en søndag. Jeg ser at den får også både gode og dårlige omtaler.

320 sider.

Dette var egentlig en merkelig leseopplevelse. For meg ble det veldig forvirrende. Det er flere historier som fortelles om hverandre.

Det er historien til Hélène, som Justine skriver ned, pluss Justines egen historie, både nåtid og oppvekst. I tillegg til den personen vi ikke vet hvem det er, som ringer pårørende til de av de gamle som som ikke har fått besøk og sier de er døde.

Fedrene til Justine og Jules , søskenbarnet, var tvillinger og de døde, sammen med mødrene til barna, i en bilulykke og så de to vokste opp sammen hos besteforeldrene. Bilulykken begynner også Justine å grave i. Hva skjedde egentlig? Også det en kronglete historie så her er det mye som skjer.

Jeg er en litt ukonsentrert leser innimellom,  så jeg skulle nok ha lest saktere, for i siste del av romanen, forstår man mer av det som foregår og alt nøstes opp. Og i det det skjer, føles historien bedre.
For meg kunne nok historien hatt noen færre elementer og boken ville blitt bedre. Litt sånn too much, følelse.

Bedre enn De tre, men Å vanne blomster, var bedre….for meg.

 

 

 

 

Fra omslaget: Å vanne blomster om kvelden-forfatter Valérie Perrins debutbok Glemt på en søndag vant bl.a. Bokhandlerprisen i Frankrike og er solgt til 20 land. Den rommer både humor og nostalgi, og Perrin har selv sagt at den er hennes mest poetiske bok.

Glemt på en søndag handler om hvordan fortiden påvirker nåtiden, og hvordan uforløst kjærlighet kan skape dype arr.

Vi møter 21 år gamle Justine som har bodd sammen med besteforeldrene og fetteren Jules helt siden foreldrene døde. Hun jobber på et aldershjem og bruker mye av dagen på å stelle og høre på fortellingene til de gamle. Hun kommer særlig tett på den nesten 100 år gamle Hélène og bestemmer seg for å skrive ned livshistorien hennes i en blå notisbok.

Mens Justine hjelper Hélène med å bearbeide minner om både kjærlighet og krig, inspirerer Hélène Justine til å ta et oppgjør med fortidens hemmeligheter og til å takle hennes livs store tap.

Men én dag begynner de pårørende å motta mystiske telefonsamtaler fra aldershjemmet, og alt blir snudd på hodet.

 

 

Helge Thime-Iversen, Influenseren. Espen Skjerven, Svikere. Virginie Grimaldi, Et godt liv. Caroline Säfstrand, La meg fortelle alt.. Sven Petter Næss, Løvinnen. Merethe Kvam, Den hvite hesten . Sven G. Simonsen, Mørkefall. Heather Marshall, Spør etter Jane. Efraim Pedersen, De døde kommer til bryllup. Mikki Brammer, Ting vi angrer på. Jushua Cohen, Jenny Colgan, Sommer over skyene. Valérie Perrin, Glemt på en søndag. Jeannette Walls, Herfra og til månen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest tre bøker av Walls før. Dette er omtaler fra den første tiden jeg blogger bøker. Da hadde jeg kun månedsoversikter.

Krystallslottet og Sølvstjernen:

Bøker lest november 2016

Ville hester:

Bøker lest juli 2017

Walls skriver fra eget liv og fra bestemorens og bøkene er fantastiske. Jeg var derfor utrolig spent på denne.

Dette er et leseeventyr rett og slett. Så gøy og så spennende også.

Krimbøker har et mysterie og det blir løst, men en fantastisk roman, som ikke er krim, ja den kan være enda mer spennende, for man aner ikke utfallet av historien.

Noen av personene og situasjonene i boken er basert på virkelige mennesker og hendelser, fra Virginia på 1920~tallet, midt i den amerikanske forbudstiden, da brennevinssalg var forbudt.

 

Bilde fra forfatterens ord, bakerst i boken.

Her kan du lese mer om Willie Carter Sharpe.

https://blueridgetales.com/willie-carter-sharpe-the-rum-running-queen-of-virginia/

Enda en bok denne måneden som jeg ikke greier å legge fra meg. Den er en fest å lese. Jeg måtte bare lese den ferdig.

Sallie, hovedpersonen er et fyrverkeri. Hun blir kastet på dør fra hjemme, når hun var bare et barn. Hun var alltid utenfor og passet aldri inn, men likevel gikk hun sine egne veier og prøvde å gjøre det hun følte var riktig. Ofte ble hun dratt mellom det å passe inn, opp mot det hun følte var riktig. Og noen ganger måtte hun bøye nakken og føye seg etter ordensmakten.
Dette er en roman jeg tror alle bare må like. Anbefales varmt.

Denne videoen er på fransk og jeg forstår bortimot ingenting av teksten, men likevel er det gøy, for jeg får med meg litt av historien i boken. Boken er jo ikke om Willie Carter Sharpe, bare inspirert av henne, det er fiksjon, men jeg kan likevel se handlingen litt for meg, i denne filmen.

 

 

 

Fra forfatteren av bestselgeren Krystallslottet kommer en høydramatisk og gripende roman med handling lagt til den amerikanske forbundstiden.

Sallie er datteren til den karismatiske Duke Kincaid, en stor mann med mye makt i en liten by. Sallie vokser opp i Virginia på 1920-tallet, midt i den amerikanske forbudstiden. Familien har tjent store penger blant annet på ulovlig brennevinshandel. Hun husker lite av moren som døde tidlig, og faren har giftet seg på nytt og fått sønnen Eddie.

Sallie ligner sin far, hun er skarp og ressurssterk, mens Eddie er som sin mor – skjør og engstelig av natur. Når Sallie prøver å få Eddie til å bli litt tøffere, blir han utsatt for en ulykke, og Sallie blir kastet på dør.

Ni år senere kommer hun tilbake, fast bestemt på å kreve sin plass i familien. Det viser seg å være vanskeligere enn hun trodde, men med hevet hode tar hun tak i hemmelighetene og skandalene som skjuler seg i det store huset.

Du kommer til å falle pladask for Sallie, en temperamentsfull, uredd kvinne som nekter å bli satt i bås.

 

 

 

Så kommer vi til de jeg ikke nådde å lese. De flyttes til nye stabler.

 

Anja Hammerseng-Edin, Hva hvis det er mulig da?

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne lå og ventet på meg, helt overraskende når jeg var innom Cappelen på besøk.

Den er interessant ut.

 

 

 

Fra omslaget:

  • Lei av å leve et liv på autopilot? Tidligere håndballproff Anja Hammerseng-Edin hjelper deg på veien til å bygge mental styrke, utforske det ukjente og finne ditt indre gull.
  • Bli kjent med de syv avgjørende stegene for utvikling gjennom «heltereisen».
  • For deg som har lyst til å utforske potensialet ditt, og som er klar for å lytte til den indre stemmen som hvisker: «Hva hvis det er mulig, da?»

 

Christine Drage, Aldri tilbake

Leseeksemplar Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag.

Denne kom også overraskende og jeg er spent, for kjærlighetsromaner er jeg dårlig på, så håper det ikke er det

 

Fra omslaget:Carmen Delumina er en håpløs romantiker. I hennes verden, er kjærligheten både en symfoni av drømmer og en malstrøm av kaos. Mens hun søker etter den rette partneren, støter hun stadig på hindringer – noen av dem er menn, andre er hennes egne indre demoner.
Er det kjærligheten som er vanskelig, eller er det Carmen selv?
Fordyp deg i et følelsesladet drama hvor romantikk og kaos danser i takt, og hvor den eneste sikre tingen er usikkerheten. Inspirert av forfatterens egne opplevelser, opplever du kjærlighetens nådeløse spill gjennom Carmens øyne. En reise som avslører både desperasjon og lyst. Gjennom tårer og latter, beveger vi oss gjennom livets berg- og dalbane, med Carmen som vår uforlignelige guide.

 

 

Bjørg Thorhallsdottir, Bjørgs glede

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg lever selv etter regelen om å prøve så godt jeg kan å skape dagen min god. Derfor er det også en glede å lese en bok om glede.

 

Fra omslaget:Björg er overbevist om at vi kan velge å være glade. Men hun vet også at det krever en innsats. For å kjenne ekte glede fra innsiden må du ta en ordentlig ryddejobb og bli kvitt alt det som tapper deg for energi. Slik kan du gjøre plass til kjærlighet, glede og overskudd. Det er lettere å være glad når man har mening og tilhørighet i livet. Alt dette vil hun lære deg i denne boken.
Björgs ønske er at du skal våkne opp hver morgen med et gledesfylt hjerte og si takk til en ny dag – med kjærlighet.

 

 

 

Edith Eger, Valget du tar

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg har egentlig lovt meg selv å ligge litt unna bøker fra krigen i en periode så det kan være den må vente, men samtidig ser jeg utrolig gode omtaler.

 

 

 

Fra omslaget:- Dans for meg, lille ballerina, sier Mengele.
I 1944 blir den 16 år gamle danseren Edith Eger deportert til Auschwitz. Etter å ha blitt skilt fra foreldrene ved ankomsten utsettes hun for de mest rystende opplevelser, herunder å bli tvunget til å danse for den beryktede nazilegen Josef Mengele. Da leiren omsider blir frigjort, blir hun halt ut av en likhaug, knapt i live.
Redslene i utryddelsesleiren knekket ikke Edith. Tvert imot hjalp de henne til å lære å leve med ny livsappetitt og en bemerkelsesverdig evne til å tåle motgang. Her forteller hun sin historie, som leseren aldri vil glemme. Den viser at håpet kan spire selv i helvete.

 

Barbara Kingsolver, Demon Kopperhead
Leseeksemplar fra Kagge

 

Denne har jeg gledet meg til og den vil nok bli prioritert….tror jeg. Jeg liker oppveksthistorier og har sett at mange skryter den opp i skyene. Men 600 sider ble for mye å ta tak i denne måneden, men vi prøver på igjen.

 

 

 

Fra omslaget:Med Demon Copperhead har Barbara Kingsolver skrevet en moderne klassiker. Romanen vant både den høythengende Pulitzer-prisen 2023 og Women’s Prize for Fiction 2023, og har ligget over 1 år på toppen av New York Times bestselgerliste. I fjellene i det sørlige Appalachia vokser Demon Copperhead opp under svært trange kår. Han er født til verden av en enslig tenåringsmor i en enkel husvogn, uten andre fordeler i livet enn sin avdøde fars pene trekk og kobberrøde hår, besk humor og en ekstrem evne til å overleve. Demon er nådeløs når han forteller om fosterhjem, barnearbeid, forsømte skoler, sportslig suksess, rusavhengighet, katastrofal kjærlighet og knusende tap. Demon Copperhead er en roman om kjærlighet og behovet for kjærlighet, om drømmer og sinne, hat og smerte. Fullstendig opprivende, men likevel oppløftende og fylt av håp.

 

Jesper Wung-Sung, En annen gren

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

For ikke snakke om denne. Jeg elsker historiske bøker. Enda en jeg gjerne prioriterer, men om den blir lest denne måneden, ja det vil tiden vise. Ja, den måtte også vente

Kagge gir ut utrolig mye spennende for tiden. Et forlag å se opp for.

 

 

Fra omslaget:En annen gren er Jesper Wung-Sungs gripende roman om sine oldeforeldres historie, en slående fortelling om brennende kjærlighet og utenforskap. For den vant han den høythengende danske bokhandlerprisen, De Gyldne Laurbær.
Det er 1902, og fornøyelsesparken Tivoli åpner dørene for en spektakulær forestilling. På programmet står ekte kinesere. Blant kineserne er San Wung Sung. Blant gjestene: Ingeborg Danielsen. Kineserne er kommet direkte fra Canton, Shanghai og Hong Kong. De skuelystne kan se dem arbeide, lage mat og underholde. I programmet heter det blant annet at det er aldeles forbausende og grenser til det utrolige, hvad en Kineser kan udholde af legemlige Pinsler.
San og Ingeborgs kjærlighet skaper skandale. Kvinner som omgås kinesere, blir utstøtte og latterliggjorte. Men Ingeborg er Ingeborg, og det fins knapt noen grenser for hva hun vil holde ut for mannen hun, ordløst og kraftfullt, har forelsket seg

 

Frøydis Lilledalen, Gjør ingen skade

Leseeksemplar Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag.

Ser interessant ut. Jeg sliter selv med mye av de samme utfordringene som de har de som har Me, så jeg vil nok kjenne meg igjen i mye.

 

 

Fra omslaget:Gjør ingen skade” er en sakprosabok om sykdommen Myalgisk Encefalomyelitt, mest kjent som ME. Gjennom personlige erfaringer forteller forfatteren hvordan det er å leve med sykdommen. Boken reiser spørsmål om dagens behandlingstilbud er til mer skade enn nytte og fremmer et kritisk blikk mot teorier som peker på psykososiale årsaker til sykdommen. Begrepet «ME-aktivister» er nesten like kjent som sykdommen. Leseren inviteres til å reflektere over hvordan – og hvorfor – fordommer om pasientgrupper oppstår, hvordan de opprettholdes, og hvordan vi kan endre dem. Boka gir også innblikk i ny forskning på ME-feltet. Målet med “Gjør ingen skade” er å spre kunnskap, skape debatt, og gi håp.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg