Jeg har kommunens beste brød
Kommunen heter Rauma og ligger i Romsdalen
Her er det innmari fint så kom gjerne og besøk oss
I 1992, neida det er ikke lenge siden, da vant jeg en konkurranse om å ha Raumas beste brød. De fikk ikke inn så mange oppskriftene, men det trenger vi vel ikke å snakke så høyt om. Ihvertfall ikke siden det var jeg som vant. Nå skal det sies at jeg bruker jo ikke oppskrift så jeg måtte bare ta sånn ca mengder så det skulle bli en oppskrift.
Oppskriften lyder som sådan:
3 store brød
0,5 l surmelk
0,5 l melk
0,5 l vann
1 dl olje
25gram FERSK gjær,
ca 350 gr sammalt hvete grov
ca 350 gr sammalt hvete fin
ca 100 gr sammalt grov rug
2 dl linfrø
2 dl solsikkekjerner
1,5 ts salt
Hvetemel
Varm væsken, ca 37 grader sammen med oljen og frøene, jeg bruker mikroen til å varme væsken i
Ha væsken og salt i en stor mikser og bland inn gjæren
Det går an å kna for hånd men det er innmari tungt pluss at litt av hemmeligheten er å la det grove stå og gå i mikseren en god stund så du får knadd den skikkelig
Deretter sper jeg med hvetemel litt etter litt til passe deig. Har du i for mye mel, da blir de tunge så vær forsiktig
Du skal kunne kna dem ut uten for mye mel ekstra men heller litt ekstra mel under utbaking enn for mye mel i utgangspunket
La deigen stå og heve ca en time
Den lange hevingen er en av årsakene til at hjemmebakt brød er sunnere enn kjøpebrød. Gjæren får utvikle seg langsomt, det gjør at brødene er lettere å fordøye. De går rett og slett lettere igjennom systemet vårt. Kjøpebrød er hurtighevet og fungerer som lim i tarmene våre. Kanskje tåler vi mer brød, hvis vi bare tar oss tid til å bake selv. Har man en maskin er det ikke mye arbeid å bake brød, men det tar tid. Jeg baker 6 brød hver gang, altså to ganger den prosedyren jeg har her. Nå har jeg noen brødtyver boende ikke så langt unna så det bruker å forsvinne noen brød fra meg, så de 6 brødene varer ikke bestandig så lenge
Nå deles de i tre og legges i former. Jeg bruker bakepapir fra Clas Ohlsson som kan brukes om igjen
Etterheves 30 min
Settes forsiktig med ømhet og omsorg inn i ovnen, er vi hardfør risikerer vi at de faller sammen og blir rå inni, ikke godt
Jeg steker dem først 200-225 grader i 45 minutter, så snur jeg dem forsiktig ut av formene og steker dem opp ned i 10 min til
Lykke til
Åh de så gode ut! Og fy søren det er jaggu fint der du bor! Tenk å ha en slik utsikt! En dag, da tar jeg romsdalseggen 🙂
May: Ja, kom i juni eller august/september, da er det fantastisk her på fjellet:) jeg rer opp sengen jeg:)
Tusen takk!!!
May: 🙂
Åååå, det så deilig ut 🙂 Jeg er bare så inmari lat, når det gjelder mat, og ikke har jeg kjøkkenmaskin. Kanskje en gang hvis jeg har langfri… at jeg kan driste meg til noe sånt 😀
Godt med hjemmebakt….
No fekk eg lyst til både å reisa til Romsdalen og å bake brød. Kvifor blir du sur på tørrgjær, det brukar eg alltid.
Oldemorbloggen: hehe, liker bare ikke tørrgjær, har ikkehelt fått det til, så jeg bruker vanlig, men det går helt sikkert med tørrgjær og, det er bare jeg som er litt vanskelig av og til:)
I gode og onde dager!: Ja, det er godt:)
frodith: Det er ikke mye arbeid hvis du har maskin, den snurrer jo og går av seg selv, men det tar tid å heve:)) Men mye bedre for kroppene våre