Brente mandler med kajennepepper. Det skal noe til å spise bare en.

Jeg lette febrilsk i kveld etter oppskriften min på brente mandler med kajennepepper og heldigvis hadde jeg lagret den, for jeg fant den ikke ved å spørre frøken Google eller hr Yahoo.

Ja, jeg kan ikke si at det er min oppskrift for det er det ikke og jeg aner ikke hvem sin det er, men det er denne jeg bruker for den er innmari god.

300 gr mandler, 150gr sukker, 3/4 dl vann, 1ts vaniljesukker, 1/4-1/2 ts Cayennepepper, ca 3 klyper maldonsalt, 2 ss smør

Gubben kjøpte mandler og etter at jeg hadde forsynt meg, er det enda 1,8 kg igjen. Jojo, mandler er sunt året rundt og de i løsvekt er best, synes vi. Vi har de stående fremme så vi kan ta en liten håndfull når vi går forbi skålen. Ja, uten at de er bearbeidet ja. De sukrede hører julen til. Jeg maler de også og bruker i knekkebrød.

Først får de godgjøre seg i ovnen, 15 min,150 grader. Jeg ristet dobbel oppskrift men grunnet dårlig erfaring, steker jeg i kasserollen kun en porsjon i gangen. Det er så lett å oversteke de hvis det er for mye. Det gjorde jeg første gangen og måtte kaste alt.

I begynnelsen er det mye væske. Min plate har en skala opp til ni, og jeg har den på 7, god varme men ikke for varmt. Det tar en god stund i starten uten at det skjer stort.

Så begynner sukkeret og skumme. Rør hele tiden. Dette er ikke arbeid man gjør mens man gjør tusen andre ting. Sett av en halv time. Snur du ryggen til, da er det brent og uspiselig.

Sakte, men sikkert begynner det å bli tykkere.

Sukkeret blir nesten hvitt. Da rører du inn 2 ss smør. Det skal hjelpe så de ikke kleber seg så mye sammen. Det gjør de likevel men jeg liker smørsmaken, får en litt mer karamellisert smak.

Her er det på det tykkeste og man må hele tiden passe på at massen er i bevegelse.

Så begynner sukkeret å smelte og det er her man må være våken. Så snart det hvite forsvinner og blandingen blir blank og karamellignende, ta den av platen. Ikke vent for lenge, den blir så fort brent. Det er bedre at det er litt for lite stekt enn for mye. Litt for lite, kan spises, det kan ikke for mye.

Jeg brer massen utover et bakepapir og strør på bittelitt ekstra maldonsalt før det stivner.

Da kan jeg stjele Smasjreklamens motto. Det skal godt gjøres å spise bare en. Man må bare ha en til og så to og så tre og så bare to til og så ja,ja, et par til da, nei, jeg må ha litt mer, nå er det nok, noen få til da, fortsettelse følger. Men det er hardt for magen, så ikke overspis.

Ha på tette glass og for å få de litt mer fra hverandre, kan du riste på glasset. Men det er nå veldig praktisk å være nødt til å ta 5-6 da,hehe

Neste gang kan jeg bare google brente mandler med kajennepepper og Lillasjel, så har jeg oppskriften. Genialt

#brentemandler

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg