Den evige ilden, Ken Follett

Den evige ilden av Ken Follett tar oss tilbake til Europa på 1500 tallet. For alle de som har lest Stormenes tid og I all evighet, vet de hva som venter. Her er det halshugging og voldtekter og mord og slakting av mennesker, slik det var på den tiden. Det er da vi forstår at det ikke har vært mer fred i verden enn det er i dag. Krigen om makt og religion pågår for fullt. Alle midler tas i bruk. Jeg husker ikke mye fra Stormenes tid men det spiller ingen rolle. Den evige ilden står godt alene.

Vi følger hovedpersonen Ned som vier sitt liv til den hemmelige tjeneste for den protestantiske  Elizabeth Tudor som blir kronet dronning av England. Mange ønsker at den katolske Maria Stuart er den rettmessige arvingen til tronen, Neds oppgave blir å holde Elizabeth trygg og avsløre alle konspirasjoner mot henne, noe som slett ikke er enkelt. Broren til Margery som Ned ønsket å gifte seg med, blir hans hovedmotstander i denne kampen. Han smugler katolske prester inn i landet for at de skal hjelpe til med å få et katolsk opprør og ta livet av dronningen, for så å sette inn Maria Stuwart som dronning.

Her er det spenning fra første side. Og man skal holde tunga beint i munnen for her er det et stort og vanskelig persongalleri. Heldigvis har Follett oppsummert foran og bak i boken persongalleriet, så man kan slå opp innimellom når man går i surr over hvem som er i familie med hvem og hvilken religion de tilhører.

Jeg sukker dog litt over 850 sider. Det er nesten så det ville vært bedre å hatt to bind, men dette er jo typisk Ken Follett. Jeg føler egentlig at alt hadde sin mening også, at det er lite som kunne vært utelatt, men det er en tung bok å lese på sengen. Heldigvis hadde jeg en heftet utgave.

For de som sover godt om natten og ikke er redd litt blod og makabre slaktninger er dette boken å lese. Og tenk at det har vært mye sånn for noen hundre år siden. Uffa meg.

For meg var det litt moro å lese om handelsbyen Cadiz, for der var vi i sommer og vi ble vist noen av de gamle handelshusene i byen og katedralene..

Her er et typisk handelshus der hver kjøpmann hadde en del hver.

Nederste etasjen var butikken, 2.etasje er kontorene, 3.etasje er boligen til kjøpmannen, 4.etasje er for de ansatte og så er det vakttårn på toppen som var bevoktet for å følge med hvilke skip som kom inn til byen, handelsskip eller fiendeskip.

I linkene under kan dere se mer av Cadiz, katedralene og havnen. En svært vakker og interessant by.

http://lillasjel.blogg.no/1505477694_independence_of_the_seas_cadiz_sevilla_juli_2017.html

http://lillasjel.blogg.no/1505554497_independence_of_the_seas_cadiz_sevilla_juli_2017_del_2.html

Jerez og sherryhandlerne ble også nevnt, der var vi for et par år siden.

http://lillasjel.blogg.no/1440094773_anthem_of_the_seas_ca.html

http://lillasjel.blogg.no/1441201112_02092015.html

http://lillasjel.blogg.no/1441274322_03092015.html

Boken er sponset av Cappelen Damm og bilde og tekst under, er hentet derfra

https://www.cappelendamm.no/_den-evige-ilden-ken-follett-9788202498320

Ken Follett vender tilbake til åstedet for suksessromanene Stormenes tid og I all evighet, i en storslått, episk historie om det turbulente 1500-tallet. Religiøse stridigheter og kampen om Englands trone står sentralt, og mange mener Maria Stuart er den rettmessige arvingen til tronen. Elizabeth 1. ser seg nødt til å opprette landets første etterretningstjeneste, som skal advare mot sammensvergelser og attentatplaner.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg