Tommy Orange, Pow wow

Tommy Orange, Pow wow

Leseeksemplar fra Aschehoug

Da er aprilboken lest. Nok en bra bok i Aschehougs leseutfordring, i gruppen Det må vi lese

Jeg lærte mye mens jeg leste denne boken. Jeg har aldri hørt om Pow wow før, en festival der alle stammer indianere møtes. De startet med disse festivalene for de trengte et sted å møtes. Noe på tvers av stammegrensene og for å kunne ta vare på tradisjonene med sanger, smykker, danser, trommer, osv.

Det rystet meg å høre hvordan urfolket ble slaktet ned og til og med så nylig som 1963 var ingen indianere eller hunder tillatt på basketbanen eller på barer eller utenfor reservatene. Det er hårreisende rett og slett.

Boken er mesterlig skrevet:

Sitat:

Før du ble født, var du et hode og en hale i en melkeaktig væske – en svømmer. Du var et kappløp, en kortvarig død, et gjennombrudd, en ankomst. Før du ble født, var du et egg i din mor som var et egg i hennes mor. Før du ble født, var du en russisk babusjka-dukke av muligheter i din mors eggstokker. Du var to halvdeler av tusen forskjellige muligheter, en million ganger kron eller mynt, glimtet av en mynt som snurret rundt i luften. Før du ble født, var du ideen om å dra til California og grave etter gull. Du var hvit, du var brun, du var rød, du var jord. Du gjemte deg, du lette. Før du ble født, ble du jaget, slått, knust, fanget i et reservat i Oklahoma. Før du ble født, var du en fiks ide moren din fikk en gang på syttitallet om å haike tvers over landet og bli danser i New York. Du var underveis da drømmen om New York brast og hun etter mye om og men havnet i Taos, New Mexico, i peyotekollektivet Morning Star…………….

 

Sitat:

Ingen vet hva som kommer til å skje.For første gang føler jeg et lite håp. Ikke om at det vil bli bedre. Bare at det vil bli annerledes. Av og til er det nok. Det betyr ihvertfall at noe skjer, et sted inne i alt sammen, midt i alt på denne jorda som snurrer rundt i det evinnelige, noe som betyr at det aldri har vært meningen at det skal være like tøft hele tiden.

 

Vi møter mange ulike mennesker i denne boken og alle med sine ting å stri med. Det går litt i surr for meg. Jeg leste e-bok og jeg finner det vanskelig. I en papirbok kan jeg bla tilbake for det er en oversikt over alle personer fremst i boken, men i en ebok gidder jeg ikke drive å bla frem og tilbake, for det tar tid. Jeg tok derfor historie etter historie uten å fokusere så mye på om jeg husket alt, og det gikk helt fint. Jeg har en utfordring med litt dårlig konsentrasjon til tider.

Alle møtes de etterhvert i Pow wowen, der det skjer dramatiske ting. Og så er det slutt på boken og det irriterer meg. Jeg ville gjerne hatt litt mer avslutning, enn det vi fikk. Jeg ville gjerne hatt mer om når de møtes.

 

Jeg liker disse månedsbøkene for de har vært solide, gode romaner av god kvalitet alle sammen. Annerledes og lærerike historier og virkelighetsnære. Jeg anbefaler dem alle sammen og gleder meg til neste som jeg også hører skal være bra.

 

Januar:

Syng, gravløse, syng

Februar:

Vanndanseren

Mars:

Krigslys

 

Jeg gleder meg derfor til maiboken som er Min mørke Vanessa, den skal visst være veldig skummel å lese, men etter Galgedans for jeg tåler jeg vel det meste.

 

Aprillesestabelen

Denne gangen ble det nesten slagsmål her, men selv om det er litt murring fortsatt, er april planlagt

Myriam H. Bjerkli, Djevelens yngel

Tonje A. Lissandrin, Venteromsnoveller

Henrik Fram, Anestesi

Anne Mette Hancock, Pitbull

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder

Renita D`Silva, Jenta på maleriet

Stein Arne Nistad, Seks dager i april

Erica James, Hagene i Italia

Lara Prescott, Alt vi holdt hemmelig

T.H. Håvardsen, Galgedans

 

 

Et voldsomt, sint, hjerteskjærende og morsomt portrett av et USA få av oss kjenner. Pow wow er en stor sammenkomst for den amerikanske urbefolkningen. Denne romanens pow wow knytter på intelligent vis sammen ulike menneskeskjebner i et kor av fortellinger.
En nykter Jacquie Red Feather prøver å finne tilbake til familien sin. Edwin leter etter sin ekte far. Opal Viola Victoria Bear Shield er der for å se den unge Orvil danse. Han har lært seg tradisjonell indianerdans på YouTube og skal opptre offentlig for første gang.
De kommer til å oppleve fellesskap og hellige tradisjoner. Men også tap, oppofring og heltemot.
Romanen er kritikerrost og Orange er hyllet som en ny stemme i den amerikanske samtidslitteraturen. Pow Wow omtales allerede som en moderne klassiker.

 

 

Moro synes jeg også det er da de henviser til typiske amerikanske spisesteder som jeg var innom i july 2019, når vi var i Miami.

Vi spiste frokost på Dennys når vi kjørte til Key west

https://lillasjel.blogg.no/tur-til-key-west-fra-miami-juli-2019.html

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg