Lara Prescott, Alt vi holdt hemmelig

Lara Prescott, Alt vi holdt hemmelig

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Alt vi holdt hemmelig var en kjekk leseopplevelse, veldig annerledes, da man ikke kunne forutse handlingen på noe vis.

I starten var det veldig forvirrende for det var stadig nye fortellerstemmer. For hvert kapittel måtte man derfor først finne ut hvem som talte.

Handlingen er lagt til både Usa og Sovjetunionen ca 1950.

 

Forfatteren skriver bak i boken:

Det er mange bøker som har gjort denne mulig. Først og fremst Boris Pasternaks Doktor Zhivago, en roman som er like relevant og viktig i dag som da den først ble utgitt av Giangiacomo Feltrinelli. Jeg står i evig takknemligetsgjeld til den modige gaven han ga verden.

Under forarbeidene til boken var Peter Finn og Petra Couvèes The Zhivago Affair en uunnværlig ressurs. Takket være Finn og Couvèes henstillinger friga CIA i 2014 nittini notater og rapporter som angår det hemmelige Zhivago-oppdraget. Og det var da jeg så de nå frigjorte dokumentene – med sine svartsladdede og redigerte navn og detaljer, at jeg først ble inspirert til å fylle ut tomrommene med oppdiktet historie.

I hele romanen er det mange direkte beskrivelser og sitater, deriblant utdrag av samtaler, slik de er dokumentert i førstehåndsberetninger.

 

Hvordan de smuglet Dr. Zjivago ut av Sovjetunionen er mye av handlingen i boken. Elskerinnen til Pasternak forteller deler av historien. Hun var hans nære medarbeider og satt også tre år i fengsel på grunn av hans skriverier.

I tillegg følger vi livet til noen av de andre som driver med spionvirksomhet i byrået.

En fengslende og annerledes historie som inspirerte lesegleden min. Anbefales til deg som vil ha en litt annerledes historie. Nå må jeg også definitivt lese Dr Zhivago og se filmen.

 

Aprillesestabelen

Denne gangen ble det nesten slagsmål her, men selv om det er litt murring fortsatt, er april planlagt

Myriam H. Bjerkli, Djevelens yngel

Tonje A. Lissandrin, Venteromsnoveller

Henrik Fram, Anestesi

Anne Mette Hancock, Pitbull

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder

Renita D`Silva, Jenta på maleriet

Stein Arne Nistad, Seks dager i april

Nå skal jeg begynne på

T.H. Håvardsen, Galgedans

 

 

I Sovjetunionen har Boris Pasternak arbeidet med sitt storverk i over tyve år, men motarbeides av mektige krefter. Hans nære medarbeider og elskerinne, poeten Olga Ivinskaya, blir sendt til Gulag. Manuskriptet smugles ut av landet og blir utgitt på forskjellige språk, men da Pasternak i 1958 får tildelt Nobelprisen i litteratur for verket, får han ikke lov av sovjetmyndighetene til å ta imot den.  

Vi er på høyden av den kalde krigen, og i USA blir to kvinnelige CIA-agenter gitt sitt livs oppdrag: å smugle romanen Dr. Zhivago inn i Sovjetunionen – på russisk.  Den glamorøse og sofistikerte Sally Forrester er en erfaren spion som bruker sin sjarm til å lokke hemmeligheter fra mektige menn. Irina er nybegynner, men under Sallys veiledning lærer hun raskt spionhåndverket.

Alt vi holdt hemmelig er fortalt med emosjonell intensitet og fengslende historisk detalj. Og i sentrum for denne uforglemmelige debuten står den usvikelige troen på at et kunstverk kan forandre verden.

 

2 kommentarer
  1. Så gøy at du også ble fenget av denne! En historie fra virkeligheten mer fantastisk enn noe man kunne ha diktet opp.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg