Lesestabel november 22, Uinnbundet, Fin blanding nytt og gammelt

 

Jeg skal på reise tre uker i november. Jeg liker ikke e-bøker så jeg pakker papirbøker.

Men greit at de er uninnbundet.

Det er en blanding av nytt og gammelt, leseeksemplarer og kjøpte, krim og romaner.

Det skal være lesestoff for både meg og gubben.

Vi skal to uker på cruise, lang flytur til Miami, usikker på hvor mange som må bli med.

Erfaringen viser at gubben leser nesten mer enn meg når vi er på tur, for jeg bruker mye tid på skriving.

Dessuten er jeg litt mer glad i å sove enn han.

Det første vi gjør når vi kommer ombord, er å lage bibliotek.

Vi stabler opp bøkene i glede over hva vi har i vente.

Som vanlig blir det stablet opp mange flere enn jeg kommer til å nå å lese.

Sånn er det bare, jeg er stadig like optimistisk.

 

Det har ikke vært krangling denne måneden.

De nye har vært forbausende stille, ofte skvaldrer de en del, for det er jo nytt for dem dette.

De litt eldre er egentlig litt oppgitt, men samtidig også litt optimistisk for noen av dem var med på cruise i juli også.

Da var de i Middelhavet i to uker. Så de begynner å bli reisevant.

De klagde faktisk ikke over å bli med hjem igjen heller.

Dessuten ser det ut som om bibliotekene forsvinner rundt om, etter coronaen, noe jeg synes er synd.

Jeg kan jo ikke kaste bøkene. Kan jeg ikke legge dem igjen, må de få bli med hjem igjen så andre kan få lest dem.

Bildene er hentet fra internett, teksten under bildene er fra omslagene.

Leseeksemplarer og kjøpte

 

Claire Keegan, Småting som dette

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Denne lå og gjemte seg i en annen stabel, Tykke mursteiner, tynne fliser og den ble usynlig for meg, da den stabelen har vært der en stund og jeg har ikke fått presset den inn i tidskjemaet.

Jeg lastet den ned som e-bok først, fordi jeg leste den nyeste av Keegan, Tre lys og syntes den var så fin.

Claire Kregan, Tre lys

Så oppdaget jeg den i hylla og ble så glad, for jeg har vansker med å konsentrere meg når jeg leser e-bok. Dette er en tynn, liten sak men jeg har sett fine omtaler. Jeg ser den omtales som en julebok.

 

 

Fra omslaget:Det er jul i den lille irske byen New Ross, og kullhandleren Bill Furlong har det travelt med årets siste leveranser. Hjemme forbereder han høytiden med kona og de fem døtrene. Aller siste tur, på selve julaften, går til byens nonnekloster. Her møter Bill et menneske som virvler opp hans egen fortid, og som stiller ham overfor et moralsk dilemma. Skal han sikre seg og familien, eller lytte til sin egen samvittighet?

Småting som dette er en tidløs julefortelling om menneskelighet og mot.

 

Agnes Ravatn, Gjestene

Leseeksemplar fra Samlaget

 

Jeg har lest en før av Ravatn, og jeg falt ikke helt for den,Dei sju dørene. Det er sjangeren som jeg synes er vanskelig. Det er litt sånn psykoligiske spenningsromaner og jeg finner de ikke spennende, jeg er litt kjedelig av meg sånn. Nå kom denne i postkassa og jeg prøver gjerne igjen, for hun får veldig gode omtaler, Agnes Ravatn. Dette er også en tynn bok, så den blir nok raskt lest.

 

 

Fra omslaget«Hytta var ikkje så prangande og vulgær som eg hadde håpa, tvert imot var ho smakfull og diskret, i grånande tre, glas og naturstein. Ja, dette var – hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderande og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium.» Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. «Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort.

 

Kerstin Ekman, Løpe ulv

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ekman er en av Sveriges mest kjente forfattere. Hendelser under vann, ser jeg veldig mange fine omtaler av. Den står i hylla og jeg har enda ikke fått lest den.

 

Fra omslaget:Ulf Norrstig er 70 år, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda.

Ekman gir leseren storslagne naturskildringer, en vakker kjærlighetshistorie og et skarpt blikk på vår tid og hvordan vi behandler naturen rundt oss, i denne korte fortellingen som vil bli stående som et hovedverk i hennes store forfatterskap.

“Løpe ulv” er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, Sveriges Radios Romanpris, Adlibrisprisen og kåret til årets beste bok av Dagens Nyheter, Sverige.

 

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette er nok ikke en koselig feriebok, så denne vil jeg lese før jeg drar på tur. Ikke noe kos på solsengen, kan jeg tenke meg, men en bok jeg likevel ser frem til å lese, da jeg liker historiske bøker.

 

 

 

 

Fra omslaget:Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».
Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943. 

 

Libby Page, Tilbake på øya

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Libby Page, derimot er ferielektyre. Jeg har lest en av henne før.

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

I tillegg har jeg en stående i hylla på vent

 

 

Fra omslaget:Lorna elsker tenåringsdatteren Ella over alt på jord, og den verden de to har skapt sammen, er alt hun behøver. Etter nesten tjue år i London reiser hun og datteren tilbake til The Isle of Kip, en øy helt ytterst i det skotske havgapet. Stedet der hun vokste opp, men som hun ikke har sett på tjue år.

Alice elsker samholdet på Kip, yogatimene som samler kvinnene på øya, det sterke fellesskapet i et røft landskap der alle er avhengige av hverandre. Men skolen står i fare for å måtte legge ned, og det truer hele øysamfunnet. Når Lorna vender tilbake, håper Alice på en ny begynnelse for øya og beboerne. Selv om det betyr at en dør inn til fortiden må åpnes på ny.

 

Roy Jacobsen, De uverdige

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne kom ikke med som planlagt i oktober, men jeg har den uinnbundet som leseeksemplar så da får den bli med igjen her.

 

 

Fra omslaget:I Roy Jacobsens roman De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke. De uverdige er både brutal og underholdende, en klok perle av en fortelling, skrevet av en forfatter på hjemmebane.

 

Randi Fuglehaug, Fallesjuke

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Fuglehaug har jeg lenge vært nysgjerrig på for hun har fått gode kritikker og nå er jeg klar for bok 1. Bok 2, Tonedød, venter også i en annen stabel.

 

 

Fra omslaget:Ein fallskjermhoppar dundrar i bakken framfor hundrevis av sjokkerte tilskodarar under Ekstremsportveko på Voss. Undersøkingar viser at fallskjermen til den omkomne småbarnsmora Veslemøy Liland er tukla med, og drapsalarmen går. Kven ville henne til livs – og kvifor? Tidlegare VG-reporter, no heimflytta lokalavisjournalist Agnes Tveit vaknar opp frå ein yrkesmessig dvale då ho begynner å leite i si eiga ungdomstid etter svar. Snart oppdagar ho at den vakre vestlandsbygda skjuler mange mørke hemmelegheiter. Fallesjuke er ein roman om nære vennskap og djupe svik, om å bryte opp og om å vende tilbake

 

Camilla Davidsson, En liten toroms med potensiale

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Forfatter Camilla Davidsson, til venstre, fortalte hvordan hennes forfatterliv startet. En liten toroms med potensiale, er den første av hennes bøker som er oversatt til norsk. Hun jobbet innen markedsføring med lange dager og hardt press, i tillegg til å bli mor til tvillinger, gjorde det til at hun møtte den såkalte veggen. Hun stod ved et veiskille og fortalte at hun vurderte å bli coach, men plutselig var det som om det falt noe tungt ned i hodet hennes og hun hørte en stemme si, du skal skrive en bok. Og med det, kom hele innholdet til boken ned i hodet hennes og utmattelsen var med ett borte.

Hun vil gjerne gjennom bøkene sine, inspirere mennesker til å følge stemmen inni seg, ta tak i livet sitt og gjøre det best mulig. Det var svært inspirerende å møte henne.

Til høyre i bilde, redaktør Anne Margrethe Aandahl.

 

 

Fra omslaget:Sofia er en storbyjente som stort sett vet hva hun vil med livet sitt. – i hvertfall er det det hun tenker om seg selv. Hun har en kjekk og framgangsrik kjæreste, en godt betalt jobb i finansbransjen og nylig har hun kjøpt et oppussingsobjekt på en fin adresse i Stockholm. Om det ikke hadde vært for at leiligheten måtte pusses opp, de lange jobbkveldene, hennes umulige sjef og skilsmissen til foreldrene, hadde nok alt vært fint.

Etter litt research leier hun oppussingsfirmaet med de beste referansene, men håndverkeren Arvid kommer seint, virker upålitelig og stiller alle slags merkelige spørsmål. Spørsmålene får Sofia til å tenke på andre måter enn før. Når hun sier ja til å gjøre ham en litt uvanlig tjeneste får det uventede konsekvenser.

Dette er en sjarmerende og inspirerende roman som beveger seg mellom Stureplan og snøtunge hytter i Dalarna, mellom fortvilelse og håp om nye begynnelser.

 

Patricia Wilson, En sommer i Hellas

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er nok i sjangeren jeg liker aller best på ferie, historisk drama. Gleder meg.

Tidligere lest.

Patricia Wilson, Flukten til den greske øya.

Jeg har også Øyas hemmelighet i hylla og jeg skal skaffe meg Kaneltreet når jeg kommer over den.

 

 

Fra omslaget:

En sommer i Hellas av Patricia Wilson er en fascinerede historisk roman med handling fra første verdenskrig og i dag.

1916
Da første verdenskrig bryter ut, melder den 18 år gamle sykepleieren Gertie seg raskt til tjeneste, og hun fryder seg over å bli sendt til Hellas på det enorme sykehusskipet Britannic, som er Titanics søsterskip. Hun ser for seg måneder med sol, blå himmel og kjekke menn, og går lykkelig om bord. Hun er uforberedt på krigens grusomheter. Skipet setter kursen mot Lemnos, men på veien dit skjer det en katastrofe.

2019
En dag kommer Summer, en ung dyrlege, over noen eiendeler som har tilhørt oldemoren, Gertie. Hun finner en sykepleieruniform fra første verdenskrig, og lydopptak av oldemorens dagbøker. Mens hun lytter til opptakene, forstår hun at oldemoren har tjenestegjort på et sykehusskip under krigen. Hun får høre om oldemorens hemmelige liv og tragedier, og sakte finner hun styrke til å konfrontere sin egen uhyggelige fortid.

 

Rosanna Ley, Appelsinlunden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Fra Hellas til Spania, Feelgood på ferie, avslappende

Rosanna Ley, Hotellet på klippen

Rosanna Ley, De tapte barna

 

 

Fra omslaget:

Holly elsker appelsiner, og hun elsker å lage appelsinmarmelade. Nå har hun endelig sjansen til å bytte ut en stressende jobb i storbyen med en drømmejobb i Dorset. Hun åpner “Bitter appelsin”, en liten butikk som hyller sitrusfrukten som alltid har inspirert henne.

Hollys mor Ella har alltid likt seg i Sevilla. Så hvorfor nøler hun når Holly inviterer henne med på tur for å handle inn produkter til butikken? Hva er hun redd for? Har det noe å gjøre med den gamle oppskriften på spansk appelsinkake som Ella har holdt skjult for familien i alle år?

Sevilla er en by full av sol og appelsiner, men livet der kan også være bittersøtt. Vil kjærligheten overleve appelsinlundens mange hemmeligheter?

 

Kristin Hannah, De hjemvendte

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg leser alt jeg kommer over av Hannah, kun en som har falt igjen her, de andre har vært utrolig bra.

 

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, For alle vinder

Kristin Hannah, Sommernatten

Kristin Hannah, Vinterhagen

 

 

Fra omslaget:

De hjemvendte av Kristin Hannah gir et dypt og realistisk innblikk i hvordan et militært yrke påvirker en familie og et ekteskap.

Alle ekteskap har et bristepunkt. Alle familier har sine sår. All krig har en pris …

I likhet med mange ektepar har Michael og Jolene Zarkades en slitsom hverdag med barn, karriere, regninger og oppgaver … og det mens deres tolvårige ekteskap er i ferd med å gå i oppløsning.
Da Jolene attpåtil blir sendt ut i militært oppdrag og etterlater forsvarsadvokaten Michael hjemme, helt uten erfaring i å ta seg av de to døtrene, går det fra vondt til verre. Som mor er det tøft for Jolene å reise fra familien, men som soldat styres hun av plikten. I brevene hun sender hjem, later hun som at alt er i orden, for å skjerme familien. Krigen kommer til å endre Jolene mer enn noen av dem kunne se for seg, og da tragedien inntreffer, må Michael kjempe sitt livs kamp for familien sin …

 

 

 

Nita Prose, Stuepiken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne har jeg sett veldig mange liker godt og har ikke funnet noen som ikke liker den, så da tegner det til å bli bra.

 

Fra omslaget:

RETT TIL TOPPS PÅ NEW YORK TIMES’ BESTSELGERLISTE!

Stuepiken utforsker hva det betyr å være den samme som alle andre, men likevel helt annerledes. Og den avslører at mysterier kan løses ved å bruke hjertet.

Molly Gray er ikke som alle andre. Hun sliter med sosiale ferdigheter og misforstår ofte andres hensikter. Bestemoren var den som pleide å hjelpe henne med å tolke verden, hun kodet den om til enkle regler som Molly kunne følge.

Etter at bestemoren døde for noen måneder siden, har 25 år gamle Molly selv måttet navigere gjennom livets mange kompleksiteter. Heldigvis har hun den perfekte jobben. Hennes forkjærlighet for struktur og for å rydde og vaske, gjør henne ideell som stuepike. Hun finner stor glede i å iføre seg uniformen hver morgen, holde orden på trallen med minisåper og flasker og sørge for at værelsene på Regency Grand Hotel blir plettfrie.

Men Mollys ryddige liv blir snudd på hodet den dagen hun låser seg inn på suiten til den rike og beryktede Charles Black. Der hersker det et fullstendig kaos, og Mr. Black ligger i sengen – utvilsomt død. Før hun får sukk for seg, har hun selv blitt mistenkt for drapet. Plutselig befinner hun seg i et nett av løgner og bedrag, som hun ikke for sitt bare liv forstår hvordan hun skal komme seg ut av.

Heldigvis for Molly har hun noen på sin side som hjelper henne med å finne spor etter hva som faktisk skjedde med Mr. Black. Men vil de klare å finne den virkelige drapsmannen før det er for sent?

 

Alka Joshi, Hennapiken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Hennapiken skal være med på ferie og den blir prioritert, for den har ventet en stund. Den ble planlagt lest i juli også, så nå vil jeg lese den.

 

 

 

fra omslaget:

Sterkt og fengende portrett av en ung kvinnes kamp for å overleve i et samfunn som svinger mellom det tradisjonelle og det moderne. Hennapiken åpner en dør inn til en verden som er både frodig og fascinerende, sterk og grusom.

17 år gamle Lakshmi flykter fra sin voldelige ektemann til det pulserende 1950-tallets Jaipur, Den rosa byen. Med tiden blir hun en etterspurt hennakunstner og vinner fortroligheten til de velstående overklassekvinner. Men selv om hun kjenner til alle deres hemmeligheter, kan hun aldri røpe sine egne …

Lakshmi er kjent både for sine spesielle hennategninger og sine kloke råd, men hun må trå forsiktig, for mange misunner henne posisjonen hun har fått. Stygge rykter kan ødelegge hennes omdømme og levebrød.

Da ektemannen en dag plutselig dukker opp, står alt hun så omhyggelig har klart å bygge opp, i fare for å kollapse …

 

Lucy Diamond, Midnattsløfte

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Lucy Diamond fikk jeg møte når jeg var på Afternoon Tea i Aschehoughagen nå i høst

Afternoontea i Aschehougvillaen

Jeg har lest noen av henne før:

Lucy Diamond, En italiensk affære

Lucy Diamond, Strandkafeen

 

Dette er lette underholdningsbøker, avslappende i ferien eller når du vil bare kose deg.

 

 

Fra omslaget:

Det er nyttårsaften og Gemma og Spencer har invitert til fest. Musikk, mat og sjampanje – og huset fullt av venner. Hjemmeværende Gemma skammer seg over å «bare» være mamma – men denne kvelden vil hun bare nyte. Blant gjestene er Caitlin som nettopp har mistet moren sin og slått opp med den utro kjæresten, og Saffron som jobber som PR-agent i London, men som har rømt byen for å fordøye noen høyst uventede nyheter.

Gemma, Caitlin og Saffron finner hverandre over rause drinker og nyttårsforsetter mens de knekker lykkekaker. Vennskapet som oppstår, er umiddelbart og det nye året lover godt.

Det varer ikke lenge. Før januar er over har livet floket seg enda mer til for alle tre. Kan vennskapet styrke og inspirere dem til å komme videre?

 

Bonnie Garmus, Leksjoner i god kjemi

 

Dette er en av de romanene, som blir spådd til en av høstens store. Jeg er bestandig skeptisk når en bok blir oppropt til storsuksess, men jeg så nettopp en omtale fra ei som ikke liker, for “lette” underholdningsbøker og hun sa hun ble sjarmert og likte den godt. Den skal derfor leses i oktober eller november. Den lå i oktoberstabel men ble skubbet bort av julebøkene, så nå må jeg få lest den i november, jeg er jo nysgjerrig.

 

 

Elizabeth Zott er ingen gjennomsnittlig kvinne. Faktisk ville hun ha vært den første til å poengtere at det ikke finnes noe slikt som en gjennomsnittlig kvinne. Men dettte er 1960-tallet, og forskningsmiljøet rundt Elizabeth ligger ikke akkurat i front når det kommer til likestilling. Seksuell trakassering er regelen mer enn unntaket, og når Elizabeth forsvarer seg, får det store konsekvenser for karrieren hennes.

I stedet for å si opp jobben fordyper Elizabeth seg stadig mer i sitt forskningsprosjekt, og ignorerer kollegaene sine etter beste evne. Mye forandrer seg når hun treffer Calvin, som er en klassisk vitenskapsnerd: kunnskapsrik, klønete, snill og påståelig. Mellom Calvin og Elizabeth oppstår den type kjemi som gjør at alle andre blir småkvalme av misunnelse.

Men livet gjør sine krumspring, og tre år senere er Elizabeth ugift alenemor og – snodig nok – stjerne i et populært kokkeprogram på TV. Hennes unike tilnærming til matlaging («Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid») viser seg å bli revolusjonerende for kvinner over hele Amerika. For ikke bare lærer hun amerikanske kvinner å lage mat. Hun lærer dem også grunnleggende kjemi og hvordan de kan endre sine liv. Hun lærer dem at kvinnens rette plass ikke nødvendigvis er på kjøkkenet, men ute i verden.

 

Marit Reiersgård, Jenta uten hjerte 

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Marit Reiersgård, Stolpesnø

Jeg likte godt bok 1 og gleder meg til nummer to.

 

To mysterier, onde intriger og skjebnesvangre fortielser. Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs – dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 14-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. Men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet. To mysterier, onde intriger og intense følelser i konflikt, en sak der etterforskerne Verner Jacobsen og Bitte Røed vil trenge all sin dristighet og dype innsikt i menneskesinnets irrganger

 

 

Peter May, Kritikeren

kjøpt selv

 

Jeg var ikke overbegeistret for den første i denne serien, den ble litt forvirrende med en rekke navn og hendelser. Likevel må jeg bare lese det May skriver, for jeg liker godt det meste av det han gir ut. Jeg har bok 3, Blodets bånd, på vent i hylla,

Bok 1:

Peter May, Ualminnelige mennesker

 

Andre utgivelser:

Peter May, Jeg svikter deg aldri

Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Lockdown i London

Peter May, Coffin road

Peter May, Lewisbrikkene

Lewismannen, Peter May

 

Den fryktede, amerikanske vinkritikeren Gil Petty blir funnet drept og bundet til et kors på en vingård i Frankrike. Iført en trekantet hatt og den seremonielle kappen brukt av brorskapet Den guddommelige flaskens orden, minner han om et fugleskremsel. Det er ett år siden Petty forsvant under en vinsmaking i Gaillac. Hud og hår er nå rødfarget av druesaft, og mye tyder på at han har blitt konservert i vin. Den tidligere kriminalteknikeren, professor i biologi Enzo Macleod, skal igjen etterforske en av de sju mest kompliserte og uløste mordsakene i Frankrikes historie. Etterforskningen fører Enzo til Gil Pettys mystiske vinanmeldelser. Han oppdager at det bak fransk vinkulturs fredelige fasade finnes et miljø preget av forræderi, dobbeltspill og dødelig rivalisering. Her finnes også en som er villig til å drepe igjen for å forhindre at Enzo løser mordgåten.

Emilie Schepp, Hvite spor

kjøpt

 

Emilie Schepp var også med til Gran Canaria i vinter og blir nok med oss på flere turer fremover, ja kanskje helt til Australia i 2024. Jeg har nemlig alle bøkene på vent.

 

Emilie Schepp, Merket for livet

 

 

En iskald vinternatt stopper et ekspresstog på sentralstasjonen i Norrköping. En ung kvinne er funnet død på toget. Fingrene hennes er blodige, og det drypper hvitt skum fra munnen hennes. Men hun var ikke alene. Hun reiste sammen med en venninne, som nå er sporløst forsvunnet.

Advokaten Jana Berzelius blir satt på saken sammen med politiet. Men det går ikke lang tid før etterforskningen blir mer personlig enn hun hadde tenkt seg. Da kriminalbetjent Henrik Levin og hans kollega Mia Bolander kommer over de første sporene, skjønner Jana at mistanken peker mot en mann som hun helst vil glemme – en mann som vet altfor mye om henne. For å beskytte seg selv og sin fortid må hun finne den mistenkte før politiet gjør det.

 

Emilie Schepp, Skjult Agenda

fått av en venn

 

Bok tre i serien

Fra omslaget:En utspekulert morder passer på å skade ofrene sine når en utvalgt ambulansesykepleier er på vakt. Ambulansesykepleieren Philip får det ene utrykningsoppdraget etter det andre der han kjenner de alvorlig sårede personene. Når ytterligere en person blir funnet svært skadet, begynner sannheten å gå opp for ham. Det virker som om han er fellesnevneren for det hele. Hvordan kan han finne sammenhengen før flere blir drept eller skadet? Når statsadvokat Jana Berzelius kobles på saken sammen med politiet, begynner også hun å ane et ubehagelig mønster. Det som først ser ut til å være en engangshendelse, vokser til noe betydelig større. Hvem står bak de grusomme drapene? Sammen med politiinspektør Henrik Levin og betjent Mia Bolander er Jana fast bestemt på å komme til bunns i den fryktelige saken. Samtidig blir hun oppsøkt av en person fra sin egen fortid, som tvinger henne å gå langt utenfor lovens grenser. Skjult agenda er Emelie Schepps tredje bok om statsadvokat Jana Berzelius.

 

November:

 

Jan Mehlum, Kalde hender

Fått av venn.

 

Jeg har så vidt begynt på serien til Jan Mehlum og tar derfor med to av de i kofferten.

Bøker lest juli, 2020, 10 bøker

 

 

En 15 år gammel skinhead oppsøker tønsberg-advokaten Svend Foyn, men forsvinner ut av kontoret uten å ha sagt et ord. Noen timer senere blir gutten – Elvis Kristiansen – funnet død, overkjørt av toget. Foyn klarer ikke å slå seg til ro med at det var et uhell. Hva var det gutten ville ham? Jo mer Foyn undersøker i Elvis’ historie, dess mer innfløkt virker saken. Her er tråder til hendelser i fortiden så vel som til organisert kriminalitet og overgrep mot barn. KALDE HENDER er en frittstående fortelling og den andre boken i serien om Svend Foyn. Boken fikk Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 1998. “Det er så man kjenner kruttrøken rive i nesen” Aftenposten

 

Jan Mehlum, Det annet kinn

Fått av en venn

Bok 3

 

 

Fra omslaget:Anna Löwe var en gang Svend Foyns store lidenskap. Nå er hennes mann, overlegen Sten Löwe, sporløst forsvunnet. Politiet har henlagt saken, og hun oppsøker sin gamlekjæreste og ber ham forsøke å finne ut hva som kan ha skjedd. Det viser seg snart at Löwe ikke er den eneste personen i området som er blitt borte på uforklarlig vis i løpet av de siste årene. Og flere forsvinninger følger. “En fullblods kriminalroman” Aftenposten “Jan Mehlum er så desidert et friskt og elegant tilskudd i den norske krimfloraen” Dagsavisen DET ANNET KINN er en frittståede fortelling og den tredje boken i serien om Svend Foyn fra Rivertonprisvinner Jan Mehlum.

 

Anette Hemming, Kartografen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Kartografen ser spennende ut og jeg gleder meg.

Anette Hemming (f. 1990) er fra Bærum. Hun har studert ved Handelshøyskolen BI og jobber med web og digital markedsføring. Kartografen er hennes debut som forfatter.

 

Fra omslaget

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken.

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor.

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

 

 

Elly Griffiths, Jenta under jorden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har sett fine omtaler om denne serien av bokelskere som har lest den på engelsk. Nå oversetter Cappelen Damm de til norsk og jeg er veldig spent.

 

 

fra omslaget:

Da politiet finner menneskerester utenfor King’s Lynn i Norfolk, mistenker man at det er levningene etter Lucy Downey, en jente som ble kidnappet ti år tidligere. Da rettsarkeolog Ruth Galloway undersøker knoklene, viser det seg – til politioverbetjent Harry Nelsons skuffelse – at de mer enn tusen år gamle.

Helt siden Lucy ble kidnappet har Nelson mottatt mystiske brev med referanser til rituelle ofringer. Da enda en jente forsvinner og Nelson mottar et nytt brev, ber han Ruth om hjelp til å tolke brevene. Kan det virkelig være en sammenheng mellom kidnappingen av Lucy for 10 år siden og jenta som er forsvunnet nå?

Snart viser det seg at Ruth er i livsfare fordi hun hjelper politiet, og jakten på kidnapperen blir en kamp mot klokken både for den forsvunne jenta og for Ruth.

Dette er første bok i den spennende serien med arkeolog Ruth Galloway og politioverbetjent Nelson.

 

Elly Griffiths, Løgnens hus

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Løgnens hus er bok nummer to.

Fra omslaget:

Under en utgravning i Norfolk blir det funnet et skjelett i en vegg. Arkeolog Ruth Galloway, som er ekspert på knokler, vurderer at skjelettet muligens er et offer til guden Janus. Under romertiden var det nemlig vanlig å begrave ofrene til denne guden nettopp i vegger og dører. Snart blir Ruth tilkalt til en byggeplass der man har gravd frem et skjelett fra et barn.

Politoverbetjent Harry Nelson, som mer enn gjerne samarbeider med Ruth Galloway, får ansvar for saken. Er det noen sammenheng mellom funnene? Og hvorfor denne koblingen til romersk mytologi?

På toppen av alt er Ruth Galloway blitt gravid, og Harry Nelson er den lykkelige faren. Nelson, som har kone og barn hjemme.

Løgnens hus er andre boken i suksesserien med Ruth Galloway og Harry Nelson.

 

 

Knut Faldbakken, Natthagen 

kjøpt

 

Denne har ventet så lenge i hylla at jeg tror den var lei av å stå der.

Jeg har lest flere av Faldbakken, men slett ikke alle og det er noen år siden, så jeg husker ikke. Denne var også med på ferie i sommer og da jeg er redd det blir litt for få krimbøker, lurer vi denne med i kofferten. Vi skal nemlig på tur nesten en uke i Norge også før vi drar til Miami. Tenk så forferderlig hvis det skulle bli for få bøker med. Hutttetu.

 

 

Daniel Joner vender tilbake til Hamar for å selge dødsboet etter moren. Etter et tretten år langt fengselsopphold har han avskåret all kontakt med hjembyen. Han ønsker å gjøre visitten kort, kun ordne det praktiske etter dødsfallet og så forlate byen. Noe tvinger ham likevel til å bli, fortidens skygger tar tak i ham og holder ham tilbake.

Lettvint mistanke
På en joggetur ved Furuberget, et idyllisk friluftsområde ved Mjøsas bredd, kjenner Daniel at undertrykte lidenskaper fremdeles lokker: 12–13 år gamle jenter som soler seg, fniser og ler innbydende mot de større guttene. Samtidig frykter han øyeblikket da noen skal kjenne ham igjen og huske den opprivende saken han ble dømt for. Han har sittet inne i tretten år, men nekter fortsatt all skyld. I alle fall for det han ble dømt for. Den første som kjenner Daniel igjen er hans energiske ekskone Greta. Stemningen dem imellom er glitrende beskrevet – man kan vel knapt forestille seg noe mer ubekvemt enn et møte mellom en dømt overgriper og hans fraskilte kone.

Deja vu
Når en ung jente blir funnet død, blir Daniel den opplagte mistenkte. Men er han skyldig? Og var han det den gangen for flere år siden? Ingenting er avklart eller innlysende i hendene på en så rutinert forteller som Faldbakken. Etterforsker Jonfinn Valmann møter atskillig motvilje på politikammeret da han sammenbitt fortsetter å etterforske andre spor, lenge etter at alle har slått seg til ro med at det er den kjente pedofile som er gjerningsmannen. At han selv har sett gjerningsmannen like ved jentene på et svært aktuelt tidspunkt, har han ikke nevnt for noen. Han aner at det finnes en annen løsning, skjult under det tilsynelatende opplagte.

Ungdommens uskyld
13 år gamle Hanna Dahl skulle ha vært på stranda med venninnene Anniken og Mildred hele dagen. Der spiller de ut hele registeret av sin rudimentære, nyvunne kvinnelighet, de ler og flørter, og gjør avtaler med eldre gutter. Men ifølge venninnene dukket Hanna aldri opp, og foreldrene meldte henne savnet da hun ikke kom hjem etter trening. Foreldrene befinner seg naturlig nok i fritt fall. Valmann synes det er noe som skurrer i forholdet mellom jentene. Han begynner å ane at det ikke er et spørsmål om hvorvidt jentene holder noe tilbake, men at det snarere handler om hvor mye de juger. Og vet de noe som kan knyttes til gjerningmannen?

«Skikkelig god»
Knut Faldbakken har gjennom hele sitt forfatterskap vært opptatt av menneskenes mørke sider. I Natthagen utforsker han de mest skremmende krokene med stor innsikt og uhyggelig dristighet. Faldbakken gir et nyansert portrett av en mann som trekkes mot jenter som er altfor unge, en dømt pedofil, en mann som fortjener samfunnets forakt og hat. Men Faldbakken portretterer ham på en måte som framstiller også en utstøtt som Daniel Joner som et komplekst menneske, ikke som et overflatisk skremmebilde. Det dreier seg om skyld og soning, om relasjoner så tette og om lyster så sterke at det bare er en forfatter av Faldbakkens kaliber som kan skrive om dette på en troverdig måte, uten at det bikker over i det spekulative. Natthagen er, som en anmelder skrev, rett og slett «skikkelig god.»

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg