Bøker lest august 2019, 15 bøker, pluss en fra juli

I disse månedsbloggene, har jeg bestandig med et nøytralt åpningsbilde. Dette bildet er lagd av Lady August, som er en mester i både digital kunst og egne streker. Ta en titt på siden hennes. Damen er unik og jeg er ikke betalt for å si det.

Se på alle detaljene på dette bildet, det er som om bøkene er virkelige hus og for oss bokelskere er de jo det. Å lese bøker gir oss jo et innblikk i folk liv over hele verden og i alle år bak i tid, det er fantastisk. Lenge leve boken. Boken som gir oss bilder i hodet, ikke på en skjerm foran oss.

https://www.facebook.com/ladyaugustsbutikk/

 

Først i august skal jeg ta med en bok som ble glemt i månedsoppsummeringen for juli. Av og til glemmer jeg å legge inn rett kategori når jeg blogger, Litteratur og da fanget jeg den ikke opp når jeg skulle oppsummere, men her kommer den.

 

Lucy Diamond, Strandkafeen

 

Strandkafeen er en lettlest underholdningsbok, for alle de som elsker dette.

Ja, litt forutsigbar, men koselig.

En fin sommerbok for de som liker lett feelgood.

For litt mer fyldige omtaler, men uten å røpe innhold, legger jeg ved link til  omtalene.

Lucy Diamond, Strandkafeen

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug og boken er et leseeksemplar.

Evie Flynn har alltid vært familiens sorte får. En drømmer uten store ambisiøse planer. Helt ulik sine perfekte søstre med sine perfekte barn og perfekte familier. Evie bor i London sammen med kjæresten Matthew. Han er en ryddige og organisert mann som får hennes rot til å virke verre og hennes manglende planer til å framstå enda mer svevende. Evie har ikke funnet en jobb hun trives med, så hun driver omkring i en rekke meningsløse vikariater.

Så dør plutselig hennes kjære tante Jo. Til familiens store overraskelse er det Evie som arver strandkafeen hennes i Cornwall. Evie må bestemme seg. Er det dette hun vil? Drive kafé og flytte til Cornwall? Hva så med kjæresten Matthew? Og hva med Ed, den kjekke sjarmerende stamgjesten som åpenbart har mye å skjule.

 

I august lagde jeg meg en leseplan, noe som var fantastisk inspirerende. Hver gang jeg gikk forbi stabelen, kom ønsket om å lese, noe som førte til at jeg leste enda mer. Nå har jeg god tid, er hjemmeværende og voksne utflyttede barn, så jeg kan bestemme over min egen tid.

https://lillasjel.blogg.no/da-er-denne-lesemaneden-planlagt.html

Dette var så kjekt at jeg har lagd meg ny plan for september.

https://lillasjel.blogg.no/vi-avslutter-august-og-gjor-klar-for-september.html

Men nå over til augustbøkene, det blir et langt innlegg:

 

Sven Petter Næss, Den stille uke

Jeg har sett mange bra omtaler av debutboken til Sven Petter Næss og de er berettiget alle som en.

En kjempespennende og velskrevet krim med overraskende vendinger og en tvist på slutten, som gjorde meg litt lei meg. Nei da jeg røper ikke mer. Men de som liker spennende krim, uten makabre utbroderinger, de vil like denne, det er jeg sikker på.

Jeg håper neste er under planlegging for jeg vil ha mer.

 

 

Bilde og tekst under bildet har jeg hentet fra Aschehoug. Boken har jeg fått låne hos Romsdal Libris, der jeg har en avtale om at de får låne mine omtaler, hvis de ønsker det. Boken er et leseeksemplar.

Kripos-etterforsker Harinder Singh vender motvillig tilbake til småbyen han vokste opp i for å bistå det lokale politiet med å oppklare en drapssak. Den halvt indiske Singh ble aldri helt godtatt i Elvestad, og møtet med hjemstedet får gamle konflikter til å vekkes til live. Mye er ved det samme i byen han forlot. Familien Davidsen eier fremdeles Elvestads hjørnestensbedrift og tilhører fortsatt byens maktelite. Men nå er Axel, fabrikkdirektørens sønn, drept. Tjue måneder tidligere forsvant dessuten en ung jente som vanket i samme gjeng som Axel sporløst. Når Singh begynner å nøste i trådene, viser det seg snart at mange har noe å skjule, og at langt fra alle forteller sannheten om hvor de var drapsnatten.

Med Den stille uke har Sven Petter Næss skrevet en kløktig, troverdig og underholdende politikrim.

 

Celeste Ng, Små branner overalt

Jeg har lest en bok av Celeste Ng, det var hennes første og det er den som er omtalt under her:

Celeste Ng, Alt jeg ikke sa

Den het Alt jeg ikke sa. Og det er litt det som er temaet her i denne boken også. Det vi ikke sier, det vi sier, det vi ikke gjør men burde ha gjort og det vi gjør, og ikke burde gjort. Det handler om å være menneske rett og slett, å være familie.

Bøkene til Celeste Ng, får meg til å tenke over hva jeg selv ville gjort, og hva jeg selv ville ha sagt. Vi er alle preget av oppvekst og miljø og det påvirker måten vi er på, sammen med personligheten vår.

Det går noen sider ut i boken før man blir kjent med persongalleriet. Vi må under huden på hver enkelt og det krever noen sider, men etterhvert blir jeg så glad i dem alle sammen.

Jeg synes boken er mesterlig skrevet og enda har jeg ikke helt bestemt meg for hva som er min mening i de temaene som er diskutert og nettopp det er jo så spennende, at hun får mine små grå til å våkne opp litt og fundere på hvordan er jeg selv som menneske, hva ville jeg gjort hvis det var meg.

Jeg gleder meg allerede til neste bok av Celeste Ng, en av mine favoritter som jeg må lese alle av.

 

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Cappelen Damm og boken er et leseeksemplar.

I Shaker Heights er alt nøye planlagt, fra de symmetriske veiene og husenes avstemte farger til de vellykkede livene til menneskene som bor der. Og ingen speiler dette bedre enn Elena Richardson, som har det å følge reglene som sin rettesnor i livet.

En dag kommer den gåtefulle kunstneren Mia og hennes tenåringsdatter Pearl til nabolaget og leier et hus av familien Richardson. Mia og Pearl knytter seg raskt til de fire barna i Richardson-familien. Men Mia bærer med seg en mørk fortid og en faretruende lettbent holdning til hva man bør og ikke bør gjøre.

Da gamle venner av Richardson-familien forsøker å adoptere et kinesisk-amerikansk spedbarn, bryter det ut en opprivende kamp om foreldreretten. Mia og Elena havner på hver sin side, og Elena bestemmer seg for å få Mias hemmeligheter opp og fram i lyset. Men Elenas besettelse etter å finne sannheten viser seg å få uventede og dramatiske konsekvenser.

Små branner overalt er en dypt fascinerende og elegant fortalt roman om hemmeligheter, identitet og forholdet mellom mødre og døtre – og avslører faren ved å tro at du er trygg om du bare følger reglene.

 

Mikael Niemi, Koke bjørn

Ja, jeg var spent på denne boken som så mange har skrytt opp i skyene, og etter 50 sider var jeg fengslet og det er jeg jo nå også, etter at jeg er ferdig med den. For en bok, at det går an å skrive noe slikt. Jeg så i en av omtalene sammenligningen med Sherlock Holmes og kanskje var det ideen til Niemi, en Sherlock Holmes som pastor oppe i nord. En blanding av Holmes og Læstadius.

Samme tid som det er en krim, er det en roman og et historisk dokument på sitt vis og så mesterlig skrevet, noen ganger hardt og brutalt mens andre ganger som ren poesi,  at man kan bli helt matt. Tenk at det går an å skrive en så fantastisk historie og all honnør også til oversetteren, Erik Krogstad.

Inn på topp 10 listen for året, og der er det vanskelig å komme for en krim.

Slik står det forklart bak på boken og det stemmer på en prikk:
Koke bjørn er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest

 

For mer fyldig omtale med sitater

Mikael Niemi, Koke bjørn

 

Det ble prosten som gjorde funnet. Et godt stykke ut i det sviktende dynnet satte han to fingre for munnen og ga fra seg et gjennomtrengende plystresignal, som han hadde lært seg i ungdommen i Kvikkjokk. Jeg satte straks kursen mot stedet der han sto. Vannet var kullsvart, opp av overflaten stakk en hesjestaur.  Prosten tok tak i stauren og rugget på den. I det mørke slammet vaiet noe lyst, noe som minnet om høy. Men så forsto jeg at det var hår.

Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius’ åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi – en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere.

Her kan du bla i boka Koke bjørn

 

Minni Darke, skrevet i stjernene

Å lese Koke bjørn før jeg begynner på en feelgood av det aller letteste slaget, tja det ble ikke noe suksess.

Dette er en kjærlighetsroman av det lette slaget som  jeg vet mange vil kose seg med, når de leser. Småhumoristisk om Justine som endrer teksten i horoskopet til vannmannen, for å få barndomskjæresten til å forlate forloveden og komme til henne istedenfor, men det blir jo forviklinger av slikt.

Dere som leser omtalene mine vet at jeg liker feelgood, jeg liker kjærlighetsromaner, men de skal ha det lille ekstra og det hadde ikke denne for meg.

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Gyldendal og boken er er leseeksemplar.

Det kan være tilfeldig at barndomskjærestene Justine (skeptisk skytte) og Nick (vannmann og sterkt troende) støter på hverandre igjen som voksne. Eller det kan være skrevet i stjernene. For Justine virker det i alle fall som om et livsendrende kjærlighetsforhold er uunngåelig. Etter hvert forstår hun at Nick er en ivrig horoskopleser som tar beslutninger basert på astrologi, nærmere bestemt horoskopet i magasinet Alexandria Park Star, der Justine jobber. Hun bestemmer seg for å ta horoskopet – og dermed skjebnen – i egne hender.

«Jeg elsket denne boken. Skrevet i stjernene handler om den menneskelige trangen til å støtte seg på andre når vi føler oss fortapt, og den er så vidunderlig gjenkjennbar (…). Det er en gnistrende god, frydefull kjærlighetshistorie som sprer seg ut over en hel liten by, med et kor av fortellerstemmer og gamle hus og barndommer og sladder. Den er en triumf.» Josie Silver, forfatter av bestselgeren En dag i desember

 

Susanne Skogstad, Svartstilla

Jeg er ikke så glad i å lese bøker på nynorsk men jeg var så spent på denne boken siden jeg har sett den har fått så fine omtaler.

Du verden for en nydelig bok. Hvordan kan vel en ung kvinne som Susanne Skogstad, skrive så sårt og så vakkert om en livslang kjærlighet og sorg. Om hvordan det er å miste halve livet i det ektefellen gjennom et langt liv, dør.

Hun beskriver også nydelig med nedstemtheten den gamle kvinna har levd med i perioder av livet.

Sårbarheten i det barna vil rive henne ut av sorgen og få henne til å pakke bort alle minnene.

En helt nydelig bok rett og slett.

Kun 155 sider, men et praktverk. Anbefales de som liker såre, nære bøker, som griper deg i hjertet. Denne ligger nok og vaker på grensen til topp 10 i år.

 

Boka er et leseeksemplar som jeg har fått låne på Romsdal Libris

I Svartstilla har den unge forfattaren valt den gamle kvinnas perspektiv for å skrive om kjærleik, einsemd og om lengsel etter å høyre til. Gjennom den gamle kvinnas sorg får lesaren innblikk i ei uendeleg sterk forteljing om stor kjærleik – og om den stilna som oppstår når eit liv brått tek slutt. I det store minnearbeidet ho står ovanfor ser den gamle kvinna tilbake på seg sjølv som ung kvinne. Korleis ho elska han som er borte. Gjennom denne erindringa skildrar forfatteren eit liv og ein familie mange kan kjenne seg att i. Skarpt og presist teiknar ho opp eit menneskeliv med all den sårheit og styrke som livet sjølv kan kreve. Svartstilla er ein liten, men likevel stor roman, om store spørsmål om kva eit menneskeliv er, kva kjærleiken er verdt, og kva den kostar. I den gamle kvinna sin kamp for å halde fast på den store sorga skildras og menneskes søken etter meining i ei stadig meir opplyst verd. Susanne Skogstad er fødd i 1992 og bur i Oslo, men vaks opp på Eid i Nordfjord. Svartstilla er hennar debutbok. Ho går på manuslinja på Westerdals.

 

Alice Zeniter, Kunsten å miste

Denne romanen har jeg ikke sett mange omtalt og det er trist, hvis det betyr at den ikke blir lest, for dette er et mesterverk som går rett inn på topp 5 lista mi i år. Jeg har nesten ikke ord til å beskrive hvor bra den er.

Vi får historien til tre generasjoner, fra bestefar Alis historie fra da han bodde i Algerie, men ble tvunget ut av landet fordi han holdt seg inne med franskmennene som hadde kolonisert Algerie. Han gjorde det han måtte for å berge livet til familen sin

Vi får historien til sønnen, Hamid, som blir med på flyttelasset til Frankrike og velger å la sin historie forbigå i taushet, det var for tøffe tak til at han klarte å sette ord på det. Det er datteren Naïma som drar tilbake til Algerie og finner igjen historien til familien.

Zeniter mestrer så fint å se historien fra ulike vinkler og den minner meg derved litt om romanen, De som dro og de som ble igjen. 

Det er ingen dans på roser for de som er nødt til å flykte til Frankrike og bo i flyktningeleire og triste blokkleiligheter, der de blir stuet bort og tøff er situasjonen for de som blir igjen i Algerie. Dette er definitivt ikke noe feelgood, bare så det er sagt.

I tillegg til at Zeniter fengsler meg med historien til tre generasjoner og viser meg hvor stor forskjell det er på oppveksten, levevilkår og hvilken tidsalder de lever i , så er den fantastisk skrevet. Vakre maleriske beskrivelser om både gode og vonde situasjoner.

Denne romanen fortjener virkelig å bli lest.

Alice Zeniter, Kunsten å miste

Bilde og tekst under bildet har jeg hentet hos Aschehoug og boken er et leseeksemplar.

 

Naïma arbeider på et fint galleri i Paris og lever stort sett et spennende liv. En dag ber sjefen hennes henne om å reise til Algérie. Plutselig går det opp for henne hvor lite hun vet om familiens historie og landet de en gang forlot. Det har aldri vært noe annet enn et bakgrunnsteppe uten betydning.
Bestfar Ali var fjellbonde i Algerie, og ble tvunget ut av landet da franskmennene tapte krigen. Slik var det for mange algeriere, som hadde samarbeidet med okkupantene. De ble kalt harkier.
I Frankrike ble de satt i leire, før de befolket de nybygde drabantbyene og måtte ta til takke med de dårligste jobbene. Tre generasjoner senere er alt endret, men hvordan skal man kunne forstå sin egen historie når ingenting er blitt fortalt.
Alice Zeniter har skrevet en kraftfull og modig fortelling som er mer aktuell enn noen gang. Den handler om å være fengslet av sin fortid. Men også om friheten til å være seg selv, utover både sosiale og private stengsler.

 

Søren Sveistrup, Kastanjemannen

Ja, da har også jeg lest Kastanjemannen og slutter meg til alle hurraropene. Fy fabian den var spennende, helt altoppslukende.(jeg bruker nå ordet altoppslukende istedetfor pageturner)  Helt umulig å legge fra seg.

For de som hater bloddryppende detaljer, så er det litt, men ikke mer enn man tåler, tror jeg.

Jeg forstår ikke hvordan disse krimforfatteren greier å få sammen et slikt komplott som er så omfattende. Gratulerer sier jeg bare.

 

 

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Gyldendal og de har sendt meg boken vederlagsfritt som et leseeksemplar, men jeg har ikke blitt betalt eller oppfordret til å skrive om den.

 

I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er drept og etterlatt på en lekeplass. Den ene hånden hennes er skåret av. Over henne henger en liten kastanjemann.

Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken. Som makker får hun den utbrente etterforskeren Mark Hess. Han er nettopp blitt sendt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har et fingeravtrykk fra en jente, som politiet tror er blitt drept. Sosialminister Rosa Hartungs datter, som forsvant ett år tidligere. En mann har tilstått drapet på jenta, og saken regnes for oppklart.

Kort tid etter blir enda en kvinne funnet drept. På stedet finner politiet en ny kastanjemann, som også har fingeravtrykk fra den savnede jenta. Thulin og Hess leter nå etter en sammenheng mellom sosialministerens forsvunne datter og de myrdede kvinnene. Drapene skaper angst over hele landet.

 

Kristin Hauge, Ritualer

Ritualer har jeg sett har fått mange gode omtaler i bokgruppene. Jeg synes det var en fin roman, men ikke en som sprengte seg vei inn i hjertet mitt. Jeg klarte ikke å komme innunder huden på personene som fortalte sin historie, enda den virket reell nok. Det er tre fortellerstemmer og for meg blir det litt at jeg føler de ramser opp, jeg har ikke noe bedre forklaring på det. De kommer med sine tanker og sine observasjoner, men jeg føler de ikke. Høres sikkert tullete ut, men en sånn leser er jeg.

Det står bak at det er en dypt menneskelig roman om kunsten å leve og det er jo det det er. Tre personer, mor, far og datter som har hver sine perspektiv på det de opplever, hver for seg og sammen. Jeg syntes det var fint å lese den, men den har ikke satt dype spor i meg, desverre. Men siden så mange liker den svært godt, må du lese den selv og danne deg din mening. Slik er det jo med bøker

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Vimostad og Bjørke, boken er et leseeksemplar

Her kan du lese litt i boken

https://issuu.com/vigmostadbjorke/docs/9788241950117_ritualer

Ritualer

Hva gjør vi når døden puster oss i nakken? Søker ut, søker ly, eller søker sammen?

Vi møter tre personer i denne romanen: Ally og foreldrene Viktor og Harriet. Ally er på vei hjem fra utenrikstjeneste i Afghanistan. Victor får en tung beskjed hos fastlegen. Harriet skal ut på reise. Livene deres er fremdeles preget av skilsmissen for mange år siden. De har hemmeligheter for hverandre, og klarer ikke å snakke med hverandre om det viktigste. Nå står de overfor hvert sitt livsvalg. Vil valgene de tar føre dem lenger fra hverandre eller nærmere?

Ritualer er en dypt menneskelig roman om kunsten å leve, og kunsten å dø, fra en av våre mest interessante, nye forfattere.

Kristin Hauge (født 1958) har vært diplomat for norsk utenrikstjeneste ved ambassadene i Kabul og Khartoum. Hun er i dag ansatt i Norad. Hun debuterte med den kritikerroste novellesamlingen Tiggerne i 2018. Kristin Hauge er født og bosatt i Oslo.

 

Frode Eie Larsen, På overflaten flyter vannliljene

Jeg liker bøkene til Frode Eie Larsen. Ingen makabre utbroderinger, spennende fra side til side og vi funderer på hvem gjerningsmannen er. Jeg liker vanligvis ikke å følge gjerningsmannen, men akkurat her syntes jeg det gjorde seg, for det var ikke lett så skjønne hvem det kunne være og det tok ikke vekk noe av spenningen, det skjerpet den heller.

Dette var min tredje Eddi Stubb krim og jeg og Eddi møtes helt sikkert igjen. Jeg har lest Englefjær og Slå på ring før denne.

Englefjær, Frode Eie Larsen

Frode Eie Larsen, Slå på ring

Jeg har også Du skal lide liggende i lesebunken, men den må nok vente en stund til,, for det er mange som venter på meg. Jeg hører rykter om at det er en flunkende ny krim på gang, og jeg gleder meg til det.

Frode Eie Larsen, På overflaten flyter vannliljene

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Forlagshuset vestfold og boken er et leseeksemplar

 

Dypt inne i skogen, under de duvende trekronene, ligger det lille tjernet. Solen drysser dråper av gull på det blikkstille vannspeilet, men under overflaten skjuler det seg et bunnløst mørke. Ved bredden står Eddi Stubb. Han har ikke hørt brølet, eller se boblene og de lette krusningene, men han føler seg sikker på at Bakkanetjønn gjemmer en hemmelighet. Og han vet at dette bare er starten.

For hvor er Håkon Helstad, Larvik Håndballklubbs savnede trener?

Og hva med kvinneliket som akkurat er skylt i land langs Farriselva?

 

Jonas Gardell, Til minne om betingelsesløs kjærlighet

 

Jeg har fått boken som et leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke, men får ikke betalt eller er pålagt å lese eller skrive om den.

Dette var en fin roman. Jeg kjente ikke til Jonas Gardell fra før og i starten av boken står det at han dør i en bilulykke så jeg må innrømme at jeg måtte google for å finne ut om han var død eller ei, før jeg begynte å lese boken. Jeg endevendte den for å finne ut hvem som i så fall hadde skrevet den, men kom frem til at det er nok han selv som i scenesetter sin egen død og ved det får en ekstra vinkling på historien.

For hva som er sant og ikke i denne fortellingen, ja det er ikke godt å vite. Han baserer romanen på sin egen barndom og en hyllest til sin mor, men samtidig sier han at i deres familie forteller de alltid sannheten og det må de gjøre så bra at vi alle tror på det de forteller.

Boken er humoristisk skrevet men samtidig rommer den alle følelser. Selv kjenner jeg meg mye igjen når han forteller om morens demens. Jeg har hatt flere nære familiemedlemmer, som har vært rammet og mye er svært gjenkjenbart og trist å lese.

Når man leser denne boken, skifter man derfor på å tørke en tåre samtidig som man neste øyeblikk ler høyt eller humrer for seg selv. Ofte var det så vannvittig morsomt skrevet at jeg måtte ha høytlesing til min mann.

Jeg leser gjerne flere romaner av Jonas Gardell da jeg går ut fra at han fortsatt er i live.

 

 

Det sies at god litteratur får deg til å le med det ene øyet og gråte med det andre. Gardells nye, store romanverk er en slik bok.

Dette er beretningen om Jonas Gardell og hans familie. En familie som ikke tror på svakhet, og som rundt hem-melighetene sine bygger de mest fantastiske legender. Alt er sant, man må bare bestemme seg for å tro på det!

Og kanskje mest av alt er denne slektskrøniken en historie om en mamma som alltid har vært er en særegen person, formet av oppveksten som frikirkedatter og i besittelse av en sterk lengsel etter frihet.

Da yngstesønnen Jonas blir født, er Ingegärd nær ved å dø, men hun ser inn i sin nyfødte sønns øyne og forstår at for denne hjelpeløse lille skapningens skyld må hun fortsette å leve. Der og da etablerer mor og sønn en tilknytning som aldri skal brytes.

«Et nydelig og intenst portrett av kjærligheten.» Expressen

Lars Jonas Holger Gardell (f. 1963) er en av Sveriges største og mest distinkte nålevende forfattere. I tillegg til å være forfatter, er han komiker, dramatiker og æresdoktor i teologi.

 

Anders de la Motte, Vinterild

Boken er et leseeksemplar fra Aschehoug men jeg er ikke pålagt eller betalt for å skrive om den.

Da har jeg lest bok tre i årstidskvartetten til Motte. Jeg tror det er denne som for meg har vært mest  spennende, men jeg likte også veldig godt den første, Sensommer. Alle tre har vært bra spenningsbøker og den siste var så altoppslukende at jeg glemte alt rundt meg og bare forsvant inn i boken, og det er jo det som er så herlig med gode bøker.

Jeg greide heller ikke å skjønne hvordan alt hang sammen enda jeg grublet jo hele boken. Det er så kjekt med sånne spenningsbøker der du skal prøve å finne ut hva det er som har skjedd og du mistenker alle som dukker opp i historien.

Ingen makabre, blodige utgreiinger for de som ikke liker det. Det tar noen sider før du kommer inn i spenningen men når du kommer dit, ja da må du bare lese videre.

Bøkene kan leses frittstående.

Anders de la Motte, Sensommer

Anders de la Motte, Høstdåd

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug

Lucianatten 1987 brenner danseplatting i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes ¿ inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen.
Tretti år senere arver Laura Aulin sin tante Heddas forfalne hytte. Som tenåring bodde hun der i feriene, med tanten og vennene som trygge punkt i livet sitt. Helt til brannen forandret alt.

 

Maria Dueñas, De spanske søstrene

Boken har jeg fått av Gyldendal som et leseeksemplar men er ikke pålagt eller betalt for å skrive om den.

En herlig leseopplevelse. Jeg koste meg gjennom 556 sider, ville ikke unnvært et eneste ord.

Snakk om fantastisk leseunderholdning. Tre søstre må motvillig forlate Spania og dra til New York fordi faren befaler de å komme dit, siden han er der. Ikke kan de språket og ikke vet de noe om livet rundt seg og hvordan de skal forholde seg til omgivelsene. Faren starter restaurant, Kapteinen, men der er det ikke mange kunder. Under et besøk på havnen skjer en ulykke og faren dør og dermed blir resten av familien invadert av advokater og talentspeidere og nonner og naboer og gud bedre litt av hvert annet. De må lære seg å stå på egne bein og utsettes for litt av hvert av utfordringer.

Og jeg liker så godt måten boken er skrevet på. Ikke mye hjerte, smerte, bare bittelitt. Også litt humoristisk.

Som når ene søsteren sammenligner huset der hun har fått jobb som servitør, med leiligheten de bor i, som å sammenligne en hval med en ansjos.

Dette er en forrykende fortelling som veldig mange vil like veldig godt, det er jeg overbevist om. Jeg har lest de forrige bøkene til forfatteren, Syersken fra Madrid og Lengslenes Labryrint, men denne var enda bedre. Anbefales de som vil ha en avslappende underholdende bok, som ikke er full av kliss klass romantikk.

Håper veldig mange finner veien til denne boken. Dette er en roman også for de som ikke liker feelgood, tror nå jeg, for den rommer så mye mer.

Syersken i Madrid

BØKER FEBRUAR 2013

Lengslenes labyrint

Bøker lest juli 2015

 

Vi er i 1930-tallets New York: Swing og jazz lyder fra byens nattklubber, men i de spanske bydelene på vestsiden av Manhattan er det flamenco, pasodoble og zarzuela som gjelder. Familien Arenas kjemper for å klare seg etter faren Emilios plutselige død. Mens moren Remedios helst vil vende hjem til Spania med det samme, vil døtrene Victoria, Mona og Luz drive familierestauranten Il Capitan videre og leve ut den amerikanske drømmen.

María Dueñas har skrevet en hyllest til sterke kvinner som forserer alle hindre, og til de modige menneskene som kaster seg ut i emigrasjonens storslagne og farefylte eventyr.

 

Da var alle bøkene på augustlista lest og da skjer det noe rart i hodet mitt. Da blir det som om jeg får en ekstra premie. Jeg kan plukke enda flere flere. Ja, sånn er nå en gang dette rare hodet mitt. Det første jeg da tenkte at jeg måtte gi rom for en av mine egne kjøpte bøker som har ventet lenge. Valget falt på Jonas Mostrøm.

Jonas Moström, Dominodøden

Dominodøden er bok nummer to i serien om Nathalie Svendsson og det er også bok nummer to jeg leser av Moström.

Dette er helt vanlig fengende krim der du spekulerer på hvem som er morderen og hva som ligger bak. Ikke makabre blodige detaljer for de som ikke liker det, ihvertfall bare bittelitt.

Samtidig som jeg liker Dominodøden, lar jeg meg ikke helt rive med heller, men det er ok krim og jeg skal lese også de to neste som er gitt ut. Midnattspiker er den tredje og Til døden skiller oss ad, er den siste.

Jonas Moström, Den du ikke ser

Bilde og tekst er hentet fra Bokklubben, uten at jeg har noe samarbeid med de og boken har  jeg kjøpt selv på Boklageret.

Overlege Erik Jensen forsvinner på merkelig vis i kulverten på Sundvalls sykehus under en nattevakt. Samtidig blir hans kollega, Thomas Hoffman, funnet brutalt drept etter å vært savnet i tre døgn. Politioverbetjent Johan Axberg kobler raskt sakene sammen. Gjerningsmannen har kun etterlatt seg ett eneste spor – en dominobrikke!

Når Sundvallspolitiet ber rikskriminalens gjerningsmannsprofileringsgruppe om hjelp i etterforskningen, er psykiateren Nathalie Svensson i tvil. Hun har nettopp opplevd flere traumatiske hendelser og trenger mest av alt ro hjemme i Uppsala. Men når det viser seg at hennes søster Estelle er den siste som så Erik Jensen i live, bestemmer Nathalie seg for å ta oppdraget.

Det blir en intens jakt på en tvangspreget morder for å finne Erik Jensen i tide. Står flere offer for tur? Og fremfor alt – hva betyr dominobrikkene?

Dominodøden er den frittstående, andre delen i serien om Nathalie Svensson. Her blir vi også kjent med Johan Axberg og de andre karakterene i Moströms fremgangsrike Sundvallsserie.
JONAS MOSTRÖM er forfatter og lege. Han debuterte i 2004 med thrillern Dödens pendel. Oppfølgeren Svart cirkel (2006) ble hans gjennombrudd med over 80 000 solgte eksemplarer. Senere har Moström hatt stor framgang med bøkene om kriminalbetjent Johan Axberg. I 2014 kom den første boken om Nathalie Svensson, Himlen är alltid högre (Den du ikke ser). I Dominodöden forenes de to serien

 

Enda hadde jeg tid til et par bøker til. Laila Brenden har jeg ikke lest noe av før. Jeg har innbilt meg at jeg har visst litt om norske og skandinaviske forfattere, men har funnet ut at der har jeg tatt feil. Det er så mange forfattere, som jeg ikke har fått med meg, at jeg nesten skammer meg. Denne boken er nylig utgitt.

Laila Brenden, Toner fra en stille skog.

Dette er feelgood fra de norske skoger. Jeg likte veldig godt beskrivelsene i første del, nydelig skrevet. Men så blir det litt for idyllisk for meg. Å bo i svarte skogen alene med en baby, kan da vel ikke være bare salig lykke.

Selv når det blir mer dramatisk, er det litt for lettvint for meg. Men jeg sier for meg, for jeg er ganske kresen når det gjelder slike bøker. Jeg vet derfor at veldig mange vil like denne romanen.

Det er en frittstående roman, men minner litt om seriebøkene så veldig mange vil bli begeistret for denne.

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Vigmostad og Bjørke og de har gitt meg et anmeldereksemplar.

Hvis du klikker på linken, får du lest litt i boken.

https://issuu.com/vigmostadbjorke/docs/9788241917011_toner_fra_en_stille_s

En fortelling om kjærlighet og svik, om viktigheten av vennskap – og om musikken i livet og i oss selv.

I alle år har bygdefolket sett med mistro på Ane Solingen, kvinnen med de uvanlige øynene. Men sammen med kjæresten Hans har hun funnet lykken på en liten plass dypt inne i skogen. Etter at han omkommer i en ulykke og hun finner ut at hun venter barn, må hun inn til bygda for å få hjelp.

Møtet med sambygdingene blir bedre enn hun hadde fryktet. Særlig en prest møter henne med vennlighet. Han aner en musikalitet i henne og gir henne en spesiell gave. Et instrument hun umiddelbart kjenner en dragning mot. Hun finner trøst i musikken og får livsgleden tilbake. Nyter dagene og ser sønnen vokse til en frisk og glad gutt.

Så en dag rammer en ny ulykke den lille koieplassen. Denne gangen er det noe Ane kan gjøre; det vil kreve store endringer og enorm indre styrke – men hun er villig til å ofre alt for det viktigste i livet.

 

Avslutningen på august ble forrykende spennende

Jens Henrik Jensen, Oxen,Hengte hunder

Et nytt bekjentskap for meg og jeg har tre bøker her av Jensen, om  Niels Oxen

Hengte hunder, Mørke menn og den aller nyeste, Frosne flammer og om ikke lenge kommer nummer 4.

Dette er rett og slett krim av ytterste klasse. Et komplott man ikke har sett maken til. Veldig spennende og ganske så komplekst. Her skjer det så mye i kulissene at man aner ikke hvem man kan stole på.

Den neste, Mørke menn ligger i lesebunken for september. Jeg skal helt klart lese alle og jeg gleder meg.

Filmrettigheter er solgt og gjett om jeg skal se de filmene. Jeg liker å se filmene, selv om jeg har lest bøkene, slik som de som er filmatisert av Jussi Adler-Olsens bøker. Kjempespennende. Stig Larsson, for ikke å snakke om. De er bare helt fantastisk.

 

Bildet og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug men boken har jeg selv kjøpt

Nils Oxen er Danmarks høyest dekorerte soldat noensinne. Men krigsveteranen er traumatisert og lever av å samle flasker og spise matavfall fra supermarkeder. I håp om å unnslippe sine indre demoner drar det tidligere medlemmet av Jægerkorpset sammen med hunden sin til Nordjylland. Der slår han leir dypt inne i skogen for å leve et rolig og enkelt liv. Men drømmen blir snart til et mareritt.
Etter et nattlig besøk på et middelalderslott i skogens utkant blir han mistenkt for drapet på slottsherren, en tidligere ambassadør og grunnleggeren av en innflytelsesrik tankesmie. Politiets etterretningstjeneste dukker påfallende raskt opp, og ikke før den pressete krigsveteranen vet ordet av det, er han virvlet in etterforskningen av en rekke gåtefulle drapssaker, som tilsynelatende kun har en ting til felles: hengte hunder.

 

Og så står september for tur.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg