Mange på besøk i dag

 

Vi hadde en fin dag ute i går.

Tutta var den første som kom og holdt meg med selskap.

Jeg fikk skrevet en bokomtale.

Gunn Helene Arsky, Mord i bokhandelen 

Vi måtte en tur til Åndalsnes.

Der skulle vi hente denne gaven.

Nydelig er det.

En liten slik tur gir god fargeenergi.

 

Det tar bare fem minutter å kjøre til Åndalsnes

Litt påfyll av grønnsaker.

 

Til middagen i går, surret jeg salaten fra lørdag.

Sammen med litt sursøt saus, potetsalat og fisk fra lørdag, god restemiddag.

Det minker på rester.

Men har nok til både i morgen og torsdag også.

 

Jeg kokte rabarbra og jordbærgrøt og gubben insisterte på at da måtte vi kjøpe krokanis.

Ok, jeg godtok det og så forsvant han og kom ikke hjem før 21.30.

Vel, da er det jo for sent for kaffe og dessert.

Jeg hadde selskap ute jeg.

Tutta gikk inn og la seg.

Et skjorepar har bygd reir i grana til naboen og den liker å sitte her og observere,

Hei på deg sa jeg.

Merkelig, men hun reagerte ikke på at jeg satt der.

Selv om jeg romsterte litt for å få ta bilde.

 

Rester må spises opp, selv om det er tirsdag.

Er du ikke enig?

Siden gubben forsvant,  lurte jeg meg til litt ost og kjeks.

Mens jeg leste.

Vanskelig å legge bort serru.

Gubben har bestilt middag 16.15/ 16.30,med beskjed om at han drar ut igjen ca 17.00.

Jeg hadde besøk i går og tror du ikke jeg fikk lurt besøket til å filetere ørreten min.

Jeg tror ikke jeg tør å hive den i panna før gubben er kommet innfor døra.

Jeg vil ikke oversteke den.

Som tilbehør skal jeg ha ertesalaten med feta, fra lørdag og rømme.

Det tror jeg blir en god kombinasjon.

Det meste av dette var i går.

I morgen får du vite hva jeg gjorde.

I dag

 

 

Jeg blir glad av å få slike fine gaver


Gode dager har vi.

Nydelig vær og gode bøker og å kunne sitte ute, du verden det er nydelig.

Til og med kattførkja trekte ut i sola.

Det suser i Steinelva, mye snø vil bort, men fortsatt kaldt om natta.

Rester fra 17.mai er det som blir servert for tiden.

Det var rekecoctail til frokost og lunchtapas.

Fuglene koser seg også.

 

Fint å slippe å lage mat innimellom.

Her er det scampipakkene som varmes og blir middag.

De var gode i dag også.

Men de beste restene tok vi til kaffen med tv-kos.

Siste episode av herlige Patience, på tv 2.

Krimserie vi liker svært godt, håper det snart kommer ny sesong om autistiske Patience som er med å løse krimgåter.

Nydelig pannacotta.

Vi hadde ikke noe imot at gjestene hadde med to ekstra. 😍

I går fant jeg plutselig på at jeg skulle opp i skogen og gå tur.

I det vi kom dit traff vi gubbens søskenbarn som han bruker å fiske sammen med.

Han fortalte at de hadde fått flere ørret på dorg.

Jeg sa at da ble jeg misunnelig for ørret er den beste fisken jeg vet om.

Og i går ettermiddag stod han på døra med en flott ørret til meg.

Wow, jeg er heldig.

 

I dag fikk jeg rabarbra med ei venninne.

 

 

Lørdag fikk jeg en stor pose ramsløk og jeg oppdaget at det var kommet ei pakke egg også i kjøleskapet.

Å få slike gaver er bare nydelig så nå gubben ut og fange fisk igjen, så de kan få noe i bytte.

Twist fikk vi og kaffe og mer til.

Snakk om å være heldige.

I dag

 

Gunn Helene Arsky, Mord i bokhandelen 

 

Gunn Helene Arsky, Mord i bokhandelen 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Kosekrim, feelgoodkrim, en sjanger som blir mer og mer populær. Det er et drap men det er ikke blod og gørr og makabert, men lett humor og et mysterie.

Lene Lauritzen Kjølner har jo gitt ut mange i denne sjangeren med blant annet Olivia-bøkene sine, men nå kommer flere og flere forfattere med mysteriekrim. Dette passer til de som ellers ikke leser krim, men vil ha lett, koselig og fornøyd underholdning.

En sjanger jeg liker godt og har vel tre av denne typen i stabelen i mai.

 

Arsky innfridde. Dette var lettlest, koselig, herlig underholdning.

Litt gøy at jeg var på besøk i Halden  når jeg leste den, for det er der handlingen finner sted.

Katten var et sjakktrekk for alle oss som elsker katter. Luna ble som en person hun også, riktig så rampete til tider.

Og hvem står bak drapet på tante Minna eller var det en ulykke?
I kjent Agatha Christie stil, blir vi introdusert for den ene mistenkte etter den andre og så er det bare å gjette.

Jeg mistenkte like godt alle jeg, så var jeg sikker på at det ble riktig.

Lyst på cupcakes fikk jeg også.

Og det ligger selvfølgelig litt kjærlighet og lurer, så det får vi nok mer av i neste bok, for dette er første i en serie.

Jeg gleder meg til fortsettelsen.

 

 


Fra omslaget:Velkommen til «Engel & Luna» – en kosekrimserie der mord, mystikk, katter og cupcakes går hånd i hånd. Mord i bokhandelen er første bok i serien.

Engel har nettopp flyttet til Halden for å ta over sin tantes alternative bokhandel. Den eldre kvinnnen ble funnet død ved foten av trappen i butikken, og alle tror at hun døde av fallet. Engel har tatt med seg Luna, en smart og kosete siameserkatt, for å starte på nytt i den sjarmerende småbyen.

Engel blir fort kjent med Camilla, som selger cupcakes fra sin fargerike kafé, og Adam, en dyktig og sjarmerende journalist. Gode venner kommer godt med, for snart blir Engel kontaktet av politiet – som mistenker at det er Engel som står bak tante Minnas dødsfall! Nå trenger Engel først og fremst et vanntett alibi, og når det kommer til selve drapsetterforskningen, bestemmer hun seg for å ta den i egne hender. For hvem tok egentlig livet av tante Minna?

 

 

Den neste omtalen som kommer er:

 

 

Anders og Anette de la Motte, Mysteriet på Capri.

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Jeg har likt alle bøker De la Motte har skrevet.

Anders de la Motte, Døden går på visning

Anders de la Motte/Mons Nilsson, Et kupp å dø for

 

Leo Asker serien

Anders de la Motte, De bergtatte 

Anders de la Motte, Glassmannen

Årstidskavalkaden, frittstående

Anders de la Motte, Våroffer

Anders de la Motte, Vinterild

Anders de la Motte, Høstdåd

Anders de la Motte, Sensommer

Gangsterkrim fra storbyen!

Anders de la Motte, MemoRandom

Anders de la Motte, Ultimatum

 

Fra omslaget!Mord under solen er en ny serie fra krimkongen Anders de la Motte og hans italienske ektefelle Anette. De har skapt et herlig feelgood-univers krydret med italienske fristelser og frodige karakterer – og noen mystiske tildragelser rundt reisebyrået Belmonte Travels.

I den første boka i serien, reiser historielæreren Hugo Lind på en mat- og kulturreise til Capri sammen med en gruppe andre nordboere. Turen er arrangert av Belmonte Travels, ledet av den geskjeftige Lara. Stemningen er høy, og gruppen nyter alt paradiset har å tilby. Men idyllen blir brutt når et lik blir funnet i vannet nedenfor den beryktede Salto Tiberio-klippen. Hvem er den døde, og hvorfor har personen en Belmonte Travels-brosjyre i lommen? Har en slange sneket seg inn i paradiset, og er det noen blant de reisende som ikke bare er der for å nyte livets goder?

Mysteriet på Capri er uimotståelig feelgood-krim for alle som elsker TV-serien White Lotus og italiensk sjarme.

 

 

Mai

Lesestabel mai 25, årets

 

Paul B. Bergquist, Floke

Jorid Mathiassen, Blå som anemonen

 

Januar:

Bøker lest januar 25, 8 bøker lest, 4 lagt bort halvlest

Februar:

Bøker lest februar 25, 16 lest, mange lagt bort

Mars:

Bøker lest mars 25, 11 bøker

April:

Bøker lest april 25, 13 bøker

 

Mine 15 best likte krimbøker, lest 2024

Topp 5 krimbøker for meg, 2024

De 25 beste romanene jeg leste i 2024

Mine topp 6 romaner 2024

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

 

Du tror det ikke før du får se det, enda en dag

17. mai er over for denne gang.

Været var fantastisk.

Familien og venner er det som betyr aller mest og i går var venneflokken samlet igjen.

Jeg glemte å ta bildet av bordet og nå er det kun rester og visne blomster igjen.

Blomstene stjal jeg fra naboen.

Gode naboer har jeg nemlig også.

Vi starter på restespising.

Gjestene spiste altfor lite etter mitt syn.

Eller kan det være at jeg lagde for mye mat?

Det hadde holdt med ei pakke fisk, ikke to, og det samme med kyllingen.

Skal tro om jeg husker det til neste gang.

Neppe.

Kyllingvinger og grillspyd av kylling.

Sønnen sørget for at jeg hadde navnelapper, men når man har gammelt folk tilstede, som ser dårlig og i tillegg har glemt brillene hjemme, ja da er det til ingen nytte. 😂🤣

 

 

Potetene ble ingen suksess. Jeg smakte ikke på dem, men jeg brukte mandelpoteter og krydret dem nok litt for tidlig så vannet ble trukket ut, så de så ikke så appetittlig ut.

I tillegg lager jeg jo alltid maten for tidlig for jeg blir for stresset hvis jeg skal lage den ferdig etter at gjestene har kommet.

Men når jeg varmer rester, skal de få en omgang i airfryeren, da blir de nok god.

Kjøttbollene fikk også litt for lang tid i ovnen og ble mer kokt enn stekt, siden jeg hadde så mye tomat på.

varm mat avdelingen som ikke har så veldig varm mat, for vi må ha sprudlende først.

Men jeg synes ikke det gjorde så mye.

Egentlig burde jeg ikke laget hverken Cherrytomatsalsa eller kikertersalat, for vi hadde nok tilbehør.

Gjestene hadde med seg kremet mais, broccolisalat, salat, focaccia og nyyyyyyydelug dessert.

Men så er det det at jeg liker å prøve nye ting og det var enkle ting å lage.

Altfor mye ost ble det jo.

Og erter og fetaostsalaten burde vært bare halvparten.

Husk det til neste gang, frue.

 

Nydelige salater fra gjestene.

Scampipakke, rekecoctail, vårrull, toast og en kjøttbolle, med tilbehør og jeg ble mett.

Glemte Ertesalat også, ser jeg.

Dessuten når man har lagd mye mat og blir stresset, vet man nesten ikke hva man spiser.

 

 

Brandade fra Klippfiskboka var veldig godt, her fra lunsjen i går.

Kjempeenkelt å lage.

Klippfisk kokes og røres i olje til en slags grøt.

Så sper man med mer olje, melk og fløte.

Jeg hadde i litt sitronsaft.

Har man rester av klippfisk er dette en fin måte å bruke den på.

 

Gjestene ser alvorlig ut, men de var ikke det.

Og kvelden forsvant altfor fort.

Vi koste oss.

 

 

Mens jeg drakk morgenkaffen, slo det meg at i dag må jeg ut og gå.

Tror gubben ble ganske så forundret når jeg  lurte på om han var kjørbar og kunne kjøre opp på skytterbanen.

Og han kunne kjøre.

Vi avsluttet festen ved midnatt og drakk bare litt øl og vin.

Heidi, venninne, kom og hentet bilen sin og jeg viste frem at jeg hadde funnet frem joggeskoene mine.

Jeg har to par og disse er de gamleste, sikkert 15 år gamle.

De er utslitte sa hun, glatt under.

Da slår min bedre halvdel til selvfølgelig og påstår at de nok er blitt glatte av å bli skubbet frem og tilbake i skoskapet.

Frekk er han. Jeg skulle dasket til han i hodet med skoa så han riktig kunne kjenne hvor harde de er blitt.

Men disse blir kastet.

Jeg har ett par til, de er av nyere dato, sikkert bare 10 år gamle.

Kjøp nye, sa hun.

Tja, sa jeg, jeg er blitt litt gjerrig serru, så jeg venter litt til.

Sparer til ferie jeg.

Men opp i skogen bars det.

Stille og fint og fuglene kvitrer.

Snøen smelter og renner ut i sjøen.

Noen er ute og trimmer mens andre rusler behagelig med hendene i lomma.

Det er forskjell på folk.

Og sender snap

 

Jeg er så glad i skogsbunnen, det er noe koselig med det.

Jeg tror det minner meg om når jeg var oppe i skogen som barn.

Å hvor jeg elsker lyset og fargene.

Dette er beste tiden for meg og kroppen min.

Koselig pyntet til 17.mai

 

Åndalsnes i det fjerne.

Kjerringa begynner å kjenne låra skjelver og kommanderer gubben opp for å hente bilen.

Men hun kom seg opp.

 

 

Da er kyllingen og vingene i fryseren. Rekecoctail oppspist. Nydelig. Toast med røkelaks til forrett, scampi til hovedrett og pannacotta til middag. Fisk i morgen med potetsalat og så,skal jeg surre salaten din med en anelse sursøt saus. Tirsdag blir det kjøtt/kjøttboller med stekte poteter og diverse tilbehør

 

Nå skal jeg ut i solen og lese ferdig Mord under solen.

Jeg har da to bokomtaler som venter.

Nå tar jeg fri.

Det blir ikke skrevet mer.

I dag

Min 17.mai

Gratulerer med dagen ❤️

Min 17.mai har jeg valgt å gjøre annerledes.

Istedetfor å gå i tog, står jeg på kjøkkenet og lager mat.

Og det koser jeg meg med.

Jeg planlegger godt så jeg kan ha mye pause innimellom.

 

Nå er jeg nesten klar.

Det mangler bare siste innspurt.

 

Min gode hjelper ❤️

Dette blir jo hans 17. mai

Den er mest nervepirrende når alt skal stekes og anrettes.

Vi blir 10 til bords.

poteter gjøres klar til potetsalat og stekte poteter.

 

Olje og krydder og klar for ovnen.

Erter kokt til Ertesalat med feta.

Reker renset til rekecoctail.

sukkerterter og vårløk sammen med erter og fetaost, blir kjempegodt.

Fra kokeboken sultne kokker.

Nå skal jeg smuldre feta og persille på toppen.

Sliten suksess med bare en liten tabbe denne gang.

Jeg ser at her lagde jeg kikertyoghurt, det blir det ikke i dag.

Til alle med Iphone-gjør ikke samme tabbe som meg

 

 

Bakerst scampi med mye godt.

Til høyre klart for rekecoctail
Foran rømmedressing til kyllingen og potetsalat

Scampi er blandet med grønnsaker og olje, de skal på forsiktig grilling.

 

Jeg skal panere fisk, om en stund.

Den er delt opp og krydret, klar for panna.

 

toast til potetsalat med røkt ørret.

Potetsalaten også fra Sultne gutter.

 

 

 

Brandade fra Klippfisk boka.

Tenkte en stund å droppe den, men jeg hadde jo klippfisk ferdig vannet.

Det var lettvint og godt, så da ble det lunsj.

 

 

Spekematen og ost skal på fat 17.30

Fisk skal paneres og stekes panne 18.15

Steke vårruller wok 18.15

Steke kyllingvinger ovnen 18.00

Varme Tortilla ovnen

Brandade tror jeg at jeg dropper

Montere rekecoctail 18.00

Scampi er pakket, skal på grill 18.30

Lagd kyllingspyd, skal i airfryer og grill

Grillskiver skal i ovnen 19.00

Poteter i ovnen 19.00

Ørret, potetsalat  og vårløk skal på toast 18. 50

Dusje må jeg jo, men finkjolen må vente til maten er klar.

Velkomstsprudlende 19.00

 

Nå hviler jeg og er rastløs.

Menyen

1: Spekemat og ost

2: Rekecoctail montere

3: Vårruller  stekes

4: Grillspyd kylling,lagd spyd

5: stekte mandelpoteter x

6: Fritert lyr paneres

7: Brandade(klippfisk) kokes

8: Kefka  x

9: Kyllingvinger med djevelsaus, rømmedip/grønt

10: Toast med potetsalat og røkt ørret, monteres

11: Grillskiver fredag x ble grillspyd 

12: Scampipakker  grønnsaker

13: Ertesalat med feta. Ha på feta

14:kikertsalat, ha på  persille

15: cherrytomatsalsa , ha i basilikum

 

Å lage mat koser jeg meg med. men liker ikke dette at så mye må gjøres ferdig like før gjestene kommer.

De hjelper jo til når jeg ber dem, men jeg blir stresset.

Nå skal jeg snart til naboen og raide hagen.

I dag

Du tror det ikke før du får se det


Hver morgen når jeg står opp, er jeg innmari negativ.

Jeg er ikke sur og grinete, men tung i kroppen og tiltaksløs.

Jeg tenkte skal jeg vaske vinduene i dag?

Det har jo vært et stadig tilbakevendende tema.

Jeg skulle vaske de til jul, etter jul, før påske og nå skal jeg ha besøk i morgen.

Likevel slo jeg fast, nei, blir ikke i dag heller.

Men når jeg får kaffen min og et par timer her i godstolen, ja da stiger humøret.

Og plutselig tenkte jeg, nå gjør jeg det.

Og det er ikke mye jobb heller, for jeg tar bare de på stua og kjøkkenet.

Og litt hjelp fikk jeg også.

Jeg spurte om han kunne vaske innvendig kjøkkenvinduene, for de når jeg ikke, men da var han så glup at han snudde de, så kunne jeg vaske de fra ute.

Veldig glad det nå er gjort.

Gubben har beiset halve verandaen.

 

Pusset bordet og prøvde å lakke det, men det blåste slik at lakken fløy bortover bordet, så foreløpig litt ujevnt.

 

Det var ei som var svært misfornøyd med at det udyret romsterte.

 

 

Selv har jeg begynt å forberede morgendagen.

 

 

 

Kefka, fra kokeboken Jamillas marokkanske

 

Mye på menyen og det meste må gjøres i morgen.

Planlegging er viktig.

Jeg gjør litt og så hviler, jeg før jeg gjør litt mer.

Og formen er ikke så verst nå etter at jeg tappet blod.

Fyll til vårruller.

Så er det bare å fylle dem i morgen og steke dem.

Også inspirert av Jamillas.

Det blir alltid en egen vri med meg, følger ikke oppskriftene slavisk.

Her hadde jeg i mindre chilisaus og droppet ingefær.

 

Denne kokeboka er fantastisk.

Utrolig mye inspirasjon til tilbehør.

Jeg må skjerpe meg så jeg ikke lager altfor mye.

Det er en rødbetoppskrift der som frister veldig, men jeg må prøve å la være.

Vi får se i morgen.

Kikertsalat med grilla paprika.

Jeg hadde ikke balsamicoeddik så jeg hadde i kremet balsamico og litt hvitløkseddik.

Krysser fingrene for at det blir ok.

Cherrytomatsalsa.

Lettvint å lage begge disse, og jeg håper de blir gode.

Det er gøy å prøve nye ting.

Ja, slik som den rødbetgreia, tyter det i hodet mitt.

 

Chili/hvitløksmajones til rekecoctail.

Nå datt det ned i hodet mitt at i morgen skal jeg røre inn litt ketchup, bittelitt.

Det vil jeg prøve.

 

Jeg tenkte å ha grillskiver, men så lagde jeg pølse/grillskive- spyd.

Kanskje er det for mye på dem, får se om jeg gjør de om i morgen.

Dette er til de som er litt mer kjøttglad.

Det blir jo en del fisk og skalldyr.

 

 

 

 

Så har jeg planen klar til i morgen.

Jeg må også til naboen og stjele blomster og få dekket bord.

Blir det travelt, kan jeg alarmere hjelp, men jeg har jo helt til klokken 19.00

 

 

Blir spennende å se hva jeg glemmer.

 

Herlighet for et sirkus, tabbesirkus

Gjestene kommer med broccolisalat, focaccia, maiskrem, salat og dessert

 

 

Middag i dag.

Klippfisk med kålrotstappe.

Godt ja.

Og i kveld blir det eplekake med is og kanskje en aperol spritz.

Nå er det sånn.

Og sånn.

Kos

I dag

 

Solskinnsdag

 

 


Når vi kom hjem tirsdagskvelden skulle jeg lage gnocchi.

Men jeg orket ikke styre med middag, så det ble ostesmørbrød med salami og tomat.

Patience på tv, krimserie der en autist spiller en av hovedrollene.

Senere så vi at det er en lignende fransk serie.

Bra begge seriene og lærerikt om autisme.

 

Men i går ble det gnocchi.

Surret spinat, purre, paprika.

Stekte bacon og lagde saus.

Vannet litt tørket sopp som fikk koke med i sausen, også bløtingsvannet.

 

Mmmmmmmmnam

Det eneste jeg gjorde i går.

Jeg hadde besøk da.

Men ingenting utenom det.

 

 

Tomt for brødm så i dag måtte det bakes.

 

Og jeg fikk besøk av en venn på.gjennomreise, så da slo jeg til med den klassiske Mariannkaken.

Den enkleste eplekaken

Og jeg fikk blomst.

Det var jo hyggelig.

 

Så planlegger jeg buffet 17. mai.

Jeg skriver når ting må ut fra fryseren.

 

Alternativ 17.mai

Herlighet for et sirkus, tabbesirkus

Jeg blar i kokebøker og vips har det kommet på tre nye retter.

På deling boken er bare helt fantastisk hvis du ønsker gode tilbehørretter.

Til slutt måtte jeg rive meg løs.

Vi når jo ikke å spise alt.

Fra Jamillas fant jeg en oppskrift på vårruller.

Det er jo ikke det at vi har behov for alle rettene, men jeg liker å tusle med dette.

Vi spiser jo rester hele uka. Fint det.

Kikertsalat med paprika.

Lagde jeg det i fjor?

Nei, ser ikke sånn ut

Denne lagde jeg og skal gjenta.

Jeg tror jeg lagde denne.

Ertesalat med feta.

Hmmmm. Ikke 17. mai, men jeg tror jeg har lagd den

 

Cherrytomatsalsa har jeg ikke lagd.

Jeg hadde tomatcarpaccio. Nå vil jeg lage denne istedenfor.

 

Vårruller for jeg trodde jeg hadde vårrullark, noe jeg ikke hadde, men fant det på Rema.

Disse var veldig gode i fjor, derfor gjentar jeg de.

Fra Jamillas, både disse og vårrullene.

 

Brandade fra Klippfiskboka.

Ikke prøvd før, men høres godt ut til focaccia.

Focaccia vil en venninne lage.

Alle tilbyr seg å ha med retter men jeg har lyst til å lage det meste denne gangen, så kan de kose seg med 17. mai.

Men alle har med litt, til og med dessert.

Så da dro vi på shopping.
Nå er sauene kommet ut.

Det er nok godt med friskt, grønt gress.

Stor flo i dag.
Det er vind i ytre strøk.

Fint, men kaldt. Rim på taket i natt.

Men det er vakkert.

Bjørka mi er borte.

 


Nå tror jeg at jeg har alt jeg trenger.

Noe skal jeg forberede i morgen.

I dag ble det “bruk det du har”- sei.

Jeg hadde squash, fortsatt 1,5 igjen.

Ned i formen med den.

Så surret jeg ramsløkolje, spinat, paprika, chili, vårløk, blomkål.

Jeg synes ramsløken er best når den varmebehandles litt,  før jeg har den i ovnen.

Jeg hadde en halv boks rømme som jeg puttet i fryseren før vi dro til Halden.

Jeg hadde i grønnsakene, la fisken oppå og rømme oppå der.

Salt og pepper, 200 grader 35 minutt.

Det så godt ut.

Det smakte himmelsk rett og slett. Nydelig.

 

Fantastisk godt med den ramsløkoljen.

Jeg var heldig som fikk et stort glass.

Men jeg har fått tilbud om mer ramsløk, så da kan jeg lage mer.

 

Nå drar jeg til Italia en tur.

I dag

 

 

Endringer på vei


I mange år strevde jeg for å holde meg i jobb.

Jeg prøvde arbeidstrening mange steder men med samme resultat.

Jeg ble syk med feber og infeksjoner.

Kroppen min tålte ikke lenger at jeg presset den.

Utallige infeksjoner og penicillinkurer fra jeg var liten baby, pluss mentale belastninger som sorg og utrygghet i hverdagen, ble for mye.

Overbelastet nervesystem, altså indre stress av ingenting, pluss et stoffskifte som heller ikke fungerte, gjorde det vanskelig å være i arbeid.

Jeg dyttet meg selv ned i kjelleren ved å prøve for hardt og skapte utmattelse.

 

Til slutt ba NAV meg om å slutte å presse.

Jeg ble ufør. Et forferdelig negativt begrep.

Mannen var mye borte på jobb, jeg satt der utslitt og alene mye av tiden.

Jeg måtte ha noe å holde på med.

Heldigvis hadde jeg allerede bloggen oppe å gå og det ble en god støttespiller.

Blogg, healingarbeid og bøker, gjorde jeg til min sysselsetting.

Jeg fylte bevisst dagen min med gode ting som gjorde meg godt.

Jeg forstod at dette var noe jeg måtte gjøre, selv om utgiftene til tider oversteg inntekten.

Bøker fikk jeg, men turer på bokmøter og healingkurs kostet skjorta.

Men for meg var ikke inntekten det viktigste for jeg hadde en mann i god jobb.

Det som var viktig var at han hadde ei kjerring som holdt motet og humøret oppe. På tross av utfordringer.

Nå har årene gått.

Jeg ser at noe er i ferd med å skje.

Jeg ser tydelig at endringer er på vei.

Jeg er ikke lenger hjemme alene.

Jeg bor sammen med en pensjonist.

Inntekten går ned, mens alenetiden er borte.

Jeg har mindre tid til å lese og blogg og lesing er nå blitt mer stress.

Jeg må frigi tid til mer bevegelse og mindre stress.

Det er nemlig ikke få timer jeg “jobber”.

Hver dag, også i ferier.

I løpet av neste år, vil jeg tone ned skrivingen.

Healing og reading er det jeg da vil ha igjen.

Jeg liker å jobbe med mennesker, så det er en glede.

Bøker vil jeg lese, men det vil bli færre.

Omtaler vil jeg skrive, om enn ikke i blogg, men som vanlige innlegg.

Det vil nok bli færre bokmøter.

Det koster ganske så mye å dra på møter når man bor langt unna der det skjer.

Biblioteket låner ut bøker gratis.

En bokinspirator vil jeg nok alltid være.

 

Dette skjer ikke over natten.

Fortsatt skal jeg ta livet med ro.

Slik det ser ut nå, vil jeg fortsette med mine femdagers dietter.

Vekta kryper nedover, prøvene bedres.

Hvis dette fortsetter, kan jeg etterhvert legge på mer belastning igjen.

Jeg må i gang med mer bevegelse før kroppen faller helt sammen.

Det er derfor et mål jeg må ha.

Den kreative siden av meg har jeg også lyst til å bruke mer.

Skrive, ja kanskje, men ikke kun blogg.

Tegne og leke meg med farger, ja.

 

Endringer skjer ikke over natten.

Men noen trøkk i trynet, har gitt meg forståelse for at en kursendring er på vei.

 

 

Derfor var det fint å finne disse ordene på Instagram i dag.

Etter hvert finner man ut at man er sitt eget puslespill.

Man må lete etter de bitene som passer for en.

Det er jeg ganske god til.

Men alt tar tid, jeg forhaster meg ikke.

I dag

 

 

Da er vi hjemme igjen


Da krysser vi Tista, siste gang.

Jeg sa i går at dette var kanalen, men det var feil, sa min sønn.

Dette er elva.

Det blir nok en stund før vi igjen kommer til  Halden.

Det blir Rakkestad neste gang.

Mye fin trebebyggelse i Halden.

Koselig by, det lille jeg har sett av den,

Fint kjørevær.

Mjøsa er blank og fin.

Et stopp på Dombås.

Tydelig at vi er på vei inn i trollenes rike..

Verma.

Vi nærmer oss Raumadalen, øverst i Romsdalen.

Våren er vakker her.

Isbreene gravde ut dalen.

Nå om våren renner fossene overalt.

Elv, vei, jernbane, det er alt som har plass her.

Ikke rart min mor følte fjellene kom ned i hodet på henne.

Hun følte til tider hun ville kveles.

Sa jeg stein?

Elva Rauma renner ut fra Lesjaskogsvatnet. Der er det et vannskille for andre veien renner Gudbrandsdalslågen.

Så begynner dalen å bli bredere. Horgheim.

Mitt andre hjem

 

Og 20 minutt senere er vi tilbake til Isfjorden.

Vi er hjemme.

Kanskje drar jeg på bokfest i begynnelsen av juni, kanskje ombestemmer jeg meg og blir hjemme.

Jeg har kjøpt togbillett men er litt usikker.

Så er det å pakke ut etter at Harry var på Harryhandel.

Magne Harry var nok ikke den som handlet, det var meg.

Tulipbacon på tilbud.

Snitzel av rent kjøtt.

Dette var et feilkjøp.

Det jeg skulle ha var snitzel, fylt med skinke og ost.

Vel, det får bli neste gang.

Et kg blekksprutringer. Nam

Mozarellaost, fetaost og olivenolje, billigere enn hjemme.

Snadder til 17.mai-buffeten.

Jeg skal ha skinke og ostefat.

Ost til buffeten og halloumi.

Vurderer å lage fritert halloumi, men er ikke sikkert jeg bruker tid på det.

Andebryst var også på tilbud, kr 129,- svenske.

Rosévin og sprudlende ble det også, men vi kom frem til at vi hadde ikke en gang med kvota hjem.

Eneste butikkene vi var innom var matbutikk og systembolaget.

Ingen klær eller sko, ingen godis denne gang.

 

Fisk og fiskekaker og fiskeboller.

Haha.

Det var slik vi hadde med til sønnen og det ble ikke spist med dem, så nå fikk det være med hjem igjen.

De skulle til å pakke og synes det var nok å pakke.

 

 

Tutta kan jo ikke gå å spise alene når vi har kommet hjem.

Gnocchi kjøpte jeg også.

Nå skal jeg lage gnocchi med stekt bacon, purre, sopp og spinatsaus

I dag

 

Siste dag

I går var vi bedt i konfirmasjon i Trøgstad.

Det er derfor vi dro nedover nå.

Det er litt av noen åkre de har her.

Det er ca en time å kjøre.

Ingen høye fjell å se.

De er jo så forundret her nede for de synes vi kjører hårreisende langt.

Det er jo bare en liten svipptur, sier vi, 7 timer.

Det er kanskje en av de store forskjellene på nord og sør i landet.

Vi i Midt-norge er vant til store distanser når det er noe vi skal.

Stavanger er langt, synes jeg. Det er 13 timer og tre ferger.

Nå er det ikke ferge en gang.

Og kommer du til Finnmark, er distansene enda større.

 

Neste gang vi skal nedover, skal vi til Rakkestad.

 

Trøgstad kirke.

Men vi skulle ikke dit, vi skulle bare spise mat.

Og mat fikk vi. Nydelig mat.

Jeg blir sulten igjen av å se på bildene.

Fatet mitt ble fullt.

Ost og kjeks var godt.

Så bars det hjem att.

Det er så mange nydelige trær.

 

 

I dag dro jeg og Harry på Harryhandel.

Vin og ost, stod på lista.

 

Gubben hadde i oppdrag å pante flasker og bokser.

Lettvint. Tøm alt i  sekken nedi og vent.

Hva det reinsdyret gjorde der, er jeg usikker på.

Kun mat og vin ble kjøpt.

Ikke hele kvota en gang, kunne kjøpt 1,5 l vin til, men det fikk bare være.

Jeg har bestemt meg for ikke å kjøpe hverken klær eller sko i år.

En tur på kanalen må vi få til en gang.

Klar for å runde festningen igjen.

Kanskje for siste gang, for neste gang vi kommer, har de flyttet.

Siste dag her i Halden.

I dag