Bøker lest september 2019, 17 + 1 bøker

 

September ble en fantastisk lesemåned for meg. Jeg har jo lagd meg en inspirasjonsstabel og leste alle de pluss 4 bøker til.

Ja, jeg har jukset med en, for Bli hos meg har jeg lest tidligere, men publiserte den nær utgivelsesdato.

 

Først ute var

Der krepsene synger, Delia Owens

Leseeksemplar fra Panta forlag

Den seiler rett inn på topp fem lista i år. Den var bare fantastisk. Kanskje faktisk den aller beste jeg har lest i år. Noe tapt og noe vunnet, Tara Westover ligger også der oppe og vaker og begge to er oppvekstromaner.

Når man leser en bok og er så fenglet av og glad i hovedpersonen, at man tror det er virkelighet, ja da er det skrevet med stor innlevelse.

For en historie og så vakkert skrevet, og til og med grusomt spennende etterhvert. Jeg var rettelig livredd jeg, for jeg ble jo så glad i hovedpersonen Kya, som fra hun er bitteliten jente, må greie seg alene.Man vil bare ta henne inntil seg og passe på henne, men hun er så sky at man hadde ikke fått lov til å klemme henne.

Hun lærer seg å gjemme seg når hun hører det kommer noen til huset der hun bor, hun er redd de skal komme og hente henne og sende henne til skole eller forsterhjem. Jo eldre hun blir, jo mer sky blir hun, for hele landsbyen ser jo på henne som et utskudd. Hun selger blåskjell og fisk for å få penger til drivstoff til båten og mat.

For bredere omtale

Delia Owens, Der krepsene synger

Tara Westover, Noe tapt og noe vunnet

 

 

Hvor lenge kan hun beskytte hjertet sitt? Ryktene om «Marsklandsjenta» har hjemsøkt Barkley Cove, en stille småby på kysten av North Carolina. Så da kjekke Chase Andrews blir funnet død høsten 1969, retter lokalbefolkningen øyeblikkelig mistanken mot Kya Clark, den forlatte jenta som bor alene i villmarken. Men Kya er ikke slik de tror. Hun er følsom og intelligent, og har overlevd i årevis alene ute i marsklandskapet hun har gjort til sitt hjem. Der har hun funnet vennskap hos måkene og lært om livet av sandens bevegelser. Men det kommer en tid da Kya lengter etter å elske og bli elsket. Da to gutter fra byen blir fengslet av hennes ville skjønnhet, åpner Kya seg for et nytt kapittel i livet, helt til det utenkelige skjer. Der krepsene synger er en ode til det naturlige liv, en hjerteskjærende oppvekstroman og en overraskende fortelling om et mulig drap. Owens minner oss om at vi alltid vil være formet av det barnet vi engang var, og at vi alle er offer for de vakre og voldsomme hemmelighetene naturen skjuler.

 

Stina Jackson, Sølvveien

Jeg hadde store forventninger til Sølvveien. Jeg har sett kun gode omtaler og tvilte ikke på de. Terningkast 6, kåret til Sveriges beste krimbok i 2018.

Jeg funderer på hva som er feil med meg. Jeg synes den var kjedelig. Etter de første hundre sidene var jeg lei av røyk, røkte, har røkt, tent sigarett, slukket sigarett, tok frem en sigarett, osv.

Beklager dette var ikke noe bok for meg.

Siden alle andre omtaler er veldig positiv, må du lese boken og bedømme selv for her er jeg tydeligvis på kollisjonskurs med de fleste.

 

Boken er et leseeksemplar fra Gyldendal

En spenningsroman om en forbrytelse og en studie av menneskets sinn.

I tre år har Lelle tilbrakt de lyse sommernettene med å kjøre bil. Han kjører ut på riksvei 95 som strekker seg gjennom landet og munner ut ved den norske grensen. Veien kalles Sølvveien.

For tre år siden forsvant hans syttenårige datter sporløst, og hennes forsvinning gnager i stykker Lelle innenifra.

Meja og hennes mor flytter til den vesle bygda der Lelle bor. Meja er like gammel som Lelles datter da hun forsvant. Da høsten mørkner, knyttes Lelles og Mejas skjebner sammen, og da ytterligere en ung jente forsvinner, blir livenes deres bundet sammen for alltid.

 

Frances De Pontes Peebles, Luften du puster

Et leseeksemplar fra Panta forlag.

Ja jeg kommer nok aldri til å huske forfatterens navn, men romanen vil jeg huske, for den var veldig bra.

Det står bak på boken:

En historie om et intenst kvinnelig vennskap, drevet av kjærlighet, misunnelse og stolthet –  og følelsen av å være fortapt uten den andre.

Ja, bedre kan jeg ikke si det selv for akkurat sånn er det.

Romanen er så bra skrevet at jeg måtte google for å se om det hadde en gang fantes en Sofia Salvador i Brasil. Men det har nok ikke det, men jeg er sikker på at slik det blir fremstilt i boken, slik kunne det gjerne vært i virkeligheten hvis du prøvde å bli stjerne på 1930 tallet.

For bredere omtale, med sitater:

Frances De Pontes Peebles, Luften du puster

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Bokklubben men boken har jeg fått med Panta forlag som et leseeksemplar. Jeg er ikke pålagt eller betalt for å lese den, ei heller hva jeg i så fall skriver om den.

 

To jenter – en tjener og en rik arving i 1930-årenes rio de janeiro – oppdager kjærlighet og berømmelse i dette berusende eventyret
En dyp, komplisert kjærlighet mellom to veldig ulike kvinner. Dores og Graca vokser opp på en sukkerplantasje nord i Brasil. Dores er den smarte datteren til en av tjenerne på gården, Graca er den bortskjemte, bedårende datteren til godseieren, som krever at Dores skal være hennes lekekamerat. Det spesielle vennskapet fortsetter etter som jentenes felles lidenskap for musikk bringer dem til Rio og senere til Los Angeles, og Gracas stemme og Dores’ musikk blir verdenskjent. En oppslukende roman om et bånd så sterkt at det er som med luft – du kan glemme at den finnes, men den er avgjørende for at du skal overleve.

 

Benedict Wells, Ut av ensomheten

Boken er gitt meg som et leseeksemplar av Press forlag

Ut av ensomheten er en internasjonal bestselger, kåret til Eu’s litteraturpris, oversatt til 30 språk.

Boken handler om Jules og hans to eldre søsken og deres oppvekst og voksenliv. De opplever tragiske hendelser som selvfølgelig preger deres liv. Jeg var nå ikke tenkt til å fortelle hva tragedien bestod av og vil du ikke vite det, ikke les under bildet. Bak på boken stod det nemlig ikke, men når jeg googlet boken, står det i teksten.

Romanen handler om hvordan opplevelser i livet påvirker oss, når vi prøver så godt vi kan å bearbeide traumer, uten helt å forstå at de er der. Dette er en fin roman og jeg anbefaler den til alle som liker å lese om menneskets sinn og relasjoner til både familie og venner.

Å være menneske er ikke bestandig verdens enkleste oppgave.

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra forlaget Press.

De er en vanlig familie med mor, far og tre søsken. Alt er godt – før alt ødelegges da begge foreldrene dør i en trafikkulykke. De tre barna vokser opp på internatskole, og må klare seg alene – ensomme. De tre får helt forskjellige livsløp, avstanden vokser og mellom dem ligger barndommen som en udetonert bombe. Til slutt finner de sammen og da er spørsmålene der. Hvem har de blitt nå? Hva har de av felles minner om sin oppvekst – og hverandre? Og hvordan kan de klare å møte prøvene fra voksenlivet sammen – finne veien ut av ensomheten?

Benedict Wells´ sensasjonelle romansuksess er en enestående rørende roman om kjærlighet, død og samhold; om hva det vil si å finne sin vei i livet – og å håpe at noen vil gå den med deg. Den kloke og gripende romanen om fortelleren Jules og familien hans har på uvanlig vis berørt lesere i 20- og 30-årene og i Tyskland snakker man om Wells-leserne som en egen ny gruppe i markedet.

 

Hannah Beckerman, Alle våre hemmeligheter

Et leseeksemplar fra Bastion forlag

Noen ganger er det svært vanskelig å skrive omtaler. Alle våre hemmeligheter er nemlig en roman med alle våre hemmeligheter. De kan derfor ikke røpes på forhånd for da tar jeg jo spenningen bort.

Boken tar for seg alvorlige spørsmål og dramatiske sitauasjoner. For meg ville det nok vært best hvis jeg visste litt mer tidligere, for jeg synes måten boken skrives på, preges av at vi skal få vite litt etterhvert. Jeg synes det blir litt kunstig på et vis, at elementer plutselig dukker opp, som ikke nevnes tidligere i boken, uten at jeg kan si noe mer om hva det er.

Samtidig så ser jeg at leserne elsker dette å sitte selv og fundere på hva som har skjedd, så jeg skjønner tankegangen bak.

Kanskje blir også alvorlige spørsmål dramatisert litt feil i mine øyne, men samtidig er det en tankevekkende bok, så kanskje må det gjøres sånn for at vi skal tenke selv.

Dette er nok en roman der veldig mange vil tørke tårer, det er jeg sikker på.

 

 

Hannah Beckerman er forfatter, journalist og TV-produsent, og debutromanen hennes har vakt internasjonal oppsikt på bakgrunn av den overstrømmende mottagelsen den har fått fra både anmeldere og lesere.

To søstre gjenforenes etter flere år der de ikke har snakket sammen. Gradvis rulles historien opp om hvordan den engang så sammensveisede familien ble splittet. Nå står jentene overfor en ny, stor utfordring som vil forandre livene deres. Kan gamle sår leges og hva skal egentlig til for å kunne gi tilgi og å få tilgivelse?

Alle våre hemmeligheter er en gripende fortelling om hva som kan skje med en familie når dørene for åpenhet og dialog stenges. Beckerman pirrer leserens nysgjerrighet til siste slutt, og vil garantert bli en favoritt blant høstens utgivelser.

 

Jonas Moström, Midnattspiker

Denne boka fikk jeg av en venn, ikke fra noe forlag.

Da har jeg lest den tredje boken i serien om Natalie Svensson.

Jeg synes denne tredje er den aller beste så langt. Litt treg start, men så ble den kjempespennende.

Det ble lite annet gjort denne lørdagen da det var vanskelig å legge den bort.

Jeg liker Moströms bøker så jeg gleder meg til å lese den fjerde, som kom ut nå i år. Fin krim og ikke makabert for de som ikke liker det. Den heter Til døden skiller oss og kom akkurat tidsnok i postkassa til å bli med i oktoberstabelen. Hurra for det.

Jonas Moström, Dominodøden

Jonas Moström, Den du ikke ser

 

 

Det feires valborg i Uppsala – studentenes store festdag. Men den livlige atmosfæren forsvinner når to kvinnelige studenter blir voldtatt med få dagers mellomrom. Kort tid senere finner man enda et offer. Denne gangen er kvinnen kvalt til døde og nøye plassert i det anatomiske teateret i Gustavianum, en av universitetets eldre bygninger.

Uroen sprer seg og politiet frykter flere brutale overfall. Nathalie Svensson, Nordens fremste ekspert på psykopater, og politioverbetjent Johan Axberg fra Sundvallspolitiet kalles inn
for å bistå i etterforskningen. De har nettopp avsluttet en sak sammen, og til tross for omstendighetene ser de fram til å møte hverandre igjen.

Mye tyder på at det dreier seg om én gjerningsmann; alle ofrene er studenter, på samme alder og svært like av utseende. Mistanken rettes mot en mann som tidligere har blitt dømt for flere voldtekter og som nettopp har sluppet ut av fengsel. Han mangler alibi, men Nathalie mistenker at løsningen ikke er fullt
så enkel …

Midnattspiker er den tredje frittstående boken om Nathalie Svensson og Johan Axberg.

 

Kristin Valla, Ut av det blå

Boken er gitt meg som et leseeksemplar av Kagge forlag.

Det er noe som forundrer meg. Jeg kan ha to ganske så like bøker innholdsmessig, men så skjer det at jeg er ganske likegyldig til den ene, men så elsker jeg den andre. Det er så merkelig.

Jeg likte denne romanen svært, svært godt. Den er rolig fortalt, ikke mange følelser, som jeg egentlig liker, men likevel føler jeg. Jeg føler hovedpersonen, selv om hun ikke forteller om alle sine følelser. Det er som om jeg forstår henne, er i livet hennes og er glad i henne. En merkelig og deilig leseopplevelse og det må sies også, en flott historie, med en fin tvist på slutten. Man aner konturene i det man leser, men likevel får man en overaskelse til slutt.

Kristin Valla har skrevet to romaner før, Muskat og Turister, og jeg skal lese de begge når de kommer meg i hende.

Jeg anbefaler denne romanen til alle leseglade og håper dere føler det samme som meg.

Omslaget rundt boken var også spesielt for det var så behagelig å holde i, uten at det betyr så mye men jeg tenkte på det når jeg leste.

 

 

En far og to sønner blir tatt av et leirskred og skylt på havet i en liten bygd i Nordland. Sønnene flyter døde i land, men faren blir aldri funnet.

Tilbake sitter ti år gamle Elin og moren hennes. Som voksen kommer Elin tilbake til hjembygda for å selge barndomshjemmet og rydde opp i alt familien eide. Snart går det opp for henne at sider ved foreldrenes liv har vært skjult for henne.

Ut av det blå handler om hvilke fortellinger vi lager om oss selv – det vi dekker til, og det vi velger å vise frem. Og hvor langt vi er villige til å gå for å beskytte dem vi elsker.

 

Jens Henrik Jensen,Oxen, Mørke menn

Boken er et leseeksemplar fra Aschehoug

Jeg synes det er dårlig gjort å gjøre en bok så spennende at man ikke klarer å legge den fra seg.576 sider.

Selv om jeg også blir litt irritert, for historien fortsetter egentlig der den slapp i første boken, selv om jeg ser de repeterer så den kan leses frittstående, så er det såpass komplisert at jeg anbefaler å lese Hengte hunder først.

Det er maktintriger i Danmarks toppsjikte, det er snakk om. Niels Oxen sitter på hemmeligheter de gjerne ville hatt tak i og de skyr heller ingen midler for å få tak i de. Mange hoder faller underveis, noen dør til og med to ganger og enda er vi ikke i mål. Og siden det er en tredje bok forstår vi nok at de har ikke klart å knekke Oxen denne gangen heller.

Det er ikke makabre utbroderinger men det er en intens spenning fra første til siste side, så de som liker rolige krimbøker, ja de må finne noe annet for her er det full fart.

Men jeg må si at jeg er imponert over forfatter Jensen, som greier å skrive noe som er så innmari spennende, både bok en og bok to.

Bok tre, Frosne flammer, ligger klar for oktoberlesing, hvis jeg får lest så mange som jeg håper. Ja, jeg lager en inspirasjonsstabel men jeg stresser ikke. Når jeg ikke alle, eller får et annet innfall, ja da gjør jeg forandringer. Men en sånn stabel inspirerer.

Oktober er ferdig planlagt

Hengte hunder

Jens Henrik Jensen, Oxen, Hengte hunder

 

 

Krigsveteranen Niels Oxen skjuler seg ved en avsides fiskefarm på Jylland. Her slåss han med sine traumer samtidig som han lever i konstant alarmberedskap. Han har en hemmelighet som holder ham i live – men som også kan ta livet av ham. Når en museumsdirektør blir myrdet, utløses en rekke voldsomme begivenheter. Den ettersøkte krigsveteranen har kun to muligheter: gå til grunne – eller gå til angrep.

 

Marianne Storberg, Bli hos meg

Bli hos meg er et leseeksemplar fra Aschehoug.

Jeg har ikke lest noen av Storbergs tidligere bøker. 2012, Brevet fra Betzy og 2016, Eplehagen. Bli hos meg baserer handlingen på en virkelig historie, nemlig forfatterens oldemor Boel og Bols søster, Fina.

Boel er impulsiv og følsom og roter seg gjerne opp i situasjoner som ikke er så bra og Fina, hun rydder opp etter henne hver gang.  Handlingen er delt mellom Finas historie om Boel, fra tidlig nittenhundretall og Boels datter Ellinor, som  i 1957 mottar et brev om at moren har gått bort. Hun har bestandig fått høre at Boel døde da hun selv var liten, så nå vil hun finne ut hva som har skjedd.

Jeg ble ikke så fenget i starten, ble liksom ikke dratt inn i historien, med det samme. Men etterhvert suges jeg inn i dramatikken og har vansker med å legge den fra meg.

Alt i alt ble det derfor en bok jeg gjerne anbefaler og som jeg tror veldig mange vil like svært godt.

 

Året er 1957. Det skjer et vendepunkt i Ellinors liv den dagen hun mottar et brev som forteller at hennes mor er død. Hun har alltid fått høre at moren Boel gikk bort da hun var liten, hva er det adoptivforeldrene ikke har fortalt?

1907-1912: Vi følger den livsglade og ustyrlige Boels reise fra et vestlandsk småsamfunn til millionbyen Chicago og tilbake til Norge. Hun har store drømmer og opplever besettende begjær, men samfunnet rundt krever anstendighet og måtehold. Etter hvert blir hun et offer for sin egen livslyst, og i fortvilelse skader hun dem hun elsker mest.

‘Bli hos meg’ er en fortelling om kjærlighet, plikt og skam – om de skjøre båndene som binder familier sammen over generasjoner.

Romanen er basert på virkelige hendelser.

 

Toril Brekke, Kobrahjerte

Leseeksemplar fra Aschehoug.

Jeg likte godt den første boken om Agathe, Alle elsket moren din og jeg likte bok nummer to, Kobrahjerte. De kan leses frittstående, men jeg anbefaler å lese den første først, for da lærer man Agathe bedre å kjenne.

Hun har ingen enkel oppvekst, med en mor som ikke er tilstede og som til slutt regelrett flytter fra barna sine. Hun oppdrar seg selv for det meste, utenom besteforeldrene som er en stor støtte for henne.

Nå er hun i tenårene og jeg føler at Brekke skriver en realistisk bok om hvordan disse årene er for Agathe. Vi får også høre om den politiske situasjonen denne tiden, med blant annet Vietnamkrigen og demonstrasjoner for fred og mot atomvåpen. Vi følger også Agathe i hennes møte med menn, noe som er en ganske så forvirrende møte med voksenverdenen, når man har ingen å samtale med som kan gi råd.

Jeg gleder meg til å følge Agathe i en bok til, som visstnok kommer til våren.

Alle elsket moren din, Toril

 

 

Året er 1965. Agathe er 16 år og begynner på musikklinjen på Nissen, men er mest opptatt av å bli voksen fort. Hun vil forstå hvorfor moren fikk et barn hun ikke ønsket seg. Hvorfor kusinen Madeleine er så mismodig, selv om hun er forlovet med den vakre Ahn Jean. Og hvordan det er å være Inger, bestevenninnen som ble utsatt for overgrep da hun var tretten år. Nøkkelen til kunnskap må ligge i å miste dyden, tror Agathe, og hun leter etter en passende kandidat.

Agathe får raskt mer kjærlighetserfaring enn hun hadde tenkt seg. Med nyervervet kunnskap kaster hun seg både inn i Oslos utelivsmiljøer og de store politiske diskusjonene på midten av 60-tallet. Men får de nye, overveldende erfaringene Agathe til å forstå seg selv, moren og venninnene bedre?

En frittstående fortsettelse av “Alle elsket moren din”.

 

Heine Bakkeid, Jeg skal savne deg i morgen

Et leseeksemplar i e-bok format fra Aschehoug.

Jeg skulle ønske at denne krimboken blir filmet, for det tror jeg ville blitt suksess. Den er kjempespennende, så spennende at jeg nesten holdt pusten til tider. Man vet jo at i og med at det er flere bøker, vil Aske overleve, men likevel var det ulidelig spennende.

Jeg anbefaler å lese første boken for vi får høre historien bak Askes fengselsopphold, og det kan være greit å kjenne til, før man begynner på de neste bøkene.

Jeg gleder meg til å ta fatt på de to neste.

 

 

Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske har nettopp sluppet ut av fengsel når han overtales til å reise til et nedlagt fyr i det nordnorske havgapet: en ung mann nettopp har forsvunnet. Høststormene herjer, og mørketiden nærmer seg. Det blir snart klart for Aske at han ikke er alene på den forblåste fyrholmen.
Dette er første bok om Thorkild Aske

 

Katherine Webb, Spor i støvet

Spor i støvet er et leseeksemplar fra Gyldendal.

Dette var en bok jeg likte svært svært godt. De som unngår bøker med “dame med ryggen til”, på omslaget, går glipp av noen fine bøker. En velskrevet roman, nesten som en krim, for her var det et spennende mysterie som skulle løses.

Frances opplever at venninnen hennes forsvinner når de er 8 år gamle. I april 1942, kommer levningene etter venninnen frem i lyset og Frances føler skyld, både i venninnens død, men også i at hun tror den som ble hengt for drapet, var uskyldig.

Frances har fortrengt det som skjedde, men nå begynner hun litt etter litt å huske og historien trer frem.

En flott roman på alle måter, delt i to tidsepoker, 1942 og 1918.

Jeg har lest flere bøker av Katherine Webb men har enda noen igjen.

Katherine Webb, Den engelske piken

I hylla venter Det forbudte barnet og Skjulestedene, så den eneste jeg mangler er Italienske netter.

Jeg synes Katherine Webb er en av de bedre forfatterne i denne underholdningssjangeren. Det er ikke kliss klass romantikk, men ganske så alvorlige temaer og situasjoner hun beskriver i sine romaner.

 

 

Bath, april 1942: Frances Perry har fått ansvar for å passe seks år gamle Davy Noyle. Men Frances må ut en tur, og hun plasserer Davy hos et eldre ektepar. Hvordan skulle hun kunne vite at det er akkurat den kvelden de tyske bombene skal ramme Bath?

Da støvet legger seg, er Davy borte. Og redningsmannskapene gjør en oppdagelse som åpner gamle sår for Frances – et funn som tvinger henne til å grave i hukommelsen etter barndomsminner hun ikke har visst eller ønsket å forstå at hun hadde. Slik knyttes oppdagelsene i 1942 til en forbrytelse som skjedde over tjue år tidligere. De kaster om på alt Frances tror hun har visst om seg selv og om menneskene rundt seg. Men denne gangen sverger hun på å avdekke sannheten – samme hvor mørk den kan være.

Med et unikt fortellertalent vever Katherine Webb sammen historisk kunnskap og psykologisk innsikt til en uforglemmelig fortelling om skyld, kjærlighet og om å våge å se sannheten i hvitøyet.

«En virkelig begavet forfatter» Lucinda Riley

«Spor i støvet er oppslukende, mektig og velskrevet – jeg var hektet fra første til siste side. Jeg elsket den!» Judith Kinghorn

 

Heine Bakkeid, Møt meg i paradis

Leseeksemplar e-bok fra Aschehoug

Bok 2 i serien om Thorkild Aske, som er pillemisbruker og ganske så hardt ute å kjøre psykisk.

Og han lever et hardt liv herr Aske, men overlever gjør han, merkelig nok. Jeg gir honnør for Bakkeid for originale plot. Nå kan jeg ikke fortelle noe her for da røper jeg jo handlingen.

HIstorien starter med et navbesøk og akkurat der, vil jeg arrestere forfatteren, for så enkelt er det ikke å søke om trygd at du har et kort møte med Nav, men jeg skal tilgi han det, for resten av historien er fabelaktig, til tider så eiendommelig at jeg måtte le. Men i utgangspunktet skal Aske hjelpe en forfatter med research til en krimbok. Under bildet står litt mer om hva boken handler om, men det særeste kan jeg jo ikke fortelle her, for det er veldig sært og ikke noe jeg har lest i noe krimbok før. I likhet med den første boken, ville også denne vært ypperlig som film.

Heine Bakkeid, Jeg skal savne deg i morgen

 

 

Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske blir overtalt til å bistå den kjente krimforfatteren Milla Lind med research til hennes nye bok. Linds forrige konsulent, også en tidligere politimann, ble drept mens de jobbet med Millas krimfortelling, som skal ta utgangspunkt i en sak fra virkeligheten der to unge jenter på mystisk vis har forsvunnet fra en barnevernsinstitusjon. Men ganske snart skjønner Aske at ingenting er slik han første trodde, verken med savnetsaken, med Milla Lind eller med drapet på mannen han tok over for.

Møt meg i paradis er andre bok om Thorkild Aske.

 

Ellen Vahr, Gaven

Gaven er Ellen Vahrs første roman. Historien er basert på livet til hennes tipp tipp oldemor, Anne fra Vardal.

Anne forstod ganske tidlig at hun skulle hjelpe andre mennesker, men så kom livet i veien for henne, så det tok sin tid før hun tok fatt på livsoppgave.

Etterhvert kom det folk fra hele landet for å få hjelp av henne.

En fin historie om Anne, men også om hvordan livet var på attenhundretallet, både på landsbygda og i Kristiania.

Det var hårda bud og særlig hvis du i tillegg blir gravid, som Anne blir.

En fin historie er dette og en roman veldig mange vil like å lese.

Ellen Vahr er nå aktuell med en ny roman, Miss Marie, som er planlagt som en trilogi. Den har fått fine omtaler og jeg skal lese den i oktober. Den handler om Thea som reiser over Atlanteren for å være tjenestepike.

Et leseeksemplar fra Aschehoug, som jeg leste som e-bok

 

 

Gaven er en roman basert på livet til Anne Brannfjell, husmannsdatteren som ble Norges mest kjente kloke kone. Den er en fortelling om frykt og fortielse, men også om kjærligheten og tillitens plass i våre liv, og om mulighetene som åpner seg når vi våger å stå ved oss selv.

Siden hun var liten, har husmannsjenta Anne visst at hun er født med en gave, en evne til å se, og et kall til å hjelpe syke og lidende. I stedet for å være stolt over denne gaven, gjemmer hun den bort. Hun vil ikke være annerledes.

Vinteren 1841 reiser Anne fra Vardal til Christiania for å tjene hos byens mest berømte gullsmed og hans unge, vakre kone. Hun har valgt den veien hun tror er den rette. Det eneste hun har med seg er noen tørkede planter, en sort bok og en hemmelighet. Livet i Christiania er ikke som hun hadde trodd, og det er først da hun tror at hun har mistet alt, at Anne finner kraften til å stole på hvem hun er.

Gaven handler om Annes kamp for å finne sin egen vei – og å våge å gå den. Det er en historie om dyp fattigdom, svik og krenkelser, men det er også en kjærlighetshistorie om mot, håp og om å finne veien hjem.

 

Heine Bakkeid, Vi skal ikke våkne

Et leseeksemplar fra Aschehoug.

I tredje boken drar Aske tilbake til sine røtter og faren, på Island. Jeg må berømme Bakkeid for å klare å konstruere spennende komplott som ingen har gjort før han. Denne boken haddde også vært super som film, så kjære filmskapere, få tak i Bakkeid.

Hvordan det hele henger sammen og hvem som står bak, ja det får vi ikke vite,  før helt på slutten og klare å gjennomskue hele dette komplottet, ja det er umulig. Man skal ha tunga beint i munnen, også etter oppklaringen for å forstå hele historien.

Spennende er det også at han har lagt handlingen til Island denne gangen.

Ja, da er jeg ajour med Thorkild Aske, så da er det bare å vente på neste bok. Ukrutt overlever det meste og Aske er en hardhaus.

Heine Bakkeid, Jeg skal savne deg i morgen

Heine Bakkeid, Møt meg i paradis

Jeg anbefaler å lese bøkene kronlogisk da Askes historie er fremtredende i bøkene.

 

 

Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske blir tvunget til å vende tilbake til sine røtter på Island. Faren, den karismatiske miljøaktivisten Ulfur, er uhelbredelig kreftsyk. I tillegg sitter han i fengsel, dømt for drapet på sin unge kjæreste. Thorkild og søsteren Liz tar turen til sagaøya for et siste farvel. Faren hevder han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles raskt inn i saken, som avdekker nye sannheter om deres egen familiehistorie og klimaforkjempernes mørke hemmeligheter. Den dramatiske reisen rundt på øya setter både Thorkild og de rundt ham i stadig større fare.

Kriminalromanene om Thorkild Aske er solgt til 18 land, og har mottatt strålende kritikker. Vi skal ikke våkne er den tredje boken i serien og tar Bakkeids gotisk-uhyggelige stil og lakoniske humor til nye høyder.

 

Voksne mennesker, Marie Aubert

Et leseeksemplar fra Oktober forlag.

Av og til undres jeg på hva som gjør at jeg ikke liker, det andre elsker når det gjelder bøker. Romanen Voksne mennesker, er solgt til mange land og blir hyllet av kritikerne, men jeg syntes den bare var kjedelig, beklager det. En humørsyk og negativ fortellerstemme, som er full av misunnelse og sjalusi, er ikke noe for meg. Selv om jeg selvfølgelig forstår problematikken bak ufrivillig barnløs, nærmer seg 40. Jeg skulle bare ønske at hun kunne gjort hovedpersonen litt mer hyggelig. Men siden så mange liker den, så les den selv, ikke døm ut fra mitt perspektiv.

 

Jeg holder om meg selv, huden er liksom vissen og tørr, kroppen er ingenting og ingen vil noe med meg lenger, som om jeg har sluttet å finnes. Jeg har aldri hatt med meg noen hit til hytta, det har aldri vart lenge nok til det. Marthe har sittet her med kjærester siden hun var femten og alltid fått det største soverommet, alltid trege, tafatte gutter som mamma og jeg har himlet med øynene av, før hun endelig ble sammen med Kristoffer og fikk Olea på kjøpet. Og jeg, hva har jeg.

Ida er arkitekt, barnløs og i sin beste alder, men i det siste har varsellampene begynt å blinke. For sikkerhets skyld har hun undersøkt mulighetene for å få fryst ned egg til senere bruk, i tilfelle hun skulle treffe den rette. Nå er det sommer, og Ida tar bussen sørover til barndommens ferieparadis, hvor moren skal feire 65-årsdag med sin lille familie. På hytta venter lillesøster Marthe med samboer og bonusbarn. Alt skulle ligge til rette for noen fine feriedager, hadde det bare ikke vært for Marthes strålende nyheter.

Voksne mennesker er en roman om tynnslitte familiebånd, sjalusi og selvhevdelse, og om skammen over en uelsket tilværelse.

 

Alyson Richman, Et hav av minner

Det er så mange bøker som ser ut som lette underholdningsbøker, men som er så mye mer enn det.

Et hav av minner er faktisk en kompleks og sterk og hjerteskjærende  historie om mennesker som blir revet løs med roten, fra sine hjemland, og må flykte fra krigens brutalitet.

I Chile er Octavio forkjemper for Allende, men etter kuppet der Pinochet kommer til makten, er det konen hans Salomè, som blir arrestert og torturert på det grusomste. De søker asyl og får så komme til Sverige. Men det er ikke enkelt å lege de psykiske arrene etter slik grusomhet, noe som også tærer på ekteskapet.

Psykiateren Samuel, som selv måtte flykte med sine foreldre fra Frankrike, fordi de var jøder, får Salomè til å fortelle om sine opplevelser. Han er gift med Kaija, som var en av de finske krigsbarna som ble sendt til Sverige, for at hun ikke skulle sulte i hjel.

En hjerteskjærende historie om tap og kjærlighet hos mennesker som er påvirket av krig og politiske omveltninger, står det bak på boken og det stemmer.

Jeg har også lest Timer av fløyel, En himmel av brev og Hele livet på en dag

Timer av fløyel, Alyson Richman

Bøker lest oktober 2016

Alyson Richman er kanskje best kjent for boken Hele livet på en dag, men jeg har faktisk likt de  to andre bedre og denne er kanskje den aller beste.

I oktoberstabelen venter den aller nyeste Richmanboken, Skyenes hemmelighet.

Boken har jeg kjøpt på Romsdal Libris, nå Norli Åndalsnes

 

Etter kuppet i Chile, der militærdiktaturet kommer til makten, blir livet farlig for ekteparet Octavio og Salomé som har et helt annet politisk syn. Salomé trygler Octavio om at han først og fremst må tenke på familiens sikkerhet, heller enn å opponere mot det nye regimet.

Når han til slutt innser at de befinner seg i stor fare, får han og familien politisk asyl i Sverige. Men for Salomé blir livet vanskelig. Hun må leve med smertefulle hemmeligheter, samtidig som hun vet at de aldri kan reise hjem igjen.

I Sverige får vi også den dramatiske historien til Kaja. Hun er ett av ca. 70.000 barn som ble evakuert fra Finland til Sverige under krigen. En del barn mistet foreldrene sine i Finland på grunn av krigen og ble værende i Sverige, og en del ble så sterkt knyttet til fosterfamilien at de ikke reiste hjem igjen. Når Kaja til slutt vender tilbake for å lete etter familien, blir det ikke slik hun har sett for seg.

 

Pluss en står det i overskriften.

Det er den som er øverst på bildet for september, Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Hun er en av mine favorittforfattere

Den andre Forsvinninga, er en bitte liten sak, på hundre sider, der Kjersti skriver litt om hva hun tenker om nettopp temaet skriving.

Det er en fin liten bok og jeg simpelten elsker ordene og tankene hennes, men det er ingen roman.

Boken er gitt ut i serien Lese, skrive der Forlaget Oktober inviterer utvalgte forfattere til å reflektere over egen skriving og lesing.

For spesielt interesserte, en vakker, fin bok med Kjersti Annesdatter Skomsvolds tanker om lesing og skriving.

 

https://issuu.com/forlagetoktober/docs/skomsvold._den_andre_forsvinninga._bla_i_boka

Da jeg lå våken av reisefeber i natt, tenkte jeg at det er det samme i meg som vil sove, som gjør at jeg ikke får sove, og det er det samme i meg som vil være i verden, som gjør at jeg lukker meg ute fra verden, og det er det samme i meg som ikke vil skrive, som gjør at jeg skriver”. Kjersti Annesdatter Skomsvold er en av de viktigste stemmene i nyere norsk litteratur. Da hun begynte å skrive for femten år siden, visste hun ikke hva det ville si å være forfatter, men hun visste at hun måtte skrive en roman, hun hadde ikke noe valg. For Skomsvold handler skrivingen om løsrivelse og lengsel etter noe annet. Å lese og skrive er et forsøk på å utvide verden. Med utgangspunkt i hvor hun befinner seg, i livet og i forfatterskapet, reflekterer Skomsvold over hvorfor hun skriver, hva stedet har å si for det som blir skrevet, og hva det vil si å skrive sant. I serien “Lese, skrive” inviterer Forlaget Oktober utvalgte forfattere til å skrive om lesing og skriving. Enkelte tekster kan være oversatt eller utgitt i andre sammenhenger. Felles for alle tekstene i serien er at de sier noe vesentlig og særegent om det å skrive, det å lese

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg