Tommy Kinnunen, Ingen Anger

Tommy Kinnunen, Ingen Anger

Leseeksemplar fra Pax forlag

Denne så jeg i høstkatalogen til Pax og ble veldig interessert, for jeg prøver å lese bøker fra andre verdenskrig, og her får vi en interessant ny vinkling.

Veldig bra roman. Denne vil sitte i kroppen en stund. Og den ga meg ny lærdom, noe som også er bra.

Et tema jeg ikke ante noe om. Ikke visste jeg at noen kvinner fulgte etter tyskerne. Noen var kjærester og trodde de skulle få et godt liv sammen med sin kjære. De fleste fulgte med på grunn av fattigdom. Noen solgte kroppen sin, men mange gjorde godt betalte jobber som kantinearbeid, vaskehjelper, oversettere, osv.

Når krigen så tok slutt, ble alle kalt tyskertøser, fikk klippet av seg håret og ble hånet og tråkket på.

Disse finske kvinnene i boken, var kommet til Norge når krigen tok slutt.

Dette er en roman som er velskrevet og jeg anbefaler den varmt.

 

 

Ingen anger» er Tommi Kinnunens fjerde bok på norsk. Boken ble kortlistet til Finlandiaprisen – Finlands største litteraturpris. «Ingen anger» er en gripende beretning om fem finske kvinner som av ulike årsaker har fulgt tyskerne til krig i Norge, og som ved krigens slutt må betale dyrt for valgene sine.

Etter et kort opphold i fengselsleir i Tromsø, må Aili, Irene, Katri, Siiri og Veera finne veien hjem til Finland på egen hånd, til fots langs minelagte veier. Hodene deres er snauklipte for å markere at de blir ansett for å være «tyskerjenter» eller kollaboratører. På sine vandringer gjennom ødelagte byer og bygder må de, i likhet med andre kvinner som har valgt som dem, stå til rette for feiltrinnene sine. For det som var akseptabelt under krigen, anses nå som en forbrytelse.

Tommi Kinnunen viser nok en gang at han er en briljant karakterforfatter. «Ingen anger» er en tankevekkende roman om andre verdenskrig fra et kvinneperspektiv, om mange kvinners umulige krigsvalg og skammen som gjerne ledsaget valgene.

 

Egentlig var det dennes tur å bli lest

Khaled Khalifa, Ingen ba for dem

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Jeg skal i løpet av neste år ha et tema Midt-østen, India og Korea og holder på å samle opp en stabel av de. Der har jeg en annen bok av Khalifa, Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen. Når jeg så at han hadde kommet ut med en ny, vurderte jeg om jeg skulle vente med den også, men har ikke tålmodighet til det, for jeg er nysgjerrig på denne forfatteren.

 

 

 

Ingen ba for dem” er Khaled Khalifas fjerde bok på norsk. Forfatteren er født og oppvokst i Aleppo, og bor stadig i Syria til tross for borgerkrigen. Ikke alle av hans bøker får komme ut i hjemlandet. Her forteller Khalifa Aleppos rike historie fra osmansk storby på 1880-tallet til de første årene etter Syrias uavhengighet på 1950-tallet gjennom livshistorien til to venner, Hanna og Zakaria. Det hele starter med storflommen i 1907. De to vennene mister sine nærmeste, men kommer selv fra det med livet i behold fordi de var bortreist og nøt livet med vin og vakre kvinner. Ingenting blir det samme etter flommen. Hanna tar fatt på et liv i kloster, mens Zakaria gir seg i kast med hesteavl og eiendomsspekulasjon. Mens vi følger deres forsøk på å få livet til å gå videre, fortelles også den større historien om Aleppo. Khalifa bruker en finmasket vev av skjebner til å mane frem de store omveltningene i en by som i det osmanske riket bare var overgått av Istanbul og Kairo. Med “Ingen ba for dem” hjelper Khalifa oss å forstå hvor dype røtter som ble rykket opp da Aleppo ble lagt i grus i 2016.

 

Men så dukket denne opp i postkassen i dag:

Ishbel Holmes, Sykkeleventyret 

Leseeksemplar fra Mangschau forlag

 

Jeg så en omtale og den var så fin at jeg ønsket å lese denne boken.

 

Etter mange år med motgang og svik tråkker Ishbel Rose Holmes seg gjennom Europa, alene på en nedlesset sykkel. På den tyrkiske landeveien får gatehunden Lucy henne til å stoppe opp. Angrepet av andre gatehunder er hun tilsynelatende forsvarsløs, og Ishbel kan ikke la være – hun må redde henne. Med den skadede hunden plassert i en kasse festet til sykkelstyret, legger hun ut på en strabasiøs reise mot et dyrepensjonat som ligger flere hundre kilometer unna.

Britisk-iranske Ishbel Rose Holmes, også kjent som World Bike Girl, er globetrotteren som er redd for edderkopper. Siden 2014 har hun syklet jorda rundt, og har hittil tråkket seg gjennom tjue land i Europa, Asia og Sør-Amerika.
Ishbel sykler med en tilhenger som hun bruker for å frakte sårede katter og hunder til veterinær, og hun finner nye hjem til dyrene. Hun holder foredrag verden rundt om gatehunder og de mange opplevelsene sine, og vektlegger de positive effektene som sykling og friluftsliv har for psykisk helse og livskvalitet.

 

September:

 

Ellen Hofsø, Elvesang 

Marianne Nelvik, Thazarenes makt

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

Juni:

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

Juli:

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

August:

Bøker lest august, 2021, 12 bøker lest, av de 4 krim

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg