Bøker lest februar 2019, 12 bøker

 

 

Februar ble en bra lesemåned for meg. Det var en kriminell periode og det blir det nok litt utover våren også, til jeg er ajour med de forfatterne jeg henger etter med.

Arne Dahl, Utmarker

Først ute var Serien fra Arne Dahl om Sam Berger og Molly Blom, Utmarker

Veldig spennende var den, ikke så mye mer å si om det. Vil du ha mer utfyllende omtaler, selv om jeg ikke røper innholdet mer enn det som står bakpå boken, kan du klikke på linken til omtalen.

Arne Dahl, Utmarker

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Cappelen Damm, men boken har jeg fått av en venn.

Utmarker er første bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en ny, mørkere side av den kritikerroste forfatteren Arne Dahl.

Ellen Savinger er 15 år, og hun har vært forsvunnet i tre uker. Sam Berger frykter at hun har blitt offer for en seriemorder, men kollegaene i stockholmspolitiet vil ikke lytte: Ingen kropp, ingen forbrytelse.

Så kommer Sam i kontakt med mystiske Nathalie Fredén, som viser seg å ha uventet innsikt i saken. En historie med uhyggelige forgreininger til Sams eget liv toner frem, og plutselig er det jegeren selv som blir jaget. Og i utmarkene venter en sannhet som altfor mange har interesse av å skjule.

 

Arne Dahl, Innland

Etter Utmarker kommer bok nummer 2 Innland. Like spennende som den første.

 

Arne Dahl, Innland

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Cappelen Damm og boken er et leseeksemplar

Innland av Arne Dahl er andre bok i serien om etterforskerne Berger og Blom, og forsetter der den kritikerroste bestselgeren Utmarker sluttet.

Da Sam Berger slår opp øynene, har han ingen anelse om hvor han befinner seg. Alt rundt ham er hvitt. Men da Molly Blom dukker opp ved hans side, husker han at de to er på flukt fra en rettferdighet som sluttet å være rettferdig.

Sam og Molly får et uventet oppdrag. De må stoppe en morder. Men de oppdager snart at saken har flere likheter med en ubehagelig drapssak fra Sams fortid. En mann ble dømt og har sittet innesperret i mange år. Kan det stemme at den virkelige morderen fortsatt er på frifot?

 

Arne Dahl, Åpen sjø

Da var jeg ferdig med Utmarker og Innland og klar for Åpen sjø. synes kanskje at denne ble litt mer kaotisk og heseblesende og mindre troverdig, men ja, grusomt spennende denne også.

Arne Dahl, Åpen sjø

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Cappelen Damm og boken er et leseeksemplar

Åpen sjø er en klaustrofobisk og mørk krimroman av internasjonal snitt, i samme ånd som Utmarker och Innland.

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer.

 

Cathrine Isaac,  Et lite stjerneteppe

Etter tre heseblesende spenningsromaner, måtte jeg roe ned, noe som ikke bestandig er like enkelt. Kanskje det er en av grunnene til at jeg ikke falt helt for Et lite stjerneteppe, Jeg likte godt debutboken, Her, nå, alltid, men denne ble litt kjedelig for meg. Når det har sagt ser jeg i bokgruppene at veldig mange liker den godt, så la ikke meg stoppe dere fra å lese den.

Cathrine Isaac, Et lite stjerneteppe

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Bastion og boken er et leseeksemplar

Hvor godt kjenner vi egentlig kjærligheten?

Allie lever et travelt liv med en tidskrevende jobb. Men livet hennes snus på hodet når hun tilfeldigvis oppdager et gammelt brev og fotografi skjult i en kommode. Hvem er den fremmede mannen på bildet som holder rundt moren hennes?

Fremadstormende og suksessfulle Ed lever i ettilsynelatende perfekt forhold. Men bak Eds fasade skjuler det seg hemmeligheter og et problematisk samliv. Så når hans barndomsvenninne Allie trenger følge til vakre Gardasjøen for å lete etter mannen på
bildet, stiller han gladelig opp.

Det de ennå ikke vet er at sommeren i Italia og det de finner der, vil endre begges liv for alltid …

Et lite stjerneteppe er en medrivende, ektefølt roman om våre aller dypeste erkjennelser, forsoning og kjærlighet.

 

Myriam Bjerkli, Stella Polaris

Jeg likte godt Lille Linerle av Bjerkli. Jeg likte Stella også men ikke like godt.  Særlig starten syntes jeg ble litt forenklet,  Utover i boken tar spenningen seg opp og gjør det til en bra bok. Temaet er å leve en hverdag med trusler og vold, et tema som interesserer forfatteren og desverre er ikke alle hjem like god å vokse opp i.

Myriam Bjerkli, Stella Polaris

Boken er et leseeksemplar

 

Hjort og Rosenfeldt, den stumme jenta

Da tok jeg fatt på Sebastian Bergmann serien fra Hjort og Rosenfeldt.

Den stumme jenta først og den var ulidende spennende og Sebastian vise frem enn litt mer sårbar side, men er innforstått med at han oppfører seg som en drittsekk fortsatt.

Men Hjort og Rosenfeldt er blant mine krimfavoritter, bøkene er lettlest, vi får følge etterforskingen og de er spennende fra første til siste side.

Hjort og Rosenfeldt, Den stumme jenta

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug, boken er ikke sponset.

http://www.aschehoug.no/nettbutikk/den-stumme-jenta-aco.html

Det er påskemorgen. To små gutter og foreldrene deres blir skutt på kloss hold i hjemmet sitt. Polititeamet finner ut at det må ha vært et vitne til ugjerningen. Guttenes 12 år gamle kusine Nicole var på besøk, og fotsporene hennes forsvinner inn i skogen bak huset. Kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman kobles inn. Jenta har vært borte i tre dager, og politiet ber publikum om hjelp.
Sexavhengige Sebastian Bergman har alltid hatt problemer med å skille jobb og privatliv. Nicole er like gammel som hans datter Sabine ville vært dersom hun ikke hadde omkommet i tsunamien. Og Nicoles mor trenger beskyttelse …

“Den stumme jenta” er den fjerde boken om Sebastian Bergman. Igjen viser Hjorth og Rosenfeldt sin fantastiske evne til å skape intriger med både psykologisk dybde og høy spenning.

 

Hjort og Rosenfeldt, Ikke bestått

Ja, jeg fortsetter min kriminelle oppdatering med nå å være ajour med Hjort og Rosenfeldts, serie om Sebastian Bergmann, Vanja, Ulrika og Torkel og Billy og de andre på rikskrim.

Igjen en heseblesende spenningsroman med et annerledes komplott. En morder som er dritalei av realitystjerner og bloggere og andre i mediaverden, som han mener har en lav iq.

Og igjen blir jeg så forundret over hvordan de greier å tråkle frem ene spenningsromanen etter den andre, men nå synes jeg de kan lage litt mer fred mellom etterforskerne. Det blir litt mye Vanja og Sebastian og frem og tilbake. Det gjør at nå venter jeg innmari spent på den nye boken som er på vei.

Hjort og Rosenfeldt, Ikke bestått

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug men boken har jeg kjøpt på mammutsalget i fjor

En realitykjendis blir funnet drept i en nedlagt skole, skutt i hodet med slaktepistol.

Han sitter fastbundet til stolen i et klasserom, med ansiktet inn mot hjørnet og en skammekrokhatt på hodet. Et omfattende spørreskjema er festet på ryggen med stiftepistol. Prøven tester allmennkunnskap, og den drepte har tydeligvis ikke klart kravene. Det første offeret følges av flere, alle er mediekjendiser.

“Ikke bestått” er femte bok i serien om den sexmisbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman. Denne gang blir han og kollegaene fra Rikspolitikommisjonen stilt overfor en kompleks og avansert seriemorder som til slutt truer hele teamets eksistens.

 

Stefan Ahnhem, Den niende graven

Da var jeg ajour med Sebastian, men jeg vet at han nok en gang er på vei til postkassen min og jeg tar imot han med åpne armer.

Men før det, vil jeg bli ajour med Ahnhembøkene og Fabian Risk. Den niende graven er bok to, men kan også leses som bok 1, da handlingen er lagt før bok 1.

Bøkene til Stefan Ahnhem er ikke for de sarte, de er ganske så grusomme og så spennende at man holder nesten ikke ut. Tykke er de også, over 600 sider, men lettlest.

Noe av handlingen blir avsluttet, men noe fortsetter i neste bok. Det står at serien er frittstående men jeg anbefaler å lese de i rekkefølge for det er mange personer å holde styr på,

Stefan Ahnhem, Den niende graven

Stefan Ahnhem, Offer uten ansikt

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug, men boken har jeg kjøpt selv.

I et vinterkaldt Stockholm har Sveriges justisminister forsvunnet sporløst på den korte veien mellom Riksdagen og en ventende bil. Fabian Risk kalles inn for i hemmelighet å etterforske justisministerens
forsvinning.
Omtrent samtidig blir konen til en kjent dansk tv-personlighet funnet myrdet i luksusvillaen nord
for København. Dunja Hougaard leder etterforskningen som fører henne over sundet til Sverige.
Fabian og Dunjas spor krysser hverandre i et iskaldt Skandinavia der de dras stadig dypere inn i en
konspirasjon som viser seg å være verre enn noen av dem hadde kunnet forestille seg.
Fabian er alt annet enn en lagspiller. Han nekter å følge regler som kan hindre ham i å løse saken.
“Den niende graven” er den andre, frittstående boken om politietterforskeren Fabian Risk. Det er en
intrikat konstruert thriller der Stefan Ahnhem forteller hva som fikk Fabian Risk til å forlate Stockholm og flytte tilbake til Helsingborg.

 

Rosa Ventrella, Historien om en anstendig familie

En pause igjen fra krim og en veldig bra bok som jeg håper mange vil lese, ingen feelgood om noen skulle tolke den slik ut fra forsidebildet.

Dette var en bok etter min smak.  En oppvekstroman fra sør i Italia, Bari. Jeg har vært der en gang, i 2012. Vi var på en utflukt så jeg så ikke gamlebyen som er omtalt i boken.

Dette er en bok som veldig mange vil like godt. Når jeg leser den får jeg opp bilder, så jeg antar at forfatteren skriver mye av det hun selv har opplevd og erfart under sin barndom, da hun er fra Bari.

Fattigdom og vold, vennskap og fiendskap og Italienere som ikke er av de roligste av seg, men lidenskapelige når det gjelder temperament. Anbefales varmt.

Åpner du omtalen, finner du også sitater, for boken var svært fint skrevet, så man ser for seg i bilder det forfatteren beskriver.

Rosa Ventrella, Historien om en anstendig familie

Bildet og tekst under bildet er hentet fra Vimostad Bjørke og boken er et leseeksemplar.

Historien om en anstendig familie

Rosa Ventrella

1980-tallet. Somrene i det gamle Bari foregår i smugene mellom hvitmalte murvegger. Ungdommen møtes i de labyrintiske stredene som dufter av opphengt klesvask og putrende tomatsaus.
Maria vokser opp sammen med sine to eldre brødre, Giuseppe og Vincenzo. Hun er liten og mørk, med stor munn og smale øyne som gnistrer som nålespisser. Hun er lidenskapelig, trassig og uforskammet, i besittelse av en villskap som skiller henne fra de andre jentene i bydelen.
Der hun bor og lever er vold dagligdags; det er vanskelig å unnslippe den.
Det eneste faste punkt i barne- og ungdomsårene er Michele, sønn av den mest ulykksalige familien i hele det gamle Bari.
Vennskapet mellom Maria og Michele blir stadig sterkere til tross for fiendskapet mellom familiene deres, og til tross for alle slag livet gir. Så utvikler det broderlige vennskapet seg til intens kjærlighet. En kjærlighet som selv om den er umulig, fungerer som en beskyttelse mot resten av verden og mot forfallet som omgir dem.

 

Men min kriminelle oppdatering er ikke over.

Stefan Ahnhem, Atten grader minus

Fyttirakkern, de er bare så spennende disse bøkene. Tenk deg å bli innestengt i en fryser og i tillegg høre den starter opp. Jeg fikk nesten klaustrofi av å lese den. Men jeg liker ikke helt at  familien til etterforskerne blir så mye involvert i mange bøker, hvor stor er sannsynligheten for det liksom.

Jeg ser Ahnhem sammenlignes med Mankell, men Mankells bøker var kjempegode, men ikke så intense som Ahnhems, synes jeg.  Jeg synes nok likevel at noe kunne vært nedkortet, slik som Mathildas lek med å snakke med ånder, som er helt unødvendig og heller ikke skrevet på en troverdig måte. Jeg jobber selv med å ta ned beskjeder fra åndeverden og det er slett ikke slik det foregår. Kunne med fordel vært droppet.

Stefan Ahnhem, Atten grader minus

Bilde og tekst under bildet er hentet fra siden til Aschehoug. Boken har jeg tatt med meg fra et hotellbibliotek på Amadores, Gran Canaria. (Ja, jeg la flere bøker dit i bytte)

 

Den bestselgende svenske krimforfatteren Stefan Ahnhems bøker utgis i 20 land. Den stadig mer populære etterforskeren Fabian Risk er tilbake, i en intens jakt på en iskald drapsmann.

Fabian Risk og teamet hans kjemper mot klokken i en etterforskning der ingenting viser seg å være slik det skal. Han begynner å tvile på sine egne vurderinger, og finner de ikke løsningen kommer snart neste offer til å havne i fryseren.

En bil kjører over kaikanten i Helsingborgs havn etter en voldsom biljakt. Alt tyder på at det var en ulykke, men når føreren, en it-entreprenør som har blitt steinrik på mobilspill, obduseres, viser det seg at han alt har vært død i to måneder, i nedfryst tilstand.

Det er vår og nesten to år har gått siden hendelsene i Offer uten ansikt. I Helsingborgs kriminalavdeling har det vært uvanlig stille. Fabian Risk har kunnet bruke det meste av tiden sin på å lappe sammen familien. Selv om verken han eller kollegene neppe ville sagt det høyt så begynner de å kjede seg. Når den merkelige saken med den nedfryste millionæren havner på bordet deres kjenner alle det samme: Endelig skjer det noe.

Like over sundet har Dunja Hougaard blitt nødt til å ta på seg uniformen igjen, i sin nye jobb som ordenspoliti i Helsingør. Når en hjemløs blir mishandlet til døde klarer hun ikke å la være å sette i gang en egen etterforskning. Sporene leder snart til Helsingborg.

 

 

Stefan Ahnhem, motiv x

Ja, som dere ser,  så tilbragte jeg og Fabian Risk nesten hele uka sammen og i helga var han hos meg hele tiden. Slik går det når man er hekta på spenningsbøker. Det er vanskelig å legge de fra seg. Jeg sa etter Atten grader minus, at nå måtte jeg ha pause og så gikk jeg og hentet Motiv X. Jeg greide ikke å la være.

Men nå blir det nesten for mye av det gode. Må man virkelig ha med så mange paralelle historier og det er heller ingen avslutning på alle av de, så nå må man vente helt til neste bok for å se hvordan det går med Risk og familien hans. Huttetu.

Stefan Ahnhem, Motiv x

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehougs sider og det er den første Ahnhem boken jeg leser som er et leseeksemplar.

 

Fabian Risk våker over datteren Matilda som ligger i koma på sykehuset i Helsingborg, mens et brutalt drap på en ung syrisk flyktning kaster byens kriminalpoliti ut i en komplisert sak med rasistiske fortegn.
Men ingenting er fullt så enkelt som det virker i første omgang, og når flere nye drap skjer, havner etterforskergruppen i en stadig mer hektisk jakt på flere gjerningsmenn. Til slutt må Fabian gå i tjeneste igjen, selv om han helst ville viet seg til familien

 

Tara Westover, Noe tapt og noe vunnet

 

Dette ble siste omtale i februar og jeg sier at denne oppvekstromanen, basert på Westovers egen oppvekst, kommer til å komme inn på topplisten min over årets beste bøker.

Den er mesterlig skrevet, vi får servert rå og brutal virkelighet. Det som er aller mest skremmende for meg er hvordan det går når man skal ut i verden, uten å få vite noe om hva som foregår der ute. Westover fikk ikke gå på skolen når hun var barn. Hun måtte basere seg på historiene hennes far fortalte og de var ganske så langt fra virkeligheten. Jeg tenker da på de landene der det er sensur og de er skjermet fra å se hva som skjer rundt dem.

Westover klarer til slutt å løsrive seg fra familien og begynne å studere og hun får toppkarakterer, men veien dit var slett ikke enkel. En bok alle leseglade bør lese, gammel som ung, mann som kvinne.

Ofte er jeg svært skeptisk når en bok blir skrytt opp i skyene og det at den ligger på bestselgerlisten er ingen garanti for meg, men denne tror jeg at jeg kan garantere at du ikke vil andre på at du har lest.

 

Tara Westover, Noe tapt og noe vunnet

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Gyldendal og boken er et leseeksemplar

Tara er sytten år gammel første gang hun setter sine ben i et klasserom. Hun vokser opp i fjellene i Idaho med foreldre som forbereder seg på dommedag: De bunkrer opp med mat, sover med fluktveske i senga og er motstandere av sykehus og leger. Som ungdom begynner Tara utdanne seg selv og klarer opptaksprøven til universitetet. Her lærer hun om verdensbegivenheter hun aldri har hørt om før, som Holocaust og om den amerikanske borgerrettsbevegelsen. Suget etter å vite mer, lære mer, forstå mer, bringer henne til Harvard og Cambridge. Først da begynner hun å spørre seg selv om hun har reist for langt. Om det fortsatt finnes en vei hjem.

Noe tapt og noe vunnet fikk fantastiske kritikker og gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste da den kom ut. Den gripende oppvekstfortellingen fra virkeligheten har vakt enorm internasjonal interesse og var på en rekke lister over de beste bøkene fra 2018, i alt fra Time Magazine til Vogue og The Economist. Amazon utropte den til årets beste bok i 2018.

 

 

Men heisan, her kom Sebastian Bergmann og flere andre inn giennom dørene, så vi snakkes en annen gang, hvis jeg får tid til å se opp fra bøkene.

2 kommentarer
    1. Skal si du har lest mye krim i februar, det er gøy. Jeg havnet på 3 av sorten, men reiser til London i morgen med Sebastian Bergman på øret, så dette blir bra!
      God helg!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg