Ruta Sepetys, Bak din rygg
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Dette er en roman jeg så frem til, for Sepetys skriver utrolig bra. Og de to jeg har lest av henne, anbefaler jeg stadig vekk.
Da nådde jeg denne også i juli. Jeg må innrømme at tårene rant. Og jeg tenker at jeg er så uvitende om hva som foregår i verden rundt meg. Ja, jeg har jo hørt Nicolae Ceausescus tyranniske diktatur, men det har liksom ikke helt gått inn.
Sitat: I denne notisboken spør den unge forfatteren også: Hvis kommunismen er Paradiset, hvorfor trenger vi da barrierer, murer, lover som hindrer folk i å flykte?
Dette er enda en av bøkene med personer med ryggen til, denne gang et ungt par. Og jeg kan love dere at det er ikke noe hjerte/smerte kliss, selv om det er litt kjærlighet også.
Nok en gang en sterk roman fra Ruta Sepetys, basert på virkelige hendelser. Anbefales.
Sytten år gamle Cristian Florescu er glad i poesi og det engelske språket og drømmer om å bli forfatter. Samtidig vet han at det ikke nytter å ha slike drømmer i Romania. Alle innbyggerne er bundet av strenge regler, og de aller fleste lever i fattigdom. I Nicolae Ceausescus tyranniske diktatur er innbyggerne styrt av isolasjon og frykt. Villhunder angriper barn i gatene, og hemmelige spioner er overalt.
En dag blir Cristian oppsøkt av det hemmelige politi og anklages for forræderi. Han skal få slippe fengsel hvis han går med på å spionere på den amerikanske diplomatfamilien hvis sønn han er blitt venn med. Han har to valg: enten angi venner og familie, eller bruke denne muligheten til å finne måter å undergrave den mest ondskapsfulle diktatoren i Øst-Europa på.
Cristian risikerer alt for å avdekke sannheten bak regimet, for å gi alle rumenere en stemme, og la verden få se hva som skjer i landet hans. Med ungdommelig iver kaster han seg inn i revolusjonen for å kjempe for forandring. Men friheten har sin pris …
Ruta Sepetys har skrevet flere bestselgere som er blitt utgitt i over seksti land og på førti språk. Hun har også vunnet flere priser for sitt forfatterskap, bl.a. Carnegie-medaljen i 2017. En spire av håp, som nylig ble filmatisert, omhandlet Stalins utrenskninger på 40-tallet. Hennes siste, Taushetens pris, har handling fra Spania under Francos fascistregime.
Juli:
John Boyne, Hjertets usynlige stormer
Fiona Valpy, Historiefortelleren fra Casablanca
Lene Lauritsen Kjølner, Sommer i Sandøsund
Jenny Fagerlund, Mitt hemmelige liv
Pamela Terry, Under vinrankene
Rosanna Ley, Hotellet på klippen
Januar:
Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning
Februar:
Bøker lest februar 2022, 24 bøker
Mars:
Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim
April:
Bøker lest april 2022, 17 bøker
Mai:
Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim
Juni:
Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:
http://Www.Facebook.com/Lillasjel
Insta:
#marianntokle
Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.
Bokinspirasjon for alle.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share
Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten funderer litt på om det er mulig å kvitte seg med bøker.