Bøker lest desember 2019, 11 bøker

 

 

Desember var for meg ferie, 14 dager med reise og cruise i Karibien.

Selvfølgelig hadde jeg med rikelig med bøker til meg og gubben.

 

Som forventet, ble ikke alle lest, noen får nok bli med på flere turer.

Ohlsson og Mehlum, måtte vente denne gangen. Øyevitnet leser jeg nå.

 

Først ut ble

Margaret Atwood, Tjenerinnens beretning

 

Bok nummer to, Gileads døtre,  kom ut nå nettopp og den dalte ned i postkassen min. Ikke hadde jeg lest nummer 1 og ikke hadde jeg sett serien A handmaids tale på tv, så da jeg fant bok Tjenerinnens beretning på salg hos Norli Åndalsnes, slo jeg til.

Jeg liker egentlig ikke slike fremtidsbøker, så jeg sukket litt oppgitt underveis men samtidig var den interessant nok til at jeg leste videre. Jeg likte godt siste del der historien ble gjennomgått fra de som ‘”liksom” studerte Gilead, for det er jo mange likhetstegn med diverse sekter, så kanskje historien ikke er helt borte likevel.

Margaret Atwood, Tjenerinnens beretning

Siden jeg har kjøpt den selv, er det ikke reklame

 

I en fjern fremtid, i republikken Gilead, lever befolkningen under et strengt, puritansk regime som resultat av lange tider med strålingskatastrofer, sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter.

Her møter vi tjenerinnen Offred som lever som konkubine med kun én oppgave: å produsere barn. Hvis hun ikke adlyder, vil hun, som andre dissidenter, bli hengt eller sendt vekk for å dø en langsom død. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds livsvilje eller hennes begjær til de to mennene som hennes fremtid avhenger av.

 

 

Sofia Lundberg, Den røde adresseboken

Reklame, leseeksemplar fra Cappelen Damm

Selv om jeg har fått boken, er jeg ikke pålagt å skrive om den og jeg har heller ikke betalling for det.

Jeg har lest flere gode omtaler om Sofia Lundbergs, Den røde adresseboken. Den oppfylte forventningene, for en nydelig historie.

Historien til den gamle damen Doris.
En slik historie jeg forsvinner inn i, så resten av verden bare må vente til jeg er ferdig å lese.
Anbefales varmt.

 

 

En gripende relasjonsroman som spenner over et helt liv og tar leseren med på en reise til svunne tiders Paris, New York og Stockholm.

Doris (98) bor alene i en leilighet i Stockholm, og hennes eneste kontakt med omverdenen, bortsett fra hjemmehjelpen, er grandniesen Jenny som bor i USA.

Doris har hatt den samme adresseboken siden 1928. Her står navnene på alle menneskene hun har møtt opp gjennom livet. De fleste av navnene er strøket over, personene er døde, men en dag begynner hun å skrive ned minnene sine til Jenny. Det blir en fascinerende fortelling om vennskap og eventyr, glede og sorg – og om den store kjærligheten man aldri glemmer.

 

Ferie er avslapping og da er det lett litteratur som gjelder, men ikke for lett.

Merice Briffa, Mine drømmers land

Kjøpt selv, dermed ikke reklame.

Denne har stått i årevis i hylla og ventet, både bok 1 og 2. Jeg kjøpte e-bøker nummer 3 og 4, for å ha hele serien, for de begynner å bli vanskelig å få tak i.

Jeg tror nok mange vil elske disse bøkene men for meg ble det for mye hjerte, smerte og altfor klisje og forutsigbart.

sitat:

Min elskede, de siste timene har vært som år av meningsløst liv.

eller

sitat:

Hun ble knust inn i armene hans, de fuktige kinnene hennes ble klemt mot brystet hans. Hun hørte en lyd som minnet om et hulk komme fra halsen hans?

Mange liker jo sånne romantiske bøker men jeg ønsker meg mer real life, ikke romantisk suppe, så jeg håper de neste blir bedre. Bok to blir ikke lest før neste ferie.

 

 

Kjærlighet, lidenskap og dramatikk – en storslagen slektsroman fra et Australia under utvikling. Mine drømmers land er første bok i en trilogi med handling fra England og Australia på 1800-tallet. Meggan Collins vokser opp i et lite gruvesamfunn i England der hennes far og brødre jobber i gruvene for den mektige familien Tremayne. Da det kommer for en dag at Meggans søster venter barn med godseierens sønn, avdekkes en ubehagelig familiehemmelighet. Avsløringen fører til en rekke dramatiske hendelser som ender med at familien Collins emigrerer til Australia. Det nye samfunnet på den andre siden av jorda byr på nye muligheter for familien, men de blir raskt innhentet av fortiden. De to familienes skjebner forblir uløselig knyttet sammen.

 

Etter den romantikken der, var jeg klar for litt hardbarka krim

Anders de la Motte, MemoRandom

Det vrimler av nordiske  krimforfattere jeg ikke har lest noe av og Anders de la Motte var en av de. Nå har jeg lest de tre første av årstidsbøkene hans og likte de godt.

Han har skrevet to fra Stockholm og jeg er nå ferdig med den første, MemoRandom.

Jeg likte også den svært godt og gleder meg til å ta fatt på nummer to, Ultimatum, som visstnok er en fortsettelse av MemoRandom.
Boken har jeg kjøpt selv, derfor ikke reklame.

Anders de la Motte, Sensommer

Anders de la Motte, Høstdåd

Anders de la Motte, Vinterild

Den fjerde kommer over nyttår, tror jeg.

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug sine sider, boken er ikke sponset

https://www.aschehoug.no/Forfattere/Vaare-forfattere/Anders-de-la_Motte

David Sarac er politimann. Han rekrutterer og beskytter tystere og topp hemmelige kilder i Stockholms kriminelle miljø. Manipulering, bestikkelser og trusler – så lenge David leverer resultater er det ingen som stiller spørsmål ved metodene.

Etter en voldsom bilulykke mister David hukommelsen. Kontrollen over det avanserte nettet av svik og løgner blir borte. Plutselig er David fritt vilt for alle som vil ha tak i hemmelighetene hans. For å beskytte seg selv og kildene sine er han nødt til å gjenopprette kontakten med den forsvunne infiltratøren Janus, som befinner seg høyt oppe i det kriminelle hierarkiet. Flere, på begge sider av loven,
virker villige til å gå over lik for å avsløre Janus’ rette identitet. Eller kanskje beskytte den?

 

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Reklame, leseeksemplar fra Aschehoug.

Amanda Prowse innfrir igjen. Jeg var rørt til tårer mange ganger mens jeg leste Kunsten å forsvinne. Det er så tydelig at Prowse kjenner situasjonene hun beskriver.
Hun har tilbragt barndommen med nesen i bøkene på biblioteket, for hun elsket å lese og drømte om å skrive bok.

Hun forstod ikke hvordan hun skulle få til det, for de hadde så dårlig råd at de var aldri på reiser eller opplevelser av noe slag. Først i 2012, gikk det opp for henne at hun kunne bruke nettopp det hverdagslige som inspirasjon og det har gjort henne til dronningen av hverdagsdrama. Hun har gitt ut 21 bøker, 4 av de er oversatt til norsk.

 

Hva har jeg gjort

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

 

 

Alt var så bra. Ninas mann, Finn, var en vellykket forretningsmann og familien levde et privilegert liv. Ninas største utfordring var å håndtere de andre privatskole-mødrene og deres sosiale koder.
Så en dag forandres alt. Finn dør i en trafikkulykke, og Nina blir alene med barna. Stort er sjokket når hun oppdager at familien er på konkursens rand. Finn hadde jo alltid full kontroll på økonomien? Hun hadde stolt blindt på ham, hva annet hadde han skjult for henne? Burde hun fulgt bedre med?
Dette er en historie om å ta kontroll over sitt eget liv. En fortelling om å tørre å vise svakhet og å be andre om hjelp, og finne fram til sin egen styrke.

 

Lucy Diamond, En italiensk affære

Reklame, leseeksemplar fra Aschehoug.

Jeg er på ferie og dette er lett underholdning, på ferie.

Den er faktisk ganske så lett og forutsigbar men en romantisk bok som nok mange vil like.

For meg er den underholdende nok her i solen, men den kommer fort til å bli glemt. Liker du lette romantiske underholdningsbøker, er dette boken for deg.

Lucy Diamond, Strandkafeen

 

 

Tre engelske kvinner møtes på et italienskkurs.
Anna leter etter sin ukjente far – kanskje finner hun ham i Italia?
Catherines mann har forlatt henne og barna for en annen kvinne. Omfanget av mannens utroskap og enorme svik begynner å gå opp for henne.
Sophie er læreren på kurset. Hun ville mye heller vært tilbake i Sorrento enn å bo hjemme hos foreldrene sine.
Mens kvinnene blir stadig bedre i italiensk, knytter de også nære vennskap. Det oppstår romantiske forbindelser i klassen. Hemmeligheter avsløres og det er tid for store avgjørelser. Livet tar noen uventede omveier og det kommer en tid for å si jeg elsker deg ¬- ikke bare på italiensk¿

 

Charles Belfoure, Arkitekten i Paris

Impulskjøp, 3 for kr 199,- Boklageret

Dette var en bok jeg likte godt. Den var spennende, men siden det handler om hvordan nazistene gikk frem i Frankrike under 2.verdenskrig, er det også trist lesestoff.

Forfatteren har tatt utgangspunkt i eget yrke, arkitekt. Han ble inspirert av historien i England, der de gjemte katolikker i hemmelige rom i hus. Han så derfor for seg at dette kunne bli gjort i Paris for å skjule jøder som var på flukt.

Anbefales

 

Krig, kjærlighet og karriere – i “Arkitekten i Paris” havner den begavede arkitekten Lucien Bernard i et svimlende krigsdrama mer eller mindre mot sin vilje. Fortellingen starter i Paris i 1942. Bernard sliter med å få oppdrag og tjene penger til familien under 2. verdenskrig. Men en dag får han et tilbud fra en av byens rikeste menn. Oppdraget vil kunne gjøre ham rik – men også kanskje få ham drept. Det han trenger å gjøre er å tegne hemmelige skjulesteder for jøder, som er så usynlige at selv de mest målbevisste tyske offiserene ikke vil finne dem. Han takker ja, men da et av Luciens gjemmesteder feiler katastrofalt, blir det også svært personlig for ham. Han skjønner at uskyldige liv står på spill, og at det bare er han selv som kan redde dem.

“Arkitekten i Paris” får oss til å tenke på hva vi skylder hverandre og hvor langt vi vil gå for å gjøre det riktige. Dette er en gripende historie som kan minne om “Schindlers liste”

 

Da var sannelig ferien over, bra man kan lese når man er hjemme også.

Natalie Cox, Ikke bare til jul

Reklame. Leseeksemplar fra Aschehoug

En herlig julebok. Humoristisk og blott til fornøyelse og kos. Jeg håper den blir filmet med de aktørene som passer til historien. Alle hundeelskere må kose seg med denne boken, det tror jeg helt sikkert.

Boken handler om Charlie som er singel og ikke noe glad i julen og ender opp med å feire jul sammen med en gjeng hunder av ulike slag.

Forutsigbar og romantisk, men akkurat passe til meg som lett blir irritert hvis det blir for mye hjerte, smerte. Boken gir meg en litt sånn Alene hjemme, filmfølelse,  med noen banditter og utfordringer.
Koselig bok rett og slett.

 

 

Charlie hater julen. Singel, midlertidig hjemløs og med en mild hjernerystelse ser hun at årets jul blir en av de verste. Kjæresten har forlatt henne. Moren har reist utenlands med sin nyeste ektemann. Charlies plan om en alenejul i London gikk fløyten da en gasslekkasje gjorde leiligheten ubeboelig.
Så ringer telefonen. Kusinen Jez skal til Grønland i julen, for å møte en mann hun har truffet på nett. Kan Charlie passe på kennelen hennes? Der bor en umake forsamling: en gravid Beagle, en døv Grand Danois og liten spisshund med stort ego.
Charlie er en byjente, hun er ikke vant til hunder og trenger hjelp. Den lokale veterinæren må stadig trå til. Men hvorfor er han så irriterende? Har han noe å skjule?
Livet på landet ble helt annerledes enn Charlie hadde tenkt og julen ble mye bedre enn sitt rykte.

 

Lia Louis, Kjæreste Emmie

Reklame. Leseeksemplar fra Bastion forlag.

Jeg er sikker på at dette må være en fin bok for alle som liker romantiske bøker. Jeg likte den jeg også, men jeg som er veldig kresen når det gjelder hjerte, smerte, litt allergisk kan du si, hadde ønsket meg 30 sider mindre med lengsel, men da hadde den vært veldig perfekt.

Emmie drømmer om den familien hun bestandig har savnet. Hun er forelsket i bestevennen og hjemme hos han, møter hun familievarmen hun savner. Problemet er bare at han skal gifte seg og hun skal være forlover. Og så viser det seg at ting kanskje ikke er helt slik som hun tror.

 

Hva skal til for at våre drømmer går i oppfyllelse? Emmie er forelsket i Lucas, sin bestevenn gjennom mange år, men hun har aldri innrømmet det. Så når hun blir bedt om å være forlover i bryllupet hans, faller verdenen hennes sammen. Emmie har dessuten en jobb hun ikke ser en fremtid i, en mor hun har et komplisert forhold til og en husvert som hun mistenker misliker henne sterkt. Oppdraget som motvillig forlover tvinger etter hvert
Emmie til å ta et oppgjør med sin egen fortid, og den rollen hun nå spiller i sitt eget liv. Men først må hun finne ut av hva hun egentlig ønsker.
Lia Louis skriver ektefølt, engasjerende og rørende om livets kompleksitet og om drømmer, håp og kjærlighet. Kjæreste Emmie er en varm og morsom roman som vil treffe deg rett i hjertet og bli der.

 

Anders de la Motte, Ultimatum

Kjøpt selv, ikke reklame

Da er jeg ferdig med bok 2 i Stocholmsserien til Anders de la Motte og jeg ønsker meg flere, for dette var spennende, veldig spennende. Uten å røpe noe ble jeg veldig forundret i starten. Det var ikke dette jeg forventet når jeg avsluttet den første boken, Memorandom. Men forklaringene kommer jo etterhvert. Vanskelig å legge fra seg.

 

 

Når et ille tilredt lik kommer til syne i vannet utenfor regjeringspartiets kurssted, havner saken på førstebetjent Julia Gabrielssons bord. Hvem er den døde og hvorfor har noen anstrengt seg til det
ytterste for at kroppen ikke skal kunne identifiseres?
Politimannen David Sarac jages av demoner. Etter et voldsomt oppgjør som nesten kostet ham livet blir han nå tatt hånd om på en lukket klinikk langt fra hovedstaden. Snart er det på tide å få de anklagende stemmene i hodet til å tie stille for alltid. Men et mystisk tilbud får David til å utsette døden: Dine hemmeligheter i bytte mot mine.

 

 

Laila Ibrahim, Gule krokus om våren

Bok kjøpt etter anbefalinger på bokgruppene. Når noen anbefaler en bok, lagrer jeg bildet av boken, så jeg skal huske den. Ofte legger jeg de inn i bokelskere.no under en bokhylle som heter Skal kjøpe.

Dette var en fin bok, jeg likte den godt. Barn blir knyttet til de som tar seg av dem. Det er nok mange barn rundt om i verden som knytter seg til barnepikene sine og savner dem når de reiser igjen.

Elisabeth savner Mattie og når hun selv blir voksen, må hun ta avgjørelser om hun skal ha slaver i husholdningen og hvem hun vil gifte seg med. Hvilke holdninger kan hun leve med?

Laila Ibrahim, Gule krokus om våren

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Cappelen Damm

Bare sekunder etter at Lisbeth Wainwright er blitt født på en diger plantasje i Virginia, blir hun overlatt til Mattie, en av plantasjens slaver som skal være amme for barnet. Fra da av opptrer Mattie som stedfortreder for Lisbeths mor. Hun mater henne, synger henne i søvn og trøster henne om natten. Men det å være mor for Lisbeth, har revet Mattie bort fra hennes egen tre måneder gamle baby, Samuel, som er igjen i slavekvarteret.

 

I tillegg har jeg fått det ærefulle oppdraget å lese et manus, skrevet av en venn. Det er jo gruelig spennende, for man vil jo gjerne like og oppmuntre. Derfor er også slike oppdrag litt skummelt, men samtidig må man være ærlig om hva man liker og ikke liker, slik er det jo når man skriver bokblogg også. Jeg er ærlig, jeg skryter ikke av det jeg ikke liker, men samtidig har jeg forståelse for at det jeg ikke kan fordra, er noe andre liker.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg